fbpx

Get your 6-month No-Cost Opt-Out offer for Unlimited Software Automation?

Revolucioni i katërt industrial përfaqëson periudhën aktuale të një rritje drastike të teknologjisë dhe një botë të ndërlidhur. Prandaj, të kuptuarit se ku janë teknologjitë specifike tani dhe ku mund të jenë ato pas disa vitesh është thelbësore pasi përparimet në teknologji ka të ngjarë të mos mbarojnë kurrë.

Në veçanti, rëndësia e Automatizimit të Procesit Robotik në nivel global është një disiplinë biznesi që po bëhet gjithnjë e më e vështirë për t’u injoruar. Me në thelb çdo industri që kërkon mjetin tjetër më të mirë për të ulur kostot dhe për të përmirësuar efikasitetin duke automatizuar proceset e saj, RPA-të ndryshuan mënyrën e funksionimit të organizatave.

Shumë mund ta perceptojnë Automatizimin e Procesit Robotik si një robot fizik që vrapon rreth një zyre duke përfunduar detyrat në kohë rekord, por nuk është kështu. Në vend të kësaj, ndërsa RPA është një robot, ai operon nga një softuer tashmë i krijuar.

Table of Contents

Çfarë është Automatizimi i Procesit Robotik (RPA)?

Automatizimi i Procesit Robotik (RPA) është një mjet softuerësh që përdoret për të përfunduar detyra të strukturuara, të përsëritura pa ndërhyrjen njerëzore. Shumë kompani përdorin RPA për të zëvendësuar nevojën që njerëzit të kryejnë detyra të zakonshme dhe të përsëritura si transferimi i të dhënave.

Përdorimi i RPA ose “bots” për të imituar detyrat e përqendruara te biznesi ndikon pozitivisht në efikasitetin, produktivitetin dhe mjedisin e punës së një biznesi. Për shembull, me zbatimin e suksesshëm të RPA-së, njerëzit nuk kanë më nevojë të mbledhin të dhënat e listës së pagave, duke i lejuar ata të përdorin aftësitë e tyre për diçka më të rëndësishme.

Pak histori mbi evolucionin e RPA-së

hiperautomatizimi, automatizimi i procesit robotik (RPA)

 

Ideja e përdorimit të teknologjisë së automatizuar për të rritur efikasitetin e procesit nuk është asgjë e re, pasi daton që në epokën industriale të përpjekjes për të përmirësuar produktivitetin e prodhimit. Megjithatë, përpjekjet për të përdorur robotët për të përmirësuar proceset filluan, pothuajse sinonimisht, me prezantimin e botës në World Wide Web në 1989, me gërvishtjen e ekranit. Skrapimi i ekranit është procesi i gjetjes, nxjerrjes dhe kopjimit të të dhënave nga interneti për një qëllim tjetër. Në atë kohë, nëse një biznes donte të zbatonte gërvishtjen e ekranit, kërkonte njohuri të gjera programimi dhe teknologjia e automatizimit varej nga njeriu.

Mungesa e aksesit në teknologjinë e automatizuar inkurajoi zhvillimin e softuerit më inovativ dhe të adaptueshëm të menaxhimit të procesit për të përmirësuar marrëdhëniet me klientët, kostot operacionale dhe menaxhimin e rrjedhës së punës.

Epoka e viteve ’90 të ri-inxhinierimit të softuerit të automatizimit rezultoi në kompanitë që kishin nevojë për teknologji më të mira dhe më të shpejta të menaxhimit të procesit kundër një tregu hiper-konkurrues. Me trazirat në zbatimin e teknologjisë së automatizuar nga kompanitë në proceset e tyre, perspektivat mbi sistemet e menaxhimit të procesit ndryshuan. Duke ecur përpara në vitet 2000, kompanitë kërkuan efektivitet maksimal mbi efikasitetin, dmth, llogaritje të sakta dhe besueshmëri në trajtimin e informacionit.

Shfaqja e RPSH-së fillon këtu; hyrja e botës në shekullin e 21-të. Automatizimi i Procesit Robotik bazohet nga paraardhësit e tij, gërvishtja e ekranit dhe automatizimi i rrjedhës së punës për të kryer detyrat, nga fillimi në fund, pa ndërhyrje njerëzore.

Dekada e ardhshme, e shënuar nga fillimi i Internetit të Gjërave (IoT) rreth vitit 2009, përfaqëson përhapjen e përparimeve teknologjike dhe një botë të lidhur nga teknologjia. Transformimi drastik teknologjik në botë na sjell në revolucionin e katërt të automatizimit, i cili përfshiu një njohje të zakonshme të RPA, me 2016 që shënoi një rritje të shitjeve për shërbimet dhe mjetet e automatizimit të procesit robotik dhe përfshirjen e mjeteve të Inteligjencës Artificiale (AI) në sistemet RPA.

Përfitimet e RPA

 

 

Përfitimet e Automatizimit të Procesit Robotik (RPA) janë të gjera.

1. Maksimizoni efikasitetin operacional

Efikasiteti operacional i referohet kohës, kostove dhe burimeve njerëzore të përdorura më parë për të përfunduar një detyrë. Që një organizatë të konkurrojë në industrinë e saj, është bërë pothuajse e pamundur të ketë sukses pa softuer të drejtuar nga të dhënat për të përmirësuar proceset e saj.

Një arsye kryesore për rritjen e konkurrencës në pothuajse çdo industri është se ata kanë vendosur robotë për të kryer detyra të lodhshme 24/7. Me zbatimin e suksesshëm të softuerit RPA, punonjësit që fillimisht shpenzuan kohë të vlefshme për detyra manuale, mund ta përdorin kohën e tyre në aktivitete më produktive dhe stimuluese.

RPA jo vetëm që i lejon punonjësit të përdorin ekspertizën e tyre në detyra më kritike, por rezulton në një mjedis pune më të lumtur.

2. Lehtë për t’u zbatuar dhe konfiguruar

Softueri RPA është jashtëzakonisht i shpejtë dhe i lehtë për t’u zbatuar në sistemin aktual të Teknologjisë Informative (IT) të një përdoruesi. Softueri RPA automatizohet duke ndërvepruar me ndërfaqen ekzistuese, që do të thotë se nuk kërkon pajisje të jashtme ose të shtrenjta për të funksionuar. Për më tepër, procesi i konfigurimit nuk kërkon njohuri programimi.

Për shembull, shumë softuer RPA i lejojnë përdoruesit të “zvarritin dhe lëshojnë” kodin e krijuar tashmë për automatizimin e tyre të dëshiruar.

3. Zbatim i shpejtë

Procesi i plotë i zbatimit dhe integrimit të softuerit RPA varet nga kompleksiteti i rrjedhës së punës së një përdoruesi, ku shumica e sistemeve kërkojnë nga një deri në gjashtë javë për t’u zbatuar plotësisht. Megjithatë, për përdoruesit që kërkojnë automatizim kompleks, procesi i zbatimit mund të zgjasë deri në dymbëdhjetë javë.

4. Ruajtja e Pajtueshmërisë së Industrisë

Në shumë industri me softuer RPA të konfiguruar për të përfunduar detyrën e dëshiruar, përdoruesit raportojnë përputhshmëri të shtuar me rregullat dhe rregulloret. Meqenëse qëllimi i softuerit RPA është të kryejë detyra të strukturuara të bazuara në rregulla dhe pa gabime, ai bëhet një mjet i fuqishëm dhe i saktë auditimi.

Kur një përdorues zbaton softuerin RPA ( mjetet si ZAPTEST janë pionierë në zhvillimin e mjeteve të grupit të plotë që zgjerojnë funksionalitetin RPA edhe në Testimin e Automatizuar ), ai/ajo konfiguron robotin për të kryer një detyrë dhe gjithashtu mund ta programojë robotin për të përfunduar punët sipas për rregullat e pajtueshmërisë së industrive të tyre.

5. Përmirësoni kënaqësinë e klientit

Në të njëjtën mënyrë, softueri RPA mund të rrisë pajtueshmërinë e industrisë; ai gjithashtu mund të përmirësojë cilësinë e shërbimit të një biznesi . Përfitimi i eliminimit të gabimeve njerëzore çon në rezultate të sakta, të cilat mund të përmirësojnë në mënyrë drastike vazhdimësinë e shërbimit, marrëdhëniet me klientët dhe kohëzgjatjen që duhet për të ofruar shërbimin.

6. Robotët softuerikë nuk janë përçarës

Softueri RPA, ose robotët softuerikë , funksionojnë në mënyrë të pavarur në krye të softuerit ekzistues të përdoruesve. Me fjalë të tjera, kjo do të thotë që robotët veprojnë si një qendër kontrolli dhe menaxhuese, të aftë për të trajtuar detyra të shumta pa ndërhyrë në softuerin ekzistues – është më shumë një shtesë.

Si një qendër kontrolli që funksionon me ndërfaqen aktuale të një përdoruesi, softueri RPA mund të krijojë një ekosistem makinash duke u lidhur dhe komunikuar me softuerin origjinal të një përdoruesi. Kjo lejon që kompjuterët aktualë të funksionojnë ashtu siç kanë, ndërkohë që kanë softuerin RPA si linjë komunikimi për të lidhur disa burime të pavarura; kështu, duke lejuar një rrjedhë të vazhdueshme informacioni pa ndërhyrë me programe të tjera.

Në fakt, shumica e bizneseve që përfshijnë automatizimin e testimit të softuerit të shkathët dhe RPA në shkallë, zbatojnë të dedikuara Qendrat e Testimit të Ekselencës (TCoEs), për të lejuar përmirësim të vazhdueshëm, zbatim të qetë dhe automatizimi i shkathët në një botë që ndryshon me shpejtësi, e shënuar nga hiperautomatizimi (një parim i shpikur nga Gartner për të treguar se në të ardhmen, gjithçka që mund të automatizohet do të automatizohet – prandaj rëndësia e automatizimit vetëm do të rritet).

7. Analiza e të dhënave për të identifikuar dobësitë

Çfarë është softueri RPA? Mund të ekspozojë gabimet brenda sistemeve teknologjike të përdoruesve duke treguar modele përmes analitikës së të dhënave. Me të dhënat e grumbulluara nga softueri RPA, kompanitë mund të identifikojnë dhe rregullojnë fushat e përmirësimit në sistemin e tyre aktual dhe burimet njerëzore.

8. Rritja e sigurisë së të dhënave

Përdoruesit mund të përfitojnë nga rritja e sigurisë së të dhënave përmes zbatimit të duhur të softuerit RPA. RPA mund të përmirësojë sigurinë e të dhënave duke kufizuar nevojën që njerëzit të ndërveprojnë me të dhëna të ndjeshme. Performanca e mirë lidhet me sofistikimin e zhvillimit të RPA-së.

Shkalla e nevojshme e sofistikimit të softuerit të një kompanie varet nga nevojat e saj. Megjithatë, bizneset që duan të reduktojnë rrezikun në shkallën më të ulët të mundshme kërkojnë fonde adekuate dhe, shpesh, një trup profesional të burimeve njerëzore të orientuara nga teknologjia.

Sfidat e Automatizimit të Procesit Robotik

 

 

Përfitimet e shërbimeve të Automatizimit të Procesit Robotik janë të konsiderueshme, duke e bërë të duket pothuajse marrëzi që një kompani të qëndrojë larg automatizimit RPA. Por, edhe teknologjia RPA, si çdo zgjidhje që paraqitet si një kurë, ka sfidat, të metat dhe kufizimet e saj.

Sfida 1: Kufijtë e automatizimit

Automatizimi RPA, në formën e tij më të thjeshtë, është softuer që një përdorues e konfiguron për të imituar aktivitetet në të njëjtën mënyrë që bën njeriu. Sado kompleks që është softueri RPA, ai mund të përsërisë vetëm detyra të strukturuara të bazuara në rregulla. Ky kufi i automatizimit të mjeteve RPA do të thotë që softueri robotik RPA nuk mund të përshtatet me ndryshimet ose të mësojë nga gabimet e tij pa ndihmën e riprogramimit të njerëzve për të vepruar në përputhje me rrethanat.

Sidoqoftë, qasjet aktuale ndaj softuerit të automatizimit kërkojnë të ofrojnë edhe më shumë shkallëzim duke shtuar mjete inteligjente në robotë, gjë që u lejon atyre të njohin ndryshimet, të veprojnë sipas këtyre ndryshimeve dhe të mësojnë nga gabimet e tyre.

Sfida 2: Përfitimet Mungesa e prekshmërisë

Ndërsa ka dëshmi konkrete të përfitimeve të RPA-së, si matja e kostove dhe gabimeve, disa nga përfitimet e përmendura më lart nuk janë të prekshme. Për shembull, nënkuptohet se duke zbatuar bots për të përfunduar detyrat që fillimisht ishin përfunduar nga burimet njerëzore të një kompanie, punonjësit kanë më shumë kohë për t’u fokusuar në detyra të tjera.

Megjithatë, përfitimi i deklaruar i RPA-së nga rritja e produktivitetit të zyrës mbështetet në matjet e kohës, kostos dhe gabimeve dhe jo në metrika gjithëpërfshirëse për produktivitetin.

Sfida 3: Zëvendësimi Njerëzor

Frika nga robotët që i bëjnë të disponueshme burimet njerëzore është vërtet sfida më e madhe për zbatimin e RPA dhe pranimin e robotëve të softuerit nga kompania. Është e arsyeshme të kemi frikë nga robotët e softuerit që zëvendësojnë punët e njerëzve, veçanërisht me aftësinë e softuerit të automatizimit për të kryer detyrat njerëzore më shpejt dhe me më shumë qëndrueshmëri.

Për më tepër, përparimet në softuerin RPA sjellin një rritje të teknologjisë inteligjente të automatizimit, që do të thotë se mund të mësojë nga përvoja, një pengesë njerëzore që nuk ishte e përhapur në automatizimin e thjeshtë të RPA.

Sfida 4: Pranimi i IT

Në mënyrë tipike, struktura organizative i ndan sektorët e biznesit dhe të TI-së në departamente të ndryshme brenda një organizate. Megjithatë, zbatimi i softuerit RPA ngatërron përgjegjësitë e përcaktuara më parë të këtyre departamenteve pasi shpesh është ana e biznesit që inicion dhe konfiguron softuerin RPA pa ndihmën e departamentit të IT.

Roli i biznesit në zbatimin dhe konfigurimin e softuerit të tij robotik është të sigurojë që detyrat e automatizuara të korrespondojnë me vizionin e kompanisë. Megjithatë, për të ruajtur aftësitë e softuerit RPA të fokusuara në zgjidhje, departamenti i TI-së mbetet përgjegjës për aspektet e teknologjisë së automatizuar si qeverisja, siguria, menaxhimi i të dhënave të testimit etj. Konvergjenca e këtyre departamenteve më parë të ndara paraqet sfida për strukturën e një organizate, duke kërkuar përgjegjësi të përbashkëta dhe komunikim ndërmjet tyre.

Sfida 5: Mungesa e aftësisë

Automatizimi RPA, në formën e tij më të thjeshtë, i mungon aftësia analitike për shkak të mungesës së aftësisë njohëse të robotëve të softuerit. Megjithatë, siç u tha më lart, përparimet në tregti përfshijnë mjete inteligjente, si inteligjenca artificiale (AI), për të avancuar aftësitë njohëse të softuerit, gjë që rezulton në një burim tjetër të vlefshëm për procesin e vendimmarrjes së një biznesi.

Sfida 6: Jo i përshtatshëm për të gjithë

Softueri RPA nuk është i përshtatshëm për infrastrukturën aktuale teknologjike të të gjitha organizatave ose të gjitha proceset që lidhen me biznesin. Për disa biznese, vendosja e mjeteve RPA nuk do të ofrojë zgjidhje optimale; infrastruktura e saj mbështetet në teknologjinë e vjetër.

Gartner sugjeron një Udhërrëfyes për Automatizimin e Ndërmarrjeve (EAR) për të ndihmuar organizatat të shmangin humbjen e kohës dhe parave duke i dhënë përparësi RPA-së kur ka një zgjidhje tjetër më optimale. Është e rëndësishme të njihni kufijtë e softuerit RPA në proceset që lidhen me biznesin.

Për shembull, organizatat nuk duhet të investojnë në softuer robotësh për të automatizuar të dhënat e pastrukturuara. Një aspekt tjetër për t’u marrë parasysh, megjithëse nuk është domosdoshmërisht një kufi për RPA-në, por thelbësor që një organizatë të vendosë zgjidhjen më të mirë, është nëse detyra e dëshiruar për automatizimin është strukturalisht e dobët. Ndërsa RPA mund të automatizojë detyrat me performancë jo optimale, mund të mos jetë përgjigja; në vend të kësaj, një organizatë duhet të përmirësojë procesin e biznesit përpara se të investojë në pajisje të tjera.

Sfida 7: Ndryshimet organizative

I mbuluar më sipër ishte një ndryshim organizativ që paraqet sfida për një organizatë që zbaton mjetet e RPA: marrëdhëniet e biznesit dhe IT. Një vështirësi tjetër që hasin organizatat është krijimi i mbështetjes së përgjithshme të korporatës. Ndërsa sistemet e mëparshme të automatizimit të bazuara në IT operonin në të gjithë strukturën organizative, duke kërkuar pranim nga ata që përfshiheshin, automatizimi robotik nuk kërkon miratim të përgjithshëm.

Në vend të kësaj, departamente të veçanta mund të zbatojnë mjetet e automatizimit të RPA brenda sektorit të tyre pa e komunikuar këtë ndryshim tek të tjerët. Megjithatë, dështimi për të arritur mbështetjen e përgjithshme mund të rezultojë në konflikt në lidhje me besimet, përgjegjësitë dhe kontrollin e një individi.

Si funksionon Automatizimi i Procesit Robotik (RPA)?

 

 

Ekzistojnë dy përgjigje të mundshme për pyetjen: si funksionon Automatizimi i Procesit Robotik (RPA)? E para është ndërtimi për ekzekutimin e një roboti softuerësh dhe i dyti janë hapat që merr softueri RPA për të përfunduar një detyrë.

Hapat për ekzekutimin e RPA

Ekzistojnë katër faza kryesore për ekzekutimin e RPA-së në infrastrukturën e një entiteti.

1. Përzgjedhja dhe miratimi

Faza e identifikimit përfshin zgjedhjen e proceseve të përshtatshme për t’u automatizuar. Proceset e duhura të RPA-së janë të strukturuara, të pandryshueshme, të bazuara në rregulla, me një numër të lartë transaksionesh. Megjithëse, është e mundur të automatizohen detyrat e bazuara në rregulla edhe nëse ato nuk kërkojnë një numër të madh transaksionesh çdo sekondë.

2. Dizajni i Zhvilluesit

Faza e projektimit të RPA nënkupton vendosjen se cilat mjete softuerike për aktivitetet e identifikuara të përdoruesit janë më optimale. Për shembull, nëse një përdorues dëshiron të përdorë automatizimin RPA për listën e pagave, ai duhet të marrë parasysh koston, cilësinë, funksionalitetin dhe kohën e nevojshme për të zbatuar softuerin robotik për këtë detyrë.

Duke marrë parasysh këta faktorë, një përdorues mund të zbulojë se mjetet RPA për listën e pagave nuk do të rezultojnë në një rezultat optimal në krahasim me zgjidhjet e tjera ekzistuese. Veprime të tjera që duhen marrë në konsideratë gjatë kësaj faze janë të trajtohen sfidat e përbashkëta të RPA-së, të identifikohen rezultatet afatshkurtra dhe afatgjata dhe të vendosen rolet dhe përgjegjësitë e atyre që janë të përfshirë.

3. Scripts, Build, Test

Faza e tretë e ekzekutimit të RPA është ndërtimi dhe rishkrimi i skripteve për mjetet e automatizimit të zgjedhura në fazën e projektimit. Në varësi të detyrës së dëshiruar, faza e shkrimit të skenarit kërkon disa njohuri të konfigurimit dhe programimit.

Për më tepër, është zakonisht përgjegjësia e IT ose një zhvilluesi i RPA-së për të shkruar konfigurimet. Ndërfaqja e çdo mjeti është unike. Për shembull, disa mund të kërkojnë pak ose aspak kod, ndërsa të tjerët kanë nevojë për një skript të ri.

Veprime të tjera që kërkohen gjatë kësaj faze janë krijimi i një zone ku mjetet RPA të ndërtojnë, testojnë dhe vendosin.

4. Ekzekutoni

Me çdo hap të përfunduar, është koha për të ekzekutuar mjetet për automatizimin. Është thelbësore të monitorohen robotët e softuerit për defekte dhe të keni një trup profesional të burimeve njerëzore me një kuptim gjithëpërfshirës të kësaj teknologjie.

Shumë organizata duhet të marrin në konsideratë marrjen e ndihmës së jashtme për procesin e tyre të vendosjes së RPA dhe të krijojnë një ekip të aftë për të monitoruar softuerin deri në fazën e ekzekutimit.

Hapat e RPSH-së në lëvizje

hapat e RPSH-së

 

Është e dobishme të kesh një ide të përgjithshme se si mjetet Robotic Process Automation (RPA) plotësojnë detyrat dhe ndërveprojnë me sisteme të tjera. Teknologjia e automatizimit RPA ka një ndërfaqe për përdoruesin për të parë se çfarë po bën roboti dhe nëse është aktiv.Automatizimi i procesit RPA përfundon një detyrë në katër hapa.

Për të shpjeguar këto hapa, le të përdorim shembullin e automatizimit të postës elektronike.

1. Koleksioni

Softueri robot mbledh bashkëngjitjet nga kutia hyrëse e emailit të përdoruesit.

2. Transferimi

Softueri i automatizimit RPA merr të dhënat nga kutia hyrëse dhe i transferon ato në një dokument tjetër, si Excel.

3. Gjeneroni

Softueri robot gjeneron një raport nga të dhënat në fletëllogaritëse që kopjon në sistemin e tij të caktuar online.

4. Konfirmo

Mjeti i automatizimit RPA njofton përdoruesit se ka përfunduar detyrën.

Praktikat më të mira për automatizimin e procesit robotik

 

 

Në praktikë, RPA është një mjet i fuqishëm për pothuajse çdo industri për të ulur kostot, për të eliminuar gabimet, për të përmbushur pajtueshmërinë dhe për të kursyer kohë. Megjithatë, shumë kompani dështojnë të zbatojnë saktë softuerin RPA në sistemin e tyre, sepse ai përpiqet të përdorë RPA për të trajtuar çështjet që nuk ishte në gjendje t’i bënte në radhë të parë.

Përveç kësaj, ndonjëherë ndërmarrjet investojnë në mjetet e RPA-së vetëm për të zbuluar se nuk po prodhon rezultate optimale ose për të gjetur se RPA nuk është zgjidhja më e mirë pasi është tepër vonë. Për fat të mirë, ekzistojnë pesë praktika për të udhëhequr kompanitë drejt Automatizimit të suksesshëm të Procesit Robotik për të shmangur këtë.

1. Krijoni një Persona për Zhvilluesin

Një person është një personazh fiktiv që mund të përfaqësojë në mënyrë adekuate nevojat dhe vizionet e një kompanie te zhvilluesi i RPA. Meqenëse funksioni i mjeteve RPA është i personalizueshëm, organizatat duhet të shmangin varësinë vetëm nga njohuritë dhe aftësitë e një zhvilluesi profesionist.

Çdo zhvillues mund të programojë dhe krijojë skripta për të automatizuar një detyrë, por RPA nuk është “një madhësi që i përshtatet të gjithëve”, kështu që shmangni mbështetjen ekskluzivisht te një zhvillues.

2. Krijoni të gjitha fushat e qeverisjes

Organizatat që kanë zbatuar me sukses shërbimet e Automatizimit të Procesit Robotik në infrastrukturën e tyre krijuan një organ qeverisës për të siguruar kthimin optimal të investimit (ROI).

Përderisa ka shumë mënyra për të krijuar një organ qeverisës, p.sh., krijimin e një Qendre të Ekselencës (COE) , një komiteti ose një individi, faktori i rëndësishëm është se si ata i drejtojnë proceset e RPA-së. Për shembull, komiteti ose individi duhet të jetë përgjegjës për miratimin e automatizimit të një procesi dhe vërtetimin e skriptit përpara ekzekutimit.

Përveç kësaj, organi qeverisës duhet të mbështesë vizionin e projektit RPA të organizatës. Kur ndërtoni një ekip, Gartner rekomandon të filloni me pronarin e biznesit dhe një anëtar të departamentit të IT. Anëtarët shtesë mund të përfshijnë një verifikues sigurie, dikë nga HR dhe një përfaqësues të menaxhimit të të dhënave.

Në përgjithësi, përbërja e ekipit RPA të një kompanie duhet të ketë individë me aftësi dhe përgjegjësi të ndryshme të zbatueshme për projektin RPA të një organizate. Përveç kësaj, krijimi i një organi qeverisës hap më shumë mundësi për zbatimin e plotë të RPA-së brenda një organizate duke trajtuar çështjen e RPA-së që detyron biznesin dhe përgjegjësitë e TI-së të bashkohen.

Aktivitetet në të cilat komisioni duhet të veprojë janë:

 • Menaxhimi i skripteve, indeksi i lidhjes brenda një sistemi dhe ripërdorimi i kodit të objektit dhe mbrojtja e çdo IP të dobishme.
 • Menaxhimi i kërkesës – “RPA nuk duhet të jetë përgjigja e paracaktuar.”
 • Shihni mbështetjen e duhur për projektin RPA, p.sh., aftësitë, konsulentët, serverët dhe softuerin në dispozicion.
 • Punoni me BPO dhe SCC ekzistuese.
 • Planifikoni se si dhe kur t’i komunikoni zbatimin e RPA të gjithë ndërmarrjes.
 • Jini të vetëdijshëm për tendencat më të fundit në automatizimin.

3. Udhërrëfyesi i Automatizimit të Ndërmarrjeve (EAR)

Siç u përmend shkurtimisht më lart, Gartner rekomandon krijimin e një udhërrëfyesi për zbatimin e RPA, pasi ajo do të përcaktojë suksesin e projektit. Udhërrëfyesi përfshin kufizimin e rreziqeve duke zgjedhur procese të përshtatshme, duke marrë parasysh softuerët e tjerë të automatizimit, punësimin e ndihmës së jashtme, besimet e kompanisë, veprimet që duhen ndërmarrë nëse RPA ndalon papritur, synimet dhe shumë të tjera.

Për shembull, një Ndërfaqe e programimit të aplikacionit të krijuar tashmë (API) mund të prodhojë rezultate më të mira sesa përdorimi i RPA për të imituar një detyrë.

Një mundësi tjetër është nëse një organizatë dëshiron të modernizojë sistemet e saj, por nuk ka instaluar një API. Në këtë rast, Gartner sugjeron vlerësimin e kostove afatgjata të RPA në krahasim me shtimin e API-ve.

Një AER mund të ndihmojë organizatat të vendosin pritshmëri realiste në lidhje me aftësitë e RPA-së për të marrë vendime strategjike për të siguruar rezultate optimale. Rëndësia e kësaj periudhe para-diskutimi është absolute pasi bizneset me sisteme më të vjetra mund të zbulojnë se ndërtimi i tyre teknologjik nuk është mjaft i pjekur për ta bërë RPA-në të arritshme. Ai gjithashtu do të zhvlerësojë keqkuptimet e zakonshme në lidhje me RPA-në si një kurë ose një burim që njerëzit me pak ose aspak njohuri teknologjike mund ta përdorin për të automatizuar gjithçka që duan.

Në përgjithësi, kriteri për automatizimin e detyrave me RPA janë ato që:

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

 • Keni një numër të lartë transaksionesh
 • Keni akses për të transferuar informacione në sisteme të shumta
 • Janë të qëndrueshme dhe të pandryshueshme
 • Janë të drejtpërdrejta, dmth., nuk kërkojnë gjykim, kreativitet dhe të ngjashme
 • Janë të bazuara në rregulla dhe të strukturuara
 • Shpesh vuajnë nga gabimet njerëzore
 • Do të ofrojë ROI optimale
 • Janë të përsëritura
 • Janë bërë për një kohë të gjatë
 • Mos keni nevojë për ndërhyrje njerëzore
 • Janë të strukturuara dhe merren me të dhëna dixhitale

4. Testoni dhe vërtetoni skriptet

Një organizatë nuk duhet të vazhdojë me projektin pa përpjekjen e kombinuar nga profesionistët e IT-së, profesionistët e biznesit dhe burimet e jashtme që vërtetojnë kornizën e RPA-së.

Ndërsa procesi i testimit dhe vërtetimit të skripteve RPA është jetik për të siguruar funksionimin e duhur të robotëve të softuerit, është gjithashtu kritike të vërtetohen kufijtë e aksesit të robotit. Për shembull, nëse aktiviteti i robotit të softuerit është i padallueshëm nga ai i një njeriu, skenari ka nevojë për një ridizajnim.

Një çështje tjetër që do të nxisë ridizajnimin është nëse roboti angazhohet në aktivitet përtej detyrës së tij të synuar, si qasja në të dhëna të ndjeshme të panevojshme për qëllimin e tij.

Procesi i testimit dhe vlefshmërisë së RPA është i thjeshtë, pasi përfshin vetëm kontrollimin e një procesi pasi roboti të kalojë me sukses një proces – këto janë:

 • Vleresimi funksional

A funksionon roboti i softuerit siç është menduar? A rrjedh siç duhet përmes sistemeve të tjera?

 • Vërtetimi arkitektonik

A ka programi RPA aplikacionet, mjetet mbështetëse, konfigurimet, dëgjuesit dhe infrastrukturën e nevojshme?

 • Vleresimi i zbatimit

A është gati për të përballuar detyrat e rëndësishme të organizatës?

 • Vërtetimi i identitetit

A ka roboti i softuerit një identitet unik për ta dalluar atë nga një njeri?

 • Vleresimi i aksesit te te dhenave

A mundet roboti i softuerit të aksesojë të dhëna që nuk janë të nevojshme për detyrën e tij? Për shembull, a ka një rekord të gjithë aktivitetit që kryen roboti?

 • Vërtetim shtesë

Vlefshmëria shtesë nënkupton çdo aspekt tjetër kritik që kërkohet që roboti i softuerit të funksionojë me sukses. Përveç kësaj, çdo vërtetim shtesë duhet të adresojë rreziqet e mundshme të rrjedhjes së të dhënave dhe mashtrimit – nëse komiteti nuk e ka bërë tashmë.

 • Testimi i Skripteve RPA

Gartner rekomandon një qasje me tre shtresa për testimin e skripteve RPA: testimi i pranimit të përdoruesit, testimi i integrimit të sistemit dhe testimi i njësisë .

Testi i parë është testimi i njësisë nga zhvilluesi, më pas testimi i integrimit të sistemit për të siguruar që roboti të jetë i ndërveprueshëm me sistemin aktual. Më në fund, është koha e pronarit ose përdoruesit për të testuar dhe pranuar skriptin RPA.

Në përgjithësi, një robot softuerësh që kalon testimin me tre shtresa do të thotë se performon me hijeshi duke ndjekur përjashtime dhe duke vërtetuar njësi të tjera llogaritëse me ndërhyrje minimale njerëzore. Për më tepër, softueri RPA duhet të japë një ROI mjaft të lartë për të krahasuar avantazhet e RPA.

5. Përdorimi i RPA me inteligjencën artificiale (AI)

Revolucioni i katërt industrial, ose industria 4.0, përfaqëson periudhën aktuale të pranisë së gjerë të teknologjisë së avancuar dhe mjeteve të automatizimit në biznese. Është bërë e qartë se ndërsa kompanitë dhe organizatat aplikojnë Machine Learning (ML) dhe AI në softuerin RPA, ato kanë përjetuar funksionalitet dhe përmirësim të përmirësuar në automatizimin e proceseve të tyre të biznesit, krahasuar vetëm me RPA.

Përfshirja e ML dhe AI për të rritur përfitimet e procesit të automatizimit robotik ndihmon më tej në sfidat e zakonshme të industrisë si vendimmarrja, identifikimi i modeleve dhe analitika e të dhënave. Me fjalë të tjera, shtimi i mësimit të makinerive dhe inteligjencës artificiale e ndryshoi automatizimin nga një qasje e drejtuar nga të dhënat në një qasje vendimmarrëse për proceset e biznesit.

Ndërsa proceset e biznesit përdorin ngadalë ML dhe AI me sistemet e tyre RPA, kjo prirje drejt automatizimit inteligjent tregon rritjen aktuale të hiperautomatizimit, një disiplinë për bizneset që identifikon, kontrollon dhe automatizon të gjitha proceset e aftë për automatizim.

Qëllimi kryesor i hiperautomatizimit është të vazhdojë rritjen pa pengesa. Hiperautomatizimi është hapi tjetër i praktikave më të automatizuara, të përcaktuara nga kombinimi i RPA, softueri inteligjent BMP, AI, mësimi i makinerive dhe analitika IoT.

Për më tepër, Gartner shpjegon se meqenëse shumica e ndërmarrjeve përdorin sisteme të drejtuara nga të dhënat që janë të vjetruara për sa i përket teknologjisë aktuale të disponueshme, hiperautomatizimi është faza tjetër dixhitale për bizneset për të rritur elasticitetin, shkallëzimin dhe uljen e kostove. Si rezultat, Gartner parashikon që disiplina do të arrijë një nivel tregu prej 596.6 miliardë dollarë në 2023.

Pse Automatizimi i Procesit Robotik (RPA) është një teknologji përçarëse?

 

 

Në botën e biznesit, teknologjitë përçarëse janë teknologji inovative që fillojnë nga fundi, por shpejt depërtojnë në treg dhe ndryshojnë plotësisht mënyrën se si funksionon një biznes. RPA është me të vërtetë një teknologji përçarëse. Ai ndryshoi plotësisht mënyrën se si kompanitë menaxhojnë proceset e tyre të biznesit deri në pikën që është pothuajse e pamundur për një biznes të shmangë kompanitë e RPA nëse dëshiron një shans për të konkurruar me konkurrentët e tij.

Jashtë teorisë së biznesit, teknologjia përçarëse është një teknologji inovative që ndryshon mënyrën se si veprojnë individët dhe industritë e tjera. RPA-ja si përçarës pati ndikim në të tre: individët, industritë dhe bizneset. Ndikimi i RPA-së tek individi rezultoi me rezultate pozitive dhe negative. Për shembull, RPA ndikoi pozitivisht tek kontabilistët duke përmirësuar efikasitetin dhe cilësinë e ngarkesës dhe raporteve të kontabilistëve. Për më tepër, këta kontabilistë përjetuan gjithashtu një ndryshim në rutinë pasi RPA i bëri detyrat e zakonshme, si mbledhja e të dhënave, më të shpejta dhe më të lehta.

Në të njëjtën kohë, megjithatë, RPA prishi komoditetin e disa individëve dhe krijoi frikë në lidhje me mundësinë që robotët softuer të marrin punët e njerëzve. Mënyra kryesore se si RPA i prish organizatat është duke ndryshuar rolet e menaxhmentit, sektorit të biznesit dhe IT.

Në përgjithësi, ky përçarës ndikon në numrin e punëtorëve, kur ata punojnë, dhe nevojën për të punësuar punëtorë të kualifikuar në softuerin RPA. Ndikimi në organizata nxit një kërkesë më të lartë për punëtorë të kualifikuar në teknologji dhe redukton kostot e punësimit të punëtorëve aktualë.

Për cilat industri është RPA ideale?

 

 

Duke qenë se industria bankare dhe financa është një nga industritë e para që ka implementuar RPA në sistemet e saj, degë të tjera si sigurimet, prodhimi, shërbimet komunale, kujdesi shëndetësor dhe telekomunikacioni gjetën sukses në RPA.

Ndërsa pothuajse çdo industri që kërkon të automatizojë ose imitojë aktivitetet njerëzore për shpejtësi dhe saktësi, ka të ngjarë të përfitojë nga softueri i robotëve, rastet tregojnë se RPA është forca kryesore e këtyre gjashtë industrive.

Industria 1 : Banka dhe Financa

Në vitin 2016, një bankë e madhe përdori robotin e saj të parë për të rritur efikasitetin me shërbimet e falimentimit dhe zbutjes së humbjeve. Që nga fillimi i zbatimit, banka ka rritur programin e saj për të përfshirë gjithsej 22 robotë, megjithëse ata e kanë kufizuar përdorimin e tyre në detyra dhe meta-robot. Në fund të fundit, kompania ka parë transformim me RPA-në në disa fusha kyçe: operacionet e transaksioneve me para të huaja, operacionet e pagesave globale, operacionet e shërbimit ndaj klientit në lidhje me mosmarrëveshjet e hipotekës dhe kartave, si dhe shërbimi i automjeteve dhe hipotekave.

Nga ideja në ekzekutim, zbatimi i RPA-së në proceset e bankës zgjati rreth tetëmbëdhjetë muaj, dhe që atëherë, kompania ka parë tashmë përmirësime në qëndrueshmëri, shpejtësi dhe saktësi në secilën fushë ku RPA u zbatua.

Banka arriti të realizonte 95% të përfitimeve të synuara sipas buxhetit fillestar dhe uli kohën mesatare të nevojshme për servisimin e rasteve nga njëzet minuta në katër minuta. Ata gjithashtu kanë qenë në gjendje të zvogëlojnë kohën e thirrjes së shërbimit ndaj klientit deri në 15%, gjë që ka çuar gjithashtu në një reduktim të orarit shtesë për punonjësit.

Duke pasur parasysh përfitimet që kanë parë nga RPA, kompania e financave ka vazhduar të investojë dhe të nxjerrë teknologji të reja RPA, duke përfshirë teknika më të avancuara.

Industria 2 : Sigurimet në PZU

Një kompani e madhe sigurimesh polake me miliona klientë ishte një tjetër zbatues i hershëm i teknologjisë RPA. Kur kompania e sigurimeve luftoi me personalizimin dhe përmirësimin e përvojës së saj të klientit, ajo kërkoi ndihmë nga kompanitë e RPA.

Në situatën e kësaj kompanie, zgjidhja e problemit të saj i bëri ideale shërbimet e Automatizimit të Procesit Robotik, pasi kompania kishte burimet njerëzore për të ofruar shërbime të personalizuara ndaj klientit, por jo në asnjë rast. Pra, kompania fillimisht identifikoi se cilat procese duhet të automatizohen: mbështetje në zyrën e pasme dhe mbështetje në zyrën e përparme.

Kësti i saj i parë i RPA zgjidhi çështjet e tij kohore, duke i lejuar punonjësit të rrisin performancën dhe kujdesin e tyre, duke çuar në kënaqësinë më të mirë të klientit. Më pas, pasi RPA u tregua e suksesshme, kompania pa shumë mundësi për të automatizuar detyra të tjera pikërisht sepse është një kompani në industrinë e sigurimeve.

Në përgjithësi, subjektet në industrinë e sigurimeve kanë shumë nga të njëjtat procese që janë perfekte për automatizim. Për shembull, shumica e kompanive të sigurimit angazhohen në këto detyra: përpunimin e dëmeve, shitjet, nënshkrimin dhe auditimin.

Siguruesi pa mundësi për automatizim në sistemin e tij të dëmeve, përpunimin e aksidenteve, të gjitha të dhënat, faturimin, historinë e klientit dhe analizat paraprake për pretendimet për dëmtimin e makinës, pagesën e dëmit të makinës dhe pretendimet e lindjes. Ndërsa kompania e sigurimeve zgjeroi proceset e saj të automatizimit, eliminoi gabimet njerëzore dhe nxiti saktësi 100% në detyrat e përsëritura si futja e të dhënave.

Fatkeqësisht, një gabim i zakonshëm që bëjnë industritë pas zbatimit të suksesshëm të RPA është neglizhimi i robotit të softuerit, duke besuar se do të korrë përfitime të qëndrueshme nga detyrat e tij të automatizuara. Një mënyrë që kompania pa rritje dhe rezultate të vazhdueshme nga RPA ishte duke u fokusuar në zgjerim.

Me fjalë të tjera, pasi këto kompani panë përfitimet e automatizimit, ato vazhduan të zgjerojnë softuerin RPA në detyra të tjera.

Industria 3 : Prodhim në një kompani prodhuese

Përdorimi i RPA për industritë prodhuese është shterues, pasi shumica e detyrave janë të përsëritura, të strukturuara dhe të bazuara në rregulla. Për shembull, në nivelin bazë, industritë prodhuese mund të automatizojnë faturën e materialeve dhe shitjet.

Avancimi i mëtejshëm i softuerit RPA për të automatizuar detyrat e prodhimit përfshin përpunimin e porosive, pagesat, emailin, zgjedhjen e shitësit, statusin e dërgesës dhe ofertën dhe kërkesën. I gjithë zinxhiri i furnizimit i një industrie prodhuese rezulton optimale për RPA.

3.1 Përpunimi i porosive dhe pagesat

Përpara se një kompani prodhuese të automatizonte përpunimin e porosive dhe pagesat e saj, ajo mbështetej në një regjistrim letre të transaksioneve dhe njerëzve për të konfirmuar porositë dhe për të zgjedhur produkte. Me instalimin e suksesshëm të RPA, roboti i softuerit zgjedh produktet, regjistron transaksionet dhe njofton përdoruesin për një porosi të përfunduar më shpejt se një person.o konfirmoni që një shitës kërkonte punë të lodhshme nga një kompani prodhuese për të blerë mallra.

RPA ndryshon ngarkesën e punës dhe kohën e përdorur për të finalizuar një transaksion të shitësit, me ndërhyrjen e vetme njerëzore të nevojshme gjatë ndërveprimeve fizike.

3.2 Menaxhimi i inventarit

Si një kompani prodhuese, mbajtja e një liste aktuale dhe gjithëpërfshirëse të inventarit të saj është detyra më e vjetër dhe më e drejtpërdrejtë e kryer nga kompania.

Më parë, këta numra kërkonin hyrje manuale në një kompjuter, letër ose ndonjë mjet tjetër. Tani, jo vetëm që nivelet e inventarit të kompanisë janë të sakta dhe të përditësuara, por me kalimin e kohës, roboti i softuerit grumbullon një rekord historik të inventarit.

Mjeti i automatizimit i siguron kompanisë analitikë parashikimi të inventarit të saj me të dhëna historike.

3.3 Detyra të tjera për t’u automatizuar

Një kompani prodhuese përdor njerëzit për t’iu përgjigjur pyetjeve të klientëve në lidhje me paketën e tyre. Automatizimi i kërkesave të klientëve duke dërguar automatikisht email konfirmimi, duke kontrolluar statusin dhe duke iu përgjigjur klientëve, lehtëson burimet njerëzore nga kontrollimi manual i statuseve të porosive dhe përmirëson kënaqësinë e klientit.

Pasi një industri automatizon të gjithë zinxhirin e saj të furnizimit, e vetmja ndërhyrje njerëzore që kërkohet është ato që kërkojnë gjykimin dhe lidhjen njerëzore. Për shembull, kompanitë RPA nuk mund të mbajnë marrëdhënie me klientët përmes ndërveprimeve ballë për ballë.

Në përgjithësi, me instalimin e suksesshëm të RPA-së, kompanitë prodhuese korrin përfitime nga ulja e kostove të listës së pagave dhe përmirësimi i efikasitetit dhe saktësisë së përgjithshme operacionale.

Industria 4 : Burimet Njerëzore

Një tjetër rast studimi vjen nga një kompani e madhe që filloi të shohë përfitimet e mundshme të RPA në departamentin e saj të burimeve njerëzore. Kompania kishte parë se si RPA kishte përfituar sektorin financiar dhe kuptoi se disa nga të njëjtat detyra manuale kërkonin kohë dhe energji me punonjësit e HR.

Detyra manuale që kompania donte të automatizonte përfshinte kombinimin e të dhënave për punonjësit nga sisteme të ndryshme të burimeve njerëzore në një burim të vetëm. Më parë, punonjësit duhej ta kombinonin vetë këtë informacion, duke përdorur një spreadsheet Excel për të kontrolluar manualisht informacionin dhe procesi mund të zgjaste deri në 45 minuta.

Pasi departamenti i burimeve njerëzore zbatoi programin pilot RPA, teknologjia e re jo vetëm që ishte në gjendje të eliminonte detyrën manuale, por gjithashtu lejoi përditësime më të shpeshta rreth informacionit të punonjësve.

Natyrisht, kompania ka vazhduar të vlerësojë se si teknologjia RPA mund të ndihmojë fusha të tjera të departamentit të tyre të burimeve njerëzore, duke përfshirë chatbot që mund të ndërveprojnë me kandidatët e rinj për punë ose rezyme dhe aplikacione në ekran.

Kompani të ngjashme kanë filluar të marrin shembullin e kësaj korporate duke përdorur sistemet e tyre RPA për të dërguar oferta për kandidatët për punë, për të audituar grupet e të dhënave dhe madje për të lehtësuar regjistrimin në planin shëndetësor për të punësuarit e rinj.

Industria 5 : Kujdesi shëndetësor

Ashtu si bizneset dhe kompanitë e sigurimeve, industria e kujdesit shëndetësor angazhohet në faturimin, pretendimet dhe kërkesat e pacientëve.

Një korporatë holandeze që vepron në sektorin e shëndetit dhe të ushqyerit, miratoi RPA për të automatizuar proceset e saj të biznesit. Faza e parë e zbatimit e korporatës holandeze të kujdesit shëndetësor përfshin automatizimin e detyrave financiare. Por, së pari, kompanisë iu desh të ridizajnonte procesin e automatizimit për të siguruar pak përfshirje njerëzore pasi nuk donte që roboti i softuerit të përfundonte një hap dhe më pas t’ia kalonte atë një punonjësi.

Pas suksesit të korporatës me fazën e saj të parë, kompania programoi më shumë robotë RPA për të shkallëzuar më shumë detyra. Si rezultat, nga korriku 2016 deri në gusht 2016, kompania automatizoi me sukses 25 detyra, që është 89% e funksioneve të saj manuale. Përfitimet e RPA për kompaninë bënë që koha e përdorur për kryerjen e detyrave financiare të zvogëlohej nga dy javë në tre ditë. Për më tepër, kompania rriti saktësinë, pajtueshmërinë, orët e disponueshme të punës dhe ROI.

Përveç kësaj korporate holandeze, mundësitë e RPA për industritë që operojnë në sektorin e kujdesit shëndetësor janë aktivitete si faturimi, kërkesa dhe pagesa më e shpejtë, vërtetimi i saktë i sigurimit shëndetësor të pacientëve dhe riorganizimi i pagesave të pacientëve.

Industria 6 : Telekomunikacioni

Në një shembull tjetër, një ofrues britanik i telekomunikacioneve përdori RPA për të shkallëzuar proceset e tij të zyrës së pasme, duke i bërë detyrat më të besueshme, efikase dhe të sakta.

Në vitin 2004, kjo kompani telekomunikacioni reduktoi punën e saj në zyrën e pasme në Indi përmes Transferimit të Procesit të Biznesit (BPO). Megjithatë, rritja e kompanisë së shpejti çoi në probleme operacionale dhe shpenzimesh me BPO. Si rezultat, kompania vendosi ta trajtojë këtë çështje me RPA-në.

Megjithatë, rasti RPA i kësaj kompanie është unik pasi ajo zgjodhi të zbatojë RPA pa ndihmën e një kompanie të jashtme softuerike RPA. Kompania e telekomunikacionit identifikoi detyrën e back-office që donte të automatizonte dhe zbatoi me sukses softuerin e robotëve për të automatizuar rreth 35% të aktiviteteve të saj back-office.

Me suksesin e RPA, kompania u zgjerua duke rritur numrin e transaksioneve të automatizuara në rreth 400/500 mijë në muaj. Si rezultat, kompania e telekomunikacionit pa një rritje të saktësisë, produktivitetit, kënaqësisë së klientit dhe uljes së kostove operacionale.

Në përgjithësi, industria e telekomunikacionit mund të zbatojë RPA-në në procese si shkëmbimi i SIM-ve, porositë dhe kontrollet e kreditit për të rritur kohën e kthimit, fleksibilitetin dhe efikasitetin.

Cilat lloje të proceseve janë të mira për automatizimin e procesit robotik?

 

 

Çdo biznes, kompani ose organizatë e interesuar në automatizimin e proceseve të tij duhet të kuptojë se çfarë procesesh RPA mund dhe nuk mund të automatizojë. Megjithatë, edhe me njohuri për proceset potencialisht të automatizuara, ka ende vështirësi për t’u siguruar që përdoruesit të zgjedhin strategji të përshtatshme.

Për më tepër, dështimi për të zgjedhur procese të përshtatshme për të automatizuar rezulton në humbje monetare, më pak se rezultate optimale dhe një mundësi për të investuar në zgjidhjen e gabuar.

Pra, le të diskutojmë se cilat lloje të proceseve janë optimale për Automatizimin e Procesit Robotik:

1. Proceset e bazuara në rregulla

Detyrat e bazuara në rregulla janë të thjeshta; ato nuk mund të jenë procese që kërkojnë gjykim apo interpretim njerëzor. Softueri robotik nuk mund të kuptojë deklarata të paqarta, kështu që detyra duhet të jetë logjike me pak ose aspak ndryshime ose përjashtime.

Për shembull, procesi i gjatë i kopjimit dhe ngjitjes së të dhënave është shumë i bazuar në rregulla, sepse procesi është shumë i drejtpërdrejtë, duke e bërë atë lehtësisht të programueshëm.

2. Numri i lartë i transaksioneve të përsëritura

Qëllimi i RPA është të automatizojë shumë detyra më shpejt dhe me më shumë saktësi sesa një njeri. Ndërsa është e mundur të automatizohen proceset që zakonisht kryhen çdo dy muaj, fokusimi në transaksionet me volum të lartë siguron performancë optimale me përfitimet më të mëdha.

Për shembull, rekordi i zinxhirit të furnizimit dhe kërkesës së një kompanie prodhuese po ndryshon vazhdimisht, duke kërkuar përditësime të shpeshta të rekordit të zinxhirit të furnizimit. Një detyrë e zinxhirit të furnizimit është gjithashtu e përsëritur dhe zakonisht kryhet shumë herë në ditë, duke e bërë atë një detyrë të përshtatshme që do të përfitonte nga RPA.

3. I pjekur

Një detyrë e pjekur është një proces që ekziston për një kohë, kështu që është një proces i njohur nga shumica e punëtorëve. Kjo gjithashtu do të thotë që procesi ka të ngjarë të përfundojë në të njëjtën mënyrë çdo herë.

4. Lehtë për të identifikuar koston

Nëse një organizatë mund të llogarisë koston aktuale të shkaktuar për të përfunduar një detyrë, është më e lehtë të parashtrojë koston kundrejt përfitimit të mundshëm nga automatizimi.

Me fjalë të tjera, një punë që kërkon historikisht tetë orë burime njerëzore është lehtësisht e matshme, duke i lejuar bizneset të krahasojnë koston e materialeve të RPA dhe zbatimin minus rritjen e parashikuar.

5. Strukturuar

Proceset e përshtatshme për automatizim janë të përcaktuara qartë dhe përdorin të dhëna të strukturuara. Të dhënat e strukturuara janë numra dhe vlera sasiore si një bazë të dhënash që mban adresat dhe numrat e kartave të kreditit.

6. Transaksionale

Proceset e transaksionit janë ato që shpesh i nënshtrohen gabimeve njerëzore. Për shembull, një organizatë që përditëson porositë e saj të shitjeve është një detyrë transaksionale e përsosur për automatizim.

Detyrat e transaksionit janë hierarkikisht më të ulëta se proceset e tjera në botën e biznesit, por megjithatë kërkojnë kujdesin maksimal, duke i bërë ato të përsosura për automatizim.

7. Pak ose pa përjashtime

Këto detyra zakonisht nënkuptojnë se një bot mund të kryejë procese me përjashtime minimale. Një përjashtim është kur roboti i softuerit duhet t’i përgjigjet diçkaje të papritur. Fatkeqësisht, ndërsa teknologjia e automatizimit mund të trajtojë përjashtime, nuk mund të duhen shumë.

8. Jo Kompleks

Softueri RPA nuk mund të trajtojë detyra komplekse, si reagimet subjektive, pa shtuar Machine Learning, AI ose mjete të tjera inteligjente.

Megjithatë, duke qenë se proceset e përshtatshme për RPA janë të bazuara në rregulla, të përsëritura dhe të strukturuara, detyrat që kërkojnë më shumë kompleksitet ka të ngjarë të mos jenë në axhendën e një organizate.

9. Access Multisystem

Një përfitim i softuerit RPA është se kur roboti lidhet me sistemin aktual të një organizate, ai krijon një ekosistem të teknologjisë së ndërlidhur.

Me fjalë të tjera, proceset që aksesojnë shumë sisteme të ndryshme ofrojnë përfitime optimale sepse këto detyra zakonisht rezultojnë në gabime njerëzore dhe rezultate jokonsistente.

Pse fokusi aktual në automatizimin e procesit robotik?

 

Automatizimi i procesit robotik - pse është i rëndësishëm

 

Që nga shfaqja e World Wide Web, automatizimi i flukseve të punës është bërë i rëndësishëm në biznese, organizata dhe ndërmarrje. Prezantimi në botë i Automatizimit të Procesit Robotik ndryshoi mënyrën e funksionimit të kompanive dhe u bë një mjet për kompanitë për të kapërcyer konkurrencën e tyre.

Megjithatë, ndërsa RPA filloi në vitet 2000, vetëm në vitin 2017 popullariteti i RPA u rrit, duke shënuar pikën e RPA si një teknologji përçarëse. Ndërsa bota hyri në industrinë 4.0, përparimet e mëtejshme në aftësitë e teknologjive RPA e mbështetën popullaritetin në treg të softuerit të automatizimit. Industritë dëshirojnë teknologji më të mirë dhe më të shpejtë të automatizimit për të avancuar proceset e tyre çdo vit që kalon.

Pra, fokusi aktual në kompanitë e RPA-së do të jetë gjithmonë i përhapur nëse një përçarës i ri nuk trondit tregun. Por, që shumë industri të kenë sukses, ata duhet të dinë se ku ishte RPA, çfarë është sot dhe ku po shkon.

Duke ndjekur tendencat e teknologjisë së Gartner 2022 , hiperautomatizimi është faza tjetër e automatizimit për shkak të fokusit aktual të botës në të dhënat, sigurinë kibernetike, AI, mjetet e inteligjencës, sistemet autonome dhe AI gjeneruese.

AI kundër RPA – Kuptoni dallimet dhe të përbashkëtat

 

 

AI dikur operonte në një sektor krejtësisht të ndryshëm nga RPA, por ajo po zbatohet gjithnjë e më shumë në softuerin RPA për të rritur aftësitë e robotit softuer. Inteligjenca Artificiale është teknologji e avancuar e aftë për të parashikuar, mësuar dhe kuptuar proceset njohëse njerëzore. Kur RPA kombinohet me AI, përmirëson më tej përfitimet e softuerit të automatizimit duke shtuar analiza të tjera për të rritur kënaqësinë e klientit, sigurinë, saktësinë dhe shumë më tepër.

RPA në vetvete nuk është inteligjente, që do të thotë se nuk mund të kuptojë procese komplekse që kërkojnë gjykim ose interpretim. Ndërsa AI nuk ofron domosdoshmërisht informacion që mund të ndihmojë vendimmarrjen, sepse proceset e përshtatshme ende duhet të jenë të mirëpërcaktuara dhe të pjekura, ajo funksionon si një përmirësues i përfitimeve, duke lejuar edhe më shumë optimizim të performancës.

RPA kundrejt Automatizimit Inteligjent – Kuptoni Dallimet dhe Përbashkësitë

 

 

Ndërsa Automatizimi i Procesit Robotik (RPA) është një mjet softuerësh që përdoret për të përfunduar detyra të përsëritura pa ndërhyrjen njerëzore, Automatizimi Inteligjent (IA) kombinon inteligjencën artificiale (AI) dhe mësimin e makinerive me RPA.

Këto burime të kombinuara ndihmojnë bizneset të ulin kostot, të rrisin produktivitetin dhe saktësinë, të reduktojnë kohën e kthimit dhe të përmbushin kërkesat. Kërkon makina të shumta dhe mjete të automatizuara për të arritur rezultatin e dëshiruar duke shtuar aspektin e “inteligjencës” për t’i ndihmuar njerëzit të marrin vendime të sakta pa u mbështetur vetëm në arsye, maturi dhe analitikë parashikuese.

E ardhmja e RPA: Hiperautomatizimi dhe Automatizimi Inteligjent i Procesit

 

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

 

E ardhmja e RPA është hiperautomatizimi dhe automatizimi inteligjent i procesit. Ndërsa qasja e orientuar drejt procesit të RPA-së duroi gabime sistematike, pa komponentin mekanik të RPA-së, mjetet më të avancuara dhe komplekse nuk do të ekzistonin.

Gartner shpiku konceptin e hiperautomatizimit me disiplinën si një nga “Tendencat kryesore të teknologjisë strategjike” për vitin 2022. Hollësisht, Qëllimi i Gartner është të ndihmojë në optimizimin dhe përshpejtimin e rritjes së organizatave përmes zgjidhjeve të dixhitalizuara.

Automatizimi Inteligjent (IA) kombinon inteligjencën artificiale (AI) dhe mësimin e makinerive me RPA për të ndihmuar bizneset të ulin kostot, të rrisin produktivitetin dhe saktësinë, të reduktojnë kohën e kthimit dhe të përmbushin kërkesat.

Ndërsa hiperautomatizimi e çon IA një hap më tej si një metodë gjithëpërfshirëse përmes mësimit të makinerive, AI dhe programe të tjera operojnë të gjitha proceset në mënyrë më inteligjente dhe efikase. Dallimi kryesor është se hiperautomatizimi përfshin IA dhe RPA për të krijuar sisteme komplekse dhe njohëse për të automatizuar detyrat.

Suksesi i një hiperautomatizimi varet nga AI dhe ML për të ndërtuar grumbuj të dhënash të përsëritura, të quajtura ndryshe “binjakë dixhitalë”. Suksesi varet gjithashtu nga hardueri i ndërveprueshëm, i cili kërkon nevojën për të ndërtuar një ekosistem teknologjik përmes makinerive që mund të “përshtaten me ndryshimet e harduerit me ndërhyrje minimale nga përdoruesi”, i njohur si Plug-and-Play (PnP).

Ndërsa të dhënat bëhen më gjithëpërfshirëse, rrjeti i lidhur dhe mjetet inteligjente të një sistemi hiperautomatizimi mësojnë nga vetvetja, duke e bërë atë në mënyrë progresive vetë-rregulluese dhe automatike.

RPA & Informatikë Kognitive

 

 

Shumë e ngatërrojnë informatikën njohëse me Inteligjencën Artificiale (AI) për shkak të dizajnit të saj; megjithatë, llogaritja njohëse është në fakt një nënkategori e AI.

Për më tepër, llogaritja njohëse mund të përmirësojë teknologjinë RPA pasi mund të trajtojë sasi të mëdha të dhënash, të cilat mund t’i ndihmojnë organizatat të marrin vendime bazuar në të dhëna. Ndërsa AI rrit përfitimet e RPA në mënyrë të ngjashme, ndryshe nga AI, kompjuteri kognitiv kërkon ende ndërhyrje njerëzore.

Për më tepër, ai mund të përshtatet me ndryshimin, por nuk mund të ofrojë një zgjidhje për vendimmarrësit si AI. RPA me mbështetje kompjuterike njohëse mund të ndihmojë vendimmarrësit të kuptojnë dhe të shohin më mirë modelet nga sasi të mëdha informacioni përmes të dhënave të strukturuara dhe të pastrukturuara.

Ndikimi: E tashmja dhe e ardhmja e RPA-së në punësim: Aty ku RPA zëvendëson tashmë njerëzit dhe ku nuk i zëvendësojnë (ende)

 

 

Siç e dimë, zbatimi i suksesshëm i teknologjisë RPA kërkon një ndryshim në role dhe përgjegjësi brenda strukturës së një organizate. Por si i zëvendësojnë njerëzit aftësitë dhe performanca aktuale e RPA-së?

RPA tashmë i zëvendëson njerëzit nga kryerja e detyrave të zakonshme, të përsëritura, gjë që liron kohë të vlefshme për punonjësit për t’u angazhuar në punë më kreative, intelektuale dhe thelbësore. Pra, aktualisht, RPA zëvendëson punët e njerëzve si futja e të dhënave dhe auditimi.

Robotët softuerikë mund të kufizojnë gjithashtu sasinë e punës që kërkohet nga një punonjës duke konfiguruar softuerin që të veprojë më shumë si një asistent sesa një zëvendësim për një proces. Por, përsëri, kjo është e vërtetë me sistemet aktuale të automatizimit inteligjent, veçanërisht për detyrat që kërkojnë aftësi shumë teknike të punonjësit dhe aftësi sociale, njerëzore.

Megjithatë, shumë biznese kanë sisteme automatizimi të paaftë për të automatizuar procese komplekse, njohëse dhe në ndryshim, kështu që RPA si një zëvendësim i plotë i punës njerëzore nuk ka ardhur ende.

E ardhmja e RPA mund të automatizojë shumicën e proceseve të biznesit, të cilat përfundimisht mund të zëvendësojnë shumë punë njerëzore. Rrjedhimisht, ndërsa robotët e softuerëve bëhen gjithnjë e më inteligjentë, po ashtu rriten edhe nivelet e ankthit njerëzor.

Shumë analistë të teknologjisë dhe biznesit parashikojnë se ndërsa softueri i automatizimit përparon në një teknologji inteligjente, autonome me aftësinë për të marrë vendime të bazuara në gjykim, shumë punë nuk do të kërkojnë më njerëz. Për shembull, Journal of Strategic Information Systems 29 vuri në dukje se disa studiues parashikojnë se automatizimi do të zëvendësojë 47% të vendeve të punës në SHBA deri në vitin 2033.

Për më tepër, ndërsa RPA çiftëzohet gjithnjë e më shumë me AI dhe mjete të tjera inteligjente, njerëzit nuk do të jenë në gjendje të konkurrojnë me robotët e softuerit, duke e bërë automatizimin e udhëhequr nga AI zgjedhjen më të mirë për shumë organizata.

Nëse e ardhmja e automatizimit inteligjent ka të ngjarë të zëvendësojë shumicën e njerëzve, cilat punë do të zëvendësojë ai? Në thelb, të gjitha punët e afta për automatizim do të zëvendësohen plotësisht nga softueri robotik. Për shembull, shumë procese të përfunduara nga Burimet Njerëzore (HR) janë të aftë për automatizim dhe nevoja që njerëzit t’i kryejnë këto detyra mund të bëhet e vjetëruar. Megjithatë, BNJ kërkon aftësi sociale dhe emocione njerëzore; Robotët e softuerit faktor mund të ndihmojnë në përmirësimin, por jo domosdoshmërisht të zëvendësojnë plotësisht.

Si RPA zhvendos kontraktimin

 

 

Sektori kryesor i ndërprerë nga teknologjia RPA është industria e kontraktimit të proceseve të biznesit (BPO). Dikur ishte e zakonshme që kompanitë, bizneset dhe sipërmarrjet t’i transferonin proceset e para-për-prapa-zyra në vendet e tjera për të korrur përfitimet e kostove më të lira të punës dhe efikasitetit.

RPA zhvendos plotësisht ofruesit e burimeve të jashtme dhe BPO sepse proceset administrative me vëllim të lartë janë pikërisht detyrat që softueri RPA është krijuar për të përfunduar.

Për më tepër, shumë biznese që kontraktojnë bizneset e tyre të jashtme dhe proceset nga fundi në fund vazhdojnë të durojnë kosto më të larta ndërsa pagat e vendeve të tjera rriten.

Përdorimi i softuerit robotik për të automatizuar këto procese redukton në mënyrë dramatike kostot e shkaktuara nga kontraktimi i burimeve njerëzore, kështu që pse të mos investojnë kompanitë në RPA? Ndërsa ofruesit e BPO janë kryesisht të vjetëruar me rritjen e tregut të RPA-së, ofruesit e shërbimeve mund të zbatojnë RPA në modelin e tyre për të siguruar që kjo të mos ndodhë.

Ndikimi i përgjithshëm i RPSH-së në shoqëri

ndikimi i RPSH-së në shoqëri

Kur dikush përmend Automatizimin e Procesit Robotik, shumë individë imagjinojnë një robot fizik të programuar për të bërë diçka për të zëvendësuar proceset e kryera nga njerëzit. Por siç zbulojnë shumë njerëz, RPA nuk është një robot aktual; është një softuer i programueshëm që përdoret për të kryer detyra të përsëritura, të strukturuara më shpejt dhe me më shumë saktësi sesa është e mundur nga njeriu.

Në përgjithësi, ndikimi i RPA-së në shoqëri është kryesisht pozitiv, pasi u jep punonjësve më shumë kohë për t’u angazhuar në punë të vlefshme dhe jo në punë të zakonshme të kopjimit dhe ngjitjes. Ndërsa bota hyri në revolucionin e 4-të industrial, frika nga robotët që do të merrnin përsipër, një histori e portretizuar kryesisht në filmat e Hollivudit, u bë e zakonshme.

Në veçanti, me RPA-në, shumë punonjës kishin frikë se robotët e automatizimit do t’i zëvendësonin, por, për shumicën, nuk ishte kështu. Me fjalë të tjera, shumë organizata me zbatim të suksesshëm të RPA zbuluan se automatizimi nxit një fuqi punëtore më produktive, ose duke i lehtësuar punonjësit nga proceset e lodhshme ose duke i lejuar punonjësit të kryejnë procedurat më shpejt me një ndihmës robot.

Megjithatë, ndërsa RPA bëhet gjithnjë e më inteligjente, ndikimi i përgjithshëm pozitiv i RPA-së në shoqëri mund të ndryshojë nëse vë në rrezik disa vende pune të vjetërsohen.

Shembull praktik i RPA

Ka shumë histori suksesi nga organizata që zbatojnë shërbimet e Automatizimit të Procesit Robotik në sistemin e tyre aktual.

Për shembull, Shoqëria e Ndërtimit të Leeds, një ofrues i shërbimeve financiare në hipotekat, kursimet dhe planifikimin e jetës në Mbretërinë e Bashkuar, ka pesëmbëdhjetë robotë që automatizojnë mijëra detyra në mijëra aplikacione. Kompania ia atribuon përdorimin e RPA për të përpunuar transaksionet, përditësimin e llogarive të anëtarëve dhe automatizimin e emaileve si një burim thelbësor që i ndihmoi ata gjatë pandemisë.

RPA ofroi një zgjidhje për Leeds Building Society për të përmbushur dhe për të vazhduar me kërkesat e anëtarëve në rritje të shpejtë. Sipas kompanisë, RPA zvogëloi kohën e humbur duke u marrë me pyetje komplekse të klientëve dhe zvogëloi kohën e pritjes së telefonit, duke rritur kënaqësinë e klientëve dhe dërgimin e pushimeve të pagesës së hipotekës.

Si të filloni me RPA

 

Procesi i zbatimit të një projekti RPA përfshin tre hapa: Prova e Konceptit (PoC), pilot dhe test.

1. Bëni një PoC

Hapi i parë në një projekt RPA është zhvillimi i një PoC, ose një mënyrë për të demonstruar se automatizimi i proceseve të dëshiruara të një përdoruesi është i realizueshëm. Për të siguruar që RPA të jetë zgjidhja më e mirë që do të rezultojë në përfitime optimale, përdoruesit duhet të identifikojnë rastet për të automatizuar dhe përcaktuar sasinë e parashikimeve të përfitimeve si ROI, kostot, kursimet dhe pajtueshmërinë.

Për më tepër, një PoC duhet të përmbajë një plan mbi të cilin ofruesi i softuerit RPA përfaqëson më së miri proceset e identifikuara të përdoruesit. Për shembull, disa ofrues specializohen vetëm në softuerin RPA, ndërsa të tjerët mund të ofrojnë produkte të shumta në krye të RPA, dhe të tjerët janë ofrues të shërbimeve IT ose BPO që përdorin platformat RPA.

Së fundi, një PoC duhet të rishqyrtojë organizimin e brendshëm, si krijimi i një Qendre Ekselence (COE) nga burimet njerëzore në departamentet e biznesit dhe IT për të mbikëqyrur projektin.

2. Pilot

Faza pilot është faza e projektimit, ndërtimit dhe testimit të një projekti RPA. Kjo fazë është faza e programimit, konfigurimit dhe instalimit të projektit.

Për shembull, nëse një kompani regjistron të dhëna në letër, ajo duhet t’i transferojë ato në një medium elektronik. Nëse një njësi ekonomike nuk përdor një burim të jashtëm për instalim, kjo fazë zakonisht kërkon bashkëpunim nga COE dhe prodhuesi ose ofruesi i shërbimit RPA.

3. Test

Nëse roboti i softuerit funksionon siç është projektuar, kësti i RPA ka përfunduar. Sidoqoftë, përdoruesi duhet të vazhdojë të zgjerojë dhe përditësojë teknologjinë e automatizimit për të siguruar që roboti të sigurojë rezultate optimale.

PoC është hapi më i rëndësishëm në çdo rrugëtim të RPA-së pasi dështimi për të planifikuar në përputhje me rrethanat mund të rezultojë në humbje kohe dhe parash.

Fatkeqësisht, një nga arsyet kryesore që shumica e zbatimeve të RPA dështojnë është se përdoruesi përpiqet të automatizojë një proces që nuk ishte menduar kurrë për automatizimin e procesit robotik.

Pyetjet e shpeshta

Automatizimi i procesit robotik është një mjet i fuqishëm për të automatizuar proceset e biznesit duke reduktuar kostot operacionale dhe gabimet njerëzore.

Çfarë është RPA (automatizimi i procesit robotik)?

Për të përcaktuar RPA, është një mjet që fokusohet në rrjedhën dhe efikasitetin e vazhdueshëm duke emuluar aktivitetin njerëzor si regjistrimi i ekranit dhe gërvishtja.

Megjithatë, RPA shkon një hap më tej se këto procese të thjeshta biznesi duke qenë jo ndërhyrës kur instalohet në sistemin aktual të një përdoruesi dhe është i programueshëm për të përfunduar detyra të strukturuara, të përsëritura me pak ose aspak ndërhyrje njerëzore.

Përfitimet e automatizimit të procesit robotik

Përfitimet e RPA janë efikasiteti maksimal operacional, zbatimi i shpejtë dhe i drejtpërdrejtë, konfigurimet për të mbajtur industritë në përputhje, përmirësimi i kënaqësisë së klientit, lehtësimi i punëtorëve nga kryerja e detyrave të lodhshme dhe rritja e sigurisë së të dhënave.

Teknologjitë e automatizimit të procesit robotik

Llojet e ndryshme të teknologjive RPA janë:

 • Të dhënat – Robotët e softuerit të të dhënave mund të përfshihen në transferimin e të dhënave, enkriptimin dhe kodimin e skedarëve.
 • Integrimi – Robotët e softuerit të bazuar në integrim mund të aksesojnë dhe ndryshojnë artikujt në aplikacione të ndryshme
 • Procesi – Softueri i bazuar në procese mund të njohë ndryshimet, ngjarjet ose nxitësit për t’u përfshirë në procesin e tij të programuar.

Ku përdoret Automatizimi i Procesit Robotik?

Pothuajse çdo industri që do të përfitonte nga automatizimi i detyrave mund të përdorë Automatizimin e Procesit të Robotikës. Por aktualisht, zonat e kompanive RPA të prekura nga përdorimi i RPA janë:

 • Shërbimi ndaj klientit
 • Përpunimi i porosisë
 • Sektorët financiarë
 • Prodhimi i zinxhirit të furnizimit
 • Shitjet
 • Teknologjia e Informacionit (IT)
 • Burimet Njerëzore (HR)
 • Zhvillim i produktit
 • Rregullat e pajtueshmërisë së industrisë

Si funksionon automatizimi i procesit robotik

Rrjedha e punës e RPA-së ndjek katër hapa: grumbullimi, transferimi, gjenerimi dhe konfirmimi. Për shembull, në hyrjen dhe daljen e të dhënave, një bot softuer rrëmben të dhënat, i transferon ato në një aplikacion tjetër, gjeneron një raport dhe njofton përdoruesin kur të përfundojë.

Si të zbatoni automatizimin e procesit robotik

Procesi i zbatimit të suksesshëm të RPA përfshin të paktën tre faza: Prova e Konceptit (PoC), pilot dhe test. Faza e PoC përfshin zgjedhjen e proceseve për automatizimin, miratimin e tyre dhe ristrukturimin e brendshëm organizativ.

Faza pilot është faza e zhvillimit, projektimit, shkrimit të skenarit dhe ndërtimit të zbatimit të RPA. Në këtë fazë, të gjitha mjetet, shtesat dhe burimet për një sistem RPA duhet të diskutohen dhe zbatohen me kujdes.

Së fundi, hapi i fundit është testimi i softuerit për t’u siguruar që roboti të funksionojë sipas dëshirës.

Madhësia e tregut të automatizimit të procesit robotik

Sipas Statista , që nga viti 2022, madhësia aktuale e tregut të RPA është 3.7 miliardë dollarë amerikanë.

Si të mësoni Automatizimin e Procesit Robotik

Për t’u bërë një zhvillues RPA kërkon trajnim të gjatë dhe gjithëpërfshirës për të mësuar dhe zotëruar programimin e softuerit të automatizuar robotik. Për më tepër, sfera e RPA-së po ndryshon vazhdimisht, kështu që njohuritë e nevojshme nuk ndalen kurrë.

Librat më të mirë të automatizimit të procesit robotik

Kur bëhet fjalë për librat RPA, është e rëndësishme të mbani mend se industria pëson ndryshime dhe avancime të shpeshta, kështu që burimet e shtypura mund të kenë vështirësi për t’u ofruar lexuesve informacione të përditësuara. Sidoqoftë, ka ende libra të mrekullueshëm RPA atje, kështu që këtu janë pesë libra të shkëlqyer të Automatizimit të Procesit Robotik:

 • “Procesi robotik dhe automatizimi njohës: Faza tjetër” nga Mary C. Lacity dhe Leslie P. Wilcocks
 • “Automatizimi i rrjedhës së punës me Microsoft Power Automate: Arritni transformimin dixhital përmes automatizimit të biznesit me kodim minimal” nga Aaron Guilmette
 • “Kujdesi dhe ushqyerja e robotëve: një manual pronari për automatizimin e procesit robotik” nga Christopher Surdak
 • “Doracaku i Automatizimit të Procesit Robotik: Një Udhëzues për Implementimin e Sistemeve RPA” nga Tom Taulli
 • “AUTOMATIKA INTELIGJENT: Mësoni si të shfrytëzoni inteligjencën artificiale për të nxitur biznesin dhe për ta bërë botën tonë më njerëzore” nga Pascal Bornet

Kurset më të mira në internet të automatizimit të procesit robotik

Kursi më i mirë në internet i automatizimit të procesit robotik vjen nga EdX. Për këdo që kërkon të kuptojë RPA-në në nivelin e saj bazë, ky kurs hyrës mund të jetë një fillestar i dobishëm që mund t’ju ndihmojë të zhvilloni aftësi të reja si përdorimi i automatizimit të procesit robotik si një formë e zgjidhjes së problemeve, dizajnimi i planeve të automatizimit, mësimi se si të krijoni vlerësime përpjekjesh për automatizimi i procesit dhe më shumë. Ju do të merrni klasa virtuale me instruktorë që janë liderë në fushën e programimit dhe mësimit të makinerive.

A është automatizimi i procesit robotik një karrierë e mirë?

Po, Automatizimi i Procesit Robotik është një karrierë e mirë. Sipas Derë prej xhami, një zhvillues i RPA bën një pagesë mesatare vjetore bazë prej 80 mijë dollarë në Shtetet e Bashkuara. Për më tepër, paga më e ulët e raportuar për një zhvillues RPA është 57 mijë dollarë, ndërsa më e larta e raportuar është 112 mijë dollarë.

Dhe, ndërsa gjithnjë e më shumë kompani fillojnë të kuptojnë potencialin e vërtetë të përfitimeve të RPA-së, pagat për ata me aftësi të RPA-së vetëm sa po rriten.

Punime Kërkimore për Automatizimin e Procesit Robotik

Për më shumë informacion mbi gjithçka RPA, këtu janë disa punime të vlefshme kërkimore:

Certifikatat më të mira të automatizimit të procesit robotik (RPA).

Certifikatat më të mira RPA vijnë nga Microsoft, e cila është një certifikatë e nivelit të hyrjes që mund ta arrijë kushdo që kërkon të njihet me softuerin dhe mjetet e RPA. Kjo u lejon atyre që janë të interesuar në RPA të fillojnë të kuptojnë dhe të punojnë me një nga mjetet më të mira për automatizimin: softuerin Power Automate nga Microsoft.

Për të fituar certifikatën, pjesëmarrësit do të pritet të plotësojnë dhe kalojnë një provim që mbulon tema dhe një kuptim bazë të automatizimit të proceseve të biznesit me softuerin Power Automate, ndërtimin e chatbot-eve me Agjentët Virtualë të Power dhe kryerjen e analizave të të dhënave me Power BI.

Nuk kërkohen parakushte për këtë certifikim, megjithëse do t’ju duhet të paguani një tarifë për provimin.

Së fundi, vlen të përmendet se hiperautomatizimi nxiti mjetet kryesore të RPA të përshtaten … pasi gjithçka që mund të automatizohet do të automatizohet, ishte e rëndësishme që mjetet evoluan përtej proceseve ekskluzive RPA, dhe gjithashtu përqafuan testimin e automatizuar të softuerit.

Si një organizatë komplekse, mund t’ju duhet të provoni në një sërë platformash si Linux , Dritaret , Android , iOS , web , dhe kryeni një sërë testesh nga testet e ngarkesës , testet e performancës , Testet e UI , Testet e cilësisë së cilësisë , deri në komplekse testimi i regresionit , testet e njësisë , testet funksionale , testimi i integrimit , testet e UI , testet komplekse të API-së dhe shumë e shumë të tjera. Prandaj është thelbësore që mjetet e hiperautomatizimit si ZAPTEST të plotësojnë nevojat e RPA dhe të testimit të automatizimit brenda bizneseve,

Download post as PDF

Alex Zap Chernyak

Alex Zap Chernyak

Founder and CEO of ZAPTEST, with 20 years of experience in Software Automation for Testing + RPA processes, and application development. Read Alex Zap Chernyak's full executive profile on Forbes.

Get PDF-file of this post