fbpx

Get your 6-month No-Cost Opt-Out offer for Unlimited Software Automation?

 

Testimi i aplikacionit në ueb është procesi i testimit të një programi të bazuar në shfletues për çdo defekt dhe problem, të cilat zhvilluesit e aplikacionit më pas janë në gjendje t’i rregullojnë. Kjo përmirëson cilësinë e përgjithshme të programit dhe mund të ofrojë një sërë përfitimesh të tjera përveç kësaj.

Strategjia e testimit të aplikacionit në ueb të një ekipi të sigurimit të cilësisë mund të jetë një faktor i rëndësishëm në përdorshmërinë e programit dhe pranimin publik, duke e bërë thelbësore që kompanitë të sigurohen se kanë një qasje të fortë ndaj këtyre kontrolleve.

Ekzaminimet ose testet specifike që ekipi përdor varen nga veçoritë e aplikacionit në ueb dhe funksionaliteti i përgjithshëm, midis konsideratave të tjera kryesore.

Pa testim të plotë të aplikacionit në ueb, programi mund të ketë gabime serioze të cilat pengojnë aftësinë e tij për të ndihmuar përdoruesit në mënyrën si synojnë zhvilluesit. Kuptimi i arsyeve për testimin e aplikacioneve në ueb krahas përfitimeve të tij – madje edhe sfidave të tij – mund ta ndihmojë biznesin tuaj të zbatojë me zgjuarsi kontrolle të dobishme dhe gjithëpërfshirëse.

Ekziston një sërë aplikacionesh falas të disponueshme në internet që ekipet e testimit mund t’i përdorin për të kryer këto kontrolle dhe potencialisht për t’i automatizuar ato për lehtësi më të madhe.

Në këtë udhëzues, ne shikojmë testimin e aplikacioneve në ueb dhe se si mund të ndihmojë një ekip të sigurimit të cilësisë, së bashku me konsideratat e rëndësishme që testuesit e aplikacioneve të uebit duhet të marrin parasysh.

 

Table of Contents

Çfarë është testimi i aplikacionit në ueb?

Cikli i jetës së UAT

Aplikacionet në ueb janë programe që mbështeten te serverët dhe ndërfaqet e bazuara në shfletues për të punuar – shumë uebsajte moderne i përdorin këto aplikacione për të ofruar shërbime dhe veçori specifike.

Ata përdorin një kombinim të skripteve nga ana e serverit (siç janë faqet e serverit aktiv) dhe skriptet nga ana e klientit (përfshirë HTML) për të shfaqur informacione te përdoruesit e faqes, ndoshta në formën e një karroce blerjesh në internet.

Këto aplikacione zakonisht kërkojnë aplikacione dhe serverë ueb për të punuar, me disa që kanë nevojë edhe për një bazë të dhënash për të ruajtur informacionin thelbësor. Duke qenë se programet e uebit janë shpesh krijime komplekse, ka shumë mundësi që të shfaqen defekte, defekte dhe gabime të tjera të ndryshme.

Testimi i aplikacioneve në ueb u lejon ekipeve të sigurimit të cilësisë dhe zhvilluesve të fitojnë një kuptim më të thellë të një programi dhe se si funksionon ai, duke përfshirë ndryshimet e mundshme që mund të përmirësojnë funksionalitetin e tij.

Këto teste shikojnë performancën e aplikacionit, sigurinë, përdorshmërinë , përputhshmërinë dhe më shumë për të kuptuar se sa mirë funksionon, me kontrollet individuale duke përfshirë pjesën e pasme dhe frontin e programit.

Kjo ndihmon të sigurohet që aplikacioni të jetë në një gjendje të qëndrueshme dhe gati për funksionet deri në momentin e lëshimit. Automatizimi mund të jetë veçanërisht i dobishëm dhe ndonjëherë është edhe i nevojshëm për të kryer disa nga këto kontrolle në mënyrë efikase dhe për të garantuar testim të plotë.

 

Cilat lloje të aplikacioneve në internet mund të testoni?

testimi i automatizimit të aplikacioneve në internet

Pothuajse çdo aplikacion në internet mund të përfitojë nga testimi, duke përfshirë:

 

1. Format online

Shumë faqe interneti përfshijnë opsionin për të plotësuar shërbimin ndaj klientit ose formularët e kontaktit. Testimi i aplikacionit në ueb siguron që informacioni që fut një përdorues shkon ose drejtpërdrejt te administratori i uebit ose ndonjë kontakt tjetër përkatës.

 

2. Karrocat e blerjeve

Karrocat e blerjeve në internet lejojnë një përdorues të zgjedhë artikuj dhe përfundimisht t’i blejë ato. Testuesit mund t’i inspektojnë këto për t’u siguruar që është e mundur të blihen mallra dhe që faqja e internetit të llogarisë artikujt që aktualisht janë jashtë stokit.

 

3. Konvertuesit e skedarëve

Disa faqe interneti i lejojnë përdoruesit të ngarkojnë një skedar dhe ta konvertojnë atë në një format tjetër pa ndonjë korrupsion ose humbje të të dhënave. Testuesit mund të eksperimentojnë me lloje të ndryshme skedarësh për të siguruar që konvertimi të funksionojë në shumë formate.

 

4. Video player

Shumë sajte përfshijnë luajtës video ose lidhen me një para-ekzistues, siç është YouTube. Testuesit e aplikacioneve në ueb mund të kontrollojnë nëse sajti e integron këtë saktë dhe nëse videoja i lejon përdoruesit të ndryshojnë cilësinë, shpejtësinë dhe më shumë.

 

5. Bisedat në internet

Bisedat në internet mund të lidhin përdoruesit me miqtë ose agjentët e shërbimit ndaj klientit për të lehtësuar bisedat. Testuesit mund të hetojnë për të parë nëse mesazhet dërgohen saktë dhe nëse çdo veçori e shtuar (si emoji) funksionon siç pritej.

 

Kur dhe pse testojmë performancën e aplikacioneve në internet?

Kompanitë kryejnë teste të aplikacioneve në internet për shumë arsye, duke përfshirë:

 

1. Për të siguruar funksionalitetin

Funksionaliteti i përgjithshëm i një aplikacioni ueb mund të përcaktojë nëse përdoruesit kanë një përvojë të mirë në faqen e internetit. Nëse një aplikacioni ueb i mungojnë veçoritë kryesore ose thjesht nuk funksionon, kompania mund të humbasë biznesin.

 

2. Për të garantuar përputhshmëri

Aplikacionet në ueb duhet të lidhen në mënyrë të përsosur me pjesën tjetër të faqes së internetit. Zbatimi i dobët madje mund të çojë në mosfunksionimin e funksioneve të tjera të uebsajtit – përputhshmëria siguron që çdo veçori të jetë në gjendje të përshtatet së bashku në mënyrë të përsosur.

 

3. Për të ruajtur stabilitetin

Testimi i aplikacionit në ueb nuk është ekskluzivisht para lëshimit, veçanërisht pasi edhe ndryshimet e vogla në sajt mund të ndikojnë në programet. Këto teste mund të jenë të vazhdueshme për çdo faqe interneti të drejtpërdrejtë që përfshin aplikacione ueb.

 

4. Për të përmirësuar sigurinë

Një aplikacion ueb lidhet me serverin e sajtit – që do të thotë se një gabim sigurie mund të rezultojë në një shkelje të konsiderueshme të të dhënave. Testimi i sigurisë së çdo aplikacioni ndihmon në ruajtjen e organizatës nga hakerat.

 

5. Për të rritur përdorshmërinë

Testuesit e aplikacioneve në ueb shikojnë gjithashtu se si të përmirësojnë performancën dhe lehtësinë e përdorimit të një programi. Kjo e bën atë shumë më të përgjegjshëm dhe ndihmon për të përmirësuar më tej përvojën e përgjithshme të përdoruesit.

 

Cilat janë ndryshimet midis Testimit të Aplikacioneve në Ueb dhe Testimit Mobile?

Përfitimet e krijimit të një Qendre Testimi të Ekselencës. A është testimi i performancës i ndryshëm nga testimi funksional?

Dallimet kryesore midis testimit të aplikacioneve në ueb dhe celular përfshijnë:

 

1. Përputhshmëria

Meqenëse aplikacionet celulare kanë përditësime të shpeshta që shtojnë veçori të reja, këto programe bëhen të papajtueshme me pajisjet e vjetra me një shpejtësi shumë më të shpejtë.

Në të kundërt, aplikacionet në internet zakonisht janë në gjendje të funksionojnë në pajisjet dhe sistemet operative më të vjetra; kjo do të thotë se ata kërkojnë testim më pak rigoroz të përputhshmërisë.

 

2. Llojet e testimit

Ndërsa pajisjet me ekran me prekje si tabletët dhe telefonat celularë mund të përdorin aplikacione në internet, aplikacionet celulare vendosin theks më të madh te gjestet e përdoruesit gjatë testimit.

Kjo përfshin prekjen, rrëshqitjen, kontrollin zanor dhe më shumë funksione – aplikacionet e uebit në vend të kësaj zakonisht i japin përparësi futjes së tekstit, shkurtoreve të tastierës dhe përdorimit të miut.

 

3. Platformat e disponueshme

Testuesit e aplikacioneve celularë shikojnë shumë pajisje dhe sisteme operative si Android , iOS etj gjatë testimit – por ata ende shikojnë ekskluzivisht se si funksionon aplikacioni në pajisjet celulare. Testimi i aplikacioneve në ueb kontrollon performancën në desktop dmth Windows dhe sistemet celulare, duke u siguruar që më shumë përdorues të mund ta përdorin aplikacionin.

 

4. Disponueshmëria e internetit

Aplikacionet e bazuara në shfletues shpesh mbështeten në internet për komunikimin me server/klient, që do të thotë se shumica e aplikacioneve të uebit ndalojnë së punuari pa qasje në internet. Shumë aplikacione celulare janë në gjendje të funksionojnë pa internet, kështu që mund të mos i japin përparësi testeve të lidhjes dhe kontrolleve të tjera të ngjashme.

 

Pastrimi i konfuzionit: Testimi i aplikacioneve në ueb kundrejt testimit të aplikacioneve në desktop

pastrimi i një konfuzioni në automatizimin e testimit të softuerit

Dallimet kryesore midis testimit të aplikacioneve në ueb dhe desktop përfshijnë:

 

1. Kontrollet e performancës

Aplikacionet e desktopit janë programe të pavarura që mund të mos mbështeten te një server për funksionet e tyre thelbësore – ato madje nuk mund të lidhen drejtpërdrejt me një të tillë.

Në të kundërt, aplikacionet në ueb mund të kenë mijëra përdorues të njëkohshëm dhe kërkojnë testime më rigoroze të performancës për ta përshtatur këtë.

 

2. Cookies dhe gjendje

Aplikacionet e desktopit përdorin ‘gjendjet’ për të monitoruar historinë e një përdoruesi me programin, si p.sh. hyrjet e tyre më të fundit dhe veprimet e tjera.

Në vend të kësaj, aplikacionet e uebit përdorin ‘cookies’ për të mbajtur sesionet sepse HTML është pa shtetësi – kjo ndikon në kontrollet specifike që përdorin testuesit e aplikacioneve.

 

3. Përputhshmëria

Programet e desktopit janë posaçërisht për kompjuterë. Zakonisht ato janë të papajtueshme me telefonat celularë dhe tabletët, duke zvogëluar numrin e kontrolleve të përputhshmërisë që kryejnë testuesit.

Aplikacionet në ueb janë shumë më të gjithanshëm, duke kërkuar teste shtesë që përbëjnë një gamë më të gjerë pajisjesh, duke përfshirë telefonat.

 

4. Versione të ndryshme

Përgjatë linjave të ngjashme, testimi i aplikacioneve në ueb fokusohet në sigurimin që aplikacioni mund të funksionojë në një gamë të gjerë pajisjesh me të njëjtin kod.

Aplikacionet e desktopit për platforma të ndryshme shpesh kërkojnë ekzekutimin e tyre që i përshtatet sistemit operativ – çdo version ka nevojë për testim të plotë.

 

Përfitimet e aplikimit në ueb dhe testimit të faqes në internet

proceset e testimit të softuerit të listës së kontrollit

Përfitimet e testimit të përdoruesve të aplikacionit në internet dhe uebfaqes përfshijnë:

 

1. Performancë më e shpejtë

Testimi gjithëpërfshirës i aplikacionit në ueb mund të identifikojë fushat e një programi që do të përfitonin nga riorganizimi, duke i lejuar vizitorët e faqes në internet të përdorin aplikacionin në mënyrë më intuitive. Kjo gjithashtu mund të përmirësojë performancën e faqes së internetit në përgjithësi, pasi optimizimi i dobët është një humbje e burimeve. Testimi i performancës u tregon zhvilluesve se sa përdorues mund të strehojë aplikacioni në internet.

 

2. Siguri më e fortë

Testet e aplikacionit në ueb inspektojnë të gjithë programin për gabime sigurie. Për shembull, një përdorues mund të shfrytëzojë një defekt për të fituar privilegje administrative për faqen e internetit. Lidhja e aplikacionit me serverët e brendshëm të kompanisë mund të jetë gjithashtu një problem – kjo madje mund të lejojë hakerët të vjedhin të dhëna të ndjeshme biznesi ose përdoruesi nga pjesë të tjera të faqes së internetit.

 

3. UI më i mirë

Ndërfaqja e përdoruesit dhe përvoja e përgjithshme e përdoruesit janë thelbësore për një aplikacion të suksesshëm në internet. Testuesit e UI mund t’i shikojnë këto aspekte nga një këndvështrim subjektiv dhe të konstatojnë nëse ka ndonjë ndryshim që mund të përmirësojë mënyrën se si përdoruesit angazhohen me të.

Për shembull, teksti i integruar që shpjegon veçoritë kryesore të programit mund të përmirësojë përdorshmërinë e tij.

 

4. Konsistenca midis pajisjeve

Testuesit kontrollojnë se sa mirë funksionojnë aplikacionet në ueb nëpër platforma, sisteme operative dhe pajisje të ndryshme. Ky është një proces i gjatë, por që siguron që çdo përdorues ose klient i mundshëm mund të përfitojë nga aplikacioni dhe funksionet e tij kryesore.

Për shembull, nëse një karrocë blerjesh në internet nuk funksionon në pajisjet celulare, faqja mund të humbasë biznesin.

 

5. Kontrollon aksesueshmërinë

Disa vizitorë ueb mund të kenë kërkesa shtesë që e bëjnë të vështirë përdorimin e sajtit dhe aplikacioneve të tij, duke kërkuar funksionalitet të fortë aksesueshmërie.

Testimi i aplikacioneve në ueb mund të kontrollojë nëse programi integrohet mirë me lexuesit e ekranit dhe mjete të tjera të ngjashme. Është thelbësore që kompanitë të sigurohen që faqet e tyre të internetit të jenë të aksesueshme për çdo përdorues të mundshëm.

 

Sfidat e testeve të aplikacioneve në ueb

Testet e aplikacioneve në ueb mund të vijnë gjithashtu me sfida që ekipi duhet të marrë parasysh, të tilla si:

 

1. Komunikimi i dobët

Është jetike që testuesit të komunikojnë me njëri-tjetrin dhe me departamente të tjera përkatëse, siç është ekipi i zhvillimit. Për më tepër, stafi përkatës duhet të sigurohet që testuesit të kuptojnë kërkesat e çdo kontrolli dhe se si funksionon vetë aplikacioni në internet. Kjo i ndihmon ata të formulojnë raste testimi efektive për çdo funksion individual.

 

2. Mbajtja e pamjaftueshme e shënimeve

Pa dokumentacion të gjerë që regjistron çdo test së bashku me rezultatet e tij të pritshme dhe aktuale, mund të ketë konfuzion midis departamenteve. Kjo mund të rezultojë që testuesit të përsërisin kontrollet e panevojshme ose zhvilluesit të mos kuptojnë shkakun rrënjësor të gabimeve të një programi. Testuesit e aplikacioneve në ueb duhet të përfshijnë sa më shumë informacion që të jetë e mundur gjatë përpilimit të raporteve të tyre të testimit.

 

3. Mjedisi joefektiv i testimit

Testimi i aplikacioneve të uebit në pajisje reale është shpesh më efektiv sesa përdorimi i emulatorëve – megjithëse këta të fundit mund të përshtaten më mirë për buxhetin e kompanisë. Emulatorët mund të kenë gabime që tregojnë probleme me aplikacionin edhe nëse do të funksiononte mirë në një makinë fizike; organizatat duhet të përpiqen të blejnë pajisje reale.

 

4. Kufizimet kohore

Faza e testimit nuk mund të përfundojë kurrë për shkak të gjerësisë së madhe të kontrolleve të mundshme që ekipi i testimit mund të ekzekutojë në një aplikacion. Testuesit duhet të negociojnë një orar të fortë testimi që mbulon në mënyrë adekuate çdo aspekt të programit. Kjo përfshin kontrollin se sa mirë funksionon aplikacioni në pajisjet celulare dhe të gjithë shfletuesit kryesorë.

 

5. Balancimi i testimit manual dhe i automatizuar

Ashtu si shumë forma të testimit të softuerit , është e mundur të automatizohen testet e aplikacioneve në ueb dhe të thjeshtohen procesi i përgjithshëm për çdo testues. Është e rëndësishme ta balanconi këtë me testet manuale – veçanërisht pasi shumë aspekte të dizajnit të fortë të aplikacionit në ueb mund të jenë subjektive. Për shembull, testet e automatizuara ofrojnë ndihmë të kufizuar me ndërfaqen e përdoruesit.

 

Kush është i përfshirë në testimin e aplikacioneve në internet?

të cilët duhet të përfshihen me mjetet dhe planifikimin e automatizimit të testimit të softuerit

Rolet e mëposhtme janë të përfshira në testimin e bazuar në ueb:

• Testuesit e aplikacioneve në ueb, të cilët kryejnë kontrollet aktuale në çdo aspekt të programit për të gjetur gabimet që zhvilluesit mund të rregullojnë.

Këto ekzaminime mund të jenë eksploruese, ose testuesit e vjetër mund të përcaktojnë kontrollet e sakta që kryen çdo anëtar i ekipit të testimit sipas fuqive të tyre unike.

• Zhvilluesit e aplikacioneve në ueb, të cilët krijojnë programin dhe sigurojnë që ai është gati për fazën e testimit.

Ata janë gjithashtu përgjegjës për korrigjimin e çdo problemi që zbulojnë testuesit dhe për të përmirësuar aplikacionin kudo që të jetë e mundur gjatë procesit. Zhvilluesit punojnë shumë për të garantuar që programi të ketë një lëshim të suksesshëm.

• Dizajnerët UX, të cilët janë përgjegjës për përvojën e përgjithshme të përdoruesit, ndoshta duke përfshirë ndërfaqen e përdoruesit. Ata mund të jenë anëtarët e stafit që veprojnë sipas reagimeve në lidhje me përdorshmërinë e programit të tyre.

Ashtu si zhvilluesit e aplikacioneve, projektuesit zbatojnë çdo ndryshim jetik ose të rekomanduar për t’u siguruar që aplikacioni të jetë i lehtë për t’u përdorur.

• Menaxherët e projektit, të cilët mund të jenë gjithashtu vetë testues të vjetër dhe mbikëqyrin testimin e aplikacioneve në ueb për t’u siguruar që të gjithë anëtarët e ekipit të ndjekin procedurat e duhura.

Menaxherët janë zakonisht përgjegjës për cilat kontrolle përdorin testuesit; përvoja e tyre e mëparshme ndihmon në përcaktimin e metodave më të përshtatshme të provës për t’u përdorur.

 

Çfarë testojmë në testimin e aplikacioneve në ueb?

Testimi nga fundi në fund - Çfarë është Testimi E2E, Mjetet, Llojet dhe më shumë

Testimi i aplikacionit në ueb shikon çdo detaj të një programi për t’u siguruar që është gati për lëshim. Kjo perfshin:

 

1. Funksionaliteti

Prioriteti kryesor për shumë ekipe testimi është të sigurohen që aplikacioni i tyre të funksionojë siç pritej dhe që çdo veçori të funksionojë. Për shembull, testuesit mund të kryejnë një blerje në dyqanin online të një faqeje për të inspektuar karrocën e blerjeve.

Nëse edhe veçoritë kryesore të një aplikacioni janë të papërdorshme, zhvilluesit duhet të rishikojnë programin.

 

2. Përdorshmëria

Sa më i përdorshëm dhe intuitiv të jetë një aplikacion në internet, aq më e mirë është përvoja e përgjithshme e përdoruesit në faqen e internetit.

Një aplikacion duhet të jetë i lehtë për t’u naviguar dhe duhet të nxjerrë në pah informacionin thelbësor – si për shembull se si të vazhdohet me një transaksion ose të ndryshohen cilësimet. Për këto kontrolle, testuesit e aplikacioneve të uebit miratojnë këndvështrimin e një përdoruesi.

 

3. Ndërfaqja

Testimi i aplikacionit në ueb gjithashtu inspekton lidhjen midis pjesës së përparme dhe bazës së programit – duke përfshirë mënyrën se si serveri i aplikacionit të tij komunikon me serverin e uebit dhe anasjelltas.

Kontrollimi i afërt i ndërfaqes së programit të aplikacionit (API) zbulon gjithashtu se si aplikacioni në internet merr informacion nga baza e të dhënave të tij dhe e shfaq atë për përdoruesit sipas kërkesës së tyre.

 

4. Përputhshmëria

Ka shumë shfletues që njerëzit përdorin për të hyrë në internet; është thelbësore që çdo veçori e një aplikacioni të jetë në përputhje me të paktën opsionet më të zakonshme.

Testuesit duhet gjithashtu të kontrollojnë nëse ky program funksionon po aq mirë për sistemet Windows, Mac dhe Linux për të shmangur tjetërsimin e përdoruesve të mundshëm.

 

5. Performanca

Nëse aplikacioni në ueb ngadalëson pajisjen e një përdoruesi ose është ndryshe i paqëndrueshëm, kjo mund të çojë në përplasjen e papritur të faqes – ose shfletuesit. Edhe performancat e vogla si problemet e ngarkesës mund të ndikojnë në përvojën e një vizitori të faqes ose madje t’i shtyjnë ata të anulojnë një transaksion. Kjo gjithashtu u tregon testuesve se si ta shkallëzojnë këtë aplikacion ndërsa kompania rritet.

 

6. Aksesueshmëria

Bizneset duhet të punojnë për të garantuar që faqet e internetit dhe aplikacionet e tyre në ueb të jenë të aksesueshme për të gjithë vizitorët aty ku është e mundur, si për shembull duke u siguruar që programi të funksionojë me lexues ekrani dhe të mos mbështetet tërësisht në audio.

Testimi i aksesueshmërisë tregon se sa mirë mund të përdorë aplikacionin e uebit një person me shikim të dëmtuar ose të shurdhër, për shembull.

 

7. Siguria

Siguria e dobët e një aplikacioni në ueb mund të rezultojë lehtësisht që kriminelët kibernetikë të kenë akses në skedarët dhe informacionet e ndjeshme të kompanisë. Testimi i aplikacioneve në ueb identifikon çështjet e zakonshme të sigurisë dhe u tregon zhvilluesve se si ta mbrojnë programin nga ndërhyrjet e ardhshme.

Biznesi mund të punësojë gjithashtu hakerë etikë që përdorin përvojën e tyre për të tentuar të thyejnë aplikacionin.

 

Karakteristikat e aplikacioneve në ueb dhe testet e faqeve të internetit

Karakteristikat kryesore të testeve efektive të aplikacionit në internet përfshijnë:

 

1. I planifikuar mirë

Është e rëndësishme që ekipet e testimit të kenë një ide të mirë për kontrollet individuale që planifikojnë të kryejnë në aplikacion, pasi kjo u tregon atyre se çfarë të presin.

Planifikimi i fortë paraprakisht gjithashtu i ndihmon ata të përgjigjen në mënyrë proaktive ndaj rezultateve dhe të dhënave jashtë parametrave të parashikuar të ekipit.

 

2. Skenarë realistë

Testet e aplikacioneve në ueb duhet të supozojnë një perspektivë të vetëdijshme për përdoruesit – si për shembull duke u siguruar që çdo hyrje pasqyron se si do të vepronin vizitorët e faqes në internet. Të dhënat tallëse mund të jenë të dobishme për testimin e stresit të aplikacionit, por shpesh nuk tregojnë se si funksionon programi në të vërtetë.

 

3. E riprodhueshme

Çdo kontroll i dobishëm i softuerit duhet të jetë i lehtë për t’u riprodhuar, duke i lejuar zhvilluesit dhe testuesit të kuptojnë më mirë çështjet që zbulojnë. Kjo përmirëson raportet e mëvonshme të gabimeve të një ekipi testues dhe i lejon zhvilluesit të korrigjojnë shpejt çdo gabim në aplikacionin e uebit.

 

4. Shpejt

Faza e testimit është vetëm një pjesë e ciklit të përgjithshëm të zhvillimit – megjithëse testuesit mund të kryejnë teste dhe të ofrojnë sugjerime për përmirësim edhe pasi aplikacioni i uebit të hyjë në përdorim.

Është ende thelbësore që testuesit të punojnë shpejt për të mbuluar çdo kënd – ndoshta duke përdorur automatizimin e procesit robotik .

 

Cikli jetësor i testimit të aplikacioneve në ueb

Cikli i zakonshëm i jetës së testimit të aplikacionit në internet është si më poshtë:

 

1. Analizimi i kërkesave të testit

Të kuptuarit e kërkesave specifike të aplikacionit në internet është hapi i parë i çdo procesi të suksesshëm testimi, veçanërisht pasi kjo i jep ekipit një ide të përafërt se cilat teste duhet të kryejnë. Kjo gjithashtu nxjerr në pah aftësitë që do të ishin të nevojshme për të përfunduar këto kontrolle.

 

2. Planifikimi i testeve

Përcaktimi dhe planifikimi i vetë testeve mund të jetë mjaft i gjatë, por është e rëndësishme që ekipi të marrë kohën e tij. Kjo siguron që ekipi të ketë burimet dhe njohuritë për çdo inspektim individual dhe mund të hartojë një orar efektiv testimi rreth kësaj.

 

3. Zhvillimi i dokumenteve të testimit

Dokumentacioni i mirë është në qendër të testimit të aplikacioneve në internet; kjo i lejon të gjithë të përfshirët të kuptojnë çdo problem që hasin gjatë kontrollit të programit. Dokumentet shërbejnë si udhërrëfyes të dobishëm përgjatë këtij procesi – më e rëndësishmja, ato ndihmojnë në ilustrimin e çështjeve dhe shkaqeve të tyre për zhvilluesit.

 

4. Vendosja e mjedisit

Mjedisi i testimit brenda të cilit punon një ekip mund të ndikojë ndjeshëm në rezultatet që ata mbledhin. Testuesit duhet të sigurohen që kjo përfshin grupe realiste të të dhënave që përsërisin hyrjet mesatare të përdoruesit. Kjo mund të përfshijë vendosjen e një serveri testimi ose kalibrimin e pajisjeve testuese.

 

5. Ekzekutimi i testeve

Me përgatitjet e përfunduara, testuesit kryejnë kontrollet e tyre dhe ekzaminojnë çdo aspekt të programit për t’u siguruar që ai funksionon siç synohet. Këto teste shikojnë në mënyrë specifike funksionalitetin e aplikacionit, performancën, përdorshmërinë, përputhshmërinë, API-të dhe më shumë për të parë nëse do të nevojiten ndonjë ndryshim.

 

6. Mbyllja e ciklit të testimit

Pas përfundimit të kontrolleve në një standard të lartë, ekipi i sigurimit të cilësisë përfundon ciklin e testimit dhe përpilon një raport të gjerë gabimi.

Disa nga këto informacione mund të automatizohen, në varësi të qasjes së ekipit – kjo ofron përfitime të shumta dhe thjeshton procesin e raportimit të gabimeve.

 

Llojet e testimit të aplikacioneve në ueb

Kufiri ndërmjet Kornizës së Automatizimit dhe Mjetit të Testimit të Automatizimit

Llojet kryesore të testimit të aplikacioneve në internet janë:

 

1. Testimi statik i aplikacioneve në ueb

Disa elementë të aplikacionit në ueb janë kryesisht statikë; kjo do të thotë se përmbajtja e shfaqur është e njëjtë me përmbajtjen brenda serverit.

Zhvilluesit mund ta dorëzojnë këtë në një shfletues pa ndryshuar skriptet e serverit; testuesit mund të sigurohen që kjo lidhje të jetë ekskluzivisht njëkahëshe.

 

2. Testimi dinamik i aplikacioneve në ueb

Në të kundërt, disa aplikacione ueb janë dinamike – që do të thotë se ata fokusohen më shumë në komunikimin ndërmjet serverëve për të ofruar veçoritë e tyre.

Këto kontrolle kryesisht synojnë të vërtetojnë dhe optimizojnë lidhjen midis skripteve të aplikacionit nga ana e klientit dhe nga ana e serverit, duke siguruar që ato të mund të përshtaten me hyrjen e një përdoruesi.

 

3. Testimi i aplikacioneve në ueb të tregtisë elektronike

Aplikacionet në internet të tregtisë elektronike i lejojnë njerëzit të blejnë produkte përmes një ndërfaqeje nga ana e serverit; kjo është shpesh shumë më e vështirë për t’u mirëmbajtur sesa aplikacionet e tjera të internetit dhe kërkon testim veçanërisht të plotë.

Për shembull, testuesit duhet të sigurojnë që informacioni bankar i klientit të mbetet i sigurt gjatë një transaksioni.

 

4. Testimi i aplikacionit celular në ueb

Këto teste shikojnë se sa mirë funksionon aplikacioni në pajisjet celulare – duke përfshirë nëse ai shkallëzohet në mënyrë të përshtatshme për t’u përshtatur me madhësi të ndryshme të ekranit dhe i përgjigjet mirë hyrjeve të bazuara në prekje. Meqenëse shumë njerëz përdorin kryesisht telefonat për të hyrë në internet, aplikacionet e uebit duhet ta përshtatin këtë.

 

5. Testimi i aplikacioneve në ueb të bazës së të dhënave

Testimi i bazës së të dhënave siguron që aplikacioni mund të marrë informacion nga serveri i tij dhe t’ia shfaqë atë një përdoruesi, duke ekzaminuar në mënyrë specifike pyetjet dhe integritetin e të dhënave. Shumë aplikacione mbështeten në një bazë të dhënash për të funksionuar, kështu që testuesit duhet të verifikojnë që ajo funksionon pa probleme.

 

6. Testimi i aplikacioneve në ueb me regresion

Nëse një aplikacion ueb i nënshtrohet përditësimeve të rregullta, është shpesh e nevojshme të kontrollohet që çdo veçori të funksionojë ende; kjo njihet si testimi i regresionit . Ekipi i sigurimit të cilësisë thjesht mund të ridrejtojë testet e mëparshme dhe t’i krahasojë këto rezultate me përsëritjet e mëparshme të programit.

 

Strategjitë e testimit të aplikacioneve në ueb

Çfarë është testimi i njësisë

Ekzistojnë strategji të ndryshme që testuesit mund të përdorin gjatë testimit të aplikacioneve në ueb, të tilla si:

 

1. Testimi i kutisë së zezë

Kjo strategji fokusohet kryesisht në përvojën e përdoruesit dhe frontin e programit – kryesisht shmang inspektimin e kodit të një aplikacioni në internet ose funksionimin e brendshëm.

Teknikat e kutisë së zezë i ndihmojnë testuesit ta shohin aplikacionin nga këndvështrimi i përdoruesit, duke i dhënë përparësi çështjeve me të cilat ata kanë më shumë gjasa të hasin.

 

2. Testimi i kutisë së bardhë

Një qasje e bardhë kuti shqyrton gjithashtu strukturën e brendshme të aplikacionit, duke u siguruar testuesve kodin burimor të aplikacionit. Edhe çështjet që do të ishin të padukshme për përdoruesit mund të kenë pasoja të paparashikuara, duke e bërë këtë një strategji thelbësore për shumë aplikacione; ai që siguron mbulimin maksimal të testit dhe kodit.

 

3. Testimi eksplorues

Kjo strategji përfshin testuesit që mësojnë rreth funksioneve të aplikacionit ndërsa e testojnë atë, duke zhvilluar një gamë të gjerë kontrollesh që përfshijnë çdo aspekt të një aplikacioni ueb.

Testimi eksplorues funksionon përmes ‘tureve’ të cilat i japin përparësi llojeve të ndryshme të testeve në varësi të kërkesave specifike të programit.

 

4. Testimi ad hoc

Testet ad hoc janë efektivisht të pastrukturuara dhe madje mund të jenë përpjekje të qëllimshme për të thyer aplikacionin e uebit, si p.sh. përmes hyrjeve që faqja nuk mund të akomodojë. Kjo funksionon më së miri së bashku me format e tjera të testimit pasi nuk përfshin asnjë dokumentacion zyrtar, por mund të zbulojë ende probleme serioze të aplikimit.

 

Testet manuale dhe të automatizuara të aplikacioneve në ueb

vizion kompjuterik për testimin e softuerit

Gjatë kryerjes së testeve të aplikacioneve në ueb, ekzistojnë opsione manuale dhe të automatizuara – secila me përfitimet dhe sfidat e veta.

 

Testimi manual në aplikacionet në internet

 

Kontrollet manuale të aplikacionit në ueb përfshijnë një testues që ekzaminon drejtpërdrejt programin, i cili mund të përfshijë testimin e kutisë së zezë dhe të kutisë së bardhë.

Anëtarët e ekipit shpesh i qasen kësaj nga këndvështrimi i një vizitori të faqes në internet, duke përdorur mendimet e tyre si bazë për shumicën e reagimeve që ata ofrojnë për zhvilluesit. Kjo është e rëndësishme sepse automatizimi nuk mund të pasqyrojë lehtësisht përvojën e përgjithshme të përdoruesit ose të ofrojë kritika të dobishme për të.

Këto teste ofrojnë përfitimet më të mëdha kur kontrolloni për gabime që mund të ndikojnë tek vizitori i faqes ose që mund të ndikojnë në përvojën e tyre, edhe nëse nuk është domosdoshmërisht një gabim. Për shembull, testet manuale mund të tregojnë se sa intuitiv është aplikacioni në internet dhe sa lehtë përdoruesit mund ta kuptojnë funksionalitetin e tij. Kjo mund të përfshijë edhe testimin për cilësinë e jetës nga të cilat vizitorët do të përfitonin.

 

1. Përfitimet e kryerjes së testimit manual në aplikacionet ueb

 

Përfitimet e testimit manual të aplikacionit në internet përfshijnë:

 

Emulim i saktë i përdoruesit

 

Një avantazh kryesor i testimit manual është aftësia e tij për të imituar se si përdoruesit do të angazhoheshin praktikisht me aplikacionin, një konsideratë e rëndësishme pasi ka disa çështje që kontrollet e automatizuara nuk mund t’i vëzhgojnë.

Për shembull, një gabim vizual me ndërfaqen e përdoruesit të aplikacionit në ueb, të cilin softueri nuk do ta dallonte dot, por mund të ndikojë ndjeshëm në opinionin e një vizitori të faqes në internet. Testimi manual është një qasje më realiste për testimin e aplikacioneve në ueb.

 

Tavan më i ulët i aftësive

 

Pothuajse çdo personel i sigurimit të cilësisë mund të kryejë kontrolle të përgjithshme manuale – çdo testues ka pikat e veta të forta, por gjithsesi mund të ekzaminojë softuerin në disa mënyra. Edhe testuesit relativisht të papërvojë mund të kuptojnë shpejt se si funksionon aplikacioni në internet, duke i ndihmuar ata të kontribuojnë ndjeshëm edhe pa aftësi programimi – të cilat janë thelbësore për automatizimin. Shpesh është më e lehtë të gjesh staf të QA në gjendje të kryejë teste manuale të aplikacioneve në ueb.

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

 

Përqendrohet në probleme komplekse

 

Testet e automatizuara mbulojnë shumë situata të mundshme, ndonëse jo çdo skenar për të cilin testohet ka të njëjtat gjasa të ndodhë; Testimi manual i jep përparësi rasteve të skajeve logjike, zakonisht duke i testuar ato në më shumë thellësi.

Softueri i automatizimit mund të trajtojë çdo problem që shfaqet në mënyrë të barabartë – edhe kur disa natyrshëm kërkojnë vëmendje më të madhe. Gabimet e ndërlikuara mund të kërkojnë një qasje më krijuese të orientuar nga njeriu që shfaq një njohuri të gjerë dhe praktike të aplikacionit në internet.

 

Fleksibilitet më i madh

 

Testuesit manual janë zakonisht më reagues ndaj problemeve në krahasim me softuerin e automatizimit; veçanërisht pasi kjo qasje mund të nënkuptojë pritjen deri në fund të testimit për të riparuar edhe gabimet kritike.

Nëse ka probleme të mëdha me aplikacionin në ueb, kontrollet manuale i ndihmojnë testuesit t’i trajtojnë ato kur dhe kur shfaqen. Kjo gjithashtu i lejon ekipit të akomodojë teste më pak të përsëritura të cilat nuk përfshijnë të njëjtat kontrolle me vlera të ndryshme.

 

2. Sfidat e testeve manuale në pajisjet e internetit

 

Sfidat e testimit manual të aplikacionit në internet përfshijnë:

 

Kërkon kreativitet

 

Testet manuale të aplikacioneve të uebit shpesh përfshijnë kontrolle që kërkojnë një qasje më kreative, llojin që softueri nuk është në gjendje të akomodojë. Kjo do të thotë që testuesit manual ndonjëherë krijojnë metodat e tyre të testimit, veçanërisht nëse janë duke kryer teste eksploruese.

Një kompani që balancon testimin manual dhe automatizimi mund të rezervojë të parën për detyra që kërkojnë zgjuarsi dhe intuitë njerëzore, megjithëse kjo mund të kërkojë aftësi të specializuara për zgjidhjen e problemeve, jo çdo testues.

 

Konsumon kohë

 

Një qasje manuale zakonisht kërkon shumë më shumë kohë sesa testet e automatizuara, me testuesit që potencialisht shpenzojnë orë në veçori individuale në varësi të kompleksitetit të tyre.

Testuesit manual gjithashtu mund t’i kryejnë këto kontrolle vetëm gjatë orarit të punës, ndryshe nga testet e automatizuara, të cilat programuesit mund t’i vendosin të ekzekutohen gjatë natës. Sa më gjatë të duhet për të përfunduar një kontroll manual, aq më pak kohë u duhet zhvilluesve për të rregulluar çdo problem të aplikacionit të uebit që mund të nxjerrë në pah ky test.

 

E shtrenjtë afatgjatë

 

Kostot e punësimit për staf adekuat të testimit manual (veçanërisht nëse ndonjë test i porositur kërkon aftësi të avancuara) mund të jetë një shpenzim i rëndësishëm për çdo biznes.

Kjo mund të jetë më pak me kosto efektive sesa automatizimi i më shumë testeve – megjithëse kjo varet nga arkitektura specifike e aplikacionit të uebit.

Disa organizata mund të zgjedhin të nxitojnë procesin e testimit, apo edhe të kufizojnë thellësinë e kontrolleve të tyre për të kursyer para, edhe pse kjo ndikon negativisht në sigurimin e përgjithshëm të cilësisë.

 

Mundësia e gabimit njerëzor

 

Edhe testuesit fillestarë kanë njohuri të mjaftueshme për të kuptuar rëndësinë e kontrollit të punës së tyre, megjithëse është ende e mundur që gabimet të ndodhin gjatë gjithë këtij procesi. Natyra e ulët e shumë prej këtyre kontrolleve dhe kufizimet e përgjithshme kohore për testim mund të çojnë në nxitimin e anëtarëve të ekipit ose të mos vërejnë një problem me qasjen e tyre. Kjo mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në vlefshmërinë e testeve.

 

Automatizimi i testit të aplikacionit në ueb

Testet e automatizuara të aplikacioneve në ueb përdorin korniza të skriptuara për të përsëritur testet që kërkojnë pak ndihmë nga një anëtar i ekipit të sigurimit të cilësisë.

Një testues mund t’i duhet të programojë këtë kornizë paraprakisht dhe të kryejë një test manualisht përpara se të mund të automatizojë procedurën. Korniza e testimit mund të shikojë hyrjet e mundshme, bibliotekat e funksioneve dhe më shumë; për një efikasitet edhe më të madh, ekipi mund të vendosë edhe të zbatojë hiper-automatizimin.

Kjo formë e testimit shkëlqen kryesisht kur orari i testimit përmban kontrolle të përsëritura – shumë nga këto teste mund të përfshijnë thjesht zëvendësimin e vlerave të ndryshme. Ekzistojnë një numër aplikacionesh të palëve të treta të disponueshme që mund të ndihmojnë në lehtësimin e automatizimit të testimit të aplikacioneve në ueb, disa prej të cilave ofrojnë funksione të nivelit premium falas.

Softuer i tillë mund të sigurojë që qasja e një kompanie ndaj automatizimit është e dobishme, pavarësisht buxhetit të saktë të firmës.

 

1. Përfitimet e automatizimit të testit të aplikacioneve në ueb

 

Përfitimet e automatizimit të testeve të aplikacioneve në internet përfshijnë:

 

Cikli më i shpejtë i testimit

 

Softueri i automatizimit të palëve të treta mund të kryejë një gamë të gjerë testesh shumë më shpejt se një testues manual, duke optimizuar ndjeshëm ciklin e testimit. Kjo gjithashtu lejon që anëtarët e ekipit të testimit t’u japin përparësi kontrolleve që kanë nevojë për një perspektivë njerëzore.

Meqenëse faza e testimit ka vetëm kohë të kufizuar, është thelbësore që ekipi të kryejë sa më shumë kontrolle të jetë e mundur. Automatizimi i lejon testuesit të kryejnë një gamë më të madhe të këtyre ekzaminimeve në më pak kohë.

 

Saktësi më e madhe

 

Megjithëse testuesit manualë me përvojë rrallë bëjnë gabime, këto probleme përsëri ndodhin ndonjëherë dhe madje mund të rezultojnë që ekipi të mos vërejë probleme të rëndësishme me aplikacionin në internet.

Edhe një gabim i parëndësishëm si futja e vlerës së gabuar mund të ketë pasoja; testet e automatizuara nuk duhet të shqetësohen kurrë për këtë. Ato ofrojnë performancë të qëndrueshme me çdo ritestim dhe mund të akomodojnë lehtësisht kontrolle dhe parametra të ndryshëm, ndërkohë që raportojnë me saktësi rezultatet e këtyre testeve.

 

Më kosto-efektive

 

Siguria e rezultateve të sakta e kombinuar me ciklet e shpejta të testimit të aplikacioneve në ueb lejon që automatizimi t’u japë shumë vlera kompanive. Softueri i automatizimit të testimit të palëve të treta mund të jetë gjithashtu shumë më i lirë se punësimi i stafit shtesë të QA, veçanërisht pasi shumë prej këtyre aplikacioneve ofrojnë funksione të nivelit premium falas.

Edhe nëse një biznes zgjedh të paguajë për programin e tij të automatizimit të testimit, kjo mund të sigurojë një kthim të konsiderueshëm nga investimi me kalimin e kohës.

 

Shumë i gjithanshëm

 

Përqendrimi i shtuar në automatizimin e testeve vitet e fundit ka lejuar që kjo praktikë të përputhet me nevojat specifike të shumë llojeve të testimit, duke përfshirë ato të përshtatshme për aplikacionet në ueb. Për shembull, testet e automatizuara mund të përfshijnë lehtësisht forma të testimit eksplorues, ad hoc, white-box dhe forma të tjera; të gjitha këto janë të zbatueshme për aplikacionet në ueb.

Softueri i automatizimit të testimit të palëve të treta mund të shkallëzohet lehtësisht në përputhje me këto kontrolle dhe çdo kërkesë unike që mund të kenë.

 

2. Sfidat e automatizimit të testeve të aplikacioneve në ueb

 

Sfidat e automatizimit të testeve të aplikacioneve në internet përfshijnë:

 

Kërkesa më të larta për aftësi

 

Megjithëse një përfitim kryesor i testeve të automatizuara është aftësia e tyre për të vepruar pa ndërhyrjen njerëzore, një programues zakonisht duhet të kryejë një test me dorë dhe t’ia ‘mësojë’ atë softuerit fillimisht.

Kompleksiteti i këtij procesi mund të varet nga softueri i automatizimit që një firmë zgjedh; megjithatë, përdorimi i anëtarëve të ekipit të testimit që kanë përvojë të mjaftueshme automatizimi është ende i dobishëm për zbatimin. Testet manuale në përgjithësi kërkojnë vetëm njohuri bazë të aplikacionit.

 

Jo i drejtuar nga përdoruesi

 

Ndërsa testimi manual rrit mundësinë e gabimit njerëzor, ai gjithashtu ofron një perspektivë të vlefshme që nuk është e pranishme në testet e automatizuara. Disa kontrolle shikojnë në mënyrë specifike përvojën e përdoruesit dhe mënyrën se si vizitorët e faqes në internet mund t’i përgjigjen ndërfaqes së një aplikacioni, për shembull.

Një këndvështrim subjektiv, i cili mund të llogarisë lehtësisht estetikën dhe faktorë të tjerë të pamatshëm, është thelbësor për testimin – dhe siguron cilësi në të gjithë aplikacionin e uebit.

 

Balancimi i testeve manuale

 

Disa kompani mund të vendosin gabimisht të automatizojnë çdo kontroll , madje edhe ato që do të përfitonin më shumë nga një qasje manuale. Është thelbësore që ekipi i testimit të kuptojë se si ta përdorë automatizimin me mençuri si pjesë e një strategjie më të madhe të përgjithshme në vend të forcës kryesore lëvizëse të sigurimit të cilësisë.

Zbatimi i hiperautomatizimit mund të jetë i dobishëm pasi kjo thekson rëndësinë e vetëm automatizimit të proceseve ose testeve që do të përfitonin prej tij.

 

Zgjedhja e softuerit

 

Ka shumë opsione softuerësh të palëve të treta që mund t’i ndihmojnë firmat të ndërtojnë një strategji efektive të automatizimit të testimit – por zgjedhja e aplikacionit të duhur mund të jetë një proces i vështirë.

Është e mundur që kompanitë të kalojnë midis programeve të automatizimit të testimit në varësi të veçorive të projektit të tyre aktual. Ekipet e testimit duhet të inspektojnë nga afër funksionalitetin e aplikacionit në internet dhe të përcaktojnë se cili softuer i automatizimit të testimit ka veçoritë e nevojshme për të kontrolluar lehtësisht programin.

 

E ardhmja e automatizimit në internet – Vizioni kompjuterik

 

Vizioni kompjuterik është një veçori e programeve kryesore të automatizimit të testimit si ZAPTEST , duke lejuar një sistem të mbledhë informacione të rëndësishme vetëm me pamje vizuale. Kjo përdor mësimin e makinerive dhe inteligjencën artificiale për të rritur efikasitetin dhe besueshmërinë e testeve të automatizuara.

Kjo zvogëlon pikat e verbër të aplikacionit – duke e lejuar atë të ndihmojë me një gamë më të madhe testesh. Ndërsa kjo veçori inovative vazhdon të rritet në kompleks me kalimin e kohës, ne mund të shohim një ndryshim të plotë në të cilin kontrollet janë në gjendje të ekzekutojnë sistemet e automatizuara, gjë që ka potencialin për të përmirësuar testimin e aplikacioneve në ueb më shumë se kurrë.

 

Kur të zbatohet testimi i automatizuar i aplikacioneve në ueb

 

Testimi i automatizuar i aplikacioneve në ueb është më i zbatueshëm kur ekzekutohet i njëjti test nëpër makina të ndryshme ose kur ekzekutohen variacione të shumta të të njëjtit test (si p.sh. me vlera të ndryshme).

Kontrollet e automatizuara janë zakonisht më efektive kur inspektimet konsistente përmendësh janë thelbësore; këto janë testet më të lehta për t’u automatizuar.

Aplikacionet komplekse të uebit me më shumë veçori zakonisht kanë nevojë për një numër më të madh testesh dhe automatizimi i lejon ekipit të testimit të zgjerojë mbulimin e automatizimit brenda organizatës nga DevOps (ku ata luajnë) tek BizOps që bëjnë RPA duke përdorur ZAPTEST

Automatizimi mund të ndihmojë praktikisht çdo proces testimi të aplikacionit në internet duke optimizuar këtë fazë dhe duke siguruar rezultate shumë të sakta.

 

Përfundim: Automatizimi i testit të aplikacionit në ueb kundrejt testimit manual të aplikacionit në ueb

Përfitimet e krijimit të një Qendre Testimi të Ekselencës. A është testimi i performancës i ndryshëm nga testimi funksional?

Rruga që zgjedh një kompani varet gjithmonë nga ajo që kërkon projekti – por ruajtja e një ekuilibri të testimit manual dhe të automatizuar është i rëndësishëm për çdo aplikacion në internet. Kjo i jep ekipit të testimit më shumë fleksibilitet për sa i përket numrit të kontrolleve që mund të akomodojnë në orar, ndërkohë që i lejon ata të japin përparësi testeve që garantojnë një element njerëzor.

Nuk ka një raport të saktë të testeve manuale dhe të automatizuara që firmat duhet të ndjekin. Ekipet e sigurimit të cilësisë duhet të ekzaminojnë nga afër qasjen e tyre dhe të përcaktojnë se cilat kontrolle të aplikacioneve të uebit sjellin më shumë përfitime kur automatizohen.

Automatizimi është një praktikë testimi relativisht e fundit që vazhdon të zhvillohet çdo vit, me aplikacione që shtojnë më shumë veçori për të përshtatur ndryshimet në teknologji dhe për të përmirësuar aksesin.

Kjo do të thotë se automatizimi mund të bëhet edhe më efektiv, veçanërisht pasi vizioni kompjuterik lejon që softueri të përfshihet me aplikacionet e uebit nga një perspektivë gjysmë njerëzore. Është e paqartë se kur apo edhe nëse kjo risi do të jetë në gjendje të zëvendësojë testimin manual, por kapacitetet në rritje të automatizimit ia vlen të merren parasysh.

Sidoqoftë, kontrollet manuale ende japin përfitime të ndryshme dhe ofrojnë një këndvështrim më subjektiv të aplikacioneve të uebit që ata ekzaminojnë.

 

Çfarë ju nevojitet për të filluar ekzekutimin e testimit të aplikacioneve në ueb

proceset e testimit të softuerit të listës së kontrollit

Këtu janë disa parakushte për testimin e aplikacioneve në internet që ekipet duhet të kenë parasysh:

 

1. Pastroni oraret e testimit

 

Për të testuar faqet e internetit dhe aplikacionet në një standard të lartë, është thelbësore që bizneset të kenë një orar të mirëplanifikuar që mbulon çdo veçori në një farë mase. Kjo i jep ekipit të testimit kohë të mjaftueshme për të akomoduar të gjitha testet kryesore; gjithashtu duke u ofruar zhvilluesve kohë të mjaftueshme për të rregulluar çdo problem që bëhet i dukshëm.

Megjithëse testimi ad hoc i përdoruesve të faqes në internet zakonisht nuk ndjek rregulla strikte, llojet e tjera të testimit kanë nevojë për një plan rigoroz.

 

2. Testimi me prioritet

 

Shkalla në të cilën ekipi teston çdo funksion të aplikacionit në internet varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë kohën dhe rëndësinë e asaj veçorie të veçantë. Ekipet e testimit punojnë për të kontrolluar në mënyrë adekuate çdo aspekt të një aplikacioni ueb – por disa komponentë natyrisht kërkojnë ekzaminim më të thellë se të tjerët.

Për shembull, një riprodhues video mund të ketë shumë veçori që ia vlen të testohen, megjithëse funksionaliteti i vetë luajtësit të videos ka përparësi.

 

3. Software automatizimi

 

Për të zbatuar me sukses testimin e automatizimit në internet, ekipi i testimit – dhe ndoshta vetë biznesi – duhet të hetojë shumë opsione të palëve të treta në dispozicion. Këto mund të ofrojnë një gamë të gjerë karakteristikash me një çmim konkurrues ose edhe falas.

Para fillimit të çdo procedure testimi, kompanitë duhet të kontrollojnë se cilat teste mund të automatizojnë dhe softuerin që do të ofronte më shumë përfitime për atë projekt specifik të aplikacionit në internet.

 

4. Staf testues me përvojë

 

Megjithëse çdo testues mund të kryejë kontrolle të përcipta të një aplikacioni, inspektimet më të thella të funksionalitetit kërkojnë një nivel të caktuar të përvojës dhe njohurive në lidhje me aplikacionet në ueb dhe mënyrën e testimit të tyre.

Testimi i bazuar në ueb mund të jetë shumë më i thjeshtë se kontrollet e softuerit të tjerë, por aplikacionet komplekse të uebit kërkojnë ende ekzaminime të thella për t’u siguruar që janë gati për lëshim. Nëse automatizoni disa nga këto teste, një programues i aftë është shpesh jetik.

 

Procesi i testimit të aplikacionit në ueb

lista e kontrollit uat, mjetet e testimit të aplikacioneve në ueb, automatizimi dhe më shumë

Procesi i zakonshëm për testimin e aplikacioneve në ueb është si më poshtë:

 

1. Sqaroni qëllimet e testit

 

Hapi i parë i testimit të aplikacioneve në internet është gjithmonë të siguroheni që ekipi i kupton qëllimet dhe prioritetet e tij, si në përgjithësi ashtu edhe për atë seancë specifike.

Kjo i ndihmon testuesit të ruajnë fokusin e tyre në kontrolle të ndryshme – duke parandaluar gjithashtu keqkomunikim në lidhje me testet e ardhshme, të cilat përndryshe mund të çojnë në gabime serioze.

 

2. Përpiloni një raport

 

Është thelbësore që testuesit të kenë një procedurë për të raportuar defektet përpara fillimit të testimit; kompania mund të ketë tashmë një sistem për këtë.

Kjo përcakton se cilat informacione regjistron një testues pas përfundimit të një kontrolli. Nëse një vlerë është dukshëm e ndryshme, për shembull, testuesi e regjistron këtë për zhvilluesit.

 

3. Krijo mjedis testimi

 

Për të filluar kontrollet, një mjedis testimi pune që lidhet me serverin në internet dhe përdor grupe realiste të të dhënave është thelbësor.

Kjo u mundëson testuesve të ekzaminojnë aplikacionet në internet në izolim relativ, pa ndonjë faktor të papritur. Një mjedis i fortë testimi siguron si vlefshmërinë ashtu edhe saktësinë e përgjithshme të testeve të aplikacioneve në internet.

 

4. Kryeni testet

 

Faza tjetër është ekzekutimi i kontrolleve manuale dhe të automatizuara. Kjo mund të përfshijë testimin e performancës së aplikacionit në ueb, testimin e sigurisë në ueb dhe më shumë për të ekzaminuar funksionalitetin dhe përdorshmërinë e përgjithshme të programit.

Softueri i tillë si ZAPTEST është i dobishëm për automatizimin e këtyre kontrolleve, duke çuar në një proces testimi më efikas (dhe më të saktë).

 

5. Verifikoni pajisje të ndryshme

 

Është jetike që aplikacionet e uebit të funksionojnë në shfletues dhe pajisje të ndryshme – kjo do të thotë se ekipi i sigurimit të cilësisë duhet të ngarkojë testimin e faqes së internetit në cilësime të ndryshme.

Nëse ka probleme të rëndësishme në një shfletues, ose nuk përfshin funksione miqësore për celularin, këto mund të jenë pengesa serioze për të siguruar një përvojë pozitive të përdoruesit.

 

6. Informoni zhvilluesit

 

Pas përfundimit të testeve në një sërë pajisjesh dhe përfundimit të raporteve të testimit, testuesit informojnë zhvilluesit për gjetjet e tyre.

Ekipi duhet të ofrojë detaje gjithëpërfshirëse për çdo gabim – duke përfshirë shkaqet e mundshme rrënjësore dhe sugjerimet se si t’i rregullojmë ato. Kjo e bën më të lehtë për zhvilluesin të adresojë çdo defekt.

 

7. Ritestoni sipas nevojës

 

Pas fazës së rregullimit të gabimeve, testuesit shpesh kontrollojnë përsëri aplikacionin për t’u siguruar që problemi është zgjidhur dhe nuk ka ndikim negativ në funksionet e tjera.

Kjo është gjithashtu e nevojshme pas përditësimeve të mëdha (dhe ndonjëherë edhe të vogla), veçanërisht nëse këto ndryshime shtojnë ndonjë veçori të re që mund të ndërhyjë me ato para-ekzistuese.

 

Praktikat më të mira për testimin e aplikacioneve në ueb

Praktikat e mira që duhen ndjekur gjatë testimit të një aplikacioni në internet përfshijnë:

 

1. Integroni testimin eksplorues

 

Testimi eksplorues mund të shërbejë si një plotësues i fortë për kontrollet e tjera të aplikacioneve në ueb duke zbuluar gabime në një mënyrë gjysmë të strukturuar, por të paskriptuar.

Kjo kërkon më pak përgatitje dhe i lejon testuesit të hetojnë aplikacionin, duke gjetur çështje që kontrollet e zakonshme të aplikacionit në ueb mund të humbasin lehtësisht – kjo e bën atë një shtesë jetike për çdo plan testimi.

 

2. Jepni përparësi përputhshmërisë së shfletuesve

 

Shfletuesit që njerëzit përdorin për të hyrë në internet mund të duken të ngjashëm dhe të arrijnë të njëjtat rezultate – por arkitekturat e tyre shpesh mund të jenë krejtësisht të ndryshme.

Një numër në rritje përdoruesish po shfletojnë gjithashtu ueb përmes telefonave të tyre ose pajisjeve të tjera celulare; testuesit duhet t’i japin përparësi një sërë platformash gjatë kontrolleve të aplikacioneve të tyre në ueb.

 

3. Vendosni për parametrat e duhur

 

Kur ekipet e sigurimit të cilësisë testojnë funksionalitetin e aplikacionit të uebit, ata duhet të bien dakord paraprakisht për parametrat e pritur dhe të sigurohen që ato të jenë të arsyeshme.

Kjo përfshin aksesueshmërinë, lexueshmërinë, lundrueshmërinë dhe një sërë faktorësh të tjerë që mund të ndikojnë në përvojën e një përdoruesi. Këto janë subjektive dhe kërkojnë shqyrtim të kujdesshëm përpara çdo testi për të garantuar sukses.

 

4. Vlerësoni kushte të ndryshme të performancës

 

Është gjithashtu thelbësore që testuesit të kontrollojnë performancën e aplikacionit të uebit në skenarë të ndryshëm, si p.sh. nëse shfletuesi po përjeton një ngarkesë të madhe.

Testuesit mund të kryejnë teste të ngarkimit të faqes në internet për të përcaktuar se sa burim intensiv është një aplikacion, duke treguar potencialisht se ku zhvilluesit mund të optimizojnë programin dhe ta ndihmojnë atë të funksionojë shumë më mirë për çdo përdorues.

 

5. Verifikoni sigurinë e aplikacionit

 

Çdo dobësi e pranishme brenda aplikacionit në internet mund ta lërë faqen e internetit të hapur ndaj malware dhe kërcënimeve të tjera kibernetike, kështu që testuesit duhet të zbatojnë testimin e sigurisë së aplikacionit në ueb.

Ata madje mund të punësojnë hakerë etikë për të ndihmuar në inspektimin e aplikacionit nga çdo kënd i mundshëm – duke shfrytëzuar problemet e zakonshme të sigurisë për të cilat zhvilluesit nuk janë në dijeni.

 

Llojet e rezultateve nga Testet e aplikacioneve në ueb

Tre rezultatet kryesore që testuesit mund të presin nga kontrollet e aplikacioneve në ueb janë:

 

1. Rezultatet e testit të aplikacionit në ueb

 

Rezultati kryesor për këto kontrolle janë vetë rezultatet – pasi testet individuale varen nga veçoritë e aplikacionit, ato mund të marrin shumë forma.

Ky informacion u tregon testuesve nëse aplikacioni i uebit është gati për publikim ose nëse zhvilluesit duhet ta ndryshojnë atë. Për shembull, një test mund të sugjerojë që aplikacioni konsumon shumë memorie faqesh.

 

2. Regjistrat e testimit të aplikacioneve në ueb

 

Çdo test regjistrohet nga brenda në regjistrat e aplikacionit në ueb. Kjo mund të zbulojë shkakun rrënjësor të gabimeve serioze të aplikacioneve në internet, dhe ndonjëherë edhe linjat e sakta të kodit problematik.

Informacioni që ofron ky mund të ofrojë gjithashtu qartësi se si skriptet nga ana e klientit dhe nga ana e serverit ndërveprojnë me njëri-tjetrin; këto të dhëna janë shumë të dobishme për zhvilluesit.

 

3. Raportet e testimit të aplikacioneve në ueb

 

Pas përfundimit të testimit, ekipi i sigurimit të cilësisë përpilon raporte me detaje të plota për çdo test për mbajtjen e të dhënave dhe për të ndihmuar zhvilluesit. Nëse testuesit zbatojnë testimin e automatizimit të uebit, softueri mund të gjenerojë automatikisht raporte të gabimeve.

Kjo është gjithashtu një mundësi për testuesit që të japin mendimin e tyre se pse aplikacioni dështoi në disa teste.

 

Shembuj të testeve të aplikacioneve në ueb

Këtu janë disa shembuj të ndryshëm të testimit të aplikacioneve në internet:

 

1. Riprodhuesit e videove të shërbimit të transmetimit

 

Uebsajtet e transmetimit të mediave zakonisht kanë riprodhuesin e tyre të videos; suksesi i këtij shërbimi mund të varet nga përdorshmëria e lojtarit. Testuesit kontrollojnë këto aplikacione ueb për të parë nëse mund të transmetojnë video me definicion të lartë në një gamë të gjerë platformash.

Ata gjithashtu mund të shqyrtojnë opsionet e cilësisë dhe shpejtësisë midis funksioneve të tjera që i japin më shumë kontroll dhe fleksibilitet përdoruesit, duke përfshirë nëse aplikacioni i kujton këto cilësime.

 

2. Karrocat e blerjeve të supermarketeve online

 

Shumë faqe interneti, si ato për supermarketet, u lejojnë përdoruesve të blejnë mallra dhe të organizojnë shpërndarjen brenda aplikacionit të sajtit.

Testuesit mund të shtojnë artikuj në shportën e tyre dhe të shohin nëse karroca i ruan ato për seanca të veçanta; ata mund të shqyrtojnë në mënyrë të ngjashme se si një aplikacion përgjigjet nëse mallrat janë jashtë stokit. Testimi i mëtejshëm mund të zbulojë nëse aplikacioni në internet mbështet plotësisht opsionet e zakonshme të pagesave dhe madje edhe kartat e dhuratave.

 

3. Funksionet e bisedës në mediat sociale

 

Uebsajtet e mediave sociale të të gjitha llojeve lejojnë një palë t’i dërgojë mesazhe tjetrës; kjo veçori e thjeshtë kërkon një sasi mbresëlënëse testimi. Për shembull, anëtarët e ekipit të sigurimit të cilësisë mund të ekzaminojnë filtrin e postës së padëshiruar për të parë nëse ai funksionon siç duhet dhe vëren lidhje të dyshimta.

Ata gjithashtu mund të inspektojnë protokollet TLS (Transport Layer Security); kjo garanton që mesazhet të mbeten të sigurta dhe të tjerët nuk mund të hyjnë në historikun e bisedave të përdoruesit.

 

4. Redaktorët e fotografive në internet

 

Disa faqe interneti u ofrojnë përdoruesve një hapësirë për të ngarkuar dhe modifikuar imazhet e tyre ose potencialisht për të krijuar dizajnet e tyre grafike. Kur kontrolloni këto shërbime, testuesit e aplikacioneve në ueb mund të shikojnë lundrueshmërinë dhe sa lehtë mund të gjejnë përdoruesit veçoritë kryesore. Testimi i ndërfaqes së internetit në ueb tregon se sa mirë programi i shfaq veçoritë e veta dhe çfarë mund të ndryshojnë zhvilluesit për të siguruar që vizitorët e sajtit të kenë një përvojë të plotë.

 

Llojet e gabimeve dhe gabimeve të zbuluara përmes testimit të aplikacioneve në ueb

zaptest-runtime-error.png

Ka një sërë çështjesh që testimi i aplikacionit në ueb mund të zbulojë në çdo kategori, duke përfshirë:

 

1. Veçoritë e mosfunksionimit të aplikacionit

 

Edhe gabimet e mëdha të tilla si funksionet kryesore që nuk funksionojnë mund të mos jenë të dukshme deri në fazën e testimit. Kjo mund të jetë një pengesë serioze zhvillimi; Dizajnerët dhe zhvilluesit e uebit nuk mund të ngarkojnë një aplikacion ueb që nuk përmbush qëllimin e tij të pritur. Në varësi të rëndësisë së veçorive të prekura, kjo mund të çojë në vonesa.

 

2. Dizajn jointuitiv

 

Nëse ka gabime bazë të dizajnit me aplikacionin në ueb, përdoruesit mund ta kenë të vështirë përdorimin – madje mund të mos jenë në gjendje të gjejnë veçoritë ose produktet që u nevojiten.

Ky është një problem sepse ndikon në përvojën e vizitorëve me faqen e internetit, duke kufizuar aftësinë e tyre për t’u angazhuar me aplikacionin.

 

3. Bllokimi i bazës së të dhënave

 

Një ndërfaqe e paoptimizuar klient-server mund të shkaktojë prishjen e aplikacionit të uebit. Për shembull, nëse dy threads ekzekutimi përpiqen dhe marrin informacionin e bllokuar në të njëjtën kohë, baza e të dhënave mund të ngrijë.

Kjo shkakton që më shumë kërkesa të grumbullohen shpejt, duke rezultuar në vështirësi të mëtejshme kur riniset dhe pastron çdo fije aktive.

 

4. Optimizimi i dobët i celularit

 

Pa vëmendje të mjaftueshme për përshtatshmërinë e aplikacionit të uebit për telefona dhe pajisje të ngjashme, përdoruesit celularë ka të ngjarë të luftojnë me funksionet e tij.

Për shembull, ndërfaqja mund të mos shkallëzohet në madhësi të ndryshme të ekranit ose mund të marrë shumë kohë për t’u ngarkuar; të dyja çështjet mund t’i pengojnë njerëzit të përdorin aplikacionin.

 

5. Rrjedhje memorie

 

Një aplikacion ueb i pa optimizuar ose joefikas mund të përdorë më shumë nga memoria ose procesori i pajisjes sesa duhet, duke ngadalësuar si programin ashtu edhe pajisjen.

Ky problem gjithashtu mund të ndikojë vetëm në pajisje ose shfletues të veçantë dhe mund të jetë për shkak të arkitekturës së tyre unike, duke theksuar rëndësinë e testimit të plotë të aplikacioneve në ueb.

 

6. Shkronjat e palexueshme

 

Përdoruesit e faqes me shikim të dëmtuar mund të mbështeten te lexuesit e ekranit për të hyrë në aplikacionet e uebit. Nëse programi përdor një font të veçantë për arsye estetike, disa lexues të ekranit mund të luftojnë për të interpretuar këto karaktere.

Një version i thjeshtë i aplikacionit në ueb (nëse është e mundur) mund të jetë mënyra e vetme për të adresuar me besueshmëri këtë problem.

 

7. Dobësitë e sigurisë

 

Testet mund të zbulojnë çështje sigurie, të tilla si një derë e pasme e administratorit në sistemin e faqes së internetit. Kjo mund të çojë në vjedhjen e të dhënave të ndjeshme të kompanisë nga kriminelët kibernetikë pa ndërhyrje të shpejtë. Dështimet kriptografike, injektimi SQL dhe kontrolli i prishur i aksesit janë ndër çështjet më të zakonshme të sigurisë me të cilat mund të përballen aplikacionet e uebit pa asnjë mbrojtje.

 

Metrikat e zakonshme në testimin e aplikacioneve në ueb

testimi i ngarkesës

Testet e aplikacioneve në ueb përfshijnë shumë metrika si pjesë e kontrolleve të tyre, duke përfshirë:

 

1. Numri i rasteve të testimit të kaluar

Numërimi i rasteve të suksesshme të provave ndihmon stafin e QA të marrë një ide për shëndetin e aplikacionit të internetit, ndërkohë që identifikon edhe komponentët që kërkojnë testime të mëtejshme ose racionalizime. Kjo kombinohet me numrin e rasteve të testimit të dështuar për të demonstruar problemet aktuale të programit.

 

2. Rezultati i shkallës së përdorshmërisë së sistemit

Shpesh mund të jetë e vështirë të përcaktohet sasia e përdorshmërisë ose dizajnit të një aplikacioni – një rrugë e mundshme është përdorimi i shkallës së përdorimit të sistemit.

Kjo e vlerëson programin në kompleksitetin e tij, integrimin e veçorive, lehtësinë e përdorimit dhe më shumë për të parë se si do të përgjigjen përdoruesit.

 

3. Koha mesatare e përgjigjes

Kjo metrikë shikon se sa kohë i duhet bazës së të dhënave për të përfunduar një kërkesë; një testues mund ta përsërisë këtë në një sërë skenarësh për qëllime të testimit të ngarkesës. Nëse aplikacioni i uebit zgjat më shumë se sa pritej në çdo rrethanë, mund të kërkojë riorganizim.

 

4. Mbulimi i kërkesave

Ekipet e sigurimit të cilësisë duhet të sigurohen që kontrollet e tyre të aplikacioneve të internetit të mbulojnë në mënyrë adekuate çdo funksion të rëndësishëm dhe të jenë në gjendje të përmbushin çdo afat të ardhshëm.

Metrikat e mbulimit të kërkesave u tregojnë testuesve përparimin e tyre aktual, duke ilustruar sa teste të tjera duhet të kryejnë.

 

5. Defekte për ndërtim

Kjo metrikë i ndihmon testuesit të shohin progres të matshëm nëpër përsëritje të ndryshme të të njëjtit softuer; kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme kur kontrolloni një ndërtim të ri.

Për testimin e regresionit, gjurmimi i defekteve për ndërtim lejon ekipin të identifikojë problemet që mund të jenë për shkak të veçorive të reja.

 

6. Numri i dobësive

Testimi i sigurisë së aplikacionit në ueb dhe uebsajtit zbulon se sa shfrytëzime sigurie janë të pranishme në aplikacion në disa kategori.

Kjo metrikë tregon se si zhvilluesit mund të forcojnë sigurinë e tyre – për shembull, ata mund të ndalojnë sulmet e ardhshme të injektimit SQL duke zbatuar vlefshmëri të fuqishme të hyrjes.

 

Rastet e testimit të aplikacioneve në ueb

1. Cilat janë rastet e testimit në testimin e aplikacioneve në ueb?

 

Rastet e testimit janë plane testimi individuale, që përcaktojnë të dhënat e sakta që testuesi do të përdorë së bashku me informacionin mbi kushtet e ekzekutimit. Kjo përfshin gjithashtu rezultatet e pritura, të cilat ekipi mund t’i krahasojë me metrikat dhe rezultatet aktuale që ata marrin.

Çdo rast testimi kontrollon një funksionalitet ose veçori specifike, duke vepruar si udhëzime që testuesit ndjekin për të vërtetuar punën e tyre.

Kjo është e vërtetë për çdo lloj kontrolli, duke përfshirë aplikacionet në internet që ndajnë testet në kategori të ndryshme. Këto përfshijnë funksionalitetin, përdorshmërinë, përputhshmërinë, ndërfaqen, performancën dhe sigurinë; aksesueshmëria mund të jetë një tjetër parametër që ia vlen të kontrollohet.

Mënyra se si një kompani ose ekip i qaset rasteve të testimit është thelbësore sepse kjo siguron që të gjithë të ndjekin procedurat e sakta – duke përmirësuar besueshmërinë e përgjithshme të këtyre kontrolleve.

Rastet e testimit veprojnë si dokumente jetike dhe vendosin një strukturë të qartë të cilës mund t’i referohen testuesit manualë gjatë ekzaminimit të çdo funksioni. Planet janë gjithashtu tërësisht të ripërdorshme për aplikacionet e ardhshme në ueb me funksionalitet të ngjashëm, që zakonisht kërkojnë vetëm ndryshime të vogla – kjo është veçanërisht e dobishme kur ritestoni të njëjtin aplikacion pas një përditësimi.

Në përgjithësi, këto dokumente ndihmojnë për të siguruar që çdo test që kryen ekipi është i besueshëm.

 

2. Si të shkruani rastet e testimit të aplikacioneve në ueb

 

Nuk ka specifikime të sakta për mënyrën e shkrimit të rasteve të testimit për çdo lloj aplikacioni – megjithëse qëndrueshmëria është thelbësore për ruajtjen e standardeve. Disa testues e trajtojnë këtë si një pyetësor, ndërsa të tjerët i konsiderojnë rastet e testimit si një grup udhëzimesh që duhen ndjekur. Secili format funksionon mirë për testimin e aplikacioneve në ueb; ajo që zgjedh ekipi mund të jetë për shkak të preferencave personale ose filozofisë së tyre të përgjithshme të testimit.

Testuesit duhet të sigurohen se ka kontrolle të mjaftueshme në çdo kategori. Përcaktimi i rasteve të testimit mund të jetë një proces që kërkon kohë, por ndihmon për të garantuar mbulim të gjerë të testit.

Çdo rast duhet të marrë parasysh përdoruesin fundor, veçanërisht se si do të përdorin aplikacionin e uebit dhe se si këto çështje mund të ndikojnë tek ata. Fushat e zakonshme përfshijnë informacionin bazë në lidhje me kontrollin, supozimet, të dhënat e testit, hapat për ekzekutimin e testit, rezultatet e pritura dhe aktuale, një verdikt kalim/dështim dhe çdo koment tjetër.

Një testues mund të ndryshojë rastin për të pasqyruar realitetet e testit, duke përshtatur çdo ndryshim ose të kuptuarit në rritje të programit. Rastet duhet të jenë gjithëpërfshirëse por të kuptueshme; kjo ndihmon në shmangien e komunikimit të gabuar dhe siguron që çdo testues të jetë në të njëjtën faqe.

 

3. Shembuj të rasteve të testimit të aplikacioneve në internet

 

Këtu janë shembuj të rasteve specifike të testimit të aplikacioneve në internet, me skenarë të shpërndarë nëpër kategori të ndryshme:

 

• Sigurohuni që udhëzimet e integruara dhe këshillat pop-up të shfaqen në kohën e duhur për të ndihmuar përdoruesit e rinj që duket se kanë vështirësi me aplikacionin. Kontrolloni për një cilësim që i lejon përdoruesit të çaktivizojnë këto udhëzime (Përdorshmëria).

IS YOUR COMPANY IN NEED OF

ENTERPRISE LEVEL

TASK-AGNOSTIC SOFTWARE AUTOMATION?

• Provoni që aplikacioni i uebit të informojë përdoruesit nëse futin një vlerë të pavlefshme ose tejkalojnë disa parametra, si p.sh. nëse fusha e tekstit i kalon kufijtë e saj. Sigurohuni që kjo të ndalojë përdoruesit nga taksimi i tepërt i programit (Funksionaliteti).

• Shqyrtoni se si aplikacioni u përgjigjet shfletuesve të ndryshëm – duke përfshirë nëse çdo element shfaqet mirë. Kontrollojeni këtë në pajisjet celulare së bashku me mënyrën se si rezolucioni i aplikacionit të uebit shkallëzohet në ekran (Përputhshmëria).

• Verifikoni që informacioni brenda bazës së të dhënave është i saktë dhe i përditësuar. Hetoni kolonat, standardet, tabelat dhe vlerat e tjera gjatë përditësimit të të dhënave të aplikacionit sipas nevojës dhe kur është e nevojshme (Interfacing).

• Sigurohuni që aplikacionet që kërkojnë informacione të ndjeshme, si fjalëkalimet, të kenë enkriptim të plotë dhe të funksionojnë vetëm në faqet e internetit HTTPS. Testoni pyetjen e sigurisë dhe sistemet e rikuperimit të fjalëkalimit (Siguria).

• Inspektoni sesi programi reagon ndaj makinerive që tashmë konsumojnë një sasi të konsiderueshme memorie. Ekzaminoni aplikacionin dhe sigurohuni që ai të ruan kujtesën dhe përdorimin e CPU-së kur është e mundur (Performanca).

• Kontrolloni lexueshmërinë e aplikacionit për lexuesit e ekranit dhe dëgjoni se si këto pajisje i perceptojnë fontet në këtë faqe. Sigurohuni që versioni i tekstit të thjeshtë të aplikacionit të uebit të funksionojë dhe të jetë i lehtë për t’u kaluar te (Qasshmëria).

• Testoni çdo buton dhe hyrje të mundshme përgjatë një programi për të parë nëse të gjithë funksionojnë dhe nëse mund t’i drejtojnë në mënyrë adekuate përdoruesit në shtigjet e duhura. Shihni nëse zona e klikueshme përputhet me grafikën e secilit buton (Funksionaliteti).

• Sigurohuni që mesazhet e gabimit të programit të kenë drejtshkrim të saktë dhe të shpjegojnë qartë natyrën e secilit gabim. Përdoruesi duhet të dijë saktësisht se si duhet të veprojë nëse veprimet e tyre shkaktojnë një mesazh gabimi (Përdorshmëria).

 

Mjetet më të mira të testimit të aplikacioneve në ueb

Ekzistojnë një numër aplikacionesh të palëve të treta falas dhe me pagesë, të cilat do t’i ndihmonin testuesit të automatizojnë kontrollet e tyre të aplikacioneve në ueb. Është thelbësore që çdo ekip testimi t’i shqyrtojë me kujdes këto opsione dhe të zgjedhë një program që i përshtatet kërkesave të tyre specifike të veçorive – kjo siguron suksesin e përgjithshëm të automatizimit të tyre.

 

5 mjetet më të mira falas të testimit të aplikacioneve në ueb

 

Pesë mjetet më të mira të testimit të aplikacioneve në internet që ekipet mund të përdorin plotësisht falas janë:

 

1. Edicioni FALAS ZAPTEST

Softueri i automatizimit të testimit të ZAPTEST ofron funksionalitet të nivelit premium pa asnjë kosto, duke e bërë atë një opsion të shkëlqyeshëm për testimin e automatizimit të faqeve të internetit dhe aplikacioneve të tyre të lidhura. Kjo përfshin vizionin kompjuterik së bashku me 1SCRIPT, duke lejuar një gamë më të gjerë testesh në shumë platforma. Ekzekutimi paralel gjithashtu lejon që softueri të ekzekutojë disa teste njëkohësisht për një efikasitet edhe më të madh.

 

2. TestLink

TestLink mbështet Agile, eksplorues, black-box dhe lloje të tjera të testimit duke i lejuar përdoruesit të centralizojnë rastet; si një mjet me burim të hapur, është gjithashtu falas për të gjithë. Testuesit mund ta integrojnë këtë me softuerin e menaxhimit të defekteve për besueshmëri të shtuar.

Megjithatë, aftësia e këtij aplikacioni për të testuar programe në celular është e kufizuar, gjë që mund ta bëjë atë një zgjedhje të dobët për testimin e përputhshmërisë.

 

3. Selenium WebDriver

Ky është një mjet i zakonshëm i automatizimit të aplikacioneve në internet për shkak të theksit të tij në ndërveprimet realiste të shfletuesit, duke i dhënë rasteve të tij të provës më shumë zbatueshmëri. Selenium WebDriver gjithashtu mbështet një gamë të gjerë platformash dhe shfletuesish.

Megjithatë, mund të jetë mjaft kompleks për t’u instaluar dhe shpesh kërkon njohuri para-ekzistuese programimi; ky opsion i softuerit gjithashtu nuk gjeneron raporte të detajuara testimi.

 

4. LambdaTest

LambaTest krenohet me pajtueshmërinë me mijëra shfletues dhe një sërë kornizash të mundshme për t’u zbatuar gjatë kontrollit të aplikacioneve në ueb. Testuesit gjithashtu mund ta përdorin këtë së bashku me mjetet e integrimit të vazhdueshëm si Jenkins dhe GitLab CI.

Versioni falas i këtij aplikacioni ofron akses të pakufizuar në shfletuesin LambdaTest, por vetëm 10 pamje nga ekrani dhe teste të përgjegjshme çdo muaj.

 

5. BugBug

BugBug i lejon testuesit të dizajnojnë (dhe regjistrojnë) një numër të pakufizuar testesh nga fundi në fund me kushte inteligjente pritjeje, si dhe përdorues të pakufizuar. API lejon integrim të lehtë – BugBug ofron gjithashtu video trajnimi në internet për të ndihmuar testuesit.

Megjithatë, ky aplikacion disponohet vetëm si një shërbim cloud në vend të një programi të veçantë dhe nuk mund të kryejë teste celulare.

 

5 mjetet më të mira të automatizimit të testit të aplikacioneve në internet për ndërmarrjet

Këtu janë pesë nga opsionet më të mira premium të disponueshme gjatë testimit të automatizuar të aplikacioneve në internet:

 

1. ZAPTEST ENTERPRISE Edition

Ndërsa ZAPTEST FREE ofron një shërbim të krahasueshëm me aplikacionet premium, homologu i tij Enterprise ofron një larmi edhe më të madhe funksionesh, duke përfshirë licenca të pakufizuara, ZAP Expert me kohë të plotë që punon së bashku me klientin si pjesë e ekipit të tyre. Funksionet e reja paguajnë efektivisht veten e tyre, duke ofruar deri në 10 herë kthim nga investimi duke e përmirësuar edhe më tej procesin e përgjithshëm.

 

2. LoadNinja

LoadNinja ofron nga 100 deri në 200,000 përdorues në varësi të nevojave të një kompanie, me një sasi të rregullueshme të orëve të ngarkesës dhe kohëzgjatjes së provës. Ky shërbim ofron çmime fleksibël që firmat mund të negociojnë për t’u siguruar që kanë karakteristikat e duhura.

Sidoqoftë, mund të ketë defekte kur punoni në mjedise cloud dhe mund të jetë e vështirë të krahasohen testet.

 

3. Zefir

Ky aplikacion krenohet me integrimin me 1 klikim me Bamboo, JIRA, Jenkins dhe softuer të tjerë. Ai gjithashtu ka analitikë të avancuar që çiftëzohet mirë me panelet e DevOps, duke përmirësuar dukshmërinë dhe mbajtjen e përgjithshme të të dhënave të testeve.

Testuesit mund ta kenë të vështirë për t’u përdorur në fillim për shkak të udhëzimeve joadekuate – dhe mund të përfitojnë maksimumin prej tij vetëm kur përdorin softuer të tjerë si JIRA.

 

4. Browser Stack

BrowserStack ofron mbulim dhe vendosje gjithëpërfshirëse të testit të aplikacionit në ueb nëpër pajisje të ndryshme – duke përfshirë desktopët dhe pajisjet mobile. Ky softuer gjithashtu gjeneron automatikisht raporte për çdo kontroll për të siguruar standarde të larta të mbajtjes së të dhënave, megjithëse vetë dokumentacioni ndonjëherë mund të jetë i pamjaftueshëm për mjetet dhe kornizat e integruara.

Programi gjithashtu përpiqet të testojë aplikacionet në internet në pajisjet iOS pa vonesë.

 

5. PraktikTest

PractiTest është një shërbim shumë i personalizueshëm që i jep përparësi integrimit me mjete të tjera testimi; megjithatë nuk mund të sigurojë automatizim pa këtë. GUI është i përshtatshëm për përdoruesit, duke i lejuar testuesit të punojnë me lehtësi këtë program në një gamë të gjerë situatash komplekse të cilësisë së cilësisë.

PractiTest është vetëm softuer si shërbim, që do të thotë se funksionon ekskluzivisht si një zgjidhje cloud, madje edhe në planin më të lartë të pagesave.

 

Kur duhet të përdorni mjetet e testimit të aplikacioneve të uebit pa pagesë për ndërmarrjet?

 

Softueri i saktë që i përshtatet nevojave të kompanisë suaj mund të varet nga projekti i saktë i aplikacionit në ueb; tiparet e nevojshme të testimit zakonisht luhaten nga një aplikacion në tjetrin. Ekipet e testimit duhet të jenë pjesë e kësaj bisede dhe shpesh të kenë fjalën e fundit se cilin softuer të zgjedhin.

Mjetet premium zakonisht përfshijnë një provë falas të cilën testuesit mund ta shqyrtojnë për të parë se cili i plotëson kërkesat e tyre – por një mjet falas mund të ofrojë ende çdo veçori që u nevojitet. Mjetet e ndërmarrjes janë zakonisht një shpenzim i rëndësishëm; kjo është përgjithësisht e vlefshme, por duhet të jetë ende një konsideratë kryesore.

Bizneset e vogla të dizajnit të uebit dhe zhvillimit të softuerit mund të përfitojnë veçanërisht nga softueri i lirë; ata mund të mos kenë kapital për opsionet premium, për shembull. Aplikacionet e palëve të treta falas ose freemium gjithashtu zakonisht kufizojnë numrin e përdoruesve – duke i bërë ata më të mirë për ekipet më të vogla të testimit.

Një opsion i paguar rrallë ofron një licencë të përjetshme dhe zakonisht rinovohet çdo muaj ose vit; organizatat duhet të konsiderojnë nëse ky është një shpenzim i vlefshëm përpara rinovimit çdo herë.

Në fund të fundit, zgjedhja e aplikacionit që bën një kompani varet nga një sërë konsideratash; duke përfshirë nëse opsionet falas ofrojnë të njëjtin funksionalitet.

 

Lista kontrolluese e testimit të aplikacioneve në ueb, këshilla dhe truket

Lista kontrolluese e testimit të softuerit

Ka shumë këshilla shtesë që ia vlen të ndiqni gjatë kryerjes së testeve të aplikacioneve në ueb, të tilla si:

 

1. Kategorizoni testet në mënyrë të përshtatshme

Aplikacionet në ueb mund të mbulojnë dhjetëra, nëse jo qindra kontrolle individuale, duke e bërë të rëndësishme që ekipi i testimit t’i ndajë ato në kategori të ndryshme. Kjo gjithashtu ndihmon testuesit e vjetër të caktojnë detyra për anëtarët e ekipit në bazë të pikave të forta dhe të dobëta të tyre unike.

 

2. Jepni përparësi komponentëve problematikë

Disa aspekte të këtij aplikacioni ueb mund të jenë më të komplikuara se të tjerat – ato mund të ndërveprojnë me funksione të tjera dhe të ndikojnë në performancën e tyre në proces. Nëse testet fillestare zbulojnë ndonjë fushë problematike që ka nevojë për më shumë fokus se të tjerët, ekipi duhet të përshtatet me këtë.

 

3. Përdorni automatizimin me mençuri

Disa ekipe të sigurimit të cilësisë mbivlerësojnë aftësitë e automatizimit, duke i shtyrë ata ta zbatojnë këtë për kontrolle që mund të përfitojnë nga pikëpamja njerëzore. Ekipi duhet të bëjë vlerësimin e nevojave të testimit të aplikacionit dhe të hiperautomatizojë vetëm në mënyra që ndihmojnë aplikacionin.

 

4. Dizajnoni raste testimi konsistente

Konsistenca i jep një strukturë të qartë procesit të përgjithshëm të testimit, duke i penguar anëtarët e stafit të lexojnë gabim ose ndryshe keqinterpretojnë atë që kërkojnë kontrollet specifike përpara tyre.

Duke ruajtur standarde të larta të dokumentacionit, testuesit mund të komunikojnë më mirë me njëri-tjetrin, duke përmirësuar besueshmërinë e testeve të tyre.

 

5. Përqendrohuni te përdoruesi përfundimtar

Prioriteti i ekipit të testimit është të sigurohet që vizitorët e sajtit të kenë një përvojë të shkëlqyer, që do të thotë se faqet dhe aplikacionet e testimit të përdoruesve janë të rëndësishme. Testuesit mund të kryejnë teste eksploruese të aplikacioneve në ueb për të zbuluar funksionet (dhe të metat) e programit në të njëjtën mënyrë që do të bënin përdoruesit.

 

6. Kontrolloni cilësinë e kodit

Shumë probleme me një aplikacion mund të jenë për shkak të gabimeve të vogla të kodimit ose skriptimit joefikas; kjo e fundit mund të çojë në kod të vdekur që e ngadalëson atë ndjeshëm. Ekipi i testimit mund të përfitojë nga shikimi i kodit të një aplikacioni përpara (ose gjatë) testeve të tjera.

 

7. Punësoni testues të jashtëm të sigurisë

Kompanitë që shqetësohen për funksionalitetin e sigurisë së aplikacionit të tyre të internetit mund të vendosin të punësojnë hakerë të palëve të treta që njohin dobësitë e zakonshme. Kjo u jep aplikacioneve një shtresë shtesë mbrojtjeje, ndërkohë që u jep testuesve dhe zhvilluesve qetësi në lidhje me aftësinë e programit të tyre për t’i rezistuar ndërhyrjeve.

 

8. Testoni vlerat maksimale

Në kategori të ndryshme, është e dobishme të kontrolloni vlerat maksimale dhe hyrjet që aplikacioni i uebit mund të trajtojë – si p.sh. numri i karaktereve në një fushë teksti. Testimi i ngarkesës në veçanti mund të përfitojë nga simulimi i situatave ekstreme dhe mënyra se si reagon faqja.

 

7 gabime dhe gracka që duhen shmangur

zbatimin e testimit të aplikacioneve në internet

Krahasimi i testimit UAT me testimin e regresionit dhe të tjera

Testimi i gabuar i aplikacioneve në internet mund të çojë në një sërë gabimesh, duke përfshirë:

 

1. Shtrirja e paqartë e testimit

 

Testimi i aplikacioneve në ueb mbështetet në komunikimin dhe qartësinë në çdo fazë. Nëse ekipi i testimit nuk është i sigurt se cilat pjesë të programit kanë nevojë për më shumë vëmendje, ata mund të mos jenë në gjendje të kontrollojnë siç duhet komponentët kryesorë.

Përcaktimi i fushës së veprimit siguron që çdo testues të dijë qëllimet për atë seancë të veçantë.

 

2. Plani i testimit i pa rishikuar

 

Palët e interesuara dhe drejtuesit e lartë shpesh nënshkruajnë planet e testimit dhe ofrojnë perspektivat e tyre – kjo mund të nxjerrë në pah çështjet me procesin për të cilat testuesit nuk janë në dijeni.

Miratimi i planit të testimit siguron gjithashtu që çdo nivel i firmës është në dijeni të testeve të ardhshme dhe çdo procedurë të lidhur me menaxhimin e rrezikut.

 

3. Automatizimi i gabuar i çështjeve të bazuara në UI

 

Testimi i automatizimit të UI mund të jetë i vështirë për shkak të faktit se sa subjektive është shpesh kjo; shumë mjete testimi thjesht nuk mund të përcaktojnë nëse ndërfaqja e ndërfaqes së një aplikacioni ueb është e mirë-projektuar dhe e efektshme.

Nëse ekipi i testimit synon ta automatizojë këtë, një mjet me vizion kompjuterik mund të identifikojë çështjet nga një këndvështrim njerëzor.

 

4. Nuk ka testim regresioni

 

Është thelbësore që testuesit të kenë një ide të qartë për përparimin e aplikacionit të uebit përgjatë përsëritjeve të ndryshme – duke përfshirë mënyrën sesi veçoritë e reja të programit mund të ndërhyjnë me ato para-ekzistuese.

Kompanitë që shmangin testimin e regresionit për të kursyer kohë mund të luftojnë për të adresuar çështjet e pranishme vetëm në versionin më të fundit të aplikacionit.

 

5. Keqleximi i rezultateve të testit

 

Edhe për kontrollet ku testuesit janë të sigurt se aplikimi i tyre do të kalojë, ata duhet ta kontrollojnë përsëri këtë për t’u siguruar që përputhet me vlerat e pritshme të planit.

Ekipet e testimit duhet të trajtojnë çdo rezultat me konsideratë dhe kujdes të barabartë, duke u siguruar që ata të lexojnë saktë çdo rezultat dhe se ky është brenda parametrave normalë.

 

6. Përdorimi i mostrave të pasakta të të dhënave tallëse

 

Kompanitë shpesh përdorin të dhëna tallëse për të mbushur ndërfaqen dhe aplikacionin e tyre, por kjo ka efektivitet të kufizuar në krahasim me grupet më realiste të informacionit.

Të dhënat tallëse mund të mos pasqyrojnë mënyrën se si përdoruesit do të angazhohen me aplikacionin dhe kjo madje mund të çojë që rezultatet e testit të jenë më pak të sakta.

 

7. Kufizimet e përgjithshme kohore

 

Faza e testimit mund të zgjasë vetëm kaq gjatë për shkak të afateve kohore në të gjithë kompaninë, që do të thotë se është jetike që testuesit t’i japin përparësi dhe të strukturojnë kontrollet e tyre në një mënyrë që i përshtatet orarit të aplikacionit në internet.

Pa menaxhim dhe planifikim të fortë, ekipet e testimit mund të dështojnë të kryejnë çdo test të madh aplikimi në kohë.

 

konkluzioni

Testimi i plotë i aplikacionit në ueb mund të nënkuptojë ndryshimin midis një lëshimi të suksesshëm të aplikacionit në ueb, me të cilin vizitorët nuk kanë probleme dhe një programi të papajtueshëm që shumë pajisje luftojnë për t’u aksesuar.

Testimi i aplikacioneve në ueb mund të jetë një proces i gjatë, me qindra kontrolle të mundshme unike me rezultatet e tyre të pritshme – dhe mund të mos jetë praktike të kryhet çdo test përpara afatit.

Edhe aplikacionet relativisht bazë të uebit kanë nevojë për testim gjithëpërfshirës në lidhje me përputhshmërinë, përdorshmërinë, funksionalitetin dhe më shumë. Automatizimi i disa prej këtyre ekzaminimeve mund të jetë shumë i dobishëm nëse testuesit e kryejnë këtë në mënyrë korrekte, duke siguruar mbulim më të madh të testit.

Qasja specifike e testimit mund të varet nga preferencat personale të ekipit të testimit dhe kërkesat e vetë projektit. Madje, mund të jetë më efektive të përzieni disa teknika së bashku, si p.sh. duke përdorur testimin eksplorues për kontrollet që lidhen me përvojën e përdoruesit.

Nëse kompania juaj ka nevojë për softuer të palëve të treta për të ndihmuar me testet e aplikacioneve në internet, ZAPTEST mund t’i automatizojë këto kontrolle për të ofruar një kthim të konsiderueshëm nga investimi. Mjetet tona funksionojnë në avantazhin e testimit të softuerit, duke shfrytëzuar teknologjinë e vizionit kompjuterik për të ndihmuar me një shumëllojshmëri më të gjerë ekzaminimesh.

Si platformat tona Falas ashtu edhe ato të Ndërmarrjeve ofrojnë funksionalitet të fortë përtej shumë zgjidhjeve premium të tregut.

 

Pyetjet e shpeshta dhe burimet

Përfitimet e krijimit të një Qendre Testimi të Ekselencës. A është testimi i performancës i ndryshëm nga testimi funksional?

1. Kurset më të mira për testimin e aplikacioneve në ueb

 

Ka shumë kurse të disponueshme në internet që certifikojnë testuesit e mundshëm në kontrollimin e aplikacioneve të uebit, duke përfshirë:

• ‘Testimi i performancës dhe shkallëzueshmërisë së aplikacionit në ueb’ i PluralSight tregon se si të kontrolloni performancën dhe kapacitetin e ngarkesës së një aplikacioni në internet.

• ‘Testimi i sigurisë së aplikacionit në ueb me OWASP ZAP’ i Coursera-s mëson se si Zed Attack Proxy identifikon çështjet e sigurisë së aplikacioneve të uebit.

• ‘Shkrimi dhe formatimi efektiv i rasteve të testit’ i Udemy është i dobishëm për të ndihmuar testuesit të kuptojnë se si duhet të përpilojnë rastet e tyre të testimit.

• ‘Kursi i trajnimit për testimin e aplikacioneve në ueb’ i ProjectingIT është një seminar dy-ditor që ilustron bazat e testimit të aplikacioneve në ueb.

• ‘Testimi i aplikacioneve në internet për pajisjet celulare’ i Verhoef Training mëson se si të krijohen kontrolle të aplikacioneve që mbulojnë pajisjet celulare.

 

2. Cilat janë 5 pyetjet kryesore të intervistës mbi Testimin e Aplikacioneve në Ueb?

 

Këtu janë pesë pyetjet e intervistës që menaxherët e punësimit mund t’i përdorin për të pyetur kandidatët rreth testeve të aplikacionit në internet:

• A keni përvojë të mëparshme me softuerin e automatizimit të testimit? Cilat keni përdorur në të kaluarën?

• Cilat janë kontrollet më të rëndësishme që duhen kryer kur kryeni teste në luajtësin e videos të një shërbimi transmetimi?

• Jepni tre shembuj të problemeve të aksesueshmërisë që mund të shfaqen gjatë testimit dhe se si do t’i rregulloni ato.

• Si ndryshon testimi i një aplikacioni dinamik ueb nga mënyra se si do të inspektonit një aplikacion statik në internet?

• Cilat janë metrikat që do të kërkoni kur testoni performancën dhe ngarkesën e një programi ueb?

 

3. Udhëzimet më të mira të YouTube për testimin e aplikacioneve në ueb

 

Ka shumë kanale që ofrojnë mësime falas në YouTube – këto mund t’i ndihmojnë testuesit të kuptojnë bazat e kontrolleve të aplikacioneve në ueb. Shembuj të këtyre kanaleve përfshijnë:

• ‘Lista kontrolluese e testimit të aplikacioneve në ueb’ e GC Reddy Software Testing, e cila tregon se si të zbatohen parimet e testimit të softuerit në aplikacionet e uebit.

• “Hakimi Etik 101: Testimi i Penetrimit të Aplikacioneve në Ueb” i freeCodeCamp.org, i cili ofron informacion të detajuar se si të testohen aplikacionet me testimin e penetrimit.

• ‘Si të shkruajmë një rast testimi?’ i Edurekës, edukon shikuesit mbi elementët themelorë të dizajnit të rasteve të mira të testimit të softuerit.

• Seria ‘Testimi i aplikacioneve në ueb’ të Cyber Mentor, e cila ofron një vështrim të thellë të aspekteve të ndryshme të testimit të aplikacioneve në ueb, duke përfshirë pyetjet e shikuesve.

• ‘Testimi i shfletuesve të kryqëzuar – Udhëzuesi përfundimtar’ i Akademisë së Testimit, i cili tregon përfitimet e testimit me shfletues të ndryshëm dhe mënyrën e zbatimit të tij.

 

4. Si të mirëmbahen testet e aplikacioneve në ueb?

 

Testimi i regresionit është mënyra kryesore që kompanitë sigurojnë efektivitetin afatgjatë të kontrolleve të aplikacioneve të tyre në internet. Kjo i lejon ekipit të testimit të inspektojë ndryshimet midis versioneve për të identifikuar se ku zhvillohen problemet në përsëritjen më të fundit të programit.

Aplikacionet në ueb në përgjithësi kërkojnë ritestim pas çdo përditësimi të rëndësishëm – kjo ndodh sepse veçoritë e reja mund të shkaktojnë probleme me funksionet që tashmë i janë nënshtruar testimit të plotë.

Ekipi mund të ripërdorë rastet e mëparshme të testimit dhe të krahasojë rezultatet e reja me ato të mëparshme; kjo siguron një nivel të fortë konsistence në çdo fazë.

Planifikimi i fortë si nga zhvilluesit ashtu edhe nga ekipi i testimit mund t’i bëjë kontrollet pasuese shumë më të thjeshta, duke lejuar mirëmbajtjen efektive të testit të aplikacionit në ueb.

 

5. Si i testoni manualisht aplikacionet e uebit?

 

Testimi manual i çdo lloj aplikacioni përfshin hartimin e planeve të testimit dhe respektimin e tyre së bashku me udhëzimet e tjera të testimit. Këto plane zakonisht marrin formën e rasteve testuese që stafi i lartë i SC dhe madje edhe palët e interesuara duhet të shqyrtojnë dhe miratojnë.

Komponenti kryesor i një kontrolli manual të suksesshëm është kujdesi, i cili përfshin inspektimin se si rezultatet krahasohen me rastet e testimit. Testet manuale të aplikacioneve në ueb mund të përfshijnë gjithashtu opinione subjektive – të tilla si një përpjekje për të përcaktuar sasinë e ndërfaqes së përdoruesit dhe lehtësinë e përdorimit të saj.

Është thelbësore që testuesit manual të ekzaminojnë aplikacionin nga këndvështrimi i një përdoruesi për të treguar se si vizitorët që nuk janë në dijeni të ciklit të zhvillimit do ta përdorin atë.

 

6. Librat më të mirë për testimin e aplikacioneve në ueb

 

Librat e dobishëm rreth testeve të aplikacioneve në internet përfshijnë:

• ‘Testimi i aplikacioneve në ueb’ nga Hung Nguyen, Bob Johnson dhe Michael Hackett është një udhëzues i plotë për programet me shumë platforma.

• ‘Hakimi i API-ve’ nga Corey J. Ball ekzaminon nga afër testimin e sigurisë së API-së në internet, duke u treguar testuesve se si të mbrojnë aplikacionet e tyre në ueb.

• ‘Testimi dhe sigurimi i aplikacioneve në ueb’ nga Ravi Das dhe Greg Johnson shqyrton kryesisht testet që ndihmojnë në sigurimin e këtyre aplikacioneve.

• ‘Udhëzuesi i një zhvilluesi i faqes së internetit për testimin’ nga Eran Kinsbruner heton kornizat ndër-shfletues, si dhe zhvillon strategji të qëndrueshme testimi.

• “Testimi i API-ve të Uebit” nga Mark Winteringham shikon se si të automatizohen testet e aplikacioneve në ueb duke përfshirë gjithashtu kontrolle eksploruese.

 

7. Cili është ndryshimi midis Testimit të aplikacioneve në ueb dhe testimit në ueb?

 

Megjithëse shumë njerëz i përdorin këto dy terma në mënyrë të ndërsjellë, ato në të vërtetë i referohen dy proceseve të ndryshme. Testimi në ueb shqyrton vetë faqen dhe mënyrën se si funksionojnë të gjitha faqet, duke përfshirë ato pa aplikacione ueb.

Një aplikacion ueb është një element individual i sajtit me veçoritë e veta unike që shkojnë përtej funksionalitetit të zakonshëm HTML. Uebsajtet dhe aplikacionet e uebit ndjekin një proces të ngjashëm testimi që fokusohet në përdorshmërinë, sigurinë dhe përputhshmërinë e përgjithshme, por është më e lehtë ta standardizosh këtë për faqet e internetit.

Edhe pse arkitektura e shumicës së faqeve të internetit është përgjithësisht shumë e ngjashme, aplikacionet e uebit shpesh kanë veçori më të ndryshme – të gjitha këto kërkojnë testet e tyre.

 

8. Çfarë është Testimi i Cookie Web?

 

Kukit në ueb janë skedarë të shfletuesit me informacion mbi sesionet e mëparshme ose aktuale të përdoruesit në një faqe interneti. Këto mund të diktojnë prezantimin e aplikacionit ose faqes së internetit – një cookie mund të përcaktojë nëse përdoruesi shikon video me titra, për shembull.

Kontrollimi i këtyre kukit mund të ilustrojë se si reagojnë në situata të ndryshme, si p.sh. nëse një vizitor fshin skedarët e skedarëve. Ata gjithashtu sigurojnë që këto skedarë të jenë të koduar dhe testojnë se si reagojnë ndaj korrupsionit.

Pa teste rigoroze të cookie-ve, vizitorët e uebit mund të zbulojnë se faqja e internetit ose aplikacioni i uebit nuk mund të ruajë të dhënat e tyre të përdoruesit. I gjithë faqja e internetit mund të jetë gjithashtu e ndjeshme ndaj shkeljeve të sigurisë nëse skedarët e tij të personalizimit janë pa mbrojtje adekuate.

Download post as PDF

Alex Zap Chernyak

Alex Zap Chernyak

Founder and CEO of ZAPTEST, with 20 years of experience in Software Automation for Testing + RPA processes, and application development. Read Alex Zap Chernyak's full executive profile on Forbes.

Get PDF-file of this post