fbpx

Get your 6-month No-Cost Opt-Out offer for Unlimited Software Automation?

Automatizimi i procesit robotik në sigurime është në rritje. Ashtu si industritë e tjera që kanë shumë detyra të bazuara në rregulla dhe të përsëritura, RPA mund t’i ndihmojë organizatat të arrijnë procese më të shpejta, me kosto më efektive dhe pa gabime që çlirojnë stafin ekzistues për të bërë më shumë punë me vlerë.

Nënshkrimi i politikave dhe automatizimi i kërkesave janë dy nga përdorimet kryesore të RPA-së në sektorin e sigurimeve. Megjithatë, teknologjia mund të ndihmojë gjithashtu me një sërë detyrash, të tilla si rritja e përvojës së klientit dhe menaxhimi i ndryshimeve brenda peizazhit rregullator.

Ky artikull do të shikojë RPA-në në industrinë e sigurimeve dhe do të shqyrtojë madhësinë e tregut, përfitimet, tendencat, sfidat, rastet e përdorimit dhe studimet e rasteve.

 

Table of Contents

RPA në madhësinë e tregut të sigurimeve

RPA në madhësinë e tregut të sigurimeve

Automatizimi global i procesit robotik në sektorin e sigurimeve vlen më shumë se 100 milionë dollarë në vitin 2023 . Megjithatë, me një rritje të fortë vjetore prej rreth 28%, analistët presin që madhësia e tregut të sigurimeve të kalojë 1.2 miliardë dollarë deri në vitin 2032.

Amerika e Veriut (427 milion dollarë) dhe Evropa (325 milion dollarë) përbëjnë pjesën më të madhe të tregut global. Megjithatë, rreth një e pesta e shpenzimeve vjen nga Azia-Paqësori, me atë pjesë që pritet të rritet ndjeshëm ndërsa rajoni vazhdon në trajektoren e tij të transformimit dixhital.

 

Faktorët që ndikojnë në rritjen e

RPA në Sigurime

Automatizimi i procesit robotik (RPA) në sigurime - raste studimore, shembuj, përfitime dhe sfida

Miratimi i shpejtë i RPA-së brenda industrisë së sigurimeve nxitet nga një grup kompleks faktorësh. Le të shqyrtojmë disa nga problemet specifike të industrisë që zgjidh RPA.

 

#1. Ndryshimi i peizazhit rregullator

Rregulloret brenda industrisë së sigurimeve janë gjithmonë në zhvillim. Teknologjia, kushtet ekonomike dhe ndërhyrjet nga grupet politike ose të konsumatorëve kanë rezultuar në ndryshime në sektor kohët e fundit, duke i lënë disa sigurues të vështirë për të vazhduar. Megjithatë, mosrespektimi i rregulloreve mund të rezultojë në gjoba të rënda.

Mjetet RPA lejojnë siguruesit të mbledhin të dhëna, të ndërtojnë raporte dhe të automatizojnë detyra të tjera të pajtueshmërisë.

 

#2. Mungesa e aftësive

Industria e sigurimeve po vuan nga mungesa e aftësive. Në të vërtetë, në MB vitin e kaluar, firmat kishin pesë vende të lira pune për çdo 100 pozicione . Disa nga rolet përfshijnë aktuarë, nënshkrues dhe strateg.

Automatizimi i procesit të sigurimit mund të ndihmojë me këto probleme duke ofruar një fuqi punëtore dixhitale që mund të kryejë detyra të përsëritura dhe me volum të lartë. Kjo ndihmë i liron punonjësit ekzistues që të përballen me më shumë punë të drejtuara nga vlera, që do të thotë se punëdhënësit mund të bëjnë më shumë me më pak.

 

#3. Transformimi dixhital

Industria e sigurimeve kërkon të dhëna intensive. Vitet e fundit, sektori ka kaluar nëpër një transformim dixhital për të përmbushur nevojat në zhvillim të klientëve. Kërkesa e konsumatorëve, e shoqëruar me rritjen e konkurrencës dhe një nevojë të qartë për efikasitet, do të thotë që firmat e sigurimeve duhet të përqafojnë teknologjitë dixhitale për të qëndruar përpara kurbës.

Përparimet e mëtejshme në teknologji, të tilla si AI, ML dhe kompjuteri në re, kanë krijuar mundësi për firmat e sigurimit. RPA mund të ndihmojë në integrimin e këtyre mjeteve brenda ekosistemeve rregullatore të teknologjisë së sigurimit dhe të lejojë një transformim dixhital më të avancuar.

 

#4. Presioni i uljes së kostos

Çmimet e sigurimeve kanë qenë në rritje prej vitesh. Ka një mori faktorësh që ndikojnë në kostot e larta të primeve, duke përfshirë kostot e pagimit të kërkesave, mashtrimin dhe rritjen e pajtueshmërisë rregullatore.

Në kundërshtim me besimin popullor, kompanitë e sigurimeve nuk kanë marzhe të mëdha fitimi. Në fakt, ato zakonisht funksionojnë me një diferencë prej rreth 2% deri në 3%. Megjithatë, perceptimi në publik është se këto biznese po sjellin fitime të tepërta.

Mjetet RPA lejojnë firmat e sigurimit të operojnë me kosto më efektive, gjë që mund të ulë koston e primeve për përdoruesit e tyre. Duke reduktuar varësinë e tyre në punën njerëzore, firmat mund të ofrojnë shërbime të thjeshta pa kompromentuar cilësinë.

 

#5. Ndryshimi i kërkesave të konsumatorëve

Konkurrenca brenda industrisë së sigurimeve është e madhe, me betejën për klientët që vendoset gjithnjë e më shumë duke ofruar shërbime më të mira. Industria e sigurimeve duhet të plotësojë kërkesën e konsumatorëve për politika me kosto më efektive që janë të thjeshta për t’u kuptuar. Opsionet e vetë-shërbimit të klientit si automatizimi i përpunimit të dëmeve mund të ndihmojnë firmat e sigurimit të përmbushin pritshmëritë moderne.

RPA ndihmon në thjeshtimin e këtyre proceseve dhe kur shtohet me mjete të tjera të AI, si Generative AI, teknologjia mund të trajtojë kërkesat e klientëve dhe të ndihmojë me kërkesat.

 

Përfitimet e RPA-së në Sigurime

Automatizimi i Procesit Robotik (RPA) në HR: Studime të Rasteve, Shembuj, Përfitimet dhe Sfidat në Burimet Njerëzore

RPA është bërë e njohur brenda fushës së sigurimeve për disa arsye bindëse. Le të hedhim një vështrim se përse firmat në sektorin e sigurimeve po përqafojnë zgjidhjet RPA.

 

#1. Rritja e efikasitetit operacional

Të gjitha bizneset dëshirojnë të rrisin efikasitetin operacional, por me një konkurrencë kaq të ashpër në sektorin e sigurimeve, firmat përballen me një shtresë shtesë presioni. Fatmirësisht, sigurimi është plot me detyra që mund të optimizohen falë RPA për përpunimin e kërkesave, shërbimin ndaj klientit, nënshkrimin dhe më shumë.

 

#2. Kostot e reduktuara

RPA robotët u lejojnë ekipeve të sigurimit qasje në një fuqi punëtore dixhitale që punon 24-7, 365 ditë në vit. Këto mjete nuk lodhen kurrë, nuk kanë nevojë për pushim dhe nuk kërkojnë rritje page. Automatizimi i ndihmon ekipet e sigurimeve të zvogëlojnë numrin e tyre të punonjësve ose t’i ndërrojnë punëtorët në role më të drejtuara nga vlerat e klientëve.

 

#3. Rritja e kënaqësisë në punë

Kënaqësia në punë në industrinë e sigurimeve është 64% , që është mbi mesataren kombëtare prej 57% për të gjitha profesionet. Megjithatë, orët e gjata dhe stresi i shpeshtë përmenden shpesh nga profesionistët e sigurimeve si dobësitë e punës së tyre. RPA ndihmon në zbutjen e detyrave të zakonshme dhe të përsëritura dhe i lejon punëtorët të angazhohen në llojin e detyrave domethënëse që përmirësojnë kënaqësinë në punë.

 

#4. Përvoja më të mira të klientit

Mjetet RPA mund të automatizojnë hyrjen dhe shërbimet e klientit, duke çuar në përvoja më të shpejta dhe më të kënaqshme. Për më tepër, firmat e sigurimeve mund të automatizojnë komunikimin dhe të ofrojnë mbështetje të gjithanshme në mënyrë që klientët e tyre të mund të shijojnë ndërveprime më të personalizuara.

Mjetet e vetë-shërbimit të klientit nënkuptojnë gjithashtu se mbështetja është e disponueshme gjatë gjithë kohës. Të gjitha këto detaje përmirësojnë përvojën e klientit duke u dhënë konsumatorëve atë që duan.

 

#5. Saktësia e rritur

Falë aftësisë së mjetit RPA për të automatizuar detyrat e bazuara në rregulla, gabimet njerëzore dhe pasaktësitë eliminohen në mënyrë efektive. Këto përfitime nënkuptojnë reputacion të përmirësuar, kosto më të ulëta, përvoja më të mira të klientëve dhe pajtueshmëri të përmirësuar rregullatore.

 

Përdorni raste të Procesit Robotik

Automatizimi në Sigurime

Përdorni rastet e Automatizimit të Procesit Robotik në Sigurime

RPA ka transformuar industrinë e sigurimeve duke automatizuar detyrat manuale. Le të shqyrtojmë disa nga rastet më bindëse të përdorimit të RPA brenda sektorit të sigurimeve.

 

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

#1. Përpunimi i kërkesës

RPA në përpunimin e kërkesave ndihmon ekipet me futjen e të dhënave, marrjen dhe verifikimin e dokumenteve dhe shpërndarjen e informacionit. Kur kryhen me dorë, këto detyra janë të përsëritura dhe kërkojnë kohë, gjë që i largon punëtorët nga detyrat më komplekse. RPA e zgjidh këtë dhe i bën firmat e sigurimit më të shpejta dhe më produktive duke ulur kostot operative.

Automatizimi i procesit të kërkesave të sigurimit lehtëson më shumë transparencë dhe përditësime të statusit në kohë reale në një sërë pajisjesh, duke përmbushur kërkesat e konsumatorëve modernë.

 

#2. Nënshkrimi

RPA në nënshkrimin e sigurimeve i ndihmon punonjësit të punojnë shumë më shpejt duke automatizuar mbledhjen e informacionit, futjen e të dhënave dhe analizën e klientëve. Nënshkrimi është gurthemeli i sigurimit sepse vlerësimi i politikave të rrezikut dhe çmimeve me saktësi është shpesh ndryshimi midis suksesit dhe dështimit.

RPA në nënshkrimin e sigurimeve ndihmon për të siguruar kohë më të shpejta të përpunimit pa kompromentuar saktësinë ose pajtueshmërinë. Në përgjithësi, ajo çon gjithashtu në kënaqësinë e shkëlqyer të klientit.

 

#3. Administrimi i politikave

Pasi policat e sigurimit janë shitur, ka një sasi të mjaftueshme administrimi të përfshirë në mbajtjen e tyre në gjendje të mirë. RPA ndihmon me rinovimet e politikave duke automatizuar komunikimin, duke lëshuar përditësime të politikave dhe duke mbledhur prime.

Teknologjia përdoret gjithashtu për të përditësuar politikat dhe detajet e klientit automatikisht, duke siguruar cilësi të mirë të të dhënave. Së fundi, RPA është një zgjedhje e përsosur për anulimet e politikave sepse automatizon regjistrimet, dërgon komunikime përkatëse dhe madje mund të përpunojë rimbursimet.

 

#4. Respektimi i rregullave

Pajtueshmëria me rregullatore është një punë e madhe në sektorin e sigurimeve. Megjithatë, firmat mund të lehtësojnë ngarkesën mbi punonjësit e tyre duke përdorur RPA për të siguruar mbledhjen dhe raportimin e të dhënave me cilësi të lartë dhe të qëndrueshme.

RPA gjithashtu mund të monitorojë çështjet e pajtueshmërisë dhe t’i sjellë ato në vëmendjen e palëve përkatëse të brendshme. Së fundi, ekipet mund të krijojnë robotë për të kontrolluar faqet e internetit përkatëse dhe organet rregullatore të komunikimit për përditësime ose ndryshime në rregulla dhe të sigurojnë që ato të pasqyrohen në udhëzimet e kompanisë.

 

#4. Shtimi i softuerit të trashëguar

Ashtu si industria bankare dhe e shërbimeve financiare, sektori i sigurimeve është ende i varur nga softueri i vjetër. Në fakt, një sondazh i Capgemini nga disa vite më parë sugjeroi se rreth 80% e firmave të sigurimit operonin me softuer që ishte të paktën dhjetë vjeç.

Kostot e përmirësimit të këtyre sistemeve dhe shqetësimet për ndërprerjen e biznesit janë një pjesë e madhe e arsyes pse ekipet e sigurimeve qëndrojnë me sisteme të vjetruara. Megjithatë, RPA është e aftë të veprojë si një urë ndërmjet këtyre sistemeve të fshehta dhe mjeteve më moderne. Për një pjesë të kostos së riparimit të infrastrukturës së TI-së, ekipet mund të përdorin RPA për të bashkëvepruar me softuerin aktual dhe për të hapur botën e mjeteve moderne të bazuara në renë kompjuterike.

 

#5. Shërbimi ndaj klientit

Siç e përmendëm edhe më lart, pritshmëritë e klientëve në sektorin e sigurimeve kanë ndryshuar dukshëm vitet e fundit. Kompanitë e reja dhe përçarëse kanë ardhur në bllok, duke ofruar një lloj shërbimi më të personalizuar me transparencë, shpejtësi dhe thjeshtësi më të madhe. Në të vërtetë, sigurimet kishin një reputacion për të qenë të mbytur dhe tepër të thatë në të kaluarën, dhe fitimi i zakonit të përdoruesve më të rinj kërkon një qasje të ndryshme.

Mjetet RPA mund të ndihmojnë ekipet e sigurimeve të automatizojnë shërbimin e tyre ndaj klientit, duke e bërë atë më të përgjegjshëm, të shpejtë dhe të personalizuar. Përmirësimi i përvojave të konsumatorëve është një parashikues i madh i besimit dhe besnikërisë së klientit, dhe RPA mund t’i ndihmojë firmat të kapërcejnë këtë ndarje.

 

#6. Mësimi i makinerisë dhe analitika e të dhënave

Nënshkrimi modern përdor një përzierje të mësimit të makinerive për analiza parashikuese, zbulimin e mashtrimit dhe madje edhe çmime të personalizuara. Mjetet RPA mund të ndihmojnë në këtë proces duke mbledhur të dhëna nga burime të ndryshme dhe duke pastruar informacionin. Ky proces siguron që të dhënat të jenë të besueshme, duke çuar në rritjen e saktësisë.

Mjetet RPA gjithashtu mund të analizojnë të dhënat për firmat e sigurimit dhe të zbulojnë anomali dhe tendenca. Për më tepër, RPA mund të ndihmojë në shpërndarjen e të dhënave tek palët, panelet dhe bazat e të dhënave përkatëse.

 

#7. Marketing

Sigurimi është një vend kaq konkurrues saqë ekipet e marketingut shpenzojnë një shumë të pabesueshme parash për promovim. Për shembull, në SHBA, Geico kishte një buxhet marketingu prej 1.5 miliardë dollarë në 2022. Sipas Raportit të Gjendjes së Marketingut të HubSpot 2023, buxheti mesatar i marketingut për siguruesit ishte 11.2% e të ardhurave totale.

Shpërndarja e kursimeve të kostos ndërkohë që ende blini klientë është jetike për firmat që përpiqen për një vend në një treg të mbushur me njerëz. Mjetet e automatizimit të marketingut RPA mund të ndihmojnë në sjelljen e vlerës në disa mënyra të ndryshme.

Automatizimi i marketingut RPA brenda sektorit të sigurimeve përfshin mekanizimin e marketingut me email dhe fushatat e mediave sociale. Megjithatë, kur çiftohet me mjetet ML ose analitike të të dhënave, RPA mund t’i ndihmojë ekipet të nxjerrin të dhënat e fushatës dhe të ndihmojë me matjen dhe atribuimin.

 

#8. Përpunimi inteligjent i dokumenteve (IDP)

Firmat e sigurimit duhet të përpunojnë shumë dokumente, nga të dhënat e brendshme deri te të dhënat shëndetësore dhe financiare. RPA e shtuar me Përpunimin Inteligjent të Dokumenteve mund të ndihmojë ekipet të lexojnë dhe kuptojnë dokumentet ose PDF-të dhe nxjerrin të dhëna për t’i dërguar në sistemet e brendshme. Këto mjete mund të ndihmojnë gjithashtu ekipet me përpjekjet e dixhitalizimit duke analizuar dokumentet e pastrukturuara dhe duke migruar informacionin në bazat e të dhënave dhe tabelat.

 

RPA në Studimet e Rasteve të Sigurimeve

përdorin raste studimore të RPA-së në Sigurime

Me kaq shumë raste të shkëlqyera të përdorimit të automatizimit të procesit të sigurimit atje, është e qartë pse adoptimi po rritet në sektor nga dita në ditë. Megjithatë, studimet e rasteve janë aty ku gjithçka merr jetë, dhe potenciali i teknologjisë realizohet.

 

Rasti studimor i RPA-së së Sigurimeve #1

RPA-ja jonë e parë në studimin e rastit të sigurimeve vjen nga dokumenti kërkimor, Heqja e proceseve të bazuara në letër intensive të punës: Automatizimi i procesit në një kompani çeke sigurimesh (Marek, 2019). Autorët shkruajnë se një kompani ndërkombëtare sigurimesh me bazë në Çek u përball me disa çështje. Legjislacioni dhe rregulloret e reja i detyruan ata të modernizonin operacionet e tyre, të cilat ishin kryesisht të bazuara në letër dhe të mbushura me mospërputhje të rrjedhës së punës.

Ekipi mori një qasje të shkathët dhe dixhitalizoi procesin e tyre të nënshkrimit, centralizoi flukset e punës dhe të dhënat e kompanisë në një platformë dhe përdori mjetet RPA për të nxitur produktivitet më të madh.

Projekti ishte një sukses i madh. Ata shkurtuan kohën e përgatitjes së kuotave me 40%, ulën kostot me 50%, dhe ulën gabimet në nën 1%.

 

Rasti studimor i RPA i Sigurimeve #2

Rasti i mëposhtëm studimor është një shembull i RPA-së në shërbimet e menaxhimit të procesit të biznesit të sigurimit të jetës dhe anuitetit. Firma në fjalë ishte një ofrues softuerësh me një portofol global klientësh në sektorin e sigurimeve dhe fondeve të pensioneve. Problemi këtu ishte i qartë: firma merrte mbi 800,000 kërkesa për politika çdo vit, të gjitha ato i përpunuan manualisht. Këto kërkesa vinin në formën e PDF-ve, të cilat kërkonin hyrje manuale në sisteme të ndryshme. Procesi kërkonte kohë dhe i nënshtrohej gabimeve njerëzore.

Megjithatë, miratimi i një zgjidhjeje të RPA-së nuk ishte i drejtpërdrejtë. Një çështje e madhe ishte se secili klient të cilit i shërbenin kishte kërkesat e veta, kështu që kishte shumë ndryshime në kërkesat. Në fakt, kishte mungesë të standardizimit të procesit që nuk ishte i zgjidhshëm me mjete tradicionale, sepse çdo klient kishte një rrjedhë unike të punës.

Firma analizoi proceset e saj dhe identifikoi detyra të përsëritura të bazuara në rregulla që mund të kryheshin nga RPA. Ata kërkuan për detyra deterministe që ishin me volum të lartë dhe me kohë intensive. Disa nga proceset e identifikuara përfshinin përditësimin e të dhënave të politikave, veprimet e kërkesave nga klientët dhe dërgimin e letrave dhe njoftimeve të klientëve. Ekipi zbatoi zgjidhjet RPA për këto flukse pune.

Zbatimi ishte një sukses i zhurmshëm. Disa nga rezultatet neto përfshinin një reduktim gati 60% në përpjekjet manuale dhe një reduktim prej 70% në kohën e përpunimit. Për më tepër, firma ishte në gjendje të zvogëlonte numrin e saj të punonjësve me 50%, duke kursyer një sasi të madhe shpenzimesh çdo muaj.

 

Rasti studimor i RPA-së i Sigurimeve #3

Një ndërmjetës lider evropian i sigurimeve dhe konsulent rreziku me mbi 500 shërbime mbështetëse dhe shërbime ndaj klientit donte të zbatonte automatizim të fuqishëm të përpunimit të dëmeve. Kur klientët e siguruesit shtroheshin në spital, firma paguante për qëndrimin dhe rikuperonte paratë nga pacienti pasi të nënshkruanin një formular për të identifikuar përjashtimet. Kur kryhej manualisht, kërkonte telefonata të gjata dhe shumë detyra të përsëritura manuale.

Klienti zbatoi një zgjidhje RPA për të automatizuar pretendimet nga spitalet, klinikat ditore dhe farmacitë. Ndikimi ishte i rëndësishëm, gjë që çoi në përmirësimin dhe centralizimin e operacioneve nga siguruesi, duke arritur kursime në gjendje të qëndrueshme prej gati 50% dhe një përfitim total në kosto prej 46%.

Ky rast studimor tregon se si pretendimet e sigurimit për Automatizimin e Procesit Robotik janë më të shpejta, më të lira dhe më të sakta, duke çuar në klientë më të lumtur dhe produktivitet më të madh.

 

Sfidat e zbatimit të RPA

në sektorin e sigurimeve

sfidon testimin e ngarkesës dhe RPA

Ndërsa përfitimet e RPA në përpunimin dhe nënshkrimin e dëmeve të sigurimit janë të qarta, ka disa sfida që firmat duhet t’i kapërcejnë për të përfituar sa më shumë nga zbatimet e tyre të RPA.

 

#1. Infrastruktura e trashëguar

Siç u përmend më herët, shumë firma sigurimesh operojnë me sisteme të trashëgimisë. Pjesa më e madhe e kësaj infrastrukture ishte projektuar shumë përpara se të ishte një shqetësim kompjuteri në renë kompjuterike ose qasja në distancë, që do të thotë se softueri nuk është i thjeshtë për t’u integruar me zgjidhjet RPA.

Pavarësisht këtyre sfidave, ka një sërë mënyrash që organizatat mund të kapërcejnë hendekun midis softuerit të tyre ekzistues të vjetëruar dhe kompleks dhe mjeteve moderne RPA. Si fillim, teknologjia e skrapimit të ekranit është e aftë të nxjerrë të dhëna nga ndërfaqet dhe t’i transferojë ato në sistemet e bazuara në cloud. Në mënyrë të ngjashme, firmat e sigurimeve mund të eksplorojnë API ose madje të ndërtojnë softuer të mesëm për të lidhur sistemet e vjetra.

Në përgjithësi, ndërsa ka shumë opsione të disponueshme, shumë varet nga të dhënat e softuerit të sigurimit. Mjetet RPA si ZAPTEST mund të ofrojnë fleksibilitetin që ju nevojitet për të siguruar nivele të larta të cilësisë së të dhënave, sigurisë dhe pajtueshmërisë së sistemit. Ndoshta më e rëndësishmja, ZAPTEST Enterprise vjen gjithashtu me mjete të fuqishme të automatizimit të testimit të softuerit dhe ndihmën e një eksperti ZAP për të ndihmuar me planifikimin, zbatimin, vendosjen, testimin dhe mirëmbajtjen e një projekti RPA.

 

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

#2. Cilësia e të dhënave

Çdo zbatim i RPA ka nevojë për informacion të qartë dhe të saktë. Megjithatë, shumë firma sigurimesh mbajnë të dhëna brenda kapanoneve, të cilat mund të shkaktojnë disa probleme kur bëhet fjalë për centralizimin e informacionit për zgjidhjet e automatizimit. RPA mund të ndihmojë në migrimin e këtyre të dhënave në sistemet cloud ose bazat e të dhënave on-prem. Për më tepër, mund të ndihmojë në sigurimin e mbledhjes dhe pastrimit gjithëpërfshirës të të dhënave.

 

#3. Vendimmarrje komplekse

RPA është krijuar për të përpunuar detyra me volum të lartë dhe të parashikueshme. Megjithatë, nëse kompanitë e sigurimeve duan të përfitojnë maksimumin nga këto mjete, ato do të duhet të trajtojnë të dhëna të pastrukturuara dhe përjashtime dhe të marrin vendime.

Fatmirësisht, mjetet RPA që janë të integruara me AI mund të ofrojnë më të mirën nga të dy botët. RPA mund të përballojë punë të rënda, me mjete njohëse të AI të afta të lexojnë të dhëna të pastrukturuara, të marrin vendime dhe të merren me përjashtime.

 

#4. Pajtueshmëria

Kërkesat rregullatore pa kompromis dhe ligjet gjithnjë në zhvillim të privatësisë së të dhënave janë një barrë për të cilën firmat e sigurimit janë shumë të vetëdijshme. Zbatimi i zgjidhjeve RPA do të kërkojë planifikim për të siguruar që të dhënat të trajtohen në mënyrë të sigurt dhe me përgjegjësi.

 

RPA në trendet e sigurimeve

tendencat e RPA dhe madhësia e tregut

RPA po bën përparime të mëdha në sektorin e sigurimeve falë fleksibilitetit dhe integrimit të saj me mjetet AI/ML dhe teknologji të tjera. Le të eksplorojmë disa nga tendencat e mëdha në hapësirën e RPA të sigurimit.

 

#1. Komunikimi omnikanal

Sigurimi po bëhet shumë më i fokusuar te klientët. Pjesërisht, kjo ka të bëjë me konkurrencën dhe ndryshimin e kërkesave të konsumatorëve. Chatbots LLM dhe Asistentët Virtualë Inteligjentë mund të punojnë gjatë gjithë udhëtimit të klientit dhe të ofrojnë shërbime të personalizuara përmes postës elektronike, tekstit, mediave sociale ose platformave të mesazherëve. Opsionet e vetë-shërbimit të klientit të ofruara 24-7 do të lidhen me mjetet RPA, të cilat mund të dërgojnë dhe marrin të dhëna dhe të sigurojnë që të dhënat të përditësohen në kohë reale.

 

#2. Vlerësimi i rrezikut i ndihmuar nga AI

Modelet e bazuara në AI janë tashmë në përdorim brenda industrisë së sigurimeve. Megjithatë, parashikimet dhe njohuritë që këto gjenerojnë janë po aq të mira sa të dhënat e tyre të futura. Mjetet RPA ndihmojnë ekipet të mbledhin, pastrojnë dhe dërgojnë të dhëna në modele parashikuese për të ndihmuar firmat e sigurimit të arrijnë një nivel më të lartë saktësie dhe njohurish që zbusin rrezikun dhe gabimin dhe përmirësojnë përfitimin.

Për më tepër, mjetet njohëse të AI po përdoren gjithashtu për zbulimin e mashtrimit, të cilat, në të ardhmen, zbusin rrezikun dhe ndihmojnë firmat e sigurimeve të qëndrojnë më konkurruese.

 

#3. Mjete të ulëta dhe pa kod dhe automatizim testimi

Mjetet e ulëta dhe pa kod përdoren gjithnjë e më shumë brenda sektorit të sigurimeve për të ndihmuar në ndërtimin e aplikacioneve të personalizuara. Në të kaluarën, ekipet kishin nevojë për njohuri të thella kodimi për të ndërtuar dhe testuar aplikacione. Këto ditë, ekipet dhe zhvilluesit jo-teknikë nuk po përdorin asnjë mjet automatizimi për testimin e kodit dhe softuerit për të ndërtuar me shpejtësi mjetet e automatizimit.

Falë këtyre mjeteve miqësore për përdoruesit, të kompletuara me ndërfaqe tërheqëse, firmat e sigurimit mund të bëhen më të përgjegjshme ndaj nevojave të konsumatorëve falë cikleve më të shkurtra të jetës së zhvillimit të softuerit. Ndoshta në mënyrë më domethënëse, zvogëlon kostot e sjelljes së mjeteve në treg, të cilat mund të nxisin shërbimin ndaj klientit dhe hyrjen në bord, si dhe mjetet e brendshme të automatizimit që ndihmojnë në çlirimin e stafit nga detyrat e përsëritura.

 

#4. RPA e menaxhuar

Mungesa e aftësive të TI-së do të thotë se disa firma sigurimesh që duan të zbatojnë zgjidhje automatizimi kanë parë projekte të vonuara ose të shtyra. Për më tepër, shtimi i stafit të IT-së me ekspertizën e nevojshme shpesh është mjaft i shtrenjtë. Si rezultat, më shumë organizata sigurimesh po i drejtohen shërbimeve të RPA të Menaxhuar për t’i ndihmuar në çdo fazë të zbatimit të projektit.

Klientët e ZAPTEST Enterprise mund të përfitojnë nga ky lloj shërbimi. Krahas marrjes së RPA të klasit të parë dhe mjeteve të automatizimit të testimit, firmat e sigurimeve mund të korrin gjithashtu përfitimet e të pasurit një Ekspert ZAP për t’i ndihmuar ata me planifikimin, vendosjen dhe mirëmbajtjen.

 

#5. Qendrat e ekselencës së RPSH-së (KE)

Shumë firma sigurimesh e kuptojnë se RPA do të luajë një rol të madh në të ardhmen e industrisë. Si rezultat, ata po mbrojnë biznesin e tyre për të ardhmen duke ngritur qendra të ekselencës RPA (CoE) për t’u siguruar që janë të vendosura mirë për të përfituar nga përfitimet e panumërta të teknologjisë së automatizimit.

Investimi në një CoE të RPA-së ndihmon në plotësimin e boshllëkut të aftësive, inkurajon inovacionin dhe ndihmon ekipet të identifikojnë proceset që janë të pjekura për automatizim.

 

E ardhmja e procesit robotik

Automatizimi në Sigurime

e ardhmja e RPA

Sigurimi është një industri e pasur me të dhëna me një mbështetje të madhe në vendimet e bazuara në rregulla dhe analitikë parashikuese. Me fjalë të tjera, është një sektor që do të vazhdojë të revolucionarizohet nga RPA dhe AI. Le të hedhim një vështrim se si mjetet e RPA do të ndikojnë në firmat e sigurimeve të së nesërmes.

 

1. Sigurimi i asistuar RPA

Aplikimet e RPA-së në sektorin e sigurimeve zakonisht janë fokusuar në proceset e fundit. Megjithatë, RPA e asistuar do të ofrojë një ndërveprim të qetë me stafin e shërbimit të klientit të nivelit të parë, duke i ndihmuar ata të merren me kërkesat e konsumatorëve shpejt dhe me lehtësi duke automatizuar futjen dhe rikthimin e të dhënave, duke analizuar informacionin për të ndihmuar në vendimmarrje dhe duke dërguar komunikime përkatëse te mbajtësit e policave.

 

2. Hiperautomation

Industria e sigurimeve drejtohet masivisht nga të dhënat. Hiperautomatizimi , i cili do të përfshijë një përzierje të RPA, AI, ML dhe teknologjive të tjera, mund të automatizojë nënshkrimin, përpunimin e pretendimeve, zbulimin e mashtrimit, shërbimin ndaj klientit dhe më shumë. Rezultati neto mund të jetë një ndërmjetës sigurimi plotësisht i automatizuar me cilësi të lartë dhe shërbim të shpejtë me kosto të ulët.

 

3. Telematika dhe IoT

Ndërsa IoT mund të mos e ketë përmbushur plotësisht premtimin e tij, ka ende shumë hapësirë ​​për sensorë inteligjentë dhe teknologji të ngjashme brenda industrisë së Sigurimeve. Mjetet RPA të sigurimit P&C mund të lidhen me shtëpitë dhe makinat inteligjente për të vërtetuar pretendimet e sigurimit, ndërsa të dhënat telematike mund të gjurmojnë gjëra të tilla si makinat ose ushtrimet dhe aktivitetet përmes telefonave inteligjentë ose pajisjeve të veshura.

 

4. Modelet komplekse të rrezikut

Ndërsa modelet e rrezikut tashmë kanë një nivel të fortë saktësie, mjetet AI/ML mund t’i bëjnë këto parashikime pothuajse proaktive. Me të dhëna të mjaftueshme dhe mjetet e duhura analitike, kjo teknologji mund të bëjë parashikime shumë të personalizuara me saktësi të pagabueshme, duke i kursyer industrisë miliarda në vit.

Sidoqoftë, RPA-ja e asistuar nga AI në nënshkrimin e sigurimeve mund të hasë në çështje etike rreth të dhënave të përdoruesit. Që në vitin 2016, disa sigurues pranuan se shikonin llogaritë e mediave sociale të policave për të vlerësuar rrezikun . Në të vërtetë, zinxhiri i supermarketeve Tesco përdor të dhënat e Clubcard për të përcaktuar rezultatet e rrezikut të familjes për shërbimet e tij financiare.

Nëse ky informacion i padeklaruar do të përdoret brenda automatizimit të përpunimit të kërkesave, është e hapur për spekulime. Firmat e sigurimit do të duhet të peshojnë përfitimin e kësaj qasjeje kundrejt çështjeve etike dhe dëmtimit të mundshëm të reputacionit.

 

Mendimet e fundit

Ka shumë përfitime të Automatizimit të Procesit Robotik në sigurime. Nga ndihma për uljen e kostove, nxitjen e produktivitetit dhe përmirësimin e përvojës së klientit, RPA në sigurime mund të sigurojë një kthim mbresëlënës nga investimi.

Automatizimi i kërkesave dhe nënshkrimi janë ndoshta dy rastet më bindëse të përdorimit të RPA-së në këtë sektor. Këto detyra me kohë dhe intensive informacioni kërkojnë aktualisht një shkallë të drejtë të ndërhyrjes njerëzore në të gjithë sektorin e sigurimeve. Megjithatë, transformimi tashmë është duke u zhvilluar. Firmat e sigurimit i ndihmojnë njerëzit të mos shqetësohen për të ardhmen e tyre; Teknologjia RPA bën të njëjtën gjë për firmat e sigurimit.

Download post as PDF

Alex Zap Chernyak

Alex Zap Chernyak

Founder and CEO of ZAPTEST, with 20 years of experience in Software Automation for Testing + RPA processes, and application development. Read Alex Zap Chernyak's full executive profile on Forbes.

Get PDF-file of this post