fbpx

Get your 6-month No-Cost Opt-Out offer for Unlimited Software Automation?

Vitet e fundit, telefonat celularë kanë marrë një rol të spikatur në shoqërinë moderne, duke u bërë pajisjet më të aksesueshme në treg. Ky tranzicion i madh do të thotë që kompanitë po i kushtojnë më shumë kohë dhe vëmendje krijimit të aplikacioneve celularë për një sërë detyrash, nga ndihma e njerëzve për t’u përshtatur deri tek mbështetja e flukseve të punës në një strukturë industriale. Secili prej këtyre aplikacioneve kërkon testim të plotë për t’u siguruar që funksionon siç pritej.

Mësoni më shumë se çfarë është testimi i aplikacionit celular, me më shumë informacion rreth llojeve të ndryshme të testimit celular dhe nëse testimi manual ose i automatizuar i aplikacionit celular është i duhuri për një organizatë.

 

Table of Contents

Çfarë është testimi i aplikacionit celular?

lista e kontrollit uat, mjetet e testimit të aplikacioneve në ueb, automatizimi dhe më shumë

Testimi i aplikacionit celular i referohet procesit të testimit të softuerit në pajisjet mobile. Kompanitë i përfundojnë këto procese testimi për disa arsye, duke përfshirë sigurimin që softueri funksionon dhe që aplikacioni të jetë tërheqës për përdoruesit e celularëve.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme testimi dhe metoda të shumta për plotësimin e këtyre testeve të disponueshme për një zhvillues aplikacioni. Testimi i aplikacionit celular është një proces që një ekip i pavarur i QA e përfundon aty ku është e mundur, pasi kjo do të thotë se nuk ka asnjë paragjykim të natyrshëm në testimin e prezantuar nga një zhvillues që kërkon të dërgojë produktin shpejt.

Qëllimi përfundimtar i testimit të aplikacionit celular në një kompani është të gjejë çdo problem që është i pranishëm në softuer, të përcaktojë se si organizata mund t’i zgjidhë këto çështje dhe në fund të dërgojë një produkt me cilësi të lartë në të cilin klientët janë të lumtur të investojnë.

 

Cilat lloje të aplikacioneve celulare mund të testoni?

testimi i automatizimit të aplikacioneve në internet

Ka disa lloje aplikacionesh celulare që janë të disponueshme për testim. Zhvilluesit më të suksesshëm nuk përqendrohen vetëm në krijimin e aplikacioneve për një platformë, por përkundrazi aksesojnë sa më shumë platforma për të shfrytëzuar sa më shumë audiencën e tyre të mundshme.

 

Disa nga llojet e aplikacioneve celulare që zhvilluesit mund të testojnë në vendin e punës përfshijnë:

 

1. Aplikacionet iOS

 

iOS është sistemi operativ i zhvilluar nga Apple për pajisjet e saj iPhone dhe iPad, dhe me këto që shihen si produkte prestigjioze në tregjet anembanë botës, zhvilluesit duhet të sigurohen që ato janë në platformë.

Apple ka standarde jashtëzakonisht të larta për dyqanin e saj të aplikacioneve, duke kërkuar që të gjitha aplikacionet celulare të testohen plotësisht përpara nisjes, të ndjekin udhëzimet e tyre të zhvilluesve dhe të përshtaten me kodin etik të dyqanit.

Kur testoni për aplikacionet iOS , sigurohuni që të keni standardet më rigoroze të mundshme. A funksionon mirë aplikacioni juaj në versionin më të fundit të iOS, si dhe në përsëritjet e kaluara, dhe si mund ta dëshmoni atë në të ardhmen për versionet e ardhshme?

A e keni testuar plotësisht aplikacionin tuaj për dobësitë e sigurisë në iOS?

A funksionojnë të gjitha funksionet individuale të aplikacionit dhe a integrohen me veçori të tjera të iOS, p.sh. gjurmimi i vendndodhjes, telefonatat dhe fotot?

 

2. Aplikacionet Android

 

Android është një nga platformat më të zakonshme, me Google, Samsung, Nokia, OnePlus dhe më shumë që përdorin sistemin operativ. Kjo do të thotë që krijimi i softuerit për një telefon Android ka një bazë të madhe potenciale përdoruesish, kështu që është thelbësore të kaloni procesin e moderimit të Dyqanit të Google Play.

 

Disa nga faktorët që kërkojnë moderatorët e Android kur shqyrtojnë aplikacionet celulare përfshijnë:

 

· Përmbajtje e kufizuar, si p.sh. ngacmimi, ngacmimi, aktivitetet e paligjshme ose ndonjë përmbajtje e paligjshme.

· Pronësia intelektuale e vjedhur, qoftë nga aplikacione të tjera ose nga ndonjë kompani tjetër e madhe.

· Çështjet e sigurisë së të dhënave dhe pajisjes, ose potenciali për të keqpërdorur të dhënat personale duke mashtruar përdoruesin në përdorimet e tyre.

· Mungesa e pajtueshmërisë me Ligjin për Mbrojtjen e Privatësisë së Fëmijëve në internet (COPPA), një ligj i SHBA që siguron që përmbajtja dixhitale të jetë e përshtatshme për të rinjtë.

· Mos ndjekja e udhëzimeve të faturimit të Play Store në mënyrë të qartë dhe duke mos deklaruar tarifat që paguajnë përdoruesit.

· Funksionalitet i dobët, si p.sh. përplasje të përsëritura, ngrirje ose gabime, të cilat janë pjesë e testimit të përdorshmërisë së celularit në një aplikacion.

Një nga sfidat më të mëdha për zhvilluesit dhe testuesit e aplikacioneve Android është zhvillimi i një aplikacioni që funksionon pa probleme në mijëra pajisje. Ekzistojnë mbi 24,000 lloje të ndryshme të pajisjeve Android në treg dhe testuesit duhet të jenë rigoroz në testimin e funksionalitetit, performancës dhe sigurisë së aplikacionit të tyre në të gjitha linjat kryesore të pajisjeve.

Ndërsa pajisjet Android mund të ngarkojnë aplikacionet duke instaluar një APK dhe të heqin dorë nga nevoja për të përdorur Play Store, nëse një aplikacion dëshiron të jetë mjaft i dukshëm për t’u konsideruar i popullarizuar, krijoni një nivel të arsyeshëm të ardhurash, kalimi përmes moderimit të Play Store është një domosdoshmëri.

 

3. Pajisjet shtesë

 

Android dhe iOS zënë pjesën dërrmuese të tregut në pajisjet mobile, por ka disa që përdorin sisteme operative alternative.

Për shembull, sistemet operative me burim të hapur si Fuchsia dhe LiteOS përqendrohen te thjeshtësia dhe ndërsa aktualisht kanë relativisht pak përdorues, ata janë ende përdorues që zhvilluesit e aplikacioneve celulare mund të përfitojnë nga arritja.

Përqendrohuni kryesisht në zhvillimin dhe testimin e aplikacioneve celulare për pajisjet Apple dhe Android, por kur një klient specifikon se ata përdorin një OS më të rrallë në punën e tyre përpiqen të zhvillojnë softuer duke pasur parasysh nevojat e tyre. Nuk ka kërkesa specifike për t’u arritur për të hyrë në këto pajisje, pasi një OS me burim të hapur priret të jetë më i lehtë për të instaluar një aplikacion celular.

 

Kur dhe pse e testojmë

performanca e aplikacioneve celulare?

Cikli i jetës së UAT

Ka disa herë në procesin e zhvillimit që kompanitë testojnë për performancën në aplikacionet e tyre celulare, ku çdo rast ka përfitimet e veta për një kompani që përfundon testimin.

 

Disa nga kohët e ndryshme për të testuar performancën e aplikacioneve celulare përfshijnë:

 

1. Pas krijimit të veçorive të reja

 

Çdo aplikacion celular përbëhet nga nënsisteme të ndryshme, pavarësisht nëse kjo është mënyra se si të dhënat futen në një bazë të dhënash, mënyra se si softueri paraqet informacionin te përdoruesi, ose si një aplikacion i përgjigjet hyrjeve të pajisjes.

Këto veçori dhe funksione mund të jenë komplekse për t’u zhvilluar dhe mund të dështojnë plotësisht ose të japin informacion të gabuar te përdoruesi. Përfundimi i testimit të plotë të aplikacioneve celulare pasi të keni zhvilluar çdo veçori të re do të thotë që ju i testoni veçoritë veçmas, duke u siguruar që ato të jenë të koduara siç duhet dhe të funksionojnë në mënyrën që prisni pa ndonjë defekt apo vështirësi.

Për shembull, nëse jeni duke zhvilluar një aplikacion për një lojë fjalësh celulare dhe shtoni një “mode” të re të lojës në aplikacionin tuaj që i lejon përdoruesit të luajnë një raund 30 sekondash me shpejtësi të lartë kundër orës, do të kryeni plotësisht testimi në këtë modalitet të ri të lojës përpara se ta lëshoni atë për publikun.

Përveç testimit që modaliteti funksionon ashtu siç e prisni, mund të provoni se si funksionon aplikacioni kur luan, nëse rezultatet e raundit ruhen siç duhet dhe nëse pjesa tjetër e aplikacionit ndikohet pasi modaliteti i ri i lojës të integrohet në programin kryesor. kodin e aplikimit.

Zhvilluesit mund t’i përpilojnë aplikacionet e tyre celulare me besim, të sigurtë duke ditur se i gjithë funksionaliteti funksionon dhe se çdo problem vjen nga mënyrat se si lidhet secili modul me të tjerët.

 

2. Pas përpilimit të aplikacionit

 

Përpilimi i një aplikacioni celular i referohet bashkimit të të gjithë kodit në një aplikacion funksional, dhe pas kompilimit të ri të aplikacionit nga një përditësim i ri, është thelbësore të plotësoni testimin gjithëpërfshirës të aplikacionit celular.

Duke testuar pas përpilimit të aplikacionit celular, ju siguroheni që veçoritë individuale në aplikacion të mos përplasen me njëra-tjetrën, duke shkaktuar defekte dhe defekte që çojnë në sjellje të paparashikueshme nga aplikacioni.

Për shembull, nëse sapo keni përpiluar një aplikacion celular që i lejon përdoruesit të krijojnë lista blerjesh dhe të skanojnë ofertat përkatëse të supermarketeve për të gjetur ofertat më të mira, mund të përpiloni së bashku module individuale që lejojnë përdoruesit të krijojnë lista blerjesh dhe të shfletojnë ofertat e supermarketeve. Ndërsa të dy modulet funksionojnë mirë në mënyrë të pavarur, ky raund testimi siguron që ato të integrohen me njëri-tjetrin dhe të funksionojnë mirë individualisht pasi të jetë përpiluar kodi.

Kur testoni sa më shpejt që të jetë e mundur, zbuloni shpejt se cili është problemi, në vend që të vazhdoni të përditësoni dhe ndërtoni duke mos qenë në dijeni se ka një problem që fshihet në sfond.

Testimi i mëparshëm i aplikacioneve celulare lejon zgjidhje më të shpejtë të gabimeve, duke ndërtuar softuerin tuaj mbi një bazë më të fortë dhe duke ndihmuar për të kontribuar në një standard më të mirë të softuerit në fund të procesit.

 

3. Menjëherë përpara nisjes

 

Përpara se të lansoni një aplikacion celular, përfundoni një proces të plotë testimi në të gjithë softuerin tuaj. Kjo përfshin përpilimin përsëri të të gjithë paketës, duke përfshirë të gjitha veçoritë dhe ndërfaqen e përdoruesit, dhe të kesh një mjedis të drejtpërdrejtë për të testuar produktin.

Kompanitë kryejnë një test të aplikacionit celular menjëherë përpara se të lansohet pasi ky është versioni i softuerit që shkon drejtpërdrejt në dyqanet e aplikacioneve, kështu që është e domosdoshme të dish që softueri funksionon ashtu siç e prisni. Për shembull, nëse po krijoni një aplikacion për filtrin e fytyrës, do të testoni çdo funksion të aplikacionit – që do të thotë çdo filtër, cilësim dhe opsion ndarjeje – si dhe performancën e testimit, rrjedhjet e të dhënave, sigurinë dhe të tjera jofunksionale aspektet e aplikacionit.

Një zhvillues që teston menjëherë përpara nisjes, zvogëlon numrin e gabimeve në softuer dhe ofron një përvojë më të mirë për përdoruesit, me çdo problem të mbetur që është më i vogël dhe relativisht lehtësisht i rregulluar nga kompania. Klientët kanë një përvojë më të mirë dhe biznesi ruan një reputacion për produkte të mira softuerike.

 

Cilat janë ndryshimet midis celularit

Testimi i aplikacionit kundrejt Desktopit?

pastrimi i një konfuzioni në automatizimin e testimit të softuerit

Disa njerëz i afrohen zhvillimit të aplikacionit celular dhe mendojnë se është një proces identik me krijimin e një programi në një desktop, ku kodimi i aplikacionit dhe përfundimi i testimit duket se përdorin të njëjtin grup aftësish dhe konceptesh.

Megjithatë, ka disa dallime thelbësore midis testimit të një aplikacioni celular dhe përfundimit të detyrave të sigurimit të cilësisë për softuerin desktop.

 

Disa nga faktorët kryesorë që i dallojnë të dy përfshijnë:

 

1. Mjedisi

 

Faktori i parë që i ndan të dy është mjedisi në të cilin zhvillohet testi. Kur një aplikacion ueb dorëzohet përmes një shfletuesi dhe një paketë softuerike instalohet përmes një skedari exe, kjo është dukshëm e ndryshme në celular.

Aplikacionet celulare të fazës së vonë, nga ana tjetër, kërkojnë testim nga instalimi deri te veçoritë më të ndërlikuara dhe mund të kërkojnë një simulim të shkarkimit nga dyqani i aplikacioneve. Testuesit celularë krijojnë një mjedis testimi me porosi që i përshtatet aplikacionit që ata kanë zhvilluar, pasi simulimi i proceseve të aplikacionit sa më saktë që të jetë e mundur rrit besueshmërinë e testimit tuaj.

 

2. Varianca e përdoruesit

 

Pajisjet Windows dhe Mac priren të jenë në përputhje me njëra-tjetrën, duke pasur një sistem operativ të qartë që është i njëjtë në të gjitha pajisjet. Ky është rasti pavarësisht nga hardueri që përdoruesi ka në dispozicion të tij, pasi OS është e njëjta paketë pavarësisht se në cilën pajisje e instalon dikush.

Pajisjet celulare ndryshojnë. Ndërsa një telefon është një paketë e kontrolluar e pjesëve nga prodhuesi, këta prodhues shpesh krijojnë versione të modifikuara të sistemit operativ Android për kompaninë e tyre. Kjo përfshin EMUI në pajisjet Huawei, Fire OS në çdo pajisje Amazon dhe GrapheneOS për gamën Pixel të Google.

Zhvilluesit duhet të testojnë në një sërë sistemesh operative për të siguruar që ka një nivel të mirë funksionaliteti në pajisjet celulare, në mënyrë që të gjithë përdoruesit të kenë përvojën që aplikacioni është krijuar për të ofruar.

 

Kush është i përfshirë në testimin e aplikacioneve në iPhone,

Android dhe pajisje të tjera celulare?

të cilët duhet të përfshihen me mjetet dhe planifikimin e automatizimit të testimit të softuerit

Ka disa role të përfshira në proceset e testimit të aplikacionit celular të një kompanie kur sigurohet që një aplikacion është në standardin e duhur.

 

Disa nga rolet kryesore në procesin e testimit të aplikacioneve në pajisjet mobile janë:

 

· Menaxher i SC

Menaxheri i departamentit të sigurimit të cilësisë. Ky pozicion përfshin punësimin dhe shkarkimin e anëtarëve të stafit, rregullimin e listave të departamenteve për të bërë dhe caktimin e njerëzve në detyra gjatë procesit të sigurimit të cilësisë. Ky person është përfundimisht përgjegjës për cilësinë e testimit të aplikacionit celular.

 

· Tester

Personi përgjegjës për përfundimin e testeve të aplikacionit celular. Kjo përfshin krijimin e mjedisit fillestar për testin, kryerjen e testeve mbi funksionalitetin dhe performancën e aplikacionit, dhe në fund shënimin e çdo problemi me aplikacionin për t’ia kaluar ekipit të zhvillimit.

 

· Përdoruesit e fundit

Disa forma të testimit të aplikacioneve celulare, si Testimi i Pranimit të Përdoruesit , mbështeten te përdoruesit e jashtëm për të përfunduar testimin celular, pasi kjo është një mundësi për të parë se çfarë mendojnë klientët për produktin.

Përdoruesit fundorë marrin aplikacionin celular, përfundojnë një proces testimi dhe plotësojnë një seri formularësh me pyetje të zgjedhura me kujdes për t’u ofruar zhvilluesve komente.

 

· Klientë

Disa kompani zhvillojnë aplikacione celulare industriale me porosi për një klient specifik. Në këto raste, roli i një klienti në procesin e testimit celular është kryesisht t’i bëjë të ditur zhvilluesit pritshmëritë dhe specifikimet e tyre, me të cilat ekipi i testimit e krahason aplikacionin gjatë gjithë testit.

 

· Zhvilluesit

Ekipi i zhvillimit komunikon me ekipin e QA gjatë gjithë kohës, duke marrë komente për aplikacionin celular dhe duke ofruar udhëzime për testuesit celularë kudo që ka një veçori të ndërlikuar që kërkon mbështetje të mëtejshme për përdoruesin. Zhvilluesit plotësojnë përditësimet e plota pasi marrin këtë reagim për të përmirësuar produktin.

 

· Inxhinier automatizimi

Disa kompani automatizojnë proceset e tyre të testimit celular dhe si rezultat punësojnë një inxhinier të specializuar automatizimi. Një inxhinier automatizimi punon me testues të QA për të koduar një test plotësisht të automatizuar që i përgjigjet çdo pyetjeje që ekipi i QA ka në lidhje me funksionalitetin e softuerit.

 

Çfarë testojmë në testimin e aplikacioneve celulare?

çfarë lloje procesesh të automatizohen me testimin e softuerit për testimin e UI - kutisë së zezë

 

Ka shumë veçori që njerëzit i testojnë kur ekzaminojnë një aplikacion celular, si funksional ashtu edhe jofunksional. Në vend që thjesht të kërkojnë funksionalitet, testet më të mira të aplikacioneve celulare vlerësojnë një gamë të gjerë aspektesh për të siguruar që klienti po merr një aplikacion që arrin standardet më kërkuese.

 

Disa nga pjesët e një softueri që kompanitë shikojnë kur përfundojnë procesin e testimit të aplikacionit celular përfshijnë:

 

1. Funksionaliteti

 

Funksionaliteti i referohet mënyrës se si aplikacioni celular i plotëson të gjitha detyrat që i nevojiten. Testimi i funksionimit të saktë të një aplikacioni celular përfshin testimin e të gjitha sistemeve brenda aplikacionit, si p.sh. sigurimin që një aplikacion kalendar të ruan takimet dhe të ketë një alarm që fiket kur ndodh një takim.

Sigurimi që aplikacioni celular funksionon është një nga pjesët e para të testimit që një zhvillues përfundon, pasi funksionaliteti i backend është një nga aspektet më të rëndësishme të një aplikacioni që një ekip ndërton më pas UI në krye të, në vend që të krijoni një ndërfaqe përdoruesi përpara se të ndërtoni një aplikacion pune brenda tij.

Funksionaliteti i celularit testohet duke përdorur raste testimi që përshkruajnë saktësisht se si duhet të sillet secili funksion kur kryhen veprime specifike. Nëse aplikacioni sillet siç pritet për çdo rast testimi funksional, ai kalon testimin funksional.

 

2. Përputhshmëria

 

Në testimin e aplikacioneve celulare, përputhshmëria është efektivisht një nëngrup i funksionalitetit. Kur një aplikacion është i pajtueshëm me një sistem tjetër operativ, pajisje dhe lloj pajisjeje (si telefoni, tableti ose laptopi), kjo do të thotë se ai funksionon po aq mirë në sistemet e tjera sa funksionon në atë për të cilin është krijuar fillimisht. .

Një nga arsyet kryesore që organizatat kërkojnë përputhshmëri në proceset e tyre të zhvillimit të aplikacioneve celulare është fakti se sa më gjerësisht i përputhshëm të jetë një aplikacion, aq më shumë pajisje do të funksionojë.

Gjatë testimit të përputhshmërisë, testuesit do të shikojnë një sërë gjërash duke përfshirë performancën, funksionalitetin dhe sigurinë. A sillen funksionet siç pritet në platforma të ndryshme, sa shpejt ngarkon aplikacioni në pajisje të ndryshme dhe sa përdorues mund të trajtojë aplikacioni në të njëjtën kohë në Android dhe iOS?

 

3. Përgjegjshmëri

 

Telefonat celularë dhe tabletët kanë çuar në një shkallë më të madhe të reagimit në përdorimin e përditshëm të softuerit të njerëzve, me një prekje të vetme të mundësive të zhbllokimit të ekranit për përdoruesit.

Sa më i përgjegjshëm të jetë një pjesë e softuerit, aq më shpejt ai reagon ndaj udhëzimeve të përdoruesit dhe përfundon detyrat e tij. Ky reagim është një pjesë e rëndësishme e kënaqësisë së një përdoruesi nga një aplikacion, me kontrolle më të shpejta që i ndihmojnë ata të kryejnë më shpejt detyrat e tyre dhe të kthehen në atë që po bënin.

Disa shembuj të matjeve të reagimit mund të përfshijnë sa shpejt ngarkon aplikacioni , sa shpejt ngarkohen faqet e ndryshme ose sa kohë i duhet aplikacionit për të përpunuar një veprim të caktuar.

Aplikacionet e ngadalta mund të zhgënjejnë përdoruesit pasi ndihen sikur po humbasin kohën e tyre, me të dhënat që tregojnë se 57% e përdoruesve nuk do të rekomandojnë një biznes nëse ai nuk reagon ndaj përdoruesve të celularëve . Përgjegjshmëria dhe performanca e synimit në testimin tuaj është ideale për mbajtjen e përdoruesve.

 

4. Apeli vizual

 

Kur një aplikacion celular është tërheqës vizualisht, njerëzit kanë më shumë gjasa të rrisin kohën e shpenzuar në atë aplikacion. Në fund të fundit, pse një përdorues do të shpenzonte kohë në një aplikacion që nuk i pëlqen pamja e tij kur ka aplikacione konkurrente që janë shumë më miqësore dhe intuitive?

Në një farë mase, tërheqja vizuale është subjektive dhe nuk mund të testohet duke përdorur metrikë në mënyrën tradicionale. Megjithatë, testuesit e aplikacioneve mund të konsultohen me grupet e fokusit për të zbuluar se sa tërheqës është një dizajn i veçantë vizual, megjithëse kjo duhet bërë në një fazë të hershme përpara se dizajni të futet në kod.

Metrika të tjera të vlefshme, si shifrat e shkarkimit ose koha që çdo përdorues shpenzon në aplikacion, mund të ndihmojnë gjithashtu testuesit e aplikacioneve të kuptojnë se sa tërheqës është vizualisht aplikacioni i tyre.

 

5. Përvoja e përdoruesit

 

Përvoja e përdoruesit i referohet mënyrës se si një përdorues e percepton aplikacionin celular me të cilin po punon.

Kjo shkon përtej mënyrës se si ndihet dhe funksionon aplikacioni, veçanërisht duke ekzaminuar audiencën e synuar dhe atë që ata kërkojnë në një aplikacion celular. Testimi i përvojës së përdoruesit të një aplikacioni celular do të thotë ose t’i detyrosh përdoruesit fundorë të testojnë produktin ose të plotësosh testet kur mbahen parasysh specifikat dhe shijet e përdoruesit.

Metrikat e zakonshme të përvojës së përdoruesit që testuesit e softuerit mund të matin përfshijnë sa shpejt ngarkohet aplikacioni, sa klikime duhen për të përfunduar një veprim të caktuar dhe sa kohë duhet për të kryer funksionin kryesor të aplikacionit.

Për shembull, nëse po krijoni një aplikacion për orarin e autobusëve, sa kohë u duhet përdoruesve për të gjetur autobusin e tyre dhe për të kontrolluar kohën e mbërritjes së tij?

 

Karakteristikat e celularit

Testet e aplikacioneve

Ka disa karakteristika që duhen kërkuar kur plotësoni testet celulare. Këto janë karakteristika të vetë testeve që dallojnë testet e aplikacioneve celulare nga testet e ngjashme që ekzaminojnë aplikacionet desktop, pasi të dyja mund të ndryshojnë ndjeshëm në praktikë.

 

Disa nga karakteristikat kryesore të testeve të aplikacioneve celulare përfshijnë:

 

1. Disa pajisje

 

Shumë teste të aplikacioneve celulare përdorin një sërë pajisjesh. Ky është më pak rasti kur pajisjet iOS janë ato që janë duke u zhvilluar, me pajisjet Android që kanë një shumëllojshmëri më të gjerë prodhuesish dhe modelesh.

Duke testuar në sa më shumë pajisje celulare të jetë e mundur, ju përfitoni nga një perspektivë shumë më e gjerë e mënyrës se si funksionon softueri. Për disa zhvillues, kjo mund të nënkuptojë riprodhimin e pajisjeve të ndryshme brenda një mjedisi testimi të softuerit dixhital, ndërsa në disa raste mund të jetë e mundur të testohen në të vërtetë funksioni dhe performanca e aplikacioneve në pajisjet fizike.

Disa zhvillues mund të ftojnë testues të luajtjes që të shkarkojnë aplikacionin në pajisjet e tyre dhe të japin komente për llojin e pajisjes së tyre dhe performancën e aplikacionit.

 

2. Përsëritni testet

 

Aplikacionet celulare priren të jenë dukshëm më të vogla se alternativat e tyre të desktopit, me madhësi në shkallë megabajt dhe jo gigabajt. Kjo i bën rrjedhat e punës dukshëm më të shpejta sesa në desktop dhe ndonjëherë do të thotë që ka shumë më pak përmbajtje që kërkon testim.

Për shkak të madhësisë së aplikacioneve celulare në krahasim me aplikacionet desktop, testimi i aplikacioneve celular është zakonisht më i shpejtë dhe më i përsëritshëm. Ekipet e testimit zakonisht janë në gjendje të përsërisin testet herë pas here, gjë që çon në një produkt përfundimtar më të rafinuar.

 

3. Testimi ndër-platformë

 

Shumica e aplikacioneve të softuerit desktop fokusohen në të qenit në një nga dy platformat, ose Windows ose MacOS.

Megjithatë, kur përfundoni zhvillimin e celularit, kjo nuk është gjithmonë kështu. Aplikacionet celulare zhvillohen si në iOS ashtu edhe në Android, që do të thotë se kompanitë testojnë në të dyja platformat individualisht dhe në të dy platformat në një llogari të vetme në disa raste. Pa kryer testimin ndër-platformë, një aplikacion mund të funksionojë mirë dhe të duket mirë në Android, por të shfaqet keq ose të prishet në pajisjet iOS.

Përfundimi i testimit ndër-platformë siguron që një përdorues me të dy llojet e pajisjeve mund të funksionojë në mënyrë efektive pa pasur nevojë të ketë dy llogari të veçanta.

 

Strategjitë e testimit të aplikacioneve celulare

2-2.png

Duke pasur një strategji përpara se të filloni testimin e aplikacioneve celulare, sigurohet që të merrni rezultate më të sakta në testet tuaja. Të gjithë të përfshirë në proces e kuptojnë siç duhet rolin e tyre dhe e dinë se çfarë duhet të bëjnë dhe kur duhet ta bëjnë atë, krahas arsyes që ekipi i SC po ndjek atë strategji specifike.

 

Disa shembuj të strategjive të testimit të aplikacioneve celulare që mund të ndjekë një ekip i sigurimit të cilësisë përfshijnë:

 

1. Multi-testim

 

Një nga strategjitë kryesore që zhvilluesit në hapësirën e aplikacioneve celulare mund të përdorin është testimi i shumëfishtë. Ky proces i referohet testimit të disa aspekteve të një aplikacioni celular në të njëjtën kohë dhe jo përfundimit të testeve individuale.

Ndërsa shumica e skenarëve të testimit të aplikacioneve celularë përfitojnë nga përfundimi i izoluar, ka disa që duhet t’i plotësoni kur punoni me detyra të tjera, si p.sh. shqyrtimi i shkallës me të cilën një aplikacion kalon përmes baterisë së një pajisjeje ose nëse aplikacioni funksionon në një OS të caktuar. .

Duke kombinuar testet e aplikacioneve celulare që nuk ndërhyjnë me njëri-tjetrin në një proces testimi, ju kurseni kohën e QA-së në teste ndryshe të thjeshta, por afatgjata dhe lejoni që biznesi të ndajë më shumë burime për testimin urgjent celular dhe rregullimin e defekteve.

 

2. Testet nga fundi në fund

 

Testet e aplikacioneve celulare nga skaji në fund i referohen një procesi nëpër të cilin kalojnë kompanitë kur kanë një aplikacion të plotë celular dhe përfshijnë kalimin e çdo hapi të vetëm në kohën e klientit me aplikacionin.

Disa nga hapat në këtë proces përfshijnë fillimisht instalimin e aplikacionit celular në një pajisje krejt të re, sigurimin e aplikacionit me lejet që kërkon për të funksionuar dhe kalimin e të gjitha funksioneve një nga një. Kjo strategji simulon në mënyrë efektive kohën e dikujt me një aplikacion dhe siguron që nuk ka probleme me blerjen e aplikacionit, përveç përdorimit të tij.

Shumë kompani zbatojnë strategji nga fundi në fund kur cikli i zhvillimit të përfundojë, kështu që ata kanë një ide gjithëpërfshirëse se si përdoruesit ndërveprojnë me aplikacionin që nga fillimi.

 

3. Testimi i përditësimit të OS/pajisjes

 

Shumë zhvillues që punojnë në hapësirën celulare shpenzojnë shumë kohë duke u siguruar që aplikacioni i tyre të funksionojë mirë me pajisjet që përmirësojnë sistemin e tyre operativ me kalimin e kohës dhe përdoruesit që ndryshojnë pajisjet vazhdimisht. Kjo përfshin përditësimin e sistemit operativ të një pajisjeje ndërmjet testeve për t’u siguruar që aplikacioni celular ende funksionon pas një ndryshimi të rëndësishëm dhe, nëse funksionon, nëse të dhënat e përdoruesit barten në sistemin ose pajisjet e reja operative.

Për shembull, me lëshimin e Android 12, shumë përdorues zbuluan se aplikacionet e tyre nuk funksiononin më sepse të dhënat e memorizuara të aplikacionit tani ishin të vjetruara dhe të papajtueshme me sistemin operativ të ri. Pastrimi i këtyre të dhënave do ta rregullonte problemin, por shumë përdorues nuk do të dinin se si ta përfundonin këtë detyrë. Kalimi midis versioneve dhe pajisjeve duke qenë sa më i qetë që të jetë e mundur është një domosdoshmëri për mbajtjen e përdoruesve dhe për këtë arsye është jetik në testimin e aplikacioneve celulare.

 

Cikli jetësor i testimit të aplikacionit celular

Testimi i një softueri nuk është një proces linear që përfundon pasi të keni mbaruar testin, përkundrazi është një cikël në të cilin zhvilluesit janë vazhdimisht, nga testimi te zgjidhja e çështjeve të gjetura në teste dhe më pas ekzaminimi i atyre përditësimeve në testet e mëvonshme.

 

Fazat e ndryshme në ciklin jetësor të testimit të një aplikacioni celular përfshijnë:

 

1. Përgatitja dhe krijimi i strategjisë

 

Pjesa e parë e ciklit jetësor të testimit është faza e përgatitjes. Në këtë pikë të procesit të testimit të aplikacionit celular, organizata mbledh një ekip të Sigurimit të Cilësisë për të përfunduar testimin, duke rekrutuar testues të rinj për çdo rol që mund të ketë nevojë të plotësohet, përveç blerjes së çdo aseti që i nevojitet organizatës gjatë testimit, si p.sh. pajisjet celulare që përdor klienti.

Fazat e hershme të ciklit të testimit celular përfshijnë gjithashtu krijimin e strategjisë, në të cilën Menaxheri i SC përcakton se çfarë pritet nga softueri dhe fillon të planifikojë një strategji që teston të gjitha këto parakushte në mënyrën më efikase të mundshme.

 

2. Identifikimi i llojeve të testimit

 

Sapo një ekip testimi i softuerit të kuptojë më mirë se çfarë kërkojnë, ata mund të fillojnë të shqyrtojnë lloje të ndryshme testimi për t’u zbatuar.

Ka më shumë detaje mbi llojet e testimit të aplikacioneve celulare të disponueshme më vonë në udhëzues. Identifikimi i llojeve të testeve që ju nevojiten ju ndihmon të përgatiteni për ekzekutimin e testeve në aplikacionet celulare, duke u përcjellë testuesve se çfarë kërkojnë dhe pse ato veçori janë të rëndësishme.

Në mënyrë ideale, ju jo vetëm që identifikoni llojet e testeve në këtë fazë, por edhe metrikat specifike që i konsideroni të suksesshme në testet celulare.

 

3. Rastet e testimit të ndërtesave

 

Rastet e testimit janë hapat që ndërmerr softueri në përfundimin e një testi specifik të aplikacionit celular.

Pavarësisht nga metoda specifike e testimit që po përdorni, ju duhet të hartoni raste testimi. Bëjini ato sa më të plota që të jetë e mundur dhe sigurohuni që të ekzaminoni të gjithë funksionalitetin e nevojshëm në një paketë softuerësh, me përsëritshmërinë që është një aspekt tjetër thelbësor i një rasti testimi.

Kur automatizoni testimin tuaj celular, shkruani një “skript testi” që e përfundon testin në mënyrë të pavarur pa kërkuar asnjë ndërhyrje nga anëtarët e ekipit të testimit.

 

4. Vendosja e mjedisit të testimit

 

Një mjedis testimi është një hapësirë në të cilën kryhet një test, duke përfshirë numrin specifik të pajisjeve celulare që po përdorni, të dhënat që futni në një aplikacion (në rast se aplikacioni mbështetet në shërbimet e drejtpërdrejta) dhe sistemin operativ që pajisjet funksionojnë.

Ku është e mundur, sigurohuni që të gjitha këto veçori të jenë të njëjta në fillim të çdo testi celular, në mënyrë që të keni një shkallë më të madhe konsistence në rezultatet tuaja. E vetmja herë që nuk e bëni këtë është kur përdorni këto si një variabël të pavarur për të parë sesi softueri reagon ndaj kombinimeve të ndryshme të pajisjeve dhe OS.

 

5. Testimi i automatizuar

 

Kompanitë përdorin testimin e automatizuar , testimin manual ose një kombinim të të dyjave për aplikacionet celulare, me këtë version të ciklit që zgjedh të prezantojë të dyja fazat.

Përfundoni testimin e automatizuar relativisht herët në ciklin e testimit celular, pasi ky është një mjet ideal për zbulimin e sistemeve që nuk funksionojnë dhe dështimet e përgjithshme në program.

Përdorni automatizimin e testit celular si një mjet diagnostikues që mbulon informacionin bazë sasior që rrethon aplikacionin dhe ju ofron informacion të mirë për t’u ndërtuar në fazat e mëvonshme të testimit.

 

6. Testimi manual

 

Testimi manual është faza e procesit ku vetë një testues i cilësisë së cilësisë hyn në aplikacionin celular dhe teston një sërë veçorish dhe funksionesh për të përcaktuar nëse softueri është në përputhje me standardin.

Përdorni testimin manual për t’u marrë me procese dhe raste më komplekse në të cilat është i nevojshëm gjykimi cilësor, si p.sh. ofrimi i komenteve mbi dizajnin e ndërfaqes së përdoruesit ose diskutimi nëse rrjedha midis veçorive të aplikacionit celular është e natyrshme për përdoruesit.

 

7. Testet e përputhshmërisë

 

Pasi të kenë përfunduar testet e përgjithshme, mendoni të bëni testime më specifike në aplikacionin celular. E para prej tyre është testimi i përputhshmërisë, i cili përfshin ekzekutimin e aplikacionit në pajisje të shumta celulare dhe një sërë sistemesh operative.

Nëse performanca është veçanërisht e dobët ose tërësisht jofunksionale, zhvilluesit e dinë se ka një problem ose me telefonin ose sistemin operativ (i cili është ngushtuar më tej nga më shumë teste) dhe mund ta zgjidhin atë në një përditësim të mëvonshëm.

 

8. Testimi i performancës

 

Në krahasim me kompjuterët desktop, telefonat kanë burime relativisht të kufizuara. Testimi i performancës siguron që performanca e një aplikacioni në celular është në mënyrë të arsyeshme në përputhje me këtë fakt, pasi testet e performancës shqyrtojnë proporcionin e procesorit, baterisë dhe RAM-it të telefonit që përdor aplikacioni.

Qëllimi i testimit të performancës është gjetja e proceseve me intensitet të lartë dhe rritja e efikasitetit të tyre në mënyrë që aplikacioni celular ose softueri të mos marrë shumë nga burimet e përdoruesit.

 

9. Raportimi i rezultateve

 

Pas përfundimit të të gjitha këtyre testeve të aplikacioneve celulare dhe shënimit të rezultateve, kaloni në një fazë raportimi.

Raportimi i rezultateve përfshin krijimin e një raporti që përmban të gjitha të dhënat dhe reagimet cilësore nga testimi, duke i dhënë shenjë ekipit të zhvillimit drejt fushave që kërkojnë përmirësim.

Përfshini një përmbledhje dhe të dhëna të papërpunuara, pasi kjo ofron një shpjegim të thjeshtë se çfarë është një problem, ndërkohë që siguron ende informacion të mjaftueshëm që ekipi i zhvillimit të bëjë një zhytje të thellë dhe të mësojë për problemet.

 

10. Zhvillimi i përditësimit

 

Faza e fundit e procesit të aplikacionit celular është zhvillimi i një përditësimi të aplikacionit që zgjidh problemet që keni zbuluar në fazat e testimit dhe raportimit të celularit të ciklit jetësor.

Proceset e testimit ekzistojnë që zhvilluesit të shikojnë softuerin që po zhvillojnë, të gjejnë të meta dhe të krijojnë një strategji për t’i zgjidhur ato, duke e bërë fazën e përditësimit të procesit ndoshta më të rëndësishmin.

Kur përditësoni softuerin në përgjigje të rezultateve të testimit, sigurohuni që çdo ndryshim që bëni të mos ketë efekte të padëshiruara në pjesën tjetër të aplikacionit celular. Këto janë çështje që do të gjenden në raundin tjetër të testimit kur të fillojë sërish cikli i testimit celular, i cili kontrollon nëse çdo rregullim është i suksesshëm dhe nuk ka ndikim negativ në fusha të tjera.

 

Testimi i aplikacioneve Android kundër iOS

Çfarë është testimi i softuerit?

Dy opsionet kryesore të sistemit operativ të disponueshëm për testim në pajisjet mobile janë Android dhe iOS. Të dyja platformat e aplikacioneve ndryshojnë ndjeshëm nga njëra-tjetra dhe kërkojnë një qasje unike kur bëhet fjalë për testimin.

 

1. Cilat janë veçoritë e testimit të aplikacioneve iOS?

 

Një nga veçoritë kryesore të testimit të aplikacioneve iOS është se platforma është me burim të mbyllur. Kjo do të thotë që kerneli është zhvilluar nga Apple dhe kontrollohet nga termat dhe kushtet e kompanisë, duke e mbajtur sistemin relativisht të mbyllur.

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

Një veçori tjetër e testimit të aplikacioneve iOS është se po testoni për një numër të kufizuar pajisjesh celulare. Vetëm produktet e Apple si iPhone dhe iPad përdorin iOS, gjë që kufizon variancën që duhet të keni parasysh në specifikimet e pajisjes celulare kur testoni përputhshmërinë e pajisjes.

 

2. Cilat janë veçoritë e testimit të aplikacioneve Android?

 

Ka disa veçori të punës me aplikacionet celulare Android me të cilat duhet të merren testuesit, e para prej të cilave është se Android ka shumë versione të ndryshme. Ndërsa kjo e bën testimin celular më të hapur dhe më të aksesueshëm, ai gjithashtu prezanton një sërë versionesh të përputhshmërisë në të gjithë spektrin e versioneve të Android.

Kjo çon gjithashtu në kërkesa më të larta të sigurisë së të dhënave , pasi disa versione më pak të sigurta të sistemit operativ mund t’i lënë të pambrojtur informacionin e përdoruesit.

 

3. Cilat janë ndryshimet midis Testimit Android dhe Testimit të aplikacioneve iOS

 

Dallimi kryesor midis testimit Android dhe iOS është aksesueshmëria. Aplikacionet celulare iOS janë shumë më të vështira për t’u testuar falë kernelit të mbyllur, por kjo vjen me përfitimin e përputhshmërisë që është e thjeshtë.

Natyra me burim të hapur dhe të aksesueshme të Android e bën testimin për pajisje celulare individuale më të thjeshtë, por bën që testuesit të shpenzojnë shumë më tepër kohë duke ekzaminuar pajisje të ndryshme dhe konfigurime të sistemit operativ për të arritur përputhshmëri uniforme në të gjitha platformat.

 

4. Cilat janë ndryshimet kryesore në qasje dhe strategji gjatë testimit të aplikacioneve Android dhe iOS?

 

Dallimi më i madh i shumicës së ekipeve të QA midis strategjive të testimit celular iOS dhe Android është shkalla e testimit. Të bësh kujdesin e duhur në testimin e Android do të thotë të kesh potencialisht dhjetëra pajisje celulare që ekzekutojnë aplikacionin për t’u siguruar që ai funksionon në mënyrë efektive.

Nga ana tjetër, testimi i një aplikacioni në iPhone për shembull, është një proces shumë më i thjeshtë falë iOS, që në thelb nënkupton mungesë të shumëllojshmërisë së harduerit.

Një tjetër ndryshim i madh është rritja e fokusit në sigurinë gjatë testimit të produkteve Android. Ky sistem operativ ka dhjetëra degë të ndryshme të përdorura nga shumë prodhues dhe kërkon shumë vëmendje për të hequr të metat e mundshme të sigurisë.

Pas futjes së ligjeve për mbrojtjen e të dhënave si GDPR, ky është një fokus më i madh në vitet e fundit dhe mund të shohë që kompanitë që nuk e bëjnë këtë rrezikojnë ndëshkime financiare. Në të kundërt, iOS, për shkak të natyrës së tij “të mbyllur”, ofron më pak të meta sigurie dhe kërkon më pak fokus.

 

Manual kundrejt testeve të automatizuara të aplikacioneve celulare

vizion kompjuterik për testimin e softuerit

Ekzistojnë dy metoda kryesore për të përfunduar testet e aplikacioneve celulare, me zhvilluesit që përdorin testimin manual ose të automatizimit të aplikacioneve celular. Këto janë mënyra thelbësisht të ndryshme për të kaluar përmes procesit të testimit të aplikacionit celular, ku secila ka përfitimet, të metat dhe skenarët idealë për përdorim.

Zbuloni më shumë për të dyja metodat e testimit, pse kompanitë përdorin secilën dhe skenarin ideal për përdorimin e testeve manuale ose të automatizuara të aplikacioneve celulare.

 

Testimi manual në aplikacionet celulare

 

Disa zhvillues përdorin testimin manual celular si mjetin e tyre kryesor të sigurimit të cilësisë . Kjo metodë fokusohet në anëtarët e stafit që kalojnë vetë proceset e testimit, duke ekzaminuar të gjitha sistemet dhe veçoritë në një paketë softuerike dhe duke përcaktuar nëse ato performojnë në një standard që pret klienti.

Njerëzit që kryejnë testimin manual priren të kenë një nivel të lartë aftësish teknike, duke i ndihmuar ata jo vetëm të përcaktojnë nëse ka probleme në një aplikacion celular, por edhe cilat janë disa shkaqe të mundshme të këtyre problemeve dhe rregullimet ideale.

Testuesit si për desktop ashtu edhe për aplikacionet celulare priren të jenë nga jashtë ekipit të zhvillimit, pasi ato ofrojnë njohuri të pavarura pa rrezikun e paragjykimeve në favor të punës së tyre të kaluar.

 

Përfitimet e kryerjes së testimit manual në aplikacionet celulare

 

Testimi manual ishte një nga metodat e para të përdorura nga zhvilluesit përpara ngritjes së testimit të automatizimit të aplikacioneve celulare dhe ka mbetur një mjet i spikatur për zhvilluesit pasi automatizimi është rritur në popullaritet.

Kjo për shkak se ka një sërë përfitimesh të mëdha mbi metodat e automatizuara të testimit të aplikacioneve celulare për zhvilluesit dhe ekipet e sigurimit të cilësisë.

 

Përfitimet kryesore të përdorimit të testimit manual të aplikacioneve celulare përfshijnë:

 

1. Përgjigje më të nuancuara

 

Përfitimi i parë i përdorimit të testuesve manualë është se ju merrni shumë më tepër nuanca në përgjigjet tuaja.

Një sistem i automatizuar plotëson një seri testesh dhe kthehet me një përgjigje të thjeshtë, qoftë kjo të dhëna ose një përgjigje PASS/FAIL. Përdorimi i njerëzve ju ofron shumëllojshmëri dhe nuanca shumë më të mëdha në përgjigjet tuaja, pasi ata kërkojnë të dhëna cilësore përveç fakteve sasiore.

Ky nivel më i madh i nuancave u siguron zhvilluesve më shumë njohuri për produktet e tyre dhe do të thotë që procesi i zhvillimit është shumë më i thjeshtë, synon veçori më të rëndësishme të aplikacionit dhe përfundimisht çon në një produkt shumë më të mirë.

 

2. Testimi i adaptueshëm

 

Një testues manual mund të përshtatë atë që bëjnë kur kalojnë në procesin e testimit të aplikacionit Android ose iOS.

Për shembull, nëse një testues është duke përfunduar një proces standard testimi dhe vëren diçka që sillet ndryshe nga pritshmëritë e tij, ai mund të hetojë se çfarë është çështja dhe të japë detaje të mëtejshme në raportin e tyre në fund të procesit të aplikimit celular.

Ky nuk është rasti me procesin e testimit të automatizimit të aplikacionit celular, i cili thjesht ekzekuton kodin që shkruan një zhvillues dhe kthen një rezultat.

Një fleksibilitet i tillë do të thotë që ju të merrni rezultate më të detajuara në aplikacion, në fund të procesit të testimit celular; për shembull, mund të gjeni gabime në zonat që testet e automatizuara anashkalojnë.

 

3. Rastet më të ndërlikuara të përdorimit

 

Kur punoni me testimin e automatizuar të aplikacionit celular, testuesit duhet të kodojnë të gjithë rastin e testimit përpara procesit. Kjo do të thotë se disa testues mund të hezitojnë ose të bëjnë gabime kur shkruajnë raste testesh më komplekse, gjë që çon në rezultate që nuk pasqyrojnë saktë aplikacionin ose softuerin celular.

Për më tepër, ndryshe nga procesi i testimit të automatizimit të aplikacioneve celulare, kur përdorni testimin manual, thjesht mund t’i kërkoni testuesit të kryejë detyra specifike pa pasur nevojë ta kodojë këtë në një rast testimi.

Testuesit i ndjekin udhëzimet me shkronja çdo herë pa rrezikun e një gabimi kodimi që shkakton animin e rezultateve, duke i ndihmuar zhvilluesit të testojnë në mënyrë më të qëndrueshme aspektet më komplekse të një aplikacioni celular, duke rezultuar në gjetjen e rregullimeve në mënyrë më efektive.

 

Sfidat e testeve manuale në pajisjet mobile

 

Ka shumë sfida që lidhen me përfundimin e testeve manuale në një pajisje celulare. Duke kuptuar këto sfida, mund të ndërmerrni hapa për të pakësuar ndikimin e tyre në proceset tuaja dhe për të rritur saktësinë dhe efikasitetin në procesin e testimit të pajisjeve tuaja Android dhe iOS.

 

Disa nga sfidat më të rëndësishme të testimit manual për aplikacionet celulare janë:

 

1. Potencialisht i shtrenjtë

 

Testuesit janë ekspertë të softuerit që kushtojnë kohën e tyre për të siguruar që një program të ketë një standard mjaft të lartë për specifikimet e kompanisë dhe një standard më i lartë i testuesit do të thotë se ka një pasqyrë shumë më të madhe.

Sidoqoftë, ekspertiza kushton para në paga dhe shpërblime, me kostot në rritje ndërsa një ekip testimi rritet për të ekzaminuar aplikacione më të komplikuara në më shumë pajisje celulare. Nëse vendosni të përqendroheni ekskluzivisht në testimin manual, sigurohuni që testimi i aplikacionit tuaj celular të mbetet brenda një diapazoni të përballueshëm duke vendosur buxhetet e personelit që në fillim të procesit dhe duke iu përmbajtur me rigorozitet tyre.

 

2. Më i ngadalshëm se automatizimi

 

Kur janë në vendin e punës, njerëzit marrin kohë për të përpunuar vendimet e tyre, konsiderojnë se cili është hapi tjetër në një proces dhe shkruajnë manualisht ose shtypin informacionin. E gjithë kjo shton kohëzgjatjen e testit dhe shton koston e sigurimit të cilësisë në projektin e zhvillimit të aplikacionit celular.

Balancimi midis punësimit të më shumë njerëzve për të kryer detyrat më shpejt dhe përballjes me kohëzgjatje të zgjatura është i vështirë dhe është një rast në të cilin disa kompani i drejtohen automatizimit për të zgjidhur disa aspekte individuale të procesit të testimit të aplikacioneve celulare.

 

3. Potenciali për gabim njerëzor

 

Pavarësisht se sa shumë investoni në burimet njerëzore, njerëzit gjithmonë do të bëjnë gabime në vendin e punës. Kjo mund të jetë për shkak të një klikimi të gabuar gjatë përfundimit të një detyre, një humbje momentale në vëmendje ose thjesht harresa e procesit të duhur për t’u ndjekur.

Pavarësisht se sa e padëmshme është secila prej këtyre çështjeve, ato potencialisht mund të çojnë në testimin e aplikacioneve celulare me rezultate të pasakta. Kundërpriteni këtë rrezik duke kryer teste të shumta me disa testues, pasi kjo zvogëlon mundësinë që i njëjti gabim të ndodhë disa herë dhe të ndikojë në cilësinë e të dhënave tuaja.

 

Kur të testohen manualisht aplikacionet celulare

 

Ka disa lloje zhvilluesish që mund të përfitojnë nga fokusi në testimin manual të aplikacioneve celulare, të parat prej të cilëve janë kompanitë që zhvillojnë aplikacione të vogla. Këto janë mjaft të shpejta për t’u kaluar për shkak të funksionalitetit të kufizuar, me testuesit e aplikacioneve celulare që bëjnë një ekzaminim gjithëpërfshirës pa rrezikun e problemeve që shkaktojnë gabime njerëzore.

Aplikacionet celulare të rënda nga UI përfitojnë gjithashtu nga të paturit e një perspektive njerëzore në procesin e testimit, pasi një testues mund të informojë zhvilluesit se si ndihet çdo aspekt i ndryshëm për një përdorues dhe disa ndryshime të mundshme në rrjedhën e punës që kalon një përdorues për ta bërë aplikacionin të ndihet më mirë. per te perdorur.

 

Automatizimi i testit të aplikacionit celular

Testimi i ngarkesës së automatizimit

Ndërsa kompjuteri ka bërë hapa të rëndësishëm përpara, automatizimi është një nga fushat që është bërë më e spikatur në testimin celular. Në këtë rast, softueri i automatizuar po bëhet një pjesë më e dobishme e hapësirës së testimit celular dhe desktop, me softuer që kryen detyra të përsëritura pavarësisht nga një operator njerëzor.

Në fakt, ky ka qenë një përfitim i rëndësishëm për industrinë e testimit të aplikacioneve celulare, me testuesit që kodojnë testet në platformat e testimit të automatizimit të aplikacioneve celulare dhe marrin rezultatet shpejt dhe me lehtësi. Ekziston një sërë softuerësh automatizimi për të zgjedhur, secila prej të cilave ka përfitimet e veta dhe mbështet proceset e testimit në mënyra unike.

 

Përfitimet e automatizimit të testit të aplikacioneve celulare

 

Automatizimi i testimit të aplikacioneve celulare po bëhet një pjesë më e spikatur e industrisë së zhvillimit të aplikacioneve celulare, kryesisht sepse ka një sërë përfitimesh që e bëjnë punën e testuesve dhe ekipeve të QA shumë më të thjeshtë.

 

Disa nga përfitimet që duhen marrë parasysh kur vendosni nëse do të përdorni automatizimin në testimin e aplikacionit ose softuerit tuaj celular përfshijnë:

 

1. Rezultate të shpejta

 

Testet e automatizuara funksionojnë shpejt, duke përfunduar automatikisht të gjitha fazat individuale dhe duke dhënë rezultate sapo ato të jenë krijuar. Kjo është e përshtatshme për një mjedis zhvillimi të shkathët , siç është ai në të cilin fokusohen shumica e aplikacioneve celulare për shkak të nevojave fleksibël të hapësirës. Zhvilluesit u përgjigjen të dhënave më shpejt dhe i përdorin ato në drejtimin e versionit të ardhshëm të aplikacionit.

 

2. Nivele të larta të konsistencës

 

Qeniet njerëzore mund të jenë të paqëndrueshme, qoftë përmes shtypjes së gabuar apo kryerjes së gabuar të një testi në mënyrë të pasaktë. Të kesh një shkallë më të lartë konsistence është një domosdoshmëri në tregun e celularëve për shkak të faktit se mijëra përdorues punojnë me një aplikacion në çdo kohë, duke shtuar tendosje të mëtejshme dhe potencialin për të gjetur gabime.

Automatizimi e shmang këtë problem, duke përfunduar testet në të njëjtën mënyrë çdo herë. Rezultatet janë më të qëndrueshme dhe zhvilluesit mund t’i përdorin të dhënat si një mjet për të gjetur saktësisht se cili është problemi pa shkaktuar probleme.

 

3. Përfundon shumë detyra të mëdha njëkohësisht

 

Platformat me fokus në automatizimin janë në gjendje të kryejnë disa detyra komplekse në të njëjtën kohë. Duke vepruar kështu, ju merrni rezultatet nga disa teste në të njëjtën kohë, duke ju kursyer kohën që përndryshe do të shpenzohej për të kryer çdo test manualisht në mjedisin e vet.

Ju punoni në një mënyrë më të shkathët kur e bëni këtë, duke kursyer kohë për të testuar pjesë të tjera të softuerit, të cilat mund të jenë veçanërisht të rëndësishme me aplikacionet që janë të mëdha dhe kanë shumë funksione të ndryshme.

 

Sfidat e automatizimit të testeve të aplikacioneve celulare

 

Disa kompani ende preferojnë të përdorin testimin manual në proceset e tyre të zhvillimit pasi ka disa sfida të përfshira në automatizimin e testeve të aplikacionit tuaj celular. Kuptimi i këtyre sfidave ju ndihmon të zbusni rreziqet e lidhura dhe të përfitoni ndjeshëm nga testimi më efikas.

 

Disavantazhet kryesore të përdorimit të automatizimit në testet e aplikacionit tuaj celular përfshijnë:

 

1. Potencialisht i rëndë

Një nga sfidat për t’u marrë me automatizimin e testeve është se disa raste të veçanta testimi mund të jenë mjaft të rënda. Për raste më komplekse ju shkruani më shumë kod, i cili mund të shtojë potencialin për të meta në sintaksë që çon në mospërfundimin e saktë të testeve.

Në testimin celular, kjo është një çështje e rëndësishme kur aplikacionet janë më komplekse, kanë shumë funksione të ndryshme dhe mbështeten në kod për të siguruar funksionalitetin në një sërë pajisjesh. Kryeni korrigjimin e plotë të kodit tuaj të testimit kur është e mundur.

 

2. I mungojnë njohuritë njerëzore

 

Automatizimit i mungon njohuria që ka testimi manual, pasi testuesit njerëzorë mund të ofrojnë informacion cilësor si mënyra se si ndjehet përdorimi i një veçorie të caktuar. Vështrimi i njeriut mund të jetë edhe më i rëndësishëm me aplikacionet celulare, me aplikacionet që mbështeten në prekje dhe kështu ndihen shumë më të lidhur me përdoruesin sesa programet e desktopit. Për ta luftuar këtë, provoni të përdorni testimin manual së bashku me automatizimin, me të dy duke plotësuar njëri-tjetrin dhe duke zgjidhur çdo boshllëk serioz në testimin tuaj.

 

3. Kostot fillestare të investimit

 

Përdorimi i platformave të automatizuara kërkon investime të konsiderueshme, si në formën e një kostoje abonimi, ashtu edhe në formën e disa pajisjeve në të cilat punoni. Kostot e harduerit mund të jenë veçanërisht të larta kur jeni duke testuar aplikacione celulare, pasi disa metoda testimi kërkojnë qasje në një shumëllojshmëri të gjerë pajisjesh nga prodhues të ndryshëm në modele të ndryshme.

Ndërsa kjo nivelohet me kalimin e kohës, sigurohuni që të mbani një sy në financat e organizatës dhe të shmangni kërcënimin e mbishpenzimeve aksidentale për automatizimin e testimit tuaj.

 

Përbërësi 10 X ROI në automatizimin celular – Vizioni kompjuterik

Një kërcënim i madh kur punoni me automatizimin është ideja që një kompjuter nuk mund të njohë siç duhet gjëra të tilla si imazhet dhe si rezultat nuk e kupton tonin.

Computer Vision ekziston për të zgjidhur këtë. Vizioni kompjuterik përfshin trajnimin e një inteligjence artificiale se si të interpretojë imazhet siç bën një person, duke përdorur njohjen e modeleve dhe mësimin e makinerive për të kuptuar se çfarë po shikon kompjuteri.

Nga njohja e fytyrës deri te të kuptuarit e modeleve në trafik dhe kujdesin mjekësor, Computer Vision u ofron kompanive njohuri mbi fushat pa kërkuar ndërhyrje njerëzore. Një nga pengesat kryesore të përdorimit të testimit të automatizuar aktualisht mund të jetë fakti se një kompjuteri i mungon njohuria njerëzore, por me zbatimin efektiv të Computer Vision në një platformë si ZAPTEST, kjo nuk duhet të jetë më kështu.

Kjo jo vetëm që rrit fleksibilitetin e një mjeti testimi , por mund të ketë pasoja tepër të gjera për kthimin tuaj nga investimi. Nuk ka më nevojë të shpenzoni më shumë testues manualë për të përfunduar këto detyra dhe cilësia e produktit tuaj rritet shumë.

Kthimi i investimit nga përdorimi i Computer Vision është i madh, duke përmirësuar produktin tuaj, duke impresionuar klientët dhe në fund duke gjeneruar shumë më tepër të ardhura për një kompani me një kosto dukshëm më të ulët.

 

Kur të zbatohet testimi i automatizuar i aplikacioneve celulare

Përfitimet e krijimit të një Qendre Testimi të Ekselencës. A është testimi i performancës i ndryshëm nga testimi funksional?

Një nga treguesit kryesorë për kalimin nga testimi manual në atë automatik është madhësia e aplikacionit në fjalë. Sa më i madh të jetë aplikacioni, aq më shumë detyra do të duhet të kryejë një anëtar i stafit, me gabime njerëzore që mund të shkaktojnë probleme me saktësinë e rezultateve tuaja.

Përdorni testimin e automatizuar të aplikacioneve celulare kur shqyrtoni aplikacione të mëdha në disa pajisje, pasi përfitoni nga përgjigjet më të shpejta dhe mund t’i riktheheni më shpejt zhvillimit.

Ndërsa kjo është një pamje më tradicionale që mbështetet në një prani të konsiderueshme manuale, prezantimi i mësimit të makinerive dhe njohjes së imazhit po e ndryshon këtë.

Ekipet e zhvillimit po shohin gjithnjë e më shumë efikasitet më të madh të testimit dhe përfitime financiare nga zbatimi i testimit të automatizuar të aplikacioneve celulare, me rritjen e kthimit të investimit në aplikacionet në të gjithë bordin.

Përqendrimi në zbatimin e një platforme më të mirë si ZAPTEST mund të ketë një ndikim të madh në rezultatet e kompanisë suaj, pavarësisht nga specifikat e aplikacionit tuaj celular.

 

Përfundim: Automatizimi i testit të aplikacionit celular vs.

Testimi manual i aplikacionit celular

Si testimi manual, ashtu edhe automatizimi i testimit kanë vendin e tyre në hapësirën e testimit të aplikacioneve celulare, pasi të dyja kanë përfitimet e tyre. Me automatizimin që ndihmon zhvilluesit të shikojnë funksionalitetin e pastër dhe testet manuale që ofrojnë një pasqyrë më të madhe në mënyrën se si ndihet përdoruesi me një aplikacion, në shumë raste një qasje hibride është ideale.

Ju balanconi të metat e një sistemi me përfitimet e një tjetri, duke çuar në një regjim më të mirë testimi në fund të procesit. Në fund të fundit, nuk është një çështje automatizimi kundrejt manualit, por vendosja se si një ekip i sigurimit të cilësisë mund t’i kombinojë të dyja në një sistem koherent.

Me këtë në mendje, automatizimi ka një rol të madh në testimin e aplikacioneve celulare veçanërisht kur merret parasysh shërbimi i drejtpërdrejtë.

Aplikacionet që merren me tendosjen e mijëra përdoruesve në serverë të drejtpërdrejtë në çdo kohë kërkojnë testim masiv me të cilin përballen testet manuale, duke e bërë automatizimin një gur themeli për t’u siguruar që testimi celular funksionon siç presin klientët.

Një rast tjetër mund të bëhet për automatizimin e pajisjeve Android më shumë se alternativat iOS, pasi ekziston një gamë shumë më e gjerë pajisjesh që funksionojnë në Android dhe testimi i tyre manualisht mund të jetë jashtëzakonisht i kushtueshëm.

 

Llojet e testimit të aplikacioneve celulare

testimi dhe automatizimi i api

Ekzistojnë forma të shumta të testimit të aplikacioneve celulare, secila prej të cilave kërkon veçori unike të një aplikacioni. Kalimi i të gjitha këtyre testeve është një demonstrim që aplikacioni performon ashtu siç presin zhvilluesit, duke qenë në gjendjen e duhur për t’u nisur në dyqanet e aplikacioneve dhe për t’u ofruar përdoruesve.

 

Llojet kryesore të testimit të aplikacioneve celulare që përdorin zhvilluesit janë:

 

1. Testimi funksional

 

Testimi funksional është procesi për t’u siguruar që i gjithë funksionaliteti në një aplikacion funksionon ashtu siç prisni. Ky është një proces relativisht i gjatë që ju e përfundoni vazhdimisht, duke testuar module specifike dhe nëse ato funksionojnë gjatë zhvillimit të tyre.

Duke bërë këtë testim së bashku me zhvillimin e aplikacioneve celulare, ju siguroheni që kur të gjitha funksionalitetet mblidhen në një aplikacion, funksionet funksionojnë. Nëse ka ndonjë problem, atëherë ju e dini se problemet rrjedhin nga mënyra se si ndërveprojnë modulet dhe jo nga vetë modulet.

Një shembull i thjeshtë i kësaj është puna me një aplikacion alarmi dhe sigurimi që alarmi të bie në kohën e duhur në një sërë rrethanash, duke përfshirë disa herë gjatë ditës, në të njëjtën kohë me një njoftim kalendarik dhe brenda disa minutave pas një alarmi tjetër. . Testoni funksionalitetin në të gjitha rrethanat e mundshme.

 

2. Testimi i ndërprerjes/njoftimit

 

Pajisjet celulare mbështeten shumë në njoftimet për t’i bërë të ditur një përdoruesi se çfarë po ndodh në sfond, me shumë nga këto njoftime që shfaqen në ekran për t’i parë përdoruesi.

Testimi i ndërprerjeve dhe njoftimeve ekziston për të përcaktuar nëse aplikacioni funksionon siç duhet nëse shfaqet një njoftim dhe ndërpret një rrjedhë pune.

Nëse kjo ndodh dhe shkakton rrëzimin e aplikacionit, ai mund të refuzohet nga një ekip moderatorësh, duke e bërë testimin e ndërprerjes një domosdoshmëri për vlerësimin e standardeve të aplikacioneve të konsumatorit. Ky është më pak problem me aplikacionet industriale.

 

3. Testimi i shpejtësisë

 

Testimi i shpejtësisë me të cilën funksionon një aplikacion është i rëndësishëm, me aplikacionet më të shpejta celulare që janë kritike për përvojën e përdoruesve.

Testimi i shpejtësisë përfshin ekzekutimin e funksioneve thelbësore të aplikacionit celular herë pas here në një sërë ndërtimesh dhe pajisjesh të ndryshme, duke siguruar që ndërsa aplikacioni rritet dhe zhvillohet të mbetet mjaft i shpejtë për përdoruesit.

Ekipet e testimit ia kalojnë këtë informacion ekipit të zhvillimit, i cili bën përditësime për të rritur efikasitetin e aplikacionit celular dhe për të zvogëluar vonesat kudo që ndodhen.

 

4. Testimi i sigurisë

 

Testimi i sigurisë i referohet testimit të sigurisë së vetë aplikacionit celular dhe sigurisë së të dhënave të përdoruesve kur ata i dërgojnë ato në aplikacion. Kjo përfshin nën-teste specifike duke përfshirë testimin e depërtimit, në të cilin testuesit përpiqen të shkelin në mënyrë aktive sigurinë e aplikacionit celular.

Protokollet efektive të testimit të sigurisë nënkuptojnë që një zhvillues celular është i sigurt se softueri i tyre është i pajtueshëm me GDPR dhe legjislacionin tjetër për mbrojtjen e të dhënave nga e gjithë bota.

 

5. Testimi i performancës

 

Testimi i performancës është procesi për të parë se si performon një aplikacion celular në krahasim me pritjet. Testuesit ekzaminojnë burimet që kërkon ekzekutimi i aplikacionit në një seri pajisjesh dhe nëse ka ndonjë problem siç është mbinxehja e pajisjes celulare që ekipi i zhvillimit duhet të marrë parasysh.

Në fund të procesit të testimit, kjo përcakton gjithashtu kërkesat minimale të specifikimeve për aplikacionin celular.

 

6. Testimi i përdorshmërisë

 

Testimi i përdorshmërisë i referohet procesit të përcaktimit se sa i përshtatshëm për përdoruesit është një pjesë e softuerit. Aspektet e aplikacionit celular që testohen në këtë pikë të procesit përfshijnë mënyrën se si ndihen menutë për një përdorues, nëse flukset e punës janë intuitive dhe nëse kontrollet që pritet të futë përdoruesi janë të rehatshme.

Kjo nuk gjykon nëse aplikacioni është funksional, por nëse njerëzit mund ta përdorin në mënyrë të arsyeshme aplikacionin në një bazë të qëndrueshme, duke pasur parasysh vendimet e projektimit dhe zbatimin e zhvilluesit.

 

Çfarë ju duhet për të filluar

Ekzekutimi i testimit të aplikacioneve celulare

Ekzistojnë disa parakushte për t’u kërkuar kur mendoni të filloni testimin e aplikacionit tuaj celular, duke përfshirë:

 

1. Kodi i plotë

 

Pavarësisht nëse jeni duke testuar një pjesë specifike të aplikacionit ose thjesht një modul, ju duhet kodi nga seksioni që po testoni për të qenë i plotë. Përndryshe, ju jeni të detyruar të gjeni probleme pavarësisht nga cilësia e kodit, ju në thelb po testoni një produkt të papërfunduar.

Në aplikacionet celulare ndër-platformë, kjo kërkon aplikacione të plota si për iOS ashtu edhe për Android, pasi vetëm testimi i njërës ka potencial për të lënë gabime të pazbuluara nga ana tjetër.

 

2. Rastet e testimit

 

Një listë e testeve specifike që po plotësoni në nivele të konsiderueshme detajesh, kështu që dikush pa përvojë me aplikacionin tuaj celular do të dijë se çfarë të bëjë kur të përfundojë testet.

Ndryshe nga kur punoni me një desktop, përfshini rastet e testimit jashtë vetë aplikacionit, si p.sh. mënyra se si funksionon aplikacioni së bashku me pjesë të tjera të zakonshme të softuerit, si p.sh. një aplikacion i pronarit të mesazheve me tekst që mbulon një pjesë të ekranit.

 

3. Mjedisi testues

 

Kjo përfshin pajisjet dhe sistemet operative në të cilat ju testoni aplikacionin. Mbajeni mjedisin e testimit të qëndrueshëm gjatë gjithë testimit të aplikacionit tuaj celular për të siguruar rezultate më cilësore.

Sigurohuni që të mbuloni të gjitha sistemet operative në të cilat aplikacioni është krijuar për të ekzekutuar dhe një grup përfaqësues të harduerit, si p.sh. përdorimi i pajisjeve më të reja dhe të vjetra nëse softueri juaj është projektuar për përdorim të përgjithshëm, ose një pajisje shumë specifike nëse aplikacioni është për qëllime industriale.

 

4. Strategjia e testimit

 

Kuptoni pse po i plotësoni të gjitha këto teste që jeni dhe si planifikoni t’i përdorni këto të dhëna. Pasja e një strategjie të qartë e bën zbatimin e zgjidhjeve më vonë gjatë procesit shumë më të thjeshtë.

Përfshini fazat e raportimit dhe përditësimit në strategjinë tuaj të testimit, pasi kjo e bën shumë më të thjeshtë nxjerrjen e një produkti përfundimtar në dyqanin e aplikacioneve dhe përmirëson shanset tuaja për të kaluar nëpër të gjitha kontrollet që vetë dyqanet e aplikacioneve kryejnë në softuer.

 

Praktikat më të mira për testim

Aplikacione celulare

Praktikat më të mira i referohen një sërë udhëzimesh që duhen ndjekur kur përfundoni një detyrë për të përmirësuar rezultatet tuaja. Disa nga praktikat më të mira për testimin e aplikacioneve celulare përfshijnë:

 

1. Kuptoni audiencën

 

Kur testoni veçori të tilla si përdorshmëria, merrni parasysh audiencën për të cilën po ofroni aplikacionin, me një teknofob 80-vjeçar që nuk ka të njëjtat kërkesa përdorshmërie si një 20-vjeçar që punon në sektorin e teknologjisë. Audienca është shumë më e gjerë për një aplikacion celular, kështu që kjo kërkon më shumë vëmendje sesa me alternativat e desktopit.

 

2. Plotësoni disa teste reale të pajisjes

 

Ndërsa përfundimi i testeve të aplikacionit celular në një pajisje të botës reale që është telefoni personal i dikujt mund të jetë një gabim, kryeni të paktën një test të vërtetë të pajisjes për t’u siguruar që funksionon siç duhet jashtë mjedisit të testimit.

Pajisjet reale shtojnë më shumë kompleksitet sesa ato në një mjedis të krijuar me porosi, duke e bërë testimin me saktësi të vështirë pa shembuj të jashtëm.

 

3. Testimi i bilancit

 

Sigurohuni që të balanconi testimin tuaj midis llojeve të ndryshme të testimit në vend që të theksoni funksionalitetin ose testimin e sigurisë, pasi ekuilibri më i mirë siguron një produkt më të madh të përgjithshëm që është i balancuar siç duhet. Përdoruesit vërejnë kur ka ndonjë problem me një aplikacion celular, kështu që të jesh i plotë është një domosdoshmëri.

 

4. Merrni parasysh testimin në renë kompjuterike

 

Testimi në renë kompjuterike për aplikacionet celulare mundëson aksesin në më shumë pajisje në të njëjtën kohë, duke u ofruar zhvilluesve më shumë njohuri dhe mbulim të një sërë pajisjesh. Kjo mund të zvogëlojë ndjeshëm kohën në treg për një aplikacion, duke ndihmuar kompanitë të ecin përpara konkurrencës tuaj dhe të rrisin më tej kthimin e investimit.

 

5. Kombinoni testet

 

Kjo përfshin kombinimin e testeve manuale dhe të automatizuara, përveç fushave të tilla si testimi i sigurisë dhe testimi i funksionalitetit, pasi testimi i tyre në kombinim me njëri-tjetrin ju kursen kohë në testet individuale për secilën. Testuesit e përdorin kohën e tyre në mënyrë më efikase dhe i kthejnë raportet më shpejt në këtë mënyrë.

 

Llojet e rezultateve nga testet e aplikacioneve celulare

Testuesit marrin disa lloje rezultatesh nga procesi i testimit të aplikacionit celular në varësi të disa faktorëve, duke përfshirë llojet e testimit që ata kryejnë.

 

Llojet e daljes që mund të merrni nga testet e aplikacioneve celulare përfshijnë:

 

1. Informacion cilësor

 

Të dhënat cilësore janë informacione që një testues i tregon ekipit të zhvillimit të softuerit ndërsa ata kalojnë testin që nuk ka një bazë në fakte numerike. Ky lloj informacioni përfshin gjëra që janë çështje opinioni, si p.sh. pikëpamjet e tyre për mënyrën se si ndihet UI për t’u përdorur dhe se si markimi i kompanisë shfaqet në logo dhe grafika të tjera të lidhura. Duke qenë se aplikacionet celulare janë shumë të bazuara në “ndjesi”, kjo është veçanërisht e rëndësishme.

 

2. Të dhëna sasiore

 

Të dhënat sasiore janë çdo informacion numerik që testuesit marrin dhe zakonisht prodhohen përmes procesit të testimit të automatizuar. Testuesit i marrin këto të dhëna, të cilat përfshijnë kohën e ngarkimit dhe numrin e gabimeve që ndodhin, dhe i analizojnë për të krijuar një strategji zhvillimi që përmirëson standardin e aplikacionit në përditësimet e ardhshme.

Testimi i aplikacionit celular gjeneron shumë nga ky informacion për shkak të numrit të madh të parametrave që përdoren në çdo kohë.

 

3. Po/Jo shtetet

 

Kjo i referohet nëse diçka është e vërtetë apo e rreme. Gjendjet Po/Jo nganjëherë njihen si gjendje kalimtare/dështuese dhe bëjini të ditur testuesit nëse testi që ata po kryejnë është i suksesshëm apo jo. Këto nuk ofrojnë shumë njohuri dhe janë më të dobishme më herët në procesin e zhvillimit sesa kur ekipi i zhvillimit po përshtat veçoritë individuale në ditët e fundit të krijimit të aplikacionit.

 

Shembuj të testeve të aplikacioneve celulare

Disa shembuj të testimit të aplikacioneve celulare që ndodhin në proceset e zhvillimit të aplikacioneve përfshijnë:

 

1. Testim i suksesshëm i automatizuar funksional

 

Një zhvillues planifikon me kujdes testimin e tyre funksional të aplikacionit celular, duke renditur të gjitha veçoritë që do të testohen, përveç testeve specifike që po kryejnë. Testuesit më pas i kodojnë këto teste në një platformë automatizimi përpara se të nisin testet dhe të monitorojnë testet ndërsa ato funksionojnë.

Pas marrjes së përgjigjeve, zhvilluesi e di se cilat nga veçoritë në softuer funksionojnë siç pritej dhe cilat jo, duke ofruar udhëzime për përditësimet e ardhshme përpara se të planifikojë testet e ardhshme.

 

2. Testimi manual i pasuksesshëm i përdorshmërisë

 

Një kompani ka vendosur një afat shumë të ngushtë për publikimin e një aplikacioni, që do të thotë se zhvilluesi duhet të përfundojë shpejt testimin. Për shkak të mungesës së përvojës, ata e testojnë aplikacionin në pajisjen e tyre një herë për t’u siguruar që funksionon siç e presin dhe më pas e dërgojnë aplikacionin.

Falë mungesës së testimit, aplikacioni ka një sërë gabimesh të pazbuluara në lloje të tjera pajisjesh, duke bërë që kompania të ketë një reputacion më të keq për cilësinë e aplikacionit.

 

Llojet e gabimeve dhe defekteve të zbuluara përmes

Testimi i aplikacioneve celulare

zaptest-runtime-error.png

Një pjesë e arsyes për përfundimin e testimit të aplikacionit celular është gjetja e gabimeve dhe gabimeve në një paketë softuerësh, me lloje të ndryshme gabimesh dhe defektesh që ekzistojnë në një aplikacion celular.

 

Disa nga llojet më të rëndësishme të gabimeve dhe gabimeve që duhen kërkuar gjatë testimit të një aplikacioni përfshijnë:

 

1. Trajtimi i gabimeve

 

Një problem me trajtimin e gabimeve i referohet aplikacionit celular që ka një gabim, por mesazhi i gabimit nuk e informon siç duhet përdoruesin se cili është ai gabim. Kjo mund të jetë një problem pasi do të thotë që gabimet kërkojnë më shumë kohë për t’u hetuar, duke ngadalësuar zhvillimin dhe duke e bërë mbështetjen e klientit një proces shumë më të vështirë.

Ndërprerjet e rastësishme, veçanërisht me aplikacionet celulare, mund të dëmtojnë reputacionin e një kompanie duke ndikuar në rezultatet e rishikimeve.

 

2. Përplasje

 

Përplasja ndodh kur një aplikacion ndalon plotësisht së punuari, ose duke u bërë jo reagues ose duke u mbyllur plotësisht. Këto ndalojnë plotësisht përdoruesit të ndërveprojnë me aplikacionin, kështu që zgjidhja e këtyre gabimeve është thelbësore për suksesin e softuerit.

Ndërprerjet mund të jenë më të vështira për t’u zgjidhur në aplikacionet celulare sesa në desktop pasi ka më pak opsione të hyrjes.

 

3. Defekte vizuale

 

Një defekt vizual ndodh kur një aplikacion duket ndryshe nga sa duhet, ose për shkak të pjesëve të aplikacionit që nuk ngarkohen ose për shkak të shfaqjes së ekranit të shtrembëruar në një farë mënyre. Defektet vizuale shkatërrojnë përvojën e përdoruesit pasi ato çojnë në konfuzion ose përdoruesin përpiqet të ndërveprojë siç do të dëshironte.

Meqë ekrani është pjesa më e madhe e sipërfaqes së një pajisjeje celulare, defektet vizuale janë më të theksuara në aplikacionet celulare.

 

4. Ngarkimi i ngadalshëm

 

Kjo ndodh kur një aplikacion funksionon më ngadalë se sa pritej, duke filluar nga përpjekja për të përfunduar një funksion specifik deri tek ngarkimi i një imazhi individual që zgjat shumë.

Ngarkimi i ngadaltë ndikon në përvojën e përdoruesit pasi aplikacioni është shumë më pak i përgjegjshëm nga sa parashikohej fillimisht dhe mund të shkaktojë që edhe aplikacionet e tjera të funksionojnë ngadalë.

 

5. Lejet

 

Disa aplikacione celulare ngarkojnë gabimisht lejet, si p.sh. të dhënat e vendndodhjes, duke zvogëluar funksionalitetin e tyre. Zgjidhja e këtij gabimi do të thotë që pajisja i ofron këto të dhëna aplikacionit, duke e ndihmuar atë të funksionojë siç reklamohet dhe t’i lërë përshtypje përdoruesit me të dhëna më të personalizuara që çojnë në rezultate më të mira.

 

Metrikat e zakonshme në testimin e aplikacioneve celulare

Një metrikë i referohet një matjeje specifike që një testues mund ta shikojë dhe ta përdorë për të vendosur statusin e zhvillimit të një aplikacioni celular, duke krahasuar metrikën me të njëjtën metrikë nga versionet e mëparshme të softuerit.

 

Kjo perfshin:

 

1. Gjatësia e procesit

 

Koha e nevojshme për të përfunduar një proces specifik. Kjo është një metrikë ideale kur jeni duke testuar një aplikacion celular që ka qëllimin kryesor të plotësojë një funksion. Aplikacionet më efikase përfundojnë proceset në më pak kohë. Këto mund të përfshijnë procese me shumë hapa, duke përfshirë kohën që një përdorues shpenzon duke lundruar në ndërfaqen e përdoruesit.

Disa shembuj të metrikës brenda kësaj kategorie përfshijnë:

  • Koha mesatare në sekonda që përdoruesit shpenzojnë për të kontrolluar një shportë mallrash
  • Koha mesatare në sekonda për të përfunduar procesin e regjistrimit të përdoruesit
  • Numri i klikimeve që duhen për të kaluar nga faqja kryesore në një faqe të shërbimeve kryesore

 

2. Numri i gabimeve

 

Numri i gabimeve që hasni në aplikacionin tuaj celular është një metrikë kryesore. Më shumë gabime do të thotë se ka më shumë defekte dhe defekte që kërkojnë zgjidhje nga ekipi i zhvillimit. Disa kompani preferojnë një sistem gabimesh për veçori ose të ngjashme, pasi kjo balancon metrikën kundrejt madhësisë së aplikacionit.

Disa shembuj të metrikës brenda kësaj kategorie përfshijnë:

  • Numri i herëve që aplikacioni rrëzohet për 1000 ngarkesa
  • Numri i herëve që një funksion nuk ngarkohet për 1000 përpjekje
  • Numri i gabimeve për 1000 rreshta kodi

 

3. Vonesa në hyrje

 

Sasia e kohës që duhet nga një përdorues që fut një komandë deri te komanda që plotësohet nga aplikacioni. Aplikacionet më të shpejta kanë një nivel më të ulët të vonesës së hyrjes, të cilën përdoruesit e preferojnë ndaj aplikacioneve që funksionojnë relativisht ngadalë.

Disa shembuj të metrikës brenda kësaj kategorie përfshijnë:

  • Numri i sekondave që i duhen aplikacionit për t’u ngarkuar
  • Numri i sekondave që duhen që faqja e arkës të përpunojë një porosi

 

Rastet e testimit të aplikacioneve celulare

Rastet e testimit janë teste specifike që testuesit i kryejnë kur ekzaminojnë një pjesë të softuerit, duke përfshirë një aplikacion celular.

 

Mësoni më shumë rreth rasteve të testimit në testimin e aplikacionit celular më poshtë:

 

1. Cilat janë rastet e testimit në testimin e Aplikacioneve Mobile?

 

Një rast testimi është një seri veprimesh dhe hapash specifike që një sistem kryen kur shqyrton nëse është i përshtatshëm për qëllimin ose nëse i përmbush kërkesat që vendosin zhvilluesit.

Në këtë rast specifik, ai i referohet rasteve të testimit që kompanitë përdorin në testimin e aplikacioneve celulare. Këto synohen posaçërisht për pajisjet që punojnë në Android dhe iOS, pasi këto aplikacione kanë kërkesa të ndryshme nga ato që funksionojnë në kompjuterët desktop.

 

2. Si të shkruani rastet e testimit të aplikacionit celular

 

Të dy rastet e testimit manual dhe të automatizuar kanë një fillim të ngjashëm, duke përfshirë stuhinë e ideve. Kjo përfshin të menduarit për aspektet specifike që kërkojnë një test dhe si t’i testoni ato.

Për testimin manual, thjesht shkruani hapat në rastin e testimit për të informuar një testues manual se çfarë duhet të bëjë. Për çdo rast testimi, përfshini një emër të rastit testues, ID-në e rastit të testimit dhe kriteret e kalimit/dështimit për atë rast testimi.

Me testimin e automatizuar, përdorni një platformë automatizimi për të koduar të gjithë hapat përpara se të ekzekutoni rastin e testimit në softuer. Kjo ndryshon në testimin e aplikacioneve celulare pasi ju duhet të kaloni më shumë kohë për të shkruar rastet e testimit për një sërë pajisjesh, të cilat kanë opsione të ndryshme hyrjeje.

 

3. Shembuj të rasteve të Testit të Aplikacioneve Mobile

 

Ka disa shembuj të rasteve të testimit të aplikacioneve celulare që kompanitë përdorin kur shqyrtojnë aplikacionet e tyre celulare, duke përfshirë:

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

 

· Testimi i baterisë

Ekzaminimi i sasisë së baterisë që kërkon funksionimi i aplikacionit për një periudhë të caktuar kohe në krahasim me nivelin mesatar të degradimit të baterisë në pajisje në të njëjtën kohë.

 

· Testimi i shpejtësisë:

Duke parë se sa shpejt një aplikacion kalon nëpër të gjitha fazat e një procesi, si manualisht ashtu edhe kur automatizohet për të parë rolin që luan UI në proces.

 

· Kërkesat për burime:

Burimet që aplikacioni kërkon për të ekzekutuar në një standard të lartë përfshijnë sasinë e RAM-it, të dhënave dhe fuqinë kompjuterike të nevojshme.

 

· Funksionaliteti:

Testimi që të gjitha funksionet funksionojnë ashtu siç pret zhvilluesi pa asnjë përplasje. Testimi i stresit është një formë e testimit të funksionalitetit.

 

Mjetet më të mira të testimit të aplikacionit celular

testimi më i mirë i softuerit falas dhe i ndërmarrjes + mjetet e automatizimit të RPA

Për kompanitë që kërkojnë të përmirësojnë proceset e tyre të zhvillimit dhe t’u ofrojnë klientëve paketën më të mirë të mundshme të softuerit, përdorimi i mjeteve në procesin e testimit të aplikacionit celular është ideal. Këto ofrojnë funksionalitet të shtuar në procesin e testimit, duke sjellë më shumë njohuri për ekipin e QA dhe duke mbështetur pjesën tjetër të ciklit të zhvillimit.

 

Shikoni disa nga mjetet më të mira të testimit të aplikacioneve celulare më poshtë, përveç asaj që secili prej këtyre aplikacioneve mund t’u ofrojë testuesve.

 

5 Mjetet më të mira falas të testimit të aplikacioneve celulare

Cikli i jetës së UAT

Nëse po drejtoni një kompani më të vogël ose po zhvilloni aplikacione celulare tërësisht vetë, mund ta gjeni veten me kufizime buxhetore relativisht të rrepta që reduktojnë opsionet e veglave tuaja të testimit.

Në këto raste, përdorimi i një mjeti falas të testimit të aplikacionit celular është një mënyrë ideale përpara që përmirëson aftësitë tuaja të testimit duke i mbajtur shpenzimet tuaja në rrugën e duhur.

 

Disa nga mjetet më të mira të testimit falas për aplikacionet celulare përfshijnë:

 

1. Edicioni FALAS ZAPTEST

 

ZAPTEST është një nga platformat më të mira të automatizimit në dispozicion, por disa njerëz kanë shqetësime për kostot e përdorimit të platformës.

Edicioni Falas përmban shumicën e veçorive kryesore që mund të prisni nga përdorimi i ZAPTEST, duke ju siguruar një kthim të konsiderueshëm pa pasur nevojë të investoni përmes automatizimit të nivelit të lartë dhe skriptimit ndër-platformë. Edicioni FALAS i ZAPTEST është një fillim i mrekullueshëm për automatizimin tuaj të testimit dhe gjendjen e teknologjisë RPA përpara se të vendosni për përmirësimin e mjeteve të automatizimit të softuerit të ndërmarrjeve.

 

2. Espresso

 

Një njësi automatizimi e zhvilluar nga Google, kjo ju ndihmon të përfundoni testet e ndërfaqes së përdoruesit që paraqesin aplikacionin tuaj celular në pajisjet Android. Ndërsa kjo ndihmon me metoda shumë specifike të testimit të UI , i mungon njohuria e detajuar që mund t’ju ofrojë një testues i UI-së njerëzore.

 

3. Robotium

 

Një mjet me burim të hapur i krijuar për të ndihmuar përdoruesit me testimin e automatizuar të Android në telefona dhe tableta. Robotium është një mjet i dobishëm kur punoni me Android, por kufizimet e OS nënkuptojnë se zhvillimi për iOS është një luftë në këtë platformë.

 

4. EarlGrey

 

E krijuar nga Google si një njësi e krijimit të ndërfaqes së përdoruesit, EarlGrey ndihmon gjithashtu në plotësimin e testeve funksionale për softuerin tuaj. Kjo mund të funksionojë si me testimin e aplikacioneve Android ashtu edhe me iOS, por aftësitë e testimit janë disi të kufizuara në krahasim me mjetin ideal të testimit fleksibël.

 

5. Apium

 

Një mjet shumë fleksibël që mund t’ju ndihmojë të transferoni kodin iOS në Android dhe anasjelltas, Appium është ideal për krijimin e skripteve testuese në disa gjuhë kodimi. Megjithatë, kjo sjell një shkallë të mëtejshme kompleksiteti, e cila mund të shkaktojë probleme për zhvilluesit me pak përvojë.

 

5 Mjetet më të mira të Automatizimit të Testit të Aplikacioneve Mobile të Ndërmarrjeve

Artikull testimi i kutisë gri - mjetet, qasjet, krahasimi me testimin e kutisë së bardhë dhe kutisë së zezë, mjetet pa kuti gri dhe mjetet e ndërmarrjes.

Zhvilluesit më të mëdhenj, si kompanitë që janë kontraktuar për të krijuar një aplikacion për një klient, kanë buxhete më të mëdha se zhvilluesit e pavarur. Kjo do të thotë se ata mund të investojnë më shumë në proceset dhe mjetet e tyre, duke prodhuar në fund një aplikacion shumë më cilësor sesa mund të përdorin vetëm mjete falas.

 

Disa nga mjetet më të mira të disponueshme të testimit të aplikacioneve celular të nivelit të ndërmarrjes përfshijnë:

 

1. ZAPTEST Enterprise Edition

 

Kthimi i investimit, ose ROI, është një nga gjërat më të rëndësishme për t’u marrë parasysh në testimin e softuerit, me ZAPTEST që siguron deri në dhjetë herë ROI vetëm në fazën e testimit. Edicioni i ndërmarrjes i ZAPTEST ofron një ekspert ZAP që punon nga distanca si pjesë e ekipit tuaj, përveç çdo automatizimi të detyrës, në çdo platformë dhe çdo orar… të gjitha duke përdorur teknologjinë moderne të vizionit kompjuterik dhe automatizimit të proceseve robotike .

Ju i ofroni ekipit tuaj shumë njohuri dhe një bazë solide për të krijuar përditësime më efektive për aplikacionet tuaja celulare. Ndërsa platformat e testimit të nivelit të ndërmarrjeve shkojnë, nuk mund të gaboni me ZAPTEST.

 

2. test Rigoroziteti

 

Një mjet i thjeshtë automatizimi me një licencë të hapur që ofron akses për sa më shumë përdorues që dëshironi. Një mënyrë e mirë për të mësuar automatizimin, por potencialisht e kufizuar për sa i përket fushës së testimit që përfundoni me të.

 

3. Perfecto

 

Perfecto fokusohet në të qenit një opsion më i mirë për testuesit, duke ofruar akses në sistemet dhe pajisjet e reja operative në ditën e lëshimit. Opsionet e mbështetjes së klientit janë të rëndësishme, kryesisht sepse platforma mund të jetë e vështirë për t’u mësuar për të ardhurit.

 

4. Test Grid

 

TestGrid është një mjet shumë fleksibël për automatizimin e testimit, duke përqafuar Android, iOS dhe madje edhe Blackberry si sisteme operative të pajtueshme. Përdoruesit kanë vërejtur një mungesë relative të mbështetjes në disa raste, megjithatë, me një platformë të gjithanshme që mund të shkaktojë probleme me mungesën e ekspertizës në të gjitha fushat.

 

5. ACCELQ

 

Një mjet pa kod që fokusohet së pari te automatizimi, me testim të krijuar për të automatizuar çdo fazë të procesit në një rrjedhë të vetme. ACCELQ është i mirë për testimin e aplikacioneve të mëdha, por ka një tavan çmimi shumë të lartë, ndërsa testuesit manual i vendos fort në njërën anë.

 

Kur duhet të përdorni

Ndërmarrja kundrejt veglave falas të testimit të aplikacioneve celulare?

Përfitimet e krijimit të një Qendre Testimi të Ekselencës. A është testimi i performancës i ndryshëm nga testimi funksional?

Ka disa situata në të cilat mjetet e testimit të aplikacioneve celulare falas dhe të ndërmarrjeve janë të dobishme. Mjetet falas shkëlqejnë kur zhvillimi është me një buxhet të ulët ose aplikacioni në fjalë është shumë i thjeshtë, ndërsa mjetet e nivelit të ndërmarrjeve janë më të mira për kompanitë që punojnë me projekte më të mëdha, përdorin shumë automatizim në testimin e tyre dhe kërkojnë më shumë siguri në fund. të periudhës së testimit.

Në varësi të mjeteve që përdorni, ekziston mundësia për të kombinuar një mjet të vetëm ndërmarrjesh me alternativa falas në mënyrë që t’i jepni ekipit tuaj të QA një nivel më të madh fleksibiliteti.

Përdorni licencat e ndërmarrjeve për zhvillime më të mëdha, por mos e shpërfillni plotësisht rëndësinë e alternativave falas që kryejnë detyra më të vogla jashtëzakonisht mirë.

 

Lista kontrolluese e testimit të aplikacioneve celulare, këshilla dhe truket

Lista kontrolluese e testimit të softuerit

Ka disa gjëra për t’u kontrolluar kur kaloni në procesin e testimit të aplikacionit celular dhe plotësimi i kësaj liste detyrash është thelbësor.

 

Karakteristikat e listës së kontrollit të testimit për pajisjet celulare përfshijnë:

 

· Përputhshmëri ndër-platformë e cila siguron që aplikacioni celular të funksionojë në të gjitha sistemet operative në të cilat zhvilluesit synojnë të vendosin softuerin

· Testimi i sigurisë, me garanci se të dhënat e përdoruesit janë të sigurta dhe nuk ka rrugë për qasje me qëllim të keq të palëve të treta

· Testimi i funksionalitetit i cili siguron që i gjithë aplikacioni celular të funksionojë ashtu siç pret përdoruesi

· Testimi i gjuhës që siguron që gjuhët alternative të përkthehen siç duhet dhe të mos dëmtojnë funksionin e aplikacionit celular

· Kontrolli i kënaqësisë së përdoruesit, i cili siguron që përdoruesi të angazhohet me aplikacionin celular në një mënyrë pozitive

7 gabime dhe gracka që duhen shmangur gjatë zbatimit

Testimi i aplikacioneve celulare

Krahasimi i testimit UAT me testimin e regresionit dhe të tjera

Zhvilluesit dhe testuesit kalojnë nëpër procese testimi pothuajse gjatë gjithë kohës dhe ka disa gabime që ndodhin vazhdimisht në testimin e aplikacioneve celulare. Duke ditur për këto çështje, ju mund t’i shmangni ato në të ardhmen dhe të siguroheni që testimi juaj të jetë sa më afër përdorimit të botës reale.

 

Shihni shtatë gabime të zakonshme të bëra gjatë zbatimit të testimit të aplikacionit celular dhe hapat e mundshëm për t’i shmangur ato:

 

1. Testimi në pajisje reale

 

Gabimi i parë domethënës që bëjnë zhvilluesit me pak përvojë testimi është përdorimi i pajisjeve reale për të testuar. Pajisjet reale i referohen pajisjeve celulare që tashmë janë përdorur rregullisht në baza ditore, të tilla si telefonat celularë në pronësi të anëtarëve të ekipit të testimit ose një iPad që kompania e mban në dhomën e pasme për lojëra kur është në pushim.

Këto pajisje kanë parë tashmë përdorim të zgjatur në situata të ndryshme dhe ka të ngjarë të mos përfaqësojnë pajisjen mesatare celulare që zotëron një përdorues.

Përdorni pajisje specifike testimi që nuk kanë përdorim të përditshëm për të shmangur ndikimet e jashtme që ndikojnë në testimin tuaj dhe për t’i bërë rezultatet tuaja sa më të sakta.

 

2. Vetëm testimi në fund

 

Testimi është një proces i vazhdueshëm që zhvilluesit e përfundojnë gjatë gjithë punës së tyre, duke siguruar që çdo modul të jetë në standardin më të lartë të mundshëm kur dërgojnë produktet e tyre.

Disa zhvillues të papërvojë do të dështojnë të kryejnë asnjë testim gjatë fazave të mëparshme të fluksit të punës, në vend të kësaj do të synojnë një sesion testimi intensiv në fund të procesit.

Megjithatë, kjo mund të shkaktojë më shumë probleme sesa zgjidh, me kompanitë që zbulojnë një gamë të gjerë problemesh që mund të luftojnë për t’i zgjidhur menjëherë në fund të zhvillimit.

Duke testuar ndërsa ecni, ju e dini mënyrën se si funksionojnë modulet specifike dhe i rregulloni ato ndërsa ecni, duke ju lënë kohë për të lustruar produktin menjëherë përpara lëshimit, në vend të shuarjes së defekteve të zjarrit që kaluan pa u vënë re.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për testimin celular, pasi ato kalojnë një proces të vazhdueshëm përditësimi edhe pas lëshimit.

 

3. Injorimi i përsëritjes së gabimeve

 

Përsëritja e gabimeve i referohet procesit të gjetjes së një problemi në një pjesë të softuerit dhe rikrijimit të tij herë pas here për të përcaktuar shkakun specifik të problemit. Në disa procese testimi me burime të kufizuara ose kufizime kohore, ekipet e testimit injorojnë procesin e riprodhimit të gabimeve dhe në vend të kësaj fokusohen në gjetjen e një rregullimi të shpejtë dhe kalimin në defektin tjetër.

Duke injoruar përsëritjen e gabimeve, zhvilluesit lënë probleme potencialisht të mëdha në aplikacionet e tyre celulare, të cilat mund të shkaktojnë gabime dhe probleme të mëtejshme në përditësimet e mëvonshme të softuerit.

Jini të plotë që në fillim, pasi ju kursen kohë në të ardhmen.

 

4. Përdorimi ekskluzivisht i testimit manual

 

Disa organizata fokusohen ekskluzivisht në përdorimin e testimit manual për aplikacionet e tyre celulare, duke shpenzuar shumë kohë duke u përdorur me softuerin dhe duke mësuar më shumë për mënyrën se si funksionon.

Ndërsa kjo është një mënyrë e mirë për të gjetur gabime, ka disa çështje të qarta me fokusimin vetëm në testimin manual. Është një rrugë potencialisht e shtrenjtë për t’u ndjekur, që do të thotë se ju jeni të ndjeshëm ndaj gabimeve njerëzore dhe mund të jeni një rrugë e ngadaltë për t’u ndjekur.

Për më tepër, Computer Vision përmes një platforme të tillë si ZAPTEST mund të përmirësojë standardin e automatizimit të testeve, duke bërë që shumë testime manuale të diskutohen.

Duke integruar testimin manual dhe të automatizuar në një sistem koheziv, ju rritni shanset tuaja për të gjetur të gjitha gabimet në softuer dhe për t’iu përgjigjur sfidave të kodimit të një aplikacioni të përsosur celular.

 

5. Përqendrimi në një vend

 

Aplikacionet përdorin gjithnjë e më shumë lejet e vendndodhjes nga pajisjet e tyre, duke përdorur vendndodhjen e pajisjes për veçori të tilla si rekomandimi i dyqaneve specifike, zbatimi në një lojë si Pokémon GO dhe sigurimi që përdoruesit duhet të kenë leje për të kryer veprime në aplikacion.

Gjatë testimit të këtyre veçorive, zhvilluesit duhet të përpiqen të testojnë për vendndodhje të ndryshme përmes përdorimit të VPN-ve dhe në fakt duke vizituar vendndodhje të tjera. Kjo siguron që aplikacionet të funksionojnë siç pritej pavarësisht vendndodhjes, me zhvilluesit që kursejnë kohë pas lëshimit fillestar në rregullimin e softuerit për të mbështetur rajone të reja.

 

6. Duke u fokusuar ekskluzivisht në funksionalitetin

 

Kur përfundoni shpejt testimin, testuesit e softuerit priren të përqendrohen në sigurimin që funksionaliteti i aplikacionit të jetë ashtu siç pritej. Kjo kërkon shumë kohë në procesin e testimit, por nuk duhet të jetë fokusi i vetëm.

Duke shpenzuar kohë duke punuar në veçori të tjera si ndërfaqja e përdoruesit dhe mënyra se si aplikacioni përdor burimet e pajisjes celulare do të thotë që përdoruesit të kenë një kohë më të mirë në përgjithësi me aplikacionin.

Matja e burimeve është më e rëndësishme në testimin celular pasi shumë përdorues kanë disa aplikacione që funksionojnë të gjitha njëkohësisht. Mos harroni se funksionaliteti është vetëm një pjesë e asaj që konsideron një përdorues dhe për këtë arsye duhet të jetë vetëm një pjesë e strategjisë suaj më të gjerë të testimit sesa konsiderata juaj e vetme.

 

7. Humbja e kontrollit të mjedisit të testimit

 

Arsyeja që shumica e testeve përdorin një mjedis testimi është se ata kanë një hapësirë të kontrolluar në të cilën mund të marrin në konsideratë mënyrën se si funksionon një aplikacion. Mbajtja e kësaj nën kontroll është një domosdoshmëri pasi do të thotë që ekipi i zhvillimit e di se si funksionon aplikacioni pa pasur nevojë të llogarisë për ndonjë ndikim të jashtëm.

Bërja e një mjedisi të qëndrueshëm testimi prioritet për ekipin e testimit do të thotë që rezultatet që ata marrin janë të besueshme pa asnjë rregullim për përdorues të ndryshëm, variacione në të dhëna ose ndryshime në pajisjet që janë në përdorim.

 

konkluzioni

Si përfundim, testimi i aplikacionit celular është një nga gjërat më të rëndësishme që një zhvillues mund të bëjë. Testimi siguron që funksionaliteti i një aplikacioni të funksionojë ashtu siç pret kompania, ndihmon në balancimin e asaj që duhet të rregullohet në një pjesë të softuerit dhe i lejon kompanitë të planifikojnë pjesën tjetër të ciklit të zhvillimit.

Pavarësisht nëse preferoni testimin manual ose hiper-automatizimin , përqendrohuni në zhvillimin e një zgjidhje testimi që funksionon posaçërisht për kompaninë tuaj, pasi zhvilluesit që kushtojnë kohë dhe kujdes në testimin e tyre, në fund të fundit dërgojnë produkte që konsumatorët e tyre i duan.

 

Pyetjet e shpeshta dhe burimet

Testimi i aplikacioneve celulare mund të jetë një sektor shumë kompleks dhe ka shumë informacione periferike që e rrethojnë, kështu që ju mund të përfitoni nga angazhimi me sa më shumë përmbajtje në këtë sektor.

Hidhini një sy seksionit tonë të pyetjeve të bëra shpesh për të mësuar më shumë rreth testimit të aplikacioneve celulare dhe për t’iu përgjigjur disa prej pyetjeve tuaja.

 

1. Kurset më të mira për testimin e aplikacioneve celulare

 

Ka disa kurse për testimin e aplikacioneve celulare nëpër të cilat mund të kaloni për të mësuar më shumë rreth procesit dhe për të zhvilluar aftësitë tuaja.

 

Kurset më të mira për testimin e aplikacioneve celulare përfshijnë:

 

· “Mobile Testing Masterclass (2023) From The Beginning” nga Udemy

· “ISTQB Foundation – Certified Mobile App Tester” nga TSG Training

· “Hyrje në testimin e aplikacioneve celulare” nga Alison

· “Trajnim për testimin e aplikacioneve celulare” nga TekSlate

· “Trajnim për testimin e aplikacioneve celulare” nga ZeoLearn

 

2. Cilat janë 5 pyetjet kryesore të intervistës për Testimin e Aplikacioneve Mobile?

 

Intervistuesit priren t’i bëjnë pyetje të ngjashme testimit të softuerit njëri-tjetrit kur aplikoni për një rol në testimin e aplikacioneve celulare, me disa nga më të zakonshmet duke përfshirë:

 

· A mund të krahasoni dhe krahasoni përvojat tuaja të testimit të një aplikacioni celular me testimin tuaj të kohës në desktop ose softuer të tjerë të pronarit?

· Cilat janë disa nga sfidat më të mëdha për një ekip testimi të aplikacioneve celulare dhe si do të vepronit për zgjidhjen e tyre?

· Cili është roli i automatizimit në testimin e aplikacioneve celulare dhe kur do ta përdorni atë në vend të testimit manual?

· A keni ndonjë përvojë në përgatitjen e testeve përpara përfundimit të tyre?

· Cilat janë ndryshimet midis testimit UAT dhe testimit të sistemit, dhe si lidhen këto me testimin e aplikacioneve celulare?

 

3. Udhëzimet më të mira të YouTube për testimin e aplikacioneve celulare

 

Disa nga mënyrat më të mira për të përmirësuar standardin e testimit të aplikacionit tuaj celular përfshijnë përdorimin e udhëzimeve të YouTube. Udhëzimet e YouTube ku mund të mbështeteni kur kërkoni të përmirësoni proceset e testimit të aplikacionit tuaj celular përfshijnë:

 

· “Udhëzues Manual i Testimit Mobile për Fillestar” nga Testing Shala

· “Testimi i celularit u bë i lehtë” nga QAFox

· “Testimi i aplikacionit celular: IOS/Android” nga Ikechi Okereke

· “Testimi i aplikacioneve celulare” nga Tricentis Academy

· “Mësoni testimin e aplikacionit celular nga Scratch | Testimi i aplikacionit celular për fillestarët” nga TechieQA

 

4. Si të mirëmbahen testet e aplikacioneve celulare?

 

Pas fillimit të punës në testet e aplikacioneve celulare, ka disa hapa që organizatat ndërmarrin për të ruajtur testimin e tyre. Më e rëndësishmja është të vazhdoni testimin në mjedise të ngjashme për të marrë rezultate të sakta në të gjitha versionet e testimit dhe softuerit tuaj.

Konsideroni gjithashtu auditimin e kodit të rastit të testimit kudo që është e mundur, pasi kjo e mban kodin të saktë dhe e përshtat testimin tuaj me versionin më të fundit të aplikacionit.

 

5. Si i testoni manualisht aplikacionet celulare?

 

Testimi manual i aplikacioneve celulare është një proces kompleks. Filloni testimin duke krijuar një plan për testet dhe më pas duke zhvilluar rastet e testimit përpara se t’i shqyrtoni ato tërësisht. Kaloni tërësisht të gjitha këto raste testimi kur punoni në softuer, ndërsa mbani shënime për çdo gabim dhe problem të performancës që ndodh.

Në fund të këtij procesi, shkruani një raport gjithëpërfshirës për të gjitha anët pozitive dhe negative të aplikacionit dhe ia dorëzoni ekipit të zhvillimit për të rregulluar ndonjë nga problemet që ekzistojnë në softuer. Cikli vazhdon kur testoni përsëritjen tjetër të aplikacionit.

 

6. Librat më të mirë për Testimin e aplikacioneve celulare

 

· “Testimi praktik i aplikacioneve celulare: Një udhëzues për testuesit celularë dhe këdo që është i përfshirë në biznesin e aplikacioneve celulare” nga Daniel Knott

· “Testimi i celularit: llogaritës i gatshëm” nga Ajay Balamurugadas dhe Sundaresan Krishnaswami

· “Tap Into Application Design” nga Jonathan Kohl

 

7. Cili është mjeti më i mirë për testimin e aplikacioneve celulare?

 

Ekzistojnë disa mjete kryesore të disponueshme për proceset e testimit të aplikacioneve celulare, me një nga më të spikaturit që është ZAPTEST. Kombinimi i Computer Vision me aksesin e ekspertëve ZAP e bën atë një nga opsionet më gjithëpërfshirëse të disponueshme për testimin e çdo aplikacioni celular në paralel, ndër-platformë, ndër-pajisje, ndër-shfletues…

 

8. A është e lehtë të mësosh testimin celular?

 

Kjo varet nga lloji i testimit që kryeni. Testimi manual celular mund të jetë një proces i ndërlikuar, pasi ka shumë hapa me të cilët duhet të merreni, duke përfshirë përgatitjen e një mjedisi testimi, kryerjen e secilit hap individual të testit vetë dhe shënimin e rezultateve përpara se të përpiqeni të gjeni një zgjidhje për ndonjë të çështjeve që u ngritën.

Testimi i automatizuar pa kod, përkundrazi, është i thjeshtë. Përdorimi i një mjeti të tillë si ZAPTEST do të thotë që ju mund të përgatitni teste pa pasur nevojë të mësoni se si të kodoni, t’i tregoni softuerit se çfarë të testojë dhe thjesht të merrni rezultatet pas përfundimit.

Në fund të procesit, ju merrni rezultatet dhe i vlerësoni ato përpara se të punoni për ndonjë defekt me softuerin. Qëllimi i mjeteve të automatizimit është të thjeshtojë flukset e punës të QA, në masën që testuesit e rinj e shohin tepër të thjeshtë përshtatjen me detyrat e tyre të reja.

 

9. Cili është ndryshimi midis testimit të aplikacionit celular dhe testimit celular?

 

Testimi celular në përgjithësi përfundon për të përcaktuar nëse pajisja në të cilën po ekzekutohet një aplikacion funksionon siç duhet. Testimi i aplikacionit celular kontrollon aplikacionin në një sërë pajisjesh, duke u fokusuar në anën e softuerit të problemit dhe jo në rastin e harduerit.

 

Download post as PDF

Alex Zap Chernyak

Alex Zap Chernyak

Founder and CEO of ZAPTEST, with 20 years of experience in Software Automation for Testing + RPA processes, and application development. Read Alex Zap Chernyak's full executive profile on Forbes.

Get PDF-file of this post