fbpx

Get your 6-month No-Cost Opt-Out offer for Unlimited Software Automation?

Teknologjia e automatizimit të proceseve robotike lëviz shpejt. Në pak më shumë se një dekadë, kjo formë e automatizimit të procesit të biznesit ka kaluar nga errësira në rrjedhën kryesore. Bizneset në mbarë botën e përdorin teknologjinë për t’u bërë më produktive ndërsa kursejnë para, me adoptimin pothuajse universal pikërisht në qoshe.

Nëse e keni menduar ndonjëherë veten, “si arritëm këtu?” jeni me fat. Ky artikull do të diskutojë rrënjët e teknologjisë RPA, do të eksplorojë se si po modelon botën moderne të biznesit dhe do të shikojë se çfarë duhet të presë nga teknologjitë e automatizimit në të ardhmen.

Mirë se vini në teknologjinë RPA: një rishikim i së kaluarës, të tashmes dhe të ardhmes.

 

Kur ishte termi Robotik

Automatizimi i procesit u përdor për herë të parë?

testimi alfa vs testimi beta

Termi Automatizimi i Proceseve Robotike, u përdor për herë të parë në vitin 2012.

Megjithatë, sipas dokumentit kërkimor, Robot Process Automation (RPA) dhe Its Future (

O. Doguc, 2020), termi nuk mori vërtet hov deri rreth viteve 2014-2015.

Ndërsa disiplina ishte relativisht e vogël në atë kohë, ajo fitoi tërheqje dhe vëmendje kur firmat filluan të njoftonin kursimet dhe efikasitetin që kishin arritur nëpërmjet automatizimit. Deri në vitin 2018, KPMG lëshoi Ngritja e njerëzve Raport. Gazeta sugjeronte se bankat dhe institucionet financiare mund të reduktonin kostot në sektor me 75%. Në vitet pasuese, adoptimi u rrit në mënyrë dramatike.

Teknologjia RPA në të kaluarën

Historia e testimit të softuerit

Termi automatizim u krijua në vitin 1946 nga
D.S. Harder, një menaxher inxhinierik në Ford Motor Company.
Ndërsa fabrika e tij e prodhimit të makinave filloi të përdorte pajisje automatike dhe kontrolle në linjat e saj të mekanizuara të prodhimit, koncepti lindi. Në përmbajtjen tonë aktuale, automatizimi i referohet teknikave që i bëjnë sistemet të funksionojnë automatikisht. Këto sisteme mund të jenë mekanike, elektrike ose të kompjuterizuara.

Megjithatë, edhe pse mund të mos ketë pasur një fjalë të veçantë për të në vitet 1940, automatizimi ka qenë pjesë e historisë njerëzore për mijëra vjet. Që në shekullin e parë p.e.s., romakët përdorën rrotat e ujit për të bluar grurin. Në shekullin e 9-të, mullinjtë e ujit dhe të erës ishin në lëvizje të plotë. Në kohën e Revolucionit Industrial, motorët me avull fuqizuan nivele të reja të efikasitetit.

Çështja është se njerëzit kanë qenë gjithmonë në kërkim të teknologjisë që ne mund të shfrytëzojmë për të rritur produktivitetin. Megjithatë, rrënjët e teknologjisë Robotike Process Automation fillojnë rreptësisht rreth kohës së kompjuterit të parë. Kompjuterët e hershëm u përdorën për të hequr barrën e matematikës nga njerëzit dhe për t’ua kaluar atë makinerive.

Në gazetë,
The Future Digital WorkForce: Robotic Process Automation (RPA)
(S. Madakam, 2019), autori sugjeron se rrënjët e RPA shtrihen prapa në ENIAC, një kompjuter i shpikur midis viteve 1943 dhe 1946. Është interesante se data e përfundimit përputhet afërsisht me përdorimin e parë nga D.S. Harder të termit automatizim. Autori sugjeron gjithashtu një pikënisje më të hershme për teknologjinë, duke pohuar se “abacus ishte makina e parë kompjuterike.”

Kompjuterët e hershëm nuk ishin të lehtë. Ato ishin komplekse për t’u përdorur dhe kaq të mëdha, saqë duhej të strehoheshin në dhoma të tëra. Megjithatë, ndërsa hardueri kompjuterik maturohej, ai u ul në çmim. Në vitet 1990, kompjuterët personalë mund të gjendeshin në shtëpitë anembanë botës së zhvilluar.

Me kalimin e teknologjisë, bizneset automatizuan proceset rutinë duke përdorur gjuhët dhe makrot e shkrimit. Këto mjete përgjithësisht u aksesuan brenda aplikacioneve si Microsoft Word ose Excel. Ndërsa këto përdorime duken primitive sot, ato përfaqësojnë një hap të hershëm të rëndësishëm drejt mekanizimit të softuerit.

Në fillim të viteve 2000, firma si BluePrism dhe UIPath hapën rrugën për RPA duke lëshuar platforma të dizajnuara për të automatizuar proceset back-office dhe administrative brenda organizatave. Këto platforma, shpesh të quajtura “bots” ose “robotë softuerikë”, ishin në gjendje të imitonin veprimet njerëzore brenda sistemeve kompjuterike. Ata mund të ndërveprojnë me aplikacione të shumta, të kryejnë hyrjen e të dhënave, të nxjerrin informacion nga dokumentet dhe të ekzekutojnë detyra të ndryshme të tjera.

1. Rrënjët e teknologjisë RPA

 

Një nga rrugët e hershme të RPA erdhi në formën e Business Process Outsourcing (BPO). Firmat në atë kohë do të externalizonin punën manuale në organizata të ndryshme. Përfundimi i këtyre detyrave mbështetej në punën manuale, shpesh në vende të largëta.

Konkurrenca për këtë lloj biznesi ishte e ashpër. Megjithatë, rritja e kostos së punësimit i la kompanitë e impartitjes në kërkim të mënyrave më të lira për të kryer këto detyra. Përveç kësaj, menaxhimi i një fuqie punëtore në vende dhe zona kohore të ndryshme sjell kompleksitetin e vet. Si të tilla, shumë nga këto shërbime ishin ndër adoptuesit më të hershëm të RPA.

Teknologjia e skrapimit të ekranit është një tjetër pararendës i RPA. Sipas disa tregimeve, praktika daton që nga web-i i hershëm World Wide Web i Tim Berner-Lee. Megjithatë, burime të tjera sugjerojnë se teknologjia u shfaq në vitet 1960 ose 1970 si një mënyrë për të mundësuar shkëmbimin e të dhënave midis terminaleve mainframe me ndërfaqe jo të standardizuara.

Një pjesë tjetër vendimtare e jigsaw ishte softueri i automatizimit të workflow-it. Koncepti i menaxhimit të workflow-it mund të gjurmohet që nga agimi i epokës industriale, por në të vërtetë, ishte shfaqja e softuerit të hershëm të workflow-it në vitet 80 që prodhoi teknologji që është një pararendës i drejtpërdrejtë i RPA. Ky softuer zakonisht automatizoi përpunimin e porosive dhe menaxhimin e inventarit, duke liruar punëtorët manualë për të përfunduar detyra të tjera.

Kur u morën së bashku, këto prirje treguan drejt një oreksi në rritje për efektshmëri që e bëri teknologjinë RPA një çështje se kur dhe jo nëse.

 

2. Dhjetë raste të hershme të përdorimit të RPA

 

Rastet më të hershme të përdorimit të RPA-së përfshijnë automatizimin e detyrave të përsëritura dhe të bazuara në rregulla. Qëllimet fillestare të teknologjisë RPA u përqendruan rreth modernizimit të operacioneve dhe proceseve të biznesit. Disa nga këto raste të përdorimit fillestar ofrojnë një provë të dobishme për atë që teknologjia mund të bënte në atë kohë.

Këtu janë dhjetë raste të përdorimit të hershëm të teknologjisë RPA.

 • Hyrja e të dhënave, migrimi, nxjerrja dhe validimi
 • Ruajtja dhe arkivimi i të dhënave
 • Mbushje e automatizuar e formularit
 • Përpunimi i pagës
 • Pajtimi i llogarisë
 • Menaxhimi i inventarit
 • Testimi QA
 • Faturimi i kujdesit shëndetësor
 • Përpunimi i kredive


Siç mund ta shihni, aplikacionet e teknologjisë RPA ishin mjaft të ndryshme. Megjithatë, ndërsa bizneset filluan të kursenin kohë dhe para në këto transaksione, ata filluan të eksploronin kufijtë e RPA. Shpejt, hymë në mishërimin e sotëm të mjeteve RPA.

 

Teknologjia RPA në të tashmen

Çfarë është testimi i ngarkesës, testimi i aplikacioneve celulare dhe testimi ad hoc?

Historia e sotme e teknologjisë RPA është një nga sukseset pothuajse të pandërprera. Në një hapësirë të shkurtër kohe, RPA e ka vendosur veten si një mjet të domosdoshëm që ka sjellë një epokë të re të produktivitetit në epokën moderne të biznesit.

Ne kemi eksploruar tashmë rrënjët e RPA; Tani është koha të shohim se çfarë po bën teknologjia sot për të ndihmuar bizneset të nxisin të ardhurat dhe rezultatet.

 

RPA në ditën aktuale

 

Në një masë të madhe, aftësitë e sotme të RPA i detyrohen një borxh Inteligjencës Artificiale. Ndërsa RPA vetë ishte në gjendje të nxiste efektshmëri dhe rendiment më të madh, ajo u ndesh me kufizime të forta kur detyrat kërkonin njohjen njerëzore. Megjithatë, integrimi dhe konvergjenca me mjetet e IA rezultoi në një zgjerim të fushës së projekteve RPA.

Një nga kufizimet më të rëndësishme të teknologjisë RPA është paaftësia e tij për t’u marrë me të dhënat e pastrukturuara. Megjithatë, përdorimi i Teknologjisë së Vizionit Kompjuterik dhe Përpunimit të Gjuhës Natyrore (NLP) ka shkatërruar këto kufizime të mëparshme. Duke u përshtatur me teknologjitë e reja të IA, RPA është bërë ndoshta më e rëndësishme se kurrë.

 

1. Mjete RPA të fokusuara në industri

 

Ka pak shenja më të sigurta të një tregu të maturuar sesa kur shitësit fillojnë të lëshojnë mjete specifike të industrisë. Kohët e fundit, produktet janë futur në treg që ofrojnë zgjidhje automatizimi jashtë kutisë për kujdesin shëndetësor, financat, HR, logjistikën, dhe më shumë. Këto aplikacione vijnë me modele që e bëjnë automatizimin e procesit të projektimit shumë më të lehtë.

 

2. RPA dhe Automatizimi Kognitiv

 

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

Konvergjenca e RPA dhe Cognitive Automation (e quajtur edhe Automatizimi Inteligjent) ka qenë një hap i madh përpara në vitet e fundit. Shkrirja e IA, ML, dhe RPA lejon ekipet të mbingarkojnë automatizimin e procesit të biznesit të tyre.

Tani, si operacionet e back-office ashtu edhe të front-office mund të përfitojnë shumë nga teknologjia RPA, duke lejuar proceset e tyre të automatizuara të trajtojnë të gjitha llojet e të dhënave të pastrukturuara dhe madje të marrin vendime që më parë kërkonin hyrjen e njeriut.

 

3. Qendra e Përsosmërisë RPA (CoE)

 

Ndërsa potenciali i RPA është i dukshëm, maksimizimi i efektshmërisë është një shqetësim për shumë biznese. Shumë shpesh, bllokimet nuk po ndodhin në anën teknike, por në vend të kësaj, ato ndodhin sepse kompanive u mungon ekspertiza për të shtyrë me të vërtetë në shtëpi avantazhin. Organizatat po krijojnë një RPA Centre of Excellence (CoE)

për t’u siguruar se ata kanë largpamësinë dhe kuptimin e teknologjisë për të shtyrë përmes projekteve që ndryshojnë lojën.

 

4. RPA me bazë në re

 

Mjetet RPA me bazë në cloud paraqesin një opsion të shkëlqyer për bizneset moderne. Qasja në distancë në këto mjete ndihmon në sigurimin që punonjësit mund të punojnë nga çdo vend me një zgjidhje automatizimi të sigurt, elastike dhe të shkallëzuar. Megjithatë, ndoshta më domethënëse, lidhshmëria cloud u lejon bizneseve të përfitojnë plotësisht nga ML dhe analitika e të dhënave duke ofruar fuqi të fuqishme kompjuterike për punonjësit, pavarësisht nga vendndodhja e tyre.

 

5. Pa kod RPA

 

Asnjë kod apo RPA pa skenar është rritur në popullaritet në vitet e fundit. Dizajni UI/UX është një element thelbësor i adoptimit. Sigurimi që të gjithë, dhe jo vetëm një grup i vogël koduesish, mund të ndërtojnë procese të automatizuara ndihmon në demokratizimin e teknologjisë, dhe çon në më shumë kreativitet dhe bashkëpunime më të shpejta.

 

6. Orkestrimi i workflow-it

 

Në të kaluarën, RPA përdorej më së miri për detyra të parashikueshme dhe të bazuara në rregulla. Megjithatë, kufizimet përfshinin probleme në shkallëzimin e zgjidhjeve RPA dhe një nivel të lartë si të menaxhimit ashtu edhe të mirëmbajtjes. Hidhni mbi këtë kompleksitetin në rritje të proceseve të IT-së, dhe keni një problem që bërtet për një zgjidhje. Hyni në orkestrimin e workflow-it.

Orkestrimi i workflow-it lejon proceset RPA të punojnë në mënyrë më efikase dhe në rendin e duhur. Për bizneset që kanë nevojë të rriten dhe të rriten, këto përparime janë të paçmueshme.

 

7. Automatizimi i tregut të mesëm dhe SME

 

Teknologjia RPA dikur ishte jashtë mundësive të SME-ve. Megjithatë, si e gjithë teknologjia, ajo është bërë më e lirë dhe më e arritshme me kalimin e viteve. Ky zhvillim është thelbësor për të ndihmuar bizneset përçarëse të lulëzojnë dhe madje të konkurrojnë kundër status quo-së.

 

8. Transformimi dixhital

 

Asnjë bisedë rreth përdorimit të sotëm të RPA-së nuk mund të bëhet pa përmendur se si teknologjia ka mundësuar transformimin dixhital në të gjithë industritë tradicionale të stilolapsit dhe letrës. Përveç ndikimit pozitiv mjedisor, ajo gjithashtu ka lejuar bizneset të bëjnë më shumë me më pak dhe të zvogëlojnë barrën mbi punëtorët e tyre manualë.

 

Dhjetë raste të sotme të përdorimit të RPA

 

Krahasimi i rasteve të sotme të përdorimit të RPA-së me ekuivalentin e tyre të hershëm është një mënyrë e mirë për të matur përparimin që kjo teknologji emocionuese ka bërë brenda pak vitesh. Ja dhjetë raste të sotme të përdorimit të teknologjisë RPA .

 • Zbulimi i automatizuar i drogës
 • Planifikimi i mirëmbajtjes për infrastrukturën industriale
 • Monitorimi i çmimeve
 • Menaxhimi i inventarit dhe rendit
 • Planifikimi i emërimit të kujdesit shëndetësor
 • Kontrolli i cilësisë në prodhim
 • Optimizimi i zinxhirit të furnizimit
 • Chatbots dhe asistentë personalë
 • Respektimi i rregullave
 • Zbulimi i mashtrimeve

 

Këto raste të përdorimit të RPA në ditët e sotme tregojnë saktësisht se si teknologjia ka kaluar nga trajtimi i detyrave të parashikueshme nëse/pastaj/tjetër tipi në diçka shumë më të sofistikuar. Nga pikëpamja e fillimit të viteve 2000, shumë nga këto funksione ndoshta do të dukeshin të pamundura. Megjithatë, falë mjeteve të IA, RPA u bë më elastike në atë që mund të arrinte.

Megjithatë, ky është vetëm një hap në udhëtimin drejt hiperautomatizimit.

 

Teknologjia RPA në të ardhmen

vizion kompjuterik për testimin e softuerit

Është e pamundur të flasësh për miratimin në shkallë të gjerë të RPA-së pa diskutuar COVID-19. Pandemia i zuri të gjithë në befasi, madje edhe firmat me plane solide të vazhdimësisë së biznesit. Në kuptimin e biznesit, epoka do të mbahet mend pjesërisht si një kohë e transformimit të rëndësishëm dixhital.

RPA, krahas mjeteve të tjera të komunikimit të ngjashme me teknologjinë, ishte në krye të këtij ndryshimi të madh. Deri në verën e vitit 2020, interesi për RPA kishte arritur kulmin, të paktën sipas termave të kërkimit në Google.

Trendi i kërkesës së RPA

Megjithatë, përpjekjet për të kuantifikuar interesin për një zgjidhje të bazuar vetëm në volumin e kërkimit është një porosi e marrë. Çdo teknologji e re emocionuese do të përjetojë një shpërthim interesi të rëndësishëm, i cili do të vdesë ndërsa drejtuesit dhe punonjësit fitojnë një kuptim të këtyre mjeteve të reja. Mënyra më e mirë për të gjykuar dobinë e softuerit është të shohësh prirjet e pjesës së tregut.

Sipas statistikave, shpenzimet e RPA janë rritur në mënyrë dramatike që nga viti 2020. Për më tepër, parashikimet sugjerojnë se madhësia e tregut do të shkojë nga 1.23 miliard $ në vitin 2020 në 13.39 miliard $ deri në vitin 2030. Në të vërtetë, sipas disa analistëve, këto parashikime mund të jenë disi konservatore. Disa kërkime sugjerojnë se RPA do të jetë një industri prej 66 miliardë dollarësh deri në vitin 2032.

 

1. RPA Gartner Hype Cycle

 

Një mënyrë tjetër e mirë për të parë të ardhmen e RPA është nëpërmjet prizmit të
Gartner Hype Cycle.
Kjo metodologji e vendosur ndihmon ekzekutivët të kuptojnë teknologjitë e reja dhe të shohin përmes mjegullës së marketingut që mund të shoqërojë teknologjinë e re. Bëhet fjalë për vlerësimin nëse kufijtë e rinj premtues do të kthehen në realitet apo do të bëhen një zgjidhje në kërkim të një problemi.

 

Gartner Hype Cycle përbëhet nga pesë faza nëpër të cilat kalon një teknologji e re. Ata janë:

 1. Nxitësi i novacionit : Një ide e re, emocionuese me produkte të kufizuara
 2. Kulmi i pritjeve të fryra: Koha kur të gjithë flasin për mundësitë
 3. Brumi i zhgënjimit: Teknologjia nuk përmbush pritshmëritë e mëdha
 4. Pjerrësia e Iluminizmit: Produktet e ngurta i ndihmojnë njerëzit me të vërtetë të “marrin” teknologjinë
 5. Rrafshnalta e produktivitetit: Adoptimi i përhapur gjerësisht

 

Cikli i hipe Gartner për RPA është në fazën finale. Organizatat e kanë adoptuar teknologjinë në masë, dhe potenciali i tij është i njohur dhe i mirëkuptuar. Megjithatë, edhe pse mund të keni përshtypjen se arritja në fazën finale do të thotë se kufijtë e sipërm të teknologjisë janë realizuar, do ta kishit gabim.

E ardhmja e RPA qëndron në konvergjencën e saj me disa teknologji të tjera emocionuese. Për ta thënë ndryshe, cikli RPA Hype do të vazhdojë.

 

2. Teknologjia RPA dhe hiperautomatimi

 

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

RPA është ajo që njihet si një Sistem i Përpunimit të Transaksioneve (TPS). Me pak fjalë, kjo do të thotë një kompjuter që merret me transaksionet e përditshme të biznesit brenda një organizate. RPA mbështetet në rregulla të mirëpërcaktuara dhe të parashkruara për të kryer detyrat.

Këto sisteme kanë pasur një ndikim të madh në fundin e një organizate. Ato kanë ndihmuar në rritjen e produktivitetit, saktësisë, kursimeve të kostos dhe cilësisë së përgjithshme të punës. Megjithatë, ka kufij se çfarë mund të arrijnë këto mjete. Në një masë të madhe, kjo është për shkak se menaxhimi i workflows RPA është një detyrë mjaft e konsiderueshme. Automatizimi i vërtetë kërkon një qasje edhe më të madhe duar-off.

Nëse mjetet RPA do të vazhdojnë të ndikojnë në të ardhmen, ato duhet të integrohen me teknologji të tjera në një rrugë drejt hiperautomatizimit.

 

Automatizimi i procesit robotik kognitiv

 

RPA dhe produktet e automatizimit kognitiv janë tashmë këtu. Kjo martesë teknologjish ofron një zgjidhje elegante për kufijtë e vështirë të RPA- së, domethënë, pamundësinë e teknologjisë për të marrë vendime dhe për t’u marrë me të dhëna të pastrukturuara. Duke përdorur teknologjitë IA, të tilla si Machine Learning, Computer Vision, dhe Natural Language Processing, bots RPA mund të automatizojnë një gamë më komplekse të detyrave njerëzore.

Zgjerimi i sferës së automatëve do të jetë kontributi më i madh i RPA-së Njohëse. Të gjithë jemi mrekulluar se si Generative IA ka hapur dyert për horizonte të reja. Megjithatë, është vetëm një lloj IA. Automatizimi robotik dhe kognitiv, kur të çiftëzohen së bashku, do të jenë truri dhe frenimi i një epoke të re të hiper-produktivitetit.

 

Të mësuarit përshtatës

 

Mësimi adaptiv është një tjetër element i një qasjeje hiperautomation. Duke përdorur një përzierje të teknologjisë AI, si ML dhe analitika e të dhënave, bots RPA do të mbledhë dhe analizojë informacion mbi detyrat që kryejnë, dhe do t’i përdorë këto mësime për t’u përmirësuar. Ky mësim i vazhdueshëm do të rezultojë në vendime të nxitura nga të dhënat dhe madje edhe bots vetë-shërues.

Megjithatë, potenciali nuk ndalet atje. Ndërsa bots vetë-shëruese do të sigurojë kohë më të madhe për mjetet RPA, bots vetë-përmirësuar do të lehtësojë më shumë rendiment dhe një lloj më të personalizuar të ndihmës. Bots e së ardhmes do të modelojnë veten rreth përdoruesit të tyre, duke mësuar workflows e tyre dhe duke u ofruar atyre përmirësime atje ku është e nevojshme.

 

Automatizimi i ndjekur

 

Hulumtimet sugjerojnë se
Automatizimi i Patrajtuar përbën pjesën e luanit të zbatimit të RPA
. Automatizimi i patrajtuar është më i përshtatshëm për detyrat e back-office, ndërsa Attended Automation punon më shumë si një asistent personal që është shkaktuar si dhe kur një i interesuar kërkon ndihmë për detyrat e parashikueshme.

E ardhmja e Attended Automation do të përfshijë një marrëdhënie më transparente njeri-kompjuter. Në vend që të shkaktohet nga një kërkesë, sistemi i automatizimit do të jetë parashikues dhe reaktiv. Ai do të bëjë sugjerime të bazuara në kontekst, duke i lejuar punëtorët njerëzorë të arrijnë nivele të pashembullta të rendimentit.

 

Përpunimi i minierave

 

Minierat e procesit do të luajnë një rol të rëndësishëm në të ardhmen e RPA. Hiperautomatimi ka të bëjë me mekanizimin e sa më shumë detyrave që të jetë e mundur; Minierat e proceseve do të lejojnë ekipet të zhvillojnë një kuptim më të plotë të proceseve të tyre të biznesit.

Duke analizuar shënimet e ngjarjeve, mjetet e përpunimit të minierave mund të identifikojnë zonat ku koha ose paratë mund të kursehen brenda një organizate. Edhe një herë, ML dhe analitika e të dhënave do të luajnë një rol. Analiza e thellë e proceseve të biznesit do t’i ndihmojë organizatat të zbulojnë procese që më parë nuk mendonin se ishin të mundura për t’u automatizuar.

 

Rritje e miqësisë së përdoruesit

 

Një pjesë e madhe e suksesit të RPA është aftësia e saj për të demokratizuar automatizimin. Vitet e fundit janë bërë përparime, duke përfshirë përhapjen e mjeteve pa kod RPA. Megjithatë, me përparimet në Generative AI dhe NLP, biseda do të bëhet ndërfaqja e re.

E ardhmja do të shohë minierat e procesit dhe robotët RPA vetë-mësuar të bashkëpunojnë me palët e interesuara për të rritur dhe rritur punën e tyre, me njerëzit që diktojnë atë që u nevojitet dhe robotët që kryejnë me besnikëri detyrën.

 

Integrimi i mëtejshëm

 

Së fundi, mjetet RPA do të kalojnë nga aplikacionet autonome në aplikacionet ndër-biznes që ulen në zemër të organizatës. Automatizimi do të kontrollohet nga një sistem i centralizuar që do të lidhë së bashku punëtorët individualë, sistemet, mjetet dhe bazat e të dhënave, duke krijuar një përvojë të qetë.

 

3. Hiperautomationi: faza finale

 

Hiperautomation RPA do të përfshijë një ndarje të punës që do të duket diçka e tillë:

 • IA do t’i besohet të marrë vendime optimale, shpesh duke marrë parasysh gjërat që njerëzit nuk mund t’i perceptojnë
 • Analitika e të dhënave do të japë njohuri duke gjetur modele dhe marrëdhënie në të dhëna që janë shumë përtej sferës së mirëkuptimit njerëzor
 • RPA do të kryejë transaksionet, mbështetur nga AI dhe analitika

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se hiperautomation është po aq një filozofi ose, guxojmë të themi, një qëndrim. Bëhet fjalë për të parë proceset e biznesit dhe automatizimin e gjithçkaje të mundshme.

 

4. Dhjetë raste të ardhshme të përdorimit të RPA

 

E ardhmja e RPA shkëlqen. Mundësitë janë pothuajse të pafundme. Megjithatë, këtu janë dhjetë raste të ardhshme të përdorimit të RPA që nuk janë larg.

 • Monitorimi dhe diagnoza e kujdesit shëndetësor
 • Makina autonome
 • Mirëmbajtja parashikuese
 • Kërkime ligjore
 • Vendimmarrja e drejtuar nga AI
 • Monitorimi dhe ruajtja e mjedisit
 • Edukimi dhe trajnimi
 • Menaxhimi i rrjetit të energjisë
 • Përmbushja e shitjes me pakicë dhe e magazinimit
 • Zbulimi i automatizuar i hapësirës

 

Mendimet e fundit

 

Në një hapësirë të shkurtër kohe, RPA e ka bërë veten pjesë përbërëse të sipërmarrjes. Mjetet e automatizimit të procesit të biznesit kanë kaluar nga transaksionet bazë në detyra më komplekse që dikur kërkonin vendim-marrjen njerëzore.

E ardhmja e teknologjisë ka të bëjë me konvergjencën e Automatizimit të Proceseve Robotike dhe Inteligjencës Artificiale. Ndërsa ka disa mjete të inteligjencës artificiale RPA tashmë në treg, ato thjesht po gërvishtin sipërfaqen e asaj që mund të arrihet.

Download post as PDF

Alex Zap Chernyak

Alex Zap Chernyak

Founder and CEO of ZAPTEST, with 20 years of experience in Software Automation for Testing + RPA processes, and application development. Read Alex Zap Chernyak's full executive profile on Forbes.

Get PDF-file of this post