fbpx

Get your 6-month No-Cost Opt-Out offer for Unlimited Software Automation?

Polyvalenca është lehtësisht një nga pikat më të forta të Automatizimit të Proceseve Robotike (RPA). Teknologjia është mjaft fleksibël për t’u përshtatur rreth shumë proceseve të ndryshme dhe rasteve të përdorimit, me kusht që të zgjidhni llojet e përshtatshme të bots RPA për punën.

Duke mësuar rreth llojeve të ndryshme të
RPA
Mund t’ju ndihmojë të vendosni se si të përdorni teknologjinë brenda biznesit tuaj. Ky artikull do të shqyrtojë llojet e ndryshme të automatizimit në RPA dhe do të diskutojë skenarët ku secili është i dobishëm.

 

6 lloje të automatizimit RPA

 

Llojet e ndryshme robotike të automatizimit të proceseve janë të përshtatshme për detyra të veçanta. Vendimi se cila është e duhura për ju varet nga workflow-et tuaja ekzistuese dhe kërkesat e biznesit. At ZAPTEST

, ne e dimë se sa e rëndësishme është të zgjedhim shitësin e duhur për punën, qoftë kjo për softuerin e automatizimit të testeve

apo për një zbatim RPA.

Le të shohim llojet e ndryshme të mjeteve RPA dhe të eksplorojmë se si ato funksionojnë.

 

#1. RPA e patrajtuar

 

RPA e patrajtuar është një nga llojet më të njohura dhe më të njohura të bot RPA. Në këtë qasje klasike, ekipet identifikojnë procese të thjeshta dhe të parashikueshme që bots mund të trajtojnë dhe të ndërtojnë workflows automatizuar për të marrë përsipër këto detyra përsëritëse.

Me RPA të patrajtuara, makinat punojnë në mënyrë autonome pa hyrjen e njeriut. Zakonisht, mjetet RPA të patrajtuara shkaktohen nga një ngjarje e caktuar ose vrapojnë në kohë të paracaktuara (orë, çdo ditë, etj.)

Bots pa mbikëqyrje janë një zgjedhje e mirë për detyrat back-office si hyrja e të dhënave, përpunimi i pagave, faturimi, e kështu me radhë.Një nga avantazhet më të mëdha të lidhura me RPA pa mbikëqyrje është një ROI i lartë. Këta robotë mund të zëvendësojnë detyrat e menyshme njerëzore-kompjuterike, duke u lejuar bizneseve të reduktojnë numrin e përgjithshëm ose të devijojnë burimet drejt punëve më të nxitura nga vlera.

 

#2. Marrë pjesë në RPA

 

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

Mjetet RPA të ndjekura janë dinamike. Në shumicën e rasteve, ata jetojnë në desktopin e një të interesuari dhe punojnë diçka si një asistent i automatizuar. Zakonisht, këto mjete RPA duhet të shkaktohen nga përdoruesi. Për shembull, pasi të jenë mbledhur një tufë skedarësh, përdoruesi mund të shtypë një buton për t’i konvertuar ato nga një format në tjetrin. Të tjera rregullime të ndjekura të RPA-së mund të përfshijnë procese që kërkojnë vendim-marrje njerëzore në hapa të veçantë.

Bots ndjekur janë të shkëlqyer për detyrat e front-office. Për shembull, një profesionist i shërbimit ndaj klientit mund t’i përdorë këto bots gjatë një telefonate me një klient, ku ngjarjet që shkaktojnë atë RPA janë të nxitura nga angazhimi me klientin.

Në letrën e shkëlqyer kërkimore
Roli i qeverisjes dhe përdorimi i ndjekur dhe i patrajtuar i bot-it në performancën e Automatizimit të Proceseve Robotike (RPA) – një studim eksplorues
(Kokinka, 2022), autori ndan hulumtime nga vendet e Amerikës së Veriut dhe Evropës që përdorin RPA. Ajo gjen se RPA e patrajtuar është shumë më e zakonshme, me disa kompani që përdorin një ndarje prej 98% të patrajtuar dhe 2% të pranishëm.

 

#3. RPA hibride

 

Hybrid RPA ofron një përzierje të llojeve RPA të ndjekura dhe të patrajtuara. Është një zgjedhje e shkëlqyer kur ke detyra specifike që janë shumë të përsëritshme, por që përfshijnë edhe kërkesën për ndërhyrje dhe vendim-marrje njerëzore.

Siç e përmendëm më lart, RPA e ndjekur është e shkëlqyer për zyrën e frontit, ndërsa pa mbikëqyrje shkëlqen në detyrat e back-office. Hibridi, nga ana tjetër, u mundëson bizneseve të kombinojnë si detyrat e para ashtu edhe ato të zyrës së pasme. Përzierja e bots RPA të ndjekura dhe të patrajtuara ofron një qasje “më të mirë të të dy botëve”.

Merrni si shembull përpunimin e kredisë. Një bot RPA i ndjekur mund të ndihmojë oficerët e huasë duke automatizuar hyrjen e të dhënave dhe rimarrjen e dokumenteve, ndërsa bots pa mbikëqyrje mund të kryejnë kontrollet e kredisë, të vlerësojnë pranueshmërinë dhe të gjenerojnë dokumentacionin e miratimit të kredisë.

Pikat e forta të kurdisjeve hibride RPA janë se ato lejojnë ekipet të kapërcejnë kufizimet e qenësishme të RPA-së dhe të rrisin bots me njohjen e punëtorëve njerëzorë.

 

#4. Zbulimi i procesit RPA

 

Process Discovery RPA përdor mësimin e fundit të makinerive (ML) dhe analitikën e të dhënave për të ndihmuar bots RPA të mësojnë nga veprimet e tyre dhe të optimizojnë performancën e tyre me kalimin e kohës. Procesi mund të përdoret gjithashtu për të lejuar një pasqyrë holistike të proceseve të biznesit dhe për të identifikuar kandidatët për automatizim.

Në një letër magjepsëse, Automatizimi i automatizuar i procesit robotik: Një metodë vetë-mësimi (Gao, 2019), autori pohon se “miratimi i mjeteve RPA të gjeneratës aktuale kërkon një përpjekje manuale në lidhje me identifikimin, elikitimin dhe programimin e detyrave që do të automatizohen.” Gao vazhdon duke sugjeruar se shfaqja e mjeteve që na lejojnë të monitorojmë përdoruesit që kryejnë detyrat frontale hap derën për një lloj më të automatizuar të zbulimit të procesit RPA.

Ndërsa minierat e procesit dikur ishin një detyrë manuale që përfshinte mbledhjen e të dhënave nga intervistat, punëtoritë dhe lloje të tjera të hartografisë së procesit të biznesit, RPA vetë-mësuar mund të zbulojë këto procese me shpejtësi të madhe dhe pa ndërhyrjen e njeriut.

 

#5. RPA inteligjente

 

RPA inteligjente — e quajtur edhe Automatizimi Inteligjent (IA) ose RPA Njohëse — është një lloj automatizimi robotik i procesit që është rritur nga Inteligjenca Artificiale.

RPA përdoret më së miri për të kryer detyra të përcaktuara mirë dhe të parashikueshme. Si e tillë, kjo do të thotë se ka kufij të vështirë për llojin e proceseve që mund të automatizoni. Intelligent Automation përdor teknologji të ndryshme të IA, si Computer Vision, data analytics, dhe Natural Language Processing (NLP), për të rritur RPA dhe për t’i lejuar asaj të kryejë detyra më komplekse që tradicionalisht kërkonin ndërhyrjen njerëzore ose marrjen e vendimeve.

Për shembull, RPA inteligjente mund të trajtojë të dhënat e pastrukturuara dhe t’i shndërrojë ato në një format të pëlqyeshëm për RPA. Kjo mund të jetë gjëra të tilla si email-et, PDF-të, apo të dhënat nga një shumëllojshmëri e fletëve të ndryshme të spreadsheets dhe databazave.

Ndërsa ecim drejt epokës emocionuese hiperautomationit

, RPA inteligjente do të luajë një rol më të madh në ndihmën e organizatave për të automatizuar gjithnjë e më shumë nga workflow-et e tyre.

 

#6. RPA e drejtuar nga API

 

RPA e drejtuar nga API përshkruan një qasje specifike për automatizimin ku bots ndërveprojnë me sistemet dhe aplikacionet e jashtme nëpërmjet API-ve. Shumë zbatime RPA përdorin teknologjinë e skrapimit të ekranit për të bashkëvepruar me faqet e internetit dhe burime të tjera të të dhënave. Megjithatë, një qasje e drejtuar nga API ofron një metodë të qëndrueshme dhe të sigurt për dërgimin dhe marrjen e të dhënave që janë shumë të ripërdorshme.

Bankat dhe institucionet financiare janë disa nga adoptuesit më të mëdhenj të një qasjeje RPA të drejtuar nga API. Ka shumë përfitime për të përdorur bots RPA të drejtuara nga API. Për shembull, këta bots mund të integrohen si me sistemet e brendshme ashtu edhe me ato të jashtme. Pika të tjera plus përfshijnë shkëmbimin e të dhënave në kohë reale dhe rritjen e autentifikimit dhe sigurisë.

Në përgjithësi, RPA e drejtuar nga API mund të hapë fushën e projekteve të automatizimit dhe të ofrojë fleksibilitet dhe opsione personnalizimi.

 

Mendimet e fundit

RPSH Janë ndërtuar mjete për të punuar rreth biznesit tuaj. Organizatat kanë workflows dhe objektiva të ndryshme, prandaj ata kanë nevojë për lloje të ndryshme të automatizimit të procesit për të ndihmuar në arritjen e qëllimeve të tyre unike.

Të kuptosh llojet e ndryshme robotike të automatizimit të proceseve të jep një pamje të jashtme të mundësive të kësaj teknologjie emocionuese, ndërsa të ndihmon të kuptosh se cilat procese biznesi mund të automatizosh dhe cilat janë më të mirat që u lihen punëtorëve manualë.

Download post as PDF

Alex Zap Chernyak

Alex Zap Chernyak

Founder and CEO of ZAPTEST, with 20 years of experience in Software Automation for Testing + RPA processes, and application development. Read Alex Zap Chernyak's full executive profile on Forbes.

Get PDF-file of this post