fbpx

Get your 6-month No-Cost Opt-Out offer for Unlimited Software Automation?

Si zhvillues softuerësh, një nga pjesët më të rëndësishme të punës sonë është testimi. Ka dhjetëra formate testimi në përdorim, me testues që ekzaminojnë çdo rresht kodi për të dërguar produktin e përsosur.

Testimi nga fundi në fund është testi përfundimtar për një pjesë të kodit, duke vlerësuar programin nga këndvështrimi i përdoruesit dhe duke kërkuar për gabime të mundshme që mund të prishin përvojën e dikujt me punën.

Mësoni më shumë se çfarë është testimi nga fundi në fund, disa nga përfitimet e këtij lloji të testimit dhe disa nga mjetet ideale për të përfunduar proceset tuaja të testimit në vendin e punës.

 

Table of Contents

Çfarë është testimi nga fundi në fund?

 

Testimi nga fundi në fund përdoret në procesin e zhvillimit të softuerit për të testuar funksionin dhe nivelet e performancës së një aplikacioni kur përdoret si produkt.

Qëllimi i testimit nga fundi në fund (ose E2E) është të merret një ide më e mirë se si do të funksiononte një produkt kur përdoret në një mjedis të drejtpërdrejtë.

Kjo formë e testimit përqendrohet në ekzaminimin e kodit që nga fillimi i ndërveprimeve të një përdoruesi me të deri në fund, prandaj termi “nga fundi në fund”.

Është një mënyrë shumë gjithëpërfshirëse për të shqyrtuar softuerin dhe për të zbuluar se ku dhe pse mund të shfaqen probleme në punën tuaj.

 

1. Kur dhe pse të bëhet testimi nga fundi në fund

 

Koha më e mirë për të përfunduar testimin E2E është drejt fundit të procesit të zhvillimit. Kjo është për shkak se shumica e veçorive që përdor një klient janë të vendosura në softuer, që do të thotë se një test nga fundi në fund mbulon të gjitha aspektet e nevojshme të programit që përdoruesit do të përjetojnë.

Përfundimi i testimit përpara kësaj kohe mund të sjellë probleme që lidhen me faktin se ai përfaqëson një version jo të plotë të programit ose softuerit.

Organizatat përfundojnë testimin E2E për arsye të dukshme, kryesisht ato që rrethojnë funksionalitetin. Kalimi i këtij procesi testimi do të thotë që ju i kuptoni problemet me projektin tuaj deri në atë pikë dhe mund t’i zgjidhni ato përpara se të publikoni produktin tuaj.

 

2. Kur nuk keni nevojë të bëni testime nga fundi në fund

 

Ka disa raste në të cilat një test nga fundi në fund nuk është i nevojshëm, siç janë rastet në të cilat testet e njësisë janë më efektive.

Testet e njësisë ekzaminojnë njësitë specifike të një pjese kodi, siç janë funksionet individuale dhe lidhjet e izoluara midis dy funksioneve të ndryshme në program. Testet e njësisë mund të jenë më të shpejta, por kanë disavantazhin e mos simulimit të plotë të përvojës së përdoruesit.

Merrni parasysh testimin e njësive kur ka relativisht pak njësi, si p.sh. në një aplikacion ueb që ka vetëm një veçori.

Aplikacionet më të mëdha kërkojnë një ekip në mënyrë eksponenciale më të madhe për të testuar në mënyrë gjithëpërfshirëse të gjitha njësitë.

Në këto raste, kthimi në testet nga fundi në fund është një proces shumë më i lehtë.

 

3. Kush është i përfshirë në testet E2E?

 

Kjo varet tërësisht nga natyra e organizatës. Disa kompani kanë një ekip specifik testimi, ku vetë zhvilluesit përfundojnë procesin e testimit për disa biznese.

Organizatat më të mëdha priren të kenë ekipe individuale për testim dhe zhvillim, duke i mbajtur të dy organet të pavarura nga njëri-tjetri në mënyrë që të mos paraqesin ndonjë paragjykim ndaj rezultateve të testeve E2E.

Aty ku është e mundur, merrni dikë që nuk ka zhvilluar një veçori specifike për ta testuar atë. Kjo heq paragjykimet e natyrshme aty ku është e mundur dhe e mban testin nga fundi në fund sa më i saktë që të jetë e mundur.

Zhvilluesit më të vegjël të pavarur si zhvilluesit e aplikacioneve për herë të parë ose ata me buxhete më kufizuese përfundojnë vetë testet E2E.

Në këto raste, përqendrohuni në përdorimin e testimit të automatizuar . Sistemet e automatizuara eliminojnë çdo paragjykim dhe nuk bëjnë gabime kur prodhojnë rezultate.

Aty ku është e mundur, shumë njerëz që kryejnë teste dhe i përsërisin ato është ideale pasi ofron shtresa shtesë sigurie, si në rezultatet e automatizuara ashtu edhe në ato manuale.

Së fundi, mjetet e automatizimit nga fundi në fund si ZAPTEST ofrojnë një model softuer + shërbime , që do të thotë se një ekspert i certifikuar nga ZAP do të punojë së bashku dhe si pjesë e ekipit të klientit, për të mbështetur dhe maksimizuar ROI-në e krijuar nga një sërë testesh të automatizuara. duke përfshirë fund në fund.

 

Përfitimet e testimit nga fundi në fund

 

Testimi nga fundi në fund ka disa përfitime për një ekip zhvillimi, të cilat ndryshojnë në varësi të llojit specifik të softuerit që po testoni.

Disa nga përfitimet kryesore të përdorimit të testimit E2E në organizatën tuaj përfshijnë:

 

1. Zbuloni të metat

 

Testimi nga fundi në fund është ideal për gjetjen e gabimeve dhe të metave të tjera në një pjesë të softuerit.

Ndërsa kaloni në procesin e testimit, bëni shënime për çdo problem dhe mesazhe gabimi që shihni, përveç se ku janë këto probleme. Kjo e bën procesin e rregullimit të gabimeve shumë më të shpejtë dhe më të lehtë.

Disa shembuj të çështjeve që duhen kërkuar përfshijnë funksionin e aplikacionit që nuk është përfunduar, aplikacioni rrëzohet plotësisht ose veçoritë e ndërfaqes së përdoruesit që nuk ngarkohen siç duhet , duke ndikuar në pamjen e programit.

 

2. Kuptoni perspektivën e përdoruesit

 

Një çështje që zhvilluesit kanë është mungesa e të kuptuarit të perspektivës që përdoruesit kanë për punën e tyre. Në fund të fundit, zhvilluesit kryesisht shohin pjesën e pasme të punës dhe nuk e kuptojnë se si ndërvepron një përdorues.

Ky proces e kapërcen atë hendek dhe sjell në vëmendjen e një zhvilluesi çështje si problemet e ndërfaqes së përdoruesit.

Përpiloni një strukturë të plotë të aplikacionit për të marrë përvojën e plotë të përdoruesit në këto raste, nga hapja fillestare e aplikacionit deri te kalimi i të gjithë funksionalitetit të disponueshëm.

Testuesit jo-zhvillues janë të dobishëm në këto raste, pasi ata janë më pak të butë duke u fokusuar në mënyrën sesi “duhet” të funksionojë aplikacioni dhe të shohin ekskluzivisht një perspektivë të jashtme.

 

3. Rritja e besimit të zhvilluesit

 

Edhe pas përfundimit të disa testeve, zhvilluesit mund të luftojnë për të qenë plotësisht të sigurt në punën e tyre.

Kalimi i testimit nga fundi në fund tregon se përvoja e përdoruesit është pozitive dhe se ekziston një bazë e mirë për të nxjerrë produktin.

Edhe në rast të një problemi, njohja se ku janë këto çështje është e dobishme për krijimin e një strategjie dhe për të qenë të sigurt në fushat e tjera dhe funksionalitetin e aplikacionit.

 

Sfidat e testeve nga fundi në fund

 

Ka disa sfida në përdorimin e testeve nga fundi në fund në zhvillimin e softuerit, duke përfshirë:

 

1. Ekzekutimi i ngadalshëm

Përfundimi i një testi nga skaji në fund do të thotë të ndërveprosh me ndërfaqen e përdoruesit për të nxitur veprime në vend të përdorimit të bazës, gjë që mund të marrë më shumë kohë për të lundruar dhe përdorur aplikacionin.

Kjo është përmirësuar pjesërisht kur përdoret automatizimi i testit nga fundi në fund.

 

2. Mjedise komplekse testimi

Testimi nga fundi në fund është krijuar për t’u fokusuar në rikrijimin e një versioni të saktë të mënyrës se si një klient ndërvepron me softuerin, gjë që e bën ndërtimin e një mjedisi më të saktë testimi më të vështirë sesa përfundimin e testeve më të vogla.

 

3. Korrigjimi i vështirë

Procesi i korrigjimit është më kompleks me testet nga fundi në fund, pasi një test automatik që kthehet me një mesazh “Fail” nuk ka gjasa të jetë specifik për shkakun e problemit.

Zhvilluesit duhet të hetojnë më tej në këto raste për të zgjidhur çështjet, veçanërisht nëse nuk ka integrim të mesazheve specifike të gabimit.

 

Karakteristikat e testeve nga fundi në fund

 

Ka disa teste kryesore që duhen kërkuar kur të përcaktohet nëse një test është i natyrës nga fundi në fund.

Disa nga karakteristikat që e dallojnë këtë lloj testi përfshijnë:

 

1. Filloni të përfundoni vlerësimin

Të gjitha testet nga fundi në fund janë vlerësime të softuerit që nga ndërveprimi i parë i përdoruesit me copën deri tek i fundit, duke mbuluar çdo aspekt të softuerit me të cilin ndërveprojnë përdoruesit.

Kjo e bën E2E një nga formatet më gjithëpërfshirëse të testimit të disponueshëm në zhvillimin e softuerit.

 

2. Skenari i botës reale

Testimi E2E thekson një simulim të botës reale, me këto teste që të gjitha synojnë të krijojnë një skenar të botës reale që portretizon me saktësi mënyrën se si një përdorues ndërvepron me informacionin e disponueshëm.

Kjo përfshin ndërtimin e një mjedisi dhe përdoruesi të saktë për rastin e testimit.

 

3. Rezultatet e qarta

Rezultatet e testimit të E2E janë të qarta dhe të thjeshta, me zhvilluesit që mësojnë nëse softueri i tyre ishte i suksesshëm ose nëse kishte dështime në ndonjë moment të udhëtimit të përdoruesit.

Ky është veçanërisht rasti për testimin manual pasi testuesit mund të raportojnë çdo problem.

 

Llojet e Aktiviteteve në testimin E2E

 

Ka disa lloje aktivitetesh në të cilat zhvilluesit dhe testuesit angazhohen kur kalojnë procesin e testimit E2E.

Kjo perfshin:

 

Funksionet e Përdoruesit

 

Funksionet e përdoruesit janë një nga gjërat e para ku duhet të përqendroheni kur punoni me testimin E2E.

 

1. Cilat janë funksionet e përdoruesit?

Funksionet e përdoruesit janë një listë e të gjitha veçorive dhe sistemeve të ndërlidhura që ekzistojnë brenda një softueri.

Kjo përfshin gjithçka me të cilën do të ndërveprojë një përdorues që siguron një nivel më të madh funksionaliteti në program.

Pa asnjë funksion përdoruesi, nuk ka nevojë për një program pasi thjesht keni kod që krijon një UI që nuk bën asgjë.

 

2. Shembuj

Një menu në një aplikacion konsiderohet të jetë një funksion i përdoruesit, pasi është diçka që një përdorues përdor kur përmirëson standardin e punës së tij.

Shembuj të mëtejshëm përfshijnë algoritme në pjesën e pasme, të tilla si ato që u ofrojnë përdoruesve më shumë informacion dhe lejojnë ose refuzojnë aksesin në një përzgjedhje programesh.

 

3. Ndërtimi i funksioneve të përdoruesit

Listoni të gjitha funksionet dhe sistemet e ndërlidhura, përpara se të gjurmoni dhe mbani shënim çdo ndërveprim që ndodh brenda sistemit.

Kjo përfshin çdo të dhënë që futet dhe daljet që dalin nga programi.

Jini sa më të plotë në këtë proces, pasi një kuptim gjithëpërfshirës i funksionalitetit dhe të dhënave në program e bën testimin shumë më të thjeshtë dhe më të kuptueshëm.

 

Kushtet

 

Kushtet i referohen parametrave që përcaktohen brenda një testi nga fundi në fund, duke përcaktuar mënyrën se si kryhet një test dhe se si një rezultat vlerësohet nga testuesi.

 

1. Cilat janë kushtet?

Kushtet i referohen një grupi parametrash që përcaktojnë një test. Këto vijnë në dy forma, duke përfshirë një parametër TRUE/FALSE i cili përcakton nëse të dhënat ose dalja janë të vlefshme, dhe një parametër të dhënash.

Përdorimi i këtyre kushteve përcakton statusin e një testi dhe nëse mjedisi është i saktë për një përdorues të jetës reale.

 

2. Shembuj të kushteve në testet nga fundi në fund

Një shembull i një kushti TRUE/FALSE është shfletuesi në të cilin është përdoruesi kur hyn në një aplikacion ueb, me TRUE/FALSE që përcakton nëse një përdorues është në versionin e desktopit.

Një shembull i një kushti të dhënash është koha që i duhet një përdoruesi për të kryer një veprim specifik ose adresën IP nga e cila është duke u lidhur një përdorues.

 

3. Kushtet e ndërtimit

Përcaktoni kushtet ideale për testimin tuaj, duke përfshirë vendndodhjen e përdoruesit, kohën në të cilën po zhvillohet testi dhe disa kushte të tjera të të dhënave që kontribuojnë në saktësinë e testit.

Kur është e nevojshme, përdorni një “profil përdoruesi” për të sjellë qëndrueshmëri dhe saktësi në të dhënat tuaja. Sa më realiste të jenë kushtet e testit, aq më të sakta janë rezultatet e tij.

 

Rastet e testimit për testimin nga fundi në fund

 

Një rast testimi është një grup veprimesh që një përdorues kryen në një sistem për të shqyrtuar nëse ai kryen ashtu siç pret një zhvillues.

Përfundimi i një sërë rastesh testimi do të thotë që zhvilluesit mund të kenë më shumë besim në cilësinë e punës së tyre dhe të shohin që produktet e tyre të funksionojnë siç priten.

 

1. Cilat janë rastet e testimit për testet nga fundi në fund?

Rastet e testimit për testet nga fundi në fund drejtohen nga testues të drejtuar nga fillimi i ndërveprimit të dikujt me një program deri në fund.

Duke i dizajnuar këto raste testimi të plota dhe duke i ndjekur ato për çdo përsëritje të softuerit, një zhvillues garanton se ato kanë funksionalitet në çdo përsëritje të softuerit.

Mbani testet tuaja të qëndrueshme nga versioni në version në mënyrë që të shihni ndryshimet në cilësinë e punës dhe rezultatet e testeve.

 

2. Si të dizajnohen rastet e testimit E2E?

 

Ka disa hapa në procesin e hartimit të rasteve të testimit E2E, secili prej të cilëve çon në rezultate më të mira gjatë testimit.

Këto hapa përfshijnë:

 

Njihni qëllimet tuaja

Filloni duke kuptuar qëllimet e secilit rast testimi individual.

Në raundin e parë të testeve, ju kërkoni funksionalitetin bazë dhe siguroheni që aplikacioni të funksionojë, me teste të mëtejshme E2E më vonë në proces që shqyrtojnë nivelet e performancës dhe reagimin.

Kjo përfshin të kuptuarit e kushteve specifike të testit, duke përfshirë informacionin demografik me të cilin po testoni, dhe të siguroheni që kjo i përshtatet përdoruesit tuaj mesatar.

Të kesh qëllimet në mendje që nga fillimi ofron një nivel më të madh fokusi dhe qartësie në proces.

 

Përqendrohuni në thjeshtësinë

Filloni nga një bazë relativisht e thjeshtë.

Nëse renditni një sërë kushtesh dhe kërkesash komplekse të punës suaj që në testin e parë, ju e bëni kalimin e testit gjithnjë e më të vështirë dhe i shtoni më shumë kompleksitet punës suaj.

Përfundoni testimin fillestar me kushte dhe qëllime shumë themelore përpara se të ndërtoni në testet e mëvonshme dhe të shtoni më shumë detaje sipas nevojës dhe kur është e nevojshme.

Testimi mund të jetë më kompleks, por plotësoni bazat para se të zgjeroheni.

 

Jini të plotë

Punoni për të qenë sa më i plotë që të jetë e mundur kur përfundoni testet E2E.

Kjo do të thotë të plotësoni plotësisht çdo test dhe të shënoni çdo pjesë të të dhënave që del nga procesi.

Duke vepruar kështu, ju zbuloni ndikimin që kishte çdo ndryshim në kod.

Kjo është veçanërisht e dobishme kur optimizoni një program më vonë gjatë procesit dhe matni kohën që duhet për të përfunduar detyra specifike.

 

3. Shembuj të rasteve të testit E2E

 

Disa shembuj të rasteve të testimit që kompanitë përdorin kur vendosin cilësinë e softuerit të tyre gjatë testimit E2E përfshijnë:

 

Testimi i funksionit

Testimi i funksionit përfshin përcaktimin nëse funksionet specifike brenda softuerit funksionojnë siç pritej.

Kjo është një nga fazat më të hershme të testimit E2E dhe përcakton nëse kodi funksionon në një nivel bazë përpara se të përpiqet të përmirësojë performancën e softuerit në përsëritjet e mëvonshme.

 

Shpejtësia e reagimit

Përcaktimi nëse softueri reagon shpejt ndaj përdoruesit dhe nëse i kryen detyrat në kohën e duhur.

Disa testime E2E fokusohen në sigurimin që sistemi të kthejë shpejt rezultate të vlefshme, duke matur kohën që duhet për të kaluar përmes procesit të përdoruesit dhe duke e krahasuar atë me përsëritjet e mëparshme, ku ekzekutimet më të shkurtra janë ideale për përdoruesin.

Mbajtja e rezultateve të vlefshme dhe të sakta mbetet e rëndësishme gjatë gjithë këtij procesi.

 

Përgjigjet e bazës së të dhënave

Disa sisteme janë krijuar për të kthyer një seri përgjigjesh nga një bazë të dhënash për përdoruesit.

Kur testoni këto aplikacione, caktoni një periudhë specifike që aplikacioni të përgjigjet dhe matni numrin e përgjigjeve që merr nga baza e të dhënave në krahasim me përsëritjet e mëparshme të të njëjtit rast testimi.

 

Dy lloje të testimit dhe metodave nga fundi në fund

 

Ashtu si me format e tjera të testimit, ekzistojnë lloje të ndryshme të testimit nga fundi në fund që përdorin zhvilluesit, ku secili ka përfitime të ndryshme në varësi të qëllimeve tuaja.

Testimi nga fundi në fund përfshin teste horizontale dhe teste vertikale, të cilat ndryshojnë ndjeshëm në shkallën e testimit dhe metodat që zhvilluesit përdorin në proces.

Kjo perfshin:

 

1. Testet horizontale

 

Një test horizontal ndodh kur flukset e përdoruesve verifikohen në shumë aplikacione në të njëjtën kohë, me të gjitha aplikacionet që funksionojnë nga fillimi në fund. Duke vepruar kështu, ju siguroni që çdo proces të funksionojë siç duhet në një sërë rastesh të ndryshme përdorimi, me forma të ndryshme të të dhënave që nuk kanë një ndikim negativ në performancën e aplikacionit.

Përfitimi kryesor i testimit horizontal e-to-e është që ju të siguroheni që sistemet të funksionojnë siç duhet për një sërë përdoruesish të gjithë në të njëjtin version të aplikacionit.

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

Për të përfunduar testimin horizontal, përqendrohuni në vendosjen e mjediseve për të gjitha rastet përpara se të filloni testin nga fundi në fund.

Të gjitha aplikacionet duhet të funksionojnë në të njëjtën kohë, që do të thotë se kjo nuk është gjithashtu ideale për kompanitë që nuk kanë përfunduar ende procesin e zhvillimit për aplikacionet e tyre.

Ky lloj testi e-to-e është i plotë, nga këndvështrimi i përdoruesit, dhe siguron që përdoruesit tuaj të kenë një nivel të performancës që ata presin, përveç funksionalitetit bazë.

 

2. Testet vertikale

 

Në vend që të përqendroheni në mënyrën se si funksionon i gjithë aplikacioni, testimi vertikal nga fundi në fund përqendrohet te aplikacioni në bazë shtresë pas shtrese.

Kjo përfshin një proces më të grimcuar në të cilin ju testoni në mënyrë të përsëritur të gjitha aspektet individuale të një aplikacioni, duke testuar brenda një sistemi dhe jo në të gjithë aplikacionet siç shihni në testimin horizontal.

Përfitimi kryesor i testimit vertikal e-to-e është se ju merrni një perspektivë më të detajuar dhe më të qartë mbi mënyrën se si funksionon sistemi juaj. Ju shikoni se cilat janë problemet në çdo nivel specifik të sistemit dhe punoni për t’i zgjidhur ato pas procesit të testimit, në vend që thjesht të dini se diku në aplikacion ka një problem.

Megjithatë, kjo mund të marrë më shumë kohë për të përfunduar siç duhet në krahasim me punën me teste horizontale.

 

Pastrimi i një konfuzioni – Testimi nga fundi në fund kundër testimit të sistemit kundrejt testimit UAT kundër testimit funksional

 

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme testimi që njerëzit ngatërrojnë me testimin nga fundi në fund kur diskutojnë mënyrën se si organizatat vlerësojnë dhe zgjidhin problemet me softuerin e tyre.

Meqenëse organizata të ndryshme dhe pjesë të softuerit kanë nevoja unike, adresimi i tyre me formën e duhur të testimit është një domosdoshmëri.

Shihni disa nga format e ndryshme të testimit më poshtë, me përkufizime, shembuj dhe kur i zbatoni ato.

 

1. Çfarë është Testimi i Sistemit? (përkufizimi, shembuj, kur e zbatojmë)

 

Testimi i sistemit është një version i testimit të softuerit që synon të ekzaminojë produktin e softuerit në kontekstin e të gjithë sistemit.

Kjo është një formë e testimit nga fundi në fund pasi përfshin të gjithë produktin; megjithatë, testimi i sistemit shkon më tej dhe përcakton se si produkti ndërlidhet me pjesën tjetër të harduerit dhe firmuerit në sistemin në fjalë.

Për shembull, testimi i sistemit përfshin shikimin nëse një program do të funksionojë në një sistem të caktuar dhe ekzaminimin e burimeve që ai përdor në atë proces.

Zbatoni testimin e sistemit në fazat e fundit të ciklit të zhvillimit të produktit, pak para daljes në treg të produktit përfundimtar.

Duke përdorur këtë formë të testimit nga fundi në fund, inxhinierët e softuerit sigurojnë që programet e tyre të funksionojnë në mënyrë të besueshme në një sërë makinerish dhe mund të përdorin rezultatet në procesin e optimizimit, duke e bërë programin të funksionojë në një mënyrë edhe më efikase se sa më parë.

 

2. Çfarë është Testimi UAT? (përkufizimi, shembuj, kur e zbatojmë)

 

Testimi UAT qëndron për Testimin e Pranimit të Përdoruesit dhe është një formë testimi që nuk kryhet nga dikush në ekipin e zhvillimit, por nga një anëtar i audiencës së synuar.

Përdoruesit e fundit mund të ndërveprojnë plotësisht me softuerin përpara lëshimit, duke i lejuar zhvilluesit të kenë kohë për të zgjidhur çdo problem që përdoruesi zbulon.

Shembulli më i zakonshëm i kësaj ndodhi është një test beta falas për një lojë përpara fillimit, në të cilin zhvilluesit zgjedhin një audiencë specifike për reagime.

Aplikoni këtë proces në fund të procesit të zhvillimit. Ky është versioni i parë i produktit që ju prezantoni për këdo jashtë kompanisë, kështu që është e nevojshme të keni sa më shumë funksionalitet dhe lustrim në vend.

Të vetmet gjëra që një kompani duhet të kërkojë të plotësojë pasi të kryhet çdo test UAT janë rregullimi i gabimeve që lindin në procesin UAT dhe përgjigjja ndaj reagimeve që merrni nga përdoruesit.

 

3. Çfarë është Testimi Funksional? (përkufizimi, shembuj, kur e zbatojmë)

Testimi funksional është një formë e testimit të softuerit që kryhet për të siguruar që një program plotëson të gjithë funksionalitetin bazë që ishte pjesë e përmbledhjes së projektimit për projektin.

Kjo përfshin ofrimin e inputeve të duhura për testet dhe krahasimin e tyre me rezultatet, duke treguar se funksionaliteti kryesor i sistemit është në vend.

Një shembull i kësaj është krijimi i një motori shahu ose rregulli të ngjashëm të lojës dhe sigurimi që ai njeh rregullat bazë dhe vepron siç duhet kur luan.

Përfundoni këtë testim pjesërisht gjatë procesit të zhvillimit kur besoni se keni të gjithë funksionalitetin bazë të programit.

Kjo tregon se veçoritë kryesore të aplikacionit janë funksionale dhe ju keni një nivel të mirë bazë të performancës pa pasur nevojë të rregulloni kodin e fundit, duke lënë të zgjidhen vetëm UI dhe veçori të tjera estetike.

 

4. Cili është ndryshimi midis testimit nga fundi në fund dhe testimit të sistemit?

 

Aty ku testimi nga fundi në fund është thjesht një analizë e pjesës së softuerit dhe sa efektivisht funksionon ai, testimi i sistemit përfshin gjithashtu një vlerësim të harduerit në të cilin është duke u ekzekutuar dhe disa prej firmuerit, siç është sistemi operativ, që ai ndërvepron me.

 

5. Cili është ndryshimi midis testimit nga fundi në fund dhe testimit UAT?

 

Dallimi kryesor midis testimit E2E dhe UAT është se testimi UAT kalon përmes një përdoruesi të jashtëm.

Kjo do të thotë të kesh aplikacionin në një gjendje të prezantueshme dhe një gjendje që ke besim se do t’i lërë përshtypje përdoruesit.

Për më tepër, ku mund të përfundoni testimin E2E në çdo fazë të procesit, testimi UAT vjen vetëm kur produkti është efektivisht gati për t’u paketuar dhe dërguar përdoruesve me vetëm modifikime të vogla që kërkohen në softuer.

 

6. Cili është ndryshimi midis testimit nga fundi në fund dhe testimit funksional?

 

Megjithëse testimi E2E dhe testimi funksional testojnë funksionalitetin e programeve në fjalë, ato janë ende forma të ndryshme testimi për disa arsye.

E para është se testimi i funksionalitetit shikon ekskluzivisht nëse një program është funksional, në vend që të shqyrtojë aspektet estetike dhe të ndërfaqes së programit.

Testimi funksional gjithashtu zhvillohet relativisht herët në proces, në vend që të jetë i dobishëm në çdo pikë të rrjedhës së punës.

 

7. Përfundim: Testet E2E vs Testet e Sistemit kundër Testet UAT kundrejt Testimit Funksional

 

Pavarësisht se të tre format e testimit janë të ngjashme në atë që sigurojnë që produkti funksionon, ato ndryshojnë në mënyra të konsiderueshme.

Përdorimi i këtyre termave në mënyrë të ndërsjellë mund të çojë në praktika të dobëta testimi dhe probleme me proceset e sigurimit të cilësisë që ngatërrohen me njëri-tjetrin, kështu që përqendrohuni në mësimin e këtyre termave dhe përdorimin e tyre të duhur përpara se të ndërmerrni hapa për t’i përdorur ato në vendin e punës.

 

Teste manuale apo të automatizuara nga fundi në fund?

 

Zhvilluesit mund të zgjedhin disa mënyra për të përfunduar testet nga fundi në fund në varësi të burimeve dhe stafit të tyre të disponueshëm. Kjo i referohet ndryshimit midis testimit manual nga fundi në fund dhe automatizimit të këtyre testeve.

Shihni cilat janë përfitimet, sfidat dhe proceset e testimit manual dhe të automatizuar nga fundi në fund:

 

1. Testimi manual nga fundi në fund – Përfitimet, Sfidat, Procesi

 

Testimi manual nga fundi në fund konsiston në përfundimin e testeve tuaja nga fundi në fund vetë, duke marrë pjesë në secilin prej testeve “me dorë” në vend që të merrni një mjet automatik nga fundi në fund për ta bërë atë për ju.

Kompanitë zakonisht përdorin një ekip të dedikuar testimi për të përfunduar proceset manuale e-to-e, pasi ato kanë përvojë në testimin e softuerit dhe të kuptojnë se si të shënojnë natyrën e gabimeve dhe defekteve në sisteme.

Një nga përfitimet kryesore të kalimit të një procesi testimi manual nga fundi në fund është fakti që ju i shihni vetë të gjitha problemet e mundshme, duke vënë në dukje të metat në softuer që një kompjuter mund të mos i shohë.

Sidoqoftë, procesi mund të jetë relativisht i ngadaltë në krahasim me automatizimin e proceseve tuaja të testimit.

Në këto raste, një njeri si një nga zhvilluesit kalon përmes aplikacionit dhe plotëson të gjithë funksionalitetin, duke mësuar shpejt se çfarë funksionon dhe çfarë jo nga paketa e softuerit që është në dispozicion.

Kjo pason një proces planifikimi në të cilin testuesi nga fundi në fund përgatit një grup specifik testesh dhe mëson matjet që ata synojnë të gjurmojnë gjatë gjithë procesit, duke ndjekur një grup të rreptë qëllimesh.

 

2. Automatizimi nga fundi në fund – Përfitimet, Sfidat, Procesi

 

Automatizimi i testimit i referohet procesit të përfundimit të testimit E2E duke përdorur një program kompjuterik për të automatizuar testet. Pjesa më e madhe e automatizimit bëhet përmes mjeteve të specializuara të testimit nga fundi në fund, të krijuara për të punuar me gjuhë të veçanta kodimi dhe lloje programesh.

Ka ende përfshirje njerëzore në këtë proces, por vetëm në fazat fillestare të kodimit dhe analizës përfundimtare.

Një nga përfitimet kryesore të testimit të automatizuar nga fundi në fund është se aplikacionet dhe programet më të mëdha kërkojnë vlerësim dhe analizë shumë më të plotë, pasi gjithnjë e më shumë funksionalitet dhe elementë UI bëhen pjesë e rrjedhës së punës.

Testet e automatizuara e-to-e gjejnë këto variacione më të vogla. Megjithatë, një sfidë e testimit të automatizuar është se syri i njeriut vëren disa dallime që një kompjuter nuk mund t’i bëjë, gjë që çon në testimin e automatizuar nga fundi në fund duke i munguar ndonjëherë gabimet që testuesit njerëzorë nuk i bëjnë.

Për të përfunduar testimin e automatizuar nga fundi në fund, vendosni për rastet tuaja të testimit dhe shkruajini ato si kod, duke i integruar ato në mjetin tuaj të testimit të softuerit.

Pas kësaj, ekzekutoni testin dhe merrni rezultatet, duke përdorur informacionin për të mësuar rreth ndryshimeve të mundshme në aplikacion.

Aty ku është e mundur, plotësoni çdo rast testimi nga fundi në fund veç e veç, pasi rastet e ndryshme të testimit kërkojnë gjëra të ndryshme. Drejtimi i tyre në mënyrë të pavarur zvogëlon mundësinë e ndërhyrjes së testeve me njëri-tjetrin.

 

3. Përfundim: Automatizimi manual apo nga fundi në fund?

 

Vendimi nëse testimi manual ose automatizimi është opsioni ideal varet tërësisht nga nevojat tuaja si ekip zhvillimi.

Projektet më të vogla mund të testohen tërësisht nga një ekip manualisht, duke krehur kodin për çdo gabim dhe duke i shënuar ato menjëherë.

Përkundrazi, projektet më të mëdha janë thjesht shumë të mëdha për t’u testuar me dorë dhe kërkojnë shumë automatizim të testimit të softuerit .

Mendoni për nevojat specifike të projektit tuaj dhe përshtatni planet tuaja të testimit e-to-e në përputhje me atë që mësoni për shkallën e testimit tuaj.

Buxheti nuk është domosdoshmërisht një faktor, pasi automatizimi i testimit vjen si në versionet falas ashtu edhe në ato të ndërmarrjes në shumicën e rasteve.

 

Çfarë ju nevojitet për të përfunduar testimin nga fundi në fund

 

Ka disa gjëra që ju nevojiten përpara se të filloni testimin nga fundi në fund, pavarësisht nëse përqendroheni në metodën manuale ose në automatizimin e punës tuaj.

Kjo perfshin:

 

1. Hardware përfaqësues

 

Shumë zhvillues kanë akses në harduer të nivelit të lartë, duke përdorur kompjuterë modernë si një mjet për zhvillimin e softuerit të tyre. Kjo është ideale për teste të rrepta dhe për të kontrolluar funksionalitetin e aspekteve të ndryshme të softuerit, por nuk përfaqëson saktë harduerin e zgjedhur të përdoruesit përfundimtar.

Përvetësoni pajisje që është më e përshtatshme për profilin e përdoruesit mesatar, pasi ju merrni një pamje më të saktë të problemeve që ata kanë me programin që po testoni nga fundi në fund.

Si shembull, përdorimi i një telefoni celular për një aplikacion telefoni është ideal, me një kompjuter industrial për një pjesë të softuerit të prodhimit.

 

2. Testoni Mjetet e Automatizimit

 

Kur punoni me automatizimin e testimit, sigurohuni që të keni në dispozicion softuerin e testimit që nga fillimi i testit e-to-e.

Zgjidhni softuerin tuaj me kujdes, me versionet falas dhe të ndërmarrjeve të softuerit testues që kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre të mundshme. Hulumtoni softuerin që po përdorni dhe plotësoni disa praktika për të reduktuar kohën që shpenzoni duke u përshtatur me platformën e testimit.

Shumë paketa softuerësh nga fundi në fund ofrojnë udhëzues ose ekspertë të plotë, si p.sh. mbështetja e testimit të ZAPTEST, me disa ekspertë që krijojnë mësime në YouTube dhe sajte të tjera të ngjashme për të ofruar më shumë njohuri.

 

3. Një plan koheziv

 

Një nga gjërat më të rëndësishme që duhet të keni kur hyni në procesin e testimit nga fundi në fund është një plan koherent testimi.

Ky është një dokument që shënon versionin e softuerit që po testoni, testet specifike që po bëni në softuer, harduerin që po përdorni dhe platformën e testimit që është në përdorim.

Sa më i plotë dokumentacioni juaj, aq më shumë mësime të dobishme mësoni nga testet e deri tek e që plotësoni.

Nëse organizata juaj zhvillon shumë softuer, krijoni një model planifikimi testimi dhe përdorni atë për çdo test për të sjellë qëndrueshmëri më të madhe.

 

4. Softuer i kompletuar

 

Kalimi i procesit të testimit të softuerit kërkon një pjesë të plotë të softuerit të disponueshëm për ekipin e testimit nga fundi në fund.

Në këto raste, të kesh paketën e softuerit më të përditësuar është thelbësore, pasi një version më i fundit do të thotë që çdo gjetje është sa më përfaqësuese kundrejt versionit përfundimtar të lëshimit.

Sa më afër lëshimit të paketës së softuerit, aq më shumë rezultate të dobishme merr ekipi nga testimi i tij E2E.

Përpiloni nga kodi më i fundit që keni në dispozicion pikërisht përpara testit për t’u siguruar që nuk po punoni aksidentalisht me një version të vjetër.

 

Procesi i testimit të automatizimit nga fundi në fund

 

Ekziston një proces i detajuar që duhet ndjekur gjatë përfundimit të testimit nga fundi në fund përmes mjeteve të automatizuara, me hapa që përfshijnë:

 

1. Merrni parasysh rastet tuaja të testimit e-to-e

 

Filloni duke menduar për rastet e testimit që po shikoni në testimin tuaj nga fundi në fund.

Për shembull, rastet e testimit në testet e hershme përfshijnë sigurimin që funksionaliteti është i saktë dhe testimi i të gjitha veçorive të softuerit po funksionojnë dhe ofrojnë rezultatet e sakta.

Më vonë gjatë procesit, merrni parasysh rastet e testimit të tilla si efikasiteti i programit dhe shpejtësia me të cilën ai funksionon.

Balanconi rastet tuaja të testimit kundrejt nevojave të projektit tuaj në varësi të fazës së zhvillimit dhe sasisë së testimit nga fundi në fund që është përfunduar më parë.

 

2. Kodoni rastet e testimit nga fundi në fund

 

Pasi të keni vendosur për rastet tuaja të testimit, kodoni rastet specifike të testimit në softuerin e testimit që po përdorni.

Kini kujdes kur kodoni rastet e testimit nga fundi në fund, pasi një rast testimi i koduar gabimisht mund të mos testojë gjënë e duhur ose mund të kërkojë metrikën e gabuar në fund të procesit.

Kjo është ekskluzivisht një pjesë e procesit të testimit të automatizimit , pasi testimi manual thjesht përbëhet nga një testues që vlerëson cilësinë e programit pa kërkuar ndonjë ndërhyrje kompjuterike.

Aty ku është e mundur, kryeni një test në një kohë për të mbajtur rezultatet konsistente dhe pa ndërhyrje.

 

3. Kryeni testet tuaja E2E

 

Pasi të gjitha testet të jenë koduar në softuerin tuaj të testimit, ekzekutoni testet.

Në varësi të natyrës së testeve që po kryeni, kjo mund të zgjasë nga disa momente deri në disa minuta, me faktorë dallues duke përfshirë madhësinë e aplikacionit që po testoni dhe testet specifike që po bëni.

Shumica e programeve të automatizimit të testimit E2E do t’ju informojnë për kohën e mbetur në proces dhe fazën e procesit në të cilin ndodhet.

Testet manuale kërkojnë më shumë kohë dhe përpjekje pasi një testues kalon nëpër të gjitha veçoritë dhe proceset e aplikacionit.

 

4. Mësoni nga rezultatet

 

Vetë fundi i testit i sheh programuesit dhe testuesit që marrin një sërë metrikash dhe informacione të tjera që kanë të bëjnë me testin.

Përdoreni këtë informacion për të mësuar më shumë rreth aplikacionit ose programit tuaj, të tilla si fushat që kërkojnë përmirësim dhe proceset specifike që kërkojnë më shumë përshtatje për të punuar në një standard më të lartë.

Metrikat e testimit janë disa nga të dhënat më të vlefshme që merr një organizatë, dhe duke i përdorur ato siç duhet, ju rritni ndjeshëm cilësinë e produktit tuaj përfundimtar. Mbani të dhëna afatgjata të testeve të mëparshme për të bërë një krahasim më të plotë nga versioni në version.

 

Praktikat më të mira për testimin nga fundi në fund

 

Ndjekja e praktikave më të mira në çdo industri dhe kompetencë është hapi i parë për të siguruar rezultate më të mira.

Disa nga praktikat më të mira për testimin nga fundi në fund në procesin e zhvillimit të softuerit përfshijnë:

 

1. Përcaktoni mbulimin tuaj të testit

 

Kur përfundoni çdo testim të softuerit E2E, përcaktoni siç duhet mbulimin e testit.

Kjo përfshin sasinë e aplikacionit që po testohet dhe metrikat specifike që kërkoni në teste.

Duke përcaktuar qartë këtë informacion që në fillim të procesit, ju e dini se çfarë kërkoni gjatë gjithë procesit dhe rezultatet tuaja interpretohen lehtësisht. “Zhurma e të dhënave” eliminohet, siç janë informacionet nga aplikacionet ose testet e tjera.

 

2. Përqendrohuni në testet efikase

 

Efikasiteti është një pjesë themelore e testimit, pasi sa më shumë burime të përdorni në programin e testimit, aq më shumë i hiqni vetë aplikacionit.

Për ta kundërshtuar këtë, përqendrohuni në vendosjen e testeve shumë të thjeshta dhe efikase.

Nëse çdo test merret me parametra të veçantë dhe relativisht të vegjël, ai merr më pak burime dhe do të thotë që rezultati është sa më i saktë që të jetë e mundur, duke ofruar të dhëna më të dobishme në fund të projektit.

 

3. Krijo një grup të thjeshtë njoftimesh

 

Kompletet e njoftimeve janë mjete që testuesit përdorin për të marrë informacion rreth testeve.

Kur krijoni një grup njoftimesh, theksoni qartësinë dhe thjeshtësinë. Nëse i kuptoni me lehtësi kodet e gabimit, për shembull duke krijuar një që tregon natyrën e problemit dhe ku është problemi në sistem, ju përmirësoni shanset tuaja për të gjetur problemet në kohën e duhur dhe për t’iu përgjigjur atyre në një mënyrë që rregullon program sa më shpejt të jetë e mundur.

 

Llojet e rezultateve nga një test nga fundi në fund

 

Kur përfundoni një test nga fundi në fund, ka disa lloje të ndryshme të prodhimit për të kërkuar, secila prej të cilave ofron një pasqyrë unike.

Disa nga këto lloje të prodhimit për të kërkuar përfshijnë:

 

1. Të dhënat

Kjo ndodh kur rezultati nga testimi në fund është një metrikë e thjeshtë e të dhënave.

Të dhënat përfshijnë sasinë e kohës që i duhet një procesi për të kthyer një rezultat të saktë, rezultatin e një llogaritjeje, apo edhe një imazh të marrë nga një bazë të dhënash.

 

2. E VËRTETË / E GAME

Disa teste E2E kthehen me një dalje TRUE ose FALSE, duke deklaruar nëse një grup parametrash ose kushtesh janë të vërteta ose të rreme në fund të një procesi.

Kjo është e dobishme për sistemet e sigurisë, pasi kthimi FALSE në kushtet e sigurisë mund të jetë një shkas për ndezjen e një alarmi.

 

3. Gjendjet e dështimit

Një lloj i dobishëm i prodhimit është ideja e gjendjes së dështimit dhe nëse proceset brenda një aplikacioni funksionuan siç pritej.

Në këto raste, pas ekzekutimit të programit ai do të përgjigjet duke deklaruar nëse ka përfunduar proceset e tij apo jo, me mesazhe gabimi dhe kode specifike që shfaqen në rast dështimi.

 

Shembuj të testeve nga fundi në fund

 

Kuptimi i testeve nga fundi në fund është shumë më i thjeshtë kur keni disa shembuj për t’u marrë në konsideratë, përpjekje të suksesshme dhe të pasuksesshme në këtë proces.

Këtu janë disa shembuj të testimit nga fundi në fund në procesin e zhvillimit:

 

1. Teste manuale nga fundi në fund

Një kompani është në fazat e fundit të zhvillimit të produktit të saj, pasi ka krijuar një mjet të thjeshtë në internet për llogaritjen e taksave mbi të ardhurat e pavarura.

Ekipi i zhvillimit kalon një proces testimi manual E2E, duke kontrolluar që programi të përgjigjet me vlerat e duhura dhe që të gjitha veçoritë e ndërfaqes së përdoruesit të funksionojnë ashtu siç presin zhvilluesit.

Ekipi gjen disa gabime të vogla në llogaritje dhe u përgjigjet atyre duke përditësuar programin përpara se të përfundojë testin tjetër.

 

2. Test automatik nga fundi në fund

Një zhvillues i një aplikacioni të madh ueb të krijuar për të llogaritur financat e biznesit është gati të lëshojë produktin e tij, duke kaluar paraprakisht një proces testimi E2E.

Ekipi i kodon testet e tij në një platformë testimi automatik dhe merr rezultatet, duke përdorur metrikat për të siguruar funksionalitet dhe efikasitet.

Meqenëse programi është efektiv, testuesit lëvizin për të përmirësuar performancën e softuerit dhe për të zvogëluar përdorimin e burimeve përpara testimit UAT.

 

3. Testim nga fundi në fund me cilësi të ulët

Një kompani po kërkon të publikojë sa më shpejt softuerin e saj.

Zhvilluesit e shikojnë aplikacionin shpejt, duke ekzaminuar shumë shkurt veçoritë pa planifikuar paraprakisht testimin e tyre nga fundi në fund.

Biznesit i mungojnë disa nga problemet në softuer, të cilat klientët i shohin pas lëshimit të produktit. Humbja e reputacionit është një nga ndikimet më të mëdha të këtij testimi të dobët, me kompaninë duke rimbursuar edhe disa blerje.

 

Llojet e gabimeve dhe gabimeve të zbuluara përmes testimit nga fundi në fund

 

Zbulimi i gabimeve dhe gabimeve është një nga qëllimet kryesore të kalimit të çdo procesi testimi në zhvillimin e softuerit, me disa gabime dhe çështje të zakonshme, si p.sh.

 

1. Defekte vizuale

 

Defektet vizuale ndodhin kur programi duket ndryshe nga mënyra se si synojnë zhvilluesit.

Disa nga problemet, në këtë rast, përfshijnë teksturat që nuk ngarkohen në mjediset virtuale, imazhet që shfaqen të shtrembëruara ose madhësinë e gabuar dhe tekstin që nuk shfaqet në një UI.

Një pjesë e softuerit që ka defekte vizuale mund të jetë shqetësuese për konsumatorët që fillimisht e gjykojnë softuerin në shikim të parë.

 

2. Dështimi i funksionalitetit

 

Funksionaliteti është mënyra se si pritet të sillet një pjesë e softuerit, me funksionalitet të dështuar që thjesht i referohet një aplikacioni që nuk përfundon punën e tij të pritshme.

Kjo mund të përfshijë mos printimin e duhur të tekstit, dështimin në mbledhjen e informacionit nga një bazë të dhënash ose punën e ngadaltë në krahasim me atë që pret klienti dhe zhvilluesi.

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

 

3. Gabim në trajtimin e të metave

 

Problemet me trajtimin e gabimeve i referohen kur një pjesë e softuerit ka një problem, por nuk mund të përcaktojë se çfarë është problemi. Ky është shkaku i mesazheve të gabimit të gjatë dhe të ndërlikuar në softuer.

Problemi kryesor me problemet e trajtimit të gabimeve është se një përdorues nuk mund të përcaktojë se çfarë është problemi, dhe për këtë arsye nuk mund ta zgjidhë problemin.

Trajtimi i gabimeve është gjithashtu një çështje e rëndësishme për zhvilluesit, pasi siguron një pengesë për rregullimin efektiv të gabimeve.

 

Metrikat e zakonshme të testimit nga fundi në fund

 

Kur përfundoni një proces testimi E2E, vendosja e metrikave të thjeshta është një domosdoshmëri, duke ju siguruar një bazë të fortë nga e cila mund të krahasoni përsëritjet e ndryshme të një aplikacioni.

Disa shembuj të matjeve të testimit nga fundi në fund janë:

 

1. Koha e ekzekutimit të testit

Kjo është sasia e kohës që i duhet një sistemi i automatizuar për të përfunduar të gjitha testet nga fundi në fund. Sa më shpejt të jetë kjo kohë, aq më efikas është softueri.

Duke krahasuar kohën e ekzekutimit të testit ndërmjet testeve, zhvilluesit mund të shohin nëse e kanë rritur efektivisht shpejtësinë e softuerit që nga përsëritja e fundit.

 

2. Numri i dështimeve

Disa zhvillues ndjekin numrin e dështimeve nga një version në tjetrin. Kjo është një shifër e papërpunuar dhe duke parë që shuma të zvogëlohet ndjeshëm nga versioni në version, zhvilluesit e dinë se po zgjidhin çështje të rëndësishme në kod.

 

3. Dendësia e dështimit

Dendësia e dështimit i referohet numrit të dështimeve që ndodhin kur llogaritet madhësia e kodit.

Për shembull, nëse kodi i një aplikacioni rritet me një shumëfish të katër, por shkalla e dështimit rritet vetëm me 50%, dendësia e dështimit tregon se ky është një përmirësim dhe jo një rritje e problemeve që ka aplikacioni.

 

Mjetet më të mira falas të testimit nga fundi në fund

 

Kur krijoni një test nga fundi në fund, mund të filloni duke përdorur një mjet falas.

 

5 Mjetet më të mira falas të testimit të automatizuar nga fundi në fund

 

Disa nga mjetet më të mira falas të testimit të automatizuar nga fundi në fund janë:

 

1. Edicioni FALAS ZAPTEST

ZAPTEST Free Edition është versioni i platformës ZAPTEST që është i aksesueshëm për të gjithë përdoruesit pa paguar.

Versioni Falas fokusohet në automatizimin, duke ju lejuar të përfundoni ushtrimet e korrigjimit në një orar Just-in-Time. Përfundimi i testeve e-to-e në këtë mënyrë mbështet veçanërisht organizatat që përdorin zhvillimin Agile pasi mbështet kohët më të shpejta të kthimit.

 

2. Katalonja

Një opsion me burim të hapur që ofron mjetet bazë të automatizimit në një sistem pa kod.

Lehtë për t’u zgjeruar, por kërkon disa shtesa dhe veçori të mëtejshme që janë pas një muri pagese për të përfituar sa më shumë nga softueri.

Një çështje tjetër është se funksionon më ngadalë se disa alternativa si Seleni.

 

3. Seleni

Gjithashtu, një platformë me burim të hapur, Selenium punon me një sërë gjuhësh të ndryshme kodimi dhe shfletues, duke vepruar si një opsion shumë fleksibël.

Mund të jetë paksa shumë kompleks për përdoruesit që kërkojnë të mësojnë më shumë rreth automatizimit të testimit. Kjo gjithashtu nuk është vetëm për testim dhe vepron si një mjet i përgjithshëm automatizimi i shfletuesit.

 

4. Uatir

Watir është një mjet testimi jashtëzakonisht i lehtë me burim të hapur. Ai është ideal për testimin e pjesëve shumë të vogla të kodit, por mbështetja në hyrjen manuale do të thotë se lufton me detyra dhe procese më intensive.

Përdorni Watir për të mbështetur testimin manual E2E, por jo si një mjet të pastër automatizimi për punën tuaj.

 

5. Capybara

Capybara kërkon të imitojë sjelljen e një përdoruesi kur punon me softuer, por kryesisht punon me aplikacione ueb , duke e bërë atë pak më të kufizuar sesa është ideal si mjet.

Për teste më të vogla nga fundi në fund kjo mund të jetë e mirë, por me programe të pavarura Capybara lufton për të vazhduar me rivalët.

 

5 Mjetet më të mira të testimit të ndërmarrjes nga fundi në fund

 

Nëse një mjet testimi falas nga fundi në fund nuk do të mjaftojë, me aplikimin tuaj shumë të madh ose mjetin që nuk ka funksionalitetin që ju nevojitet, një mjet i ndërmarrjes është gjithmonë një alternativë.

Disa nga mjetet e testimit nga fundi në fund të nivelit të ndërmarrjes që mund të konsideroni të përdorni përfshijnë:

 

1. ZAPTEST ENTERPRISE Edition

Edicioni Enterprise i ZAPTEST është një mjet më i plotë se versioni falas, duke ofruar veçori të tilla si licenca të pakufizuara, ndërfaqe pa kod, ndër-platformë 1SCRIPT, ndër-pajisje, teknologji ndër-aplikacionesh dhe akses me kohë të plotë tek një ekspert i certifikuar nga ZAP i cili punon nga distanca së bashku me ekipin e klientit, si pjesë e tij.

Për sa i përket vlerës për para dhe cilësisë, ky është opsioni i përsosur për testimin e softuerit nga fundi në fund, pavarësisht nga niveli juaj ekzistues i përvojës.

 

2. BugBug

BugBug është një mjet testimi i shfletuesit i krijuar për ekipet Agile dhe ndërsa është relativisht i lehtë për t’u përdorur, fokusi i tij intensiv në shfletues dhe zhvillimi Agile nuk e ndihmon fleksibilitetin e tij.

Kur zhvillon softuer të madh në një proces më tradicional, BugBug lufton dhe bëhet më pak i përshtatshëm për testuesin e-to-e.

 

3. Selvi

Një mjet testimi i vlerësuar gjerësisht, Cypress është projektuar për testimin e ndërfaqes së përdoruesit , që do të thotë se nuk mbështet testimin e backend-it siç është e nevojshme për testet efektive E2E.

Mjeti është i fortë në fazat e fundit të zhvillimit, por mungesa e përdorimit të tij për testimin e funksionalitetit e bën atë një mjet relativisht të dobët E2E.

 

4. Testigma

Një mjet me burim të hapur që fokusohet në mirëmbajtjen e testit të AI, me ruajtjen në renë kompjuterike që potencialisht ofron një kërcënim sigurie me një çmim tashmë të lartë.

Mjaft funksionale, por i mungon mbështetja personale që ofrojnë ZAPTEST.

 

5. Autify

Ideale për fillestarët dhe testimin paralel, por çmimi sipas kërkesës mund të çojë në konfuzion rreth planifikimit afatgjatë për organizatën.

Ndihmon në fazat e mëparshme të testimit, por mund të luftojë me disa nga detyrat më komplekse që përfundoni në procesin e testimit nga fundi në fund.

 

Lista kontrolluese e testimit nga fundi në fund

 

Përfundimi i testimit nga fundi në fund duhet të jetë një proces i plotë, prandaj shumë ekipe përdorin një listë kontrolli për të garantuar se testojnë të gjitha aspektet e rëndësishme të një aplikacioni.

Disa gjëra për të shtuar në listën tuaj të testimit E2E përfshijnë:

 

1. Testimi i funksionalitetit

Testoni funksionalitetin e softuerit në përgjithësi nga këndvështrimi i një përdoruesi, duke mbajtur shënim efektivitetin e funksionalitetit dhe cilat nga veçoritë kanë probleme.

 

2. Testimi i performancës

Testoni performancën e softuerit dhe sigurohuni që ai të funksionojë në mënyrë efikase pa marrë burime, duke përfshirë vlerësimin e kohës që i duhet softuerit për të përfunduar detyrat dhe për të ngarkuar testimin .

 

3. Testimi i të dhënave

Testoni ruajtjen e aplikacionit, duke u siguruar që të gjitha të dhënat të jenë të sigurta dhe të organizuara në mënyrën e duhur, duke qenë e lehtë për të gjetur hyrje specifike kur është e nevojshme.

 

4. Testimi i përdorshmërisë

Testoni nëse e gjithë ndërfaqja e përdoruesit është e përdorshme dhe ka kuptim për të bashkëvepruar nga këndvështrimi i një klienti që nuk ka pasur asnjë përfshirje në proceset e projektimit dhe zhvillimit.

 

5. Testimi i sigurisë

Testoni për çdo të metë sigurie ose dobësi në aplikacion për të mbrojtur aplikacionin nga palët e treta ose çdo boshllëk që ekziston në bazën e kodeve që tashmë mbetet brenda standardeve GDPR.

 

konkluzioni

 

Si përfundim, testimi nga fundi në fund është një metodë tepër e plotë për të siguruar që një program të funksionojë ashtu siç e prisni.

Veçanërisht e dobishme para-lëshimi, përdorimi i testimit nga fundi në fund është një mjet shumë fleksibël që zhvilluesit e të gjitha madhësive mund ta zbatojnë në proceset e tyre dhe ta përdorin për të siguruar që ata po i ofrojnë një produkt cilësor përdoruesit përfundimtar.

Merrni kohë për të konsideruar llojin specifik të testimit që përdorni, qoftë manual dhe horizontal apo automatik dhe vertikal, por të gjithë zhvilluesit duhet ta shohin testimin nga fundi në fund si një mundësi për të përmirësuar produktet e tyre përfundimtare.

 

Pyetjet e shpeshta dhe burimet

 

Duke qenë se testimi nga fundi në fund është një fushë e gjerë zhvillimi, ai është ai që mund të shkaktojë shumë pyetje. Lexoni përmes pyetjeve tona të bëra shpesh për të mësuar më shumë rreth testeve nga fundi në fund dhe si të përmirësoni cilësinë e testimit tuaj në të ardhmen.

 

1. Kurset më të mira për Automatizimin e Testit nga End-te-End

 

Një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar standardet tuaja në testimin nga fundi në fund është duke marrë pjesë në një kurs. Disa nga kurset më të njohura për dikë që kërkon të përmirësojë aftësitë e tyre të testimit E2E përfshijnë:

· Implementimi i testimit nga fundi në fund nga Skillsoft, një kurs që zgjat pak më shumë se një orë dhe ofron një bazë fillestare të të mësuarit.

· Kurs i automatizuar i testimit nga PluralSight, duke u mësuar përdoruesve se si të kryejnë teste duke përdorur automatizimin dhe softuerin.

· E2E Web Testing nga TestCafe, një kurs i shkurtër që mbulon bazat e automatizimit të proceseve tuaja të testimit duke përdorur NodeJS.

· Specializimi i testimit dhe automatizimit të softuerit nga Coursera, që mbulon shumicën e aftësive dhe kompetencave të testimit të softuerit.

· Hyrje në Testimin e Softuerit nga Coursera, ideale për këdo që është krejtësisht i ri në profesionin e testimit të softuerit.

 

2. Librat më të mirë për testimin nga fundi në fund?

 

Disa njerëz preferojnë të zhvillojnë aftësitë me shpejtësinë e tyre dhe të kalojnë një proces leximi në vend që të përfundojnë një kurs kompleks si pjesë e zhvillimit të aftësive të tyre të testimit E2E.

Disa nga librat më të mirë të disponueshëm që rrethojnë testimin E2E për softuer përfshijnë:

· “Udhëzues i plotë për të testuar automatizimin” nga Arnon Axelrod

· “Këshilla për automatizimin e testimit të softuerit” nga Gennadiy Alpaev

· “Testimi praktik i aplikacionit celular” nga Daniel Knott

· “Testimi i softuerit eksplorues” nga James A. Whittaker

· “Testimi i zhvilluesve: Ndërtimi i cilësisë në softuer” nga Alexander Tarlinder

 

3. Cilat janë 5 pyetjet kryesore të intervistës për Testimin nga fundi në fund?

 

Kur aplikoni për një rol në një kompani zhvillimi, shumë ekipe rekrutimi bëjnë pyetje në mënyrë specifike që kanë të bëjnë me testimin E2E.

Disa nga pyetjet kryesore të intervistës që kandidatët marrin janë:

· Çfarë eksperience keni me testimin E2E në një vend pune aktiv dhe me çfarë sfidash u përballët në këtë proces?

· A mund të më tregoni për ndryshimet midis testimit UAT dhe E2E, dhe kur do të përdorni secilin prej llojeve të testimit në një cikël zhvillimi?

· Si ndryshon testimi i automatizuar E2E nga testimi manual E2E dhe pse kompanitë përdorin secilën nga këto metoda?

· Si i keni zgjidhur problemet kur përdorni testimin E2E në të kaluarën?

· Cilat janë përfitimet e përdorimit të testimit E2E në një vend pune zhvillimi dhe pse janë të rëndësishme këto përfitime?

 

4. Udhëzimet më të mira të YouTube për testimin nga fundi në fund

 

YouTube është një nga destinacionet më të mira për të mësuar një përzgjedhje aftësish, me shumë udhëzime të YouTube në dispozicion për përdoruesit për të rritur aftësitë e tyre. Disa mësime ideale në YouTube për këdo që punon në aftësitë e tyre të testimit E2E përfshijnë:

· “Tutorial për testimin e softuerit #28 – Testimi nga fundi në fund në testimin e softuerit” nga Mentori i Testimit të Softuerit

· “Kurs i plotë falas nga fundi në fund për testimin manual – Korrik Batch 2022” nga Testimi i Performancës Bazë dhe i Avancuar

· “Është koha e testimit nga fundi në fund!” nga Academind

 

5. Si të mirëmbahen testet nga fundi në fund?

 

Ruajtja e testeve nga fundi në fund do të thotë të mbani protokollet tuaja të testimit të funksionojnë gjatë gjithë procesit të zhvillimit.

Një nga mënyrat më të mira për t’u siguruar që të ruani testimin tuaj është të plotësoni të njëjtat teste në mënyrë të përsëritur, duke siguruar një nivel më të madh të konsistencës nga testi në test.

Përqendrohuni gjithashtu te thjeshtësia në këtë proces, pasi sa më të thjeshta të jenë testet, aq më të lehta do të ruhen të dhënat dhe aq më të thjeshta do të përsëriten testet për grupet e të dhënave të ardhshme.

 

6. Çfarë është testimi nga fundi në fund në SC?

 

Testimi nga fundi në fund në QA i referohet rolit të testimit E2E në proceset e sigurimit të cilësisë. Në këto raste, procesi është i ngjashëm me testuesit që ekzaminojnë të gjithë aplikacionin ose programin, por qëllimet specifike të testimit ndryshojnë.

Qëllimi në këto raste është të sigurohet një nivel i lartë i cilësisë në përvojën e përdoruesit, në vend që të sigurohet që gjithçka të jetë sa më funksionale dhe efikase.

Testimi i QA tenton të ndodhë pasi procesi i zhvillimit të përfundojë.

Download post as PDF

Alex Zap Chernyak

Alex Zap Chernyak

Founder and CEO of ZAPTEST, with 20 years of experience in Software Automation for Testing + RPA processes, and application development. Read Alex Zap Chernyak's full executive profile on Forbes.

Get PDF-file of this post